(2008/C 73/09)
(Dz.U.UE C z dnia 19 marca 2008 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"BOEUF DE BAZAS"
NR WE: FR/PDO/005/0344/21.04.2004
CHNP () CHOG (X)
Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.
1. Właściwy organ państwa członkowskiego:
Nazwa: Institut National de l'Origine et de la Qualité (I.N.A.O.)
Adres: 51, rue d'Anjou
F-75008 Paris
Tel.: (33) 153 89 80 00
Faks: (33) 142 25 57 97
E-mail: info@inao.gouv.fr
2. Grupa składająca wniosek:
Nazwa: Association pour la Défense du Boeuf de Bazas
Adres: 3, Lagrange Est
F-33430 Bazas
Tel.: (33) 556 25 03 32
Faks: (33) 556 25 23 80
E-mail: bazas.elevage@expalliance.fr
Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()
3. Rodzaj produktu:
Klasa 1.1: Mięso świeże (i podroby)
4. Specyfikacja produktu:
(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
4.1. Nazwa produktu: "Boeuf de Bazas"
4.2. Opis produktu: Zwierzę rasy Bazadaise, Blonde d'Aquitaine lub stanowiące krzyżówkę tych dwóch ras.
Świeże mięso: tusze, półtusze, ćwierćtusze, rozbiór.
Wiek przyjęty dla zwierząt przeznaczonych do uboju:
– Jałówki: minimum 30 miesięcy - maksimum 48 miesięcy
– Krowy: minimum 36 miesięcy - maksimum 108 miesięcy
– Woły: minimum 36 miesięcy - maksimum 60 miesięcy.
Tusze charakteryzują się następującymi cechami:
– Masa nie mniej niż:
– 300 kg dla jałówek i krów
– 380 kg dla wołów
– Pokrój E, U, R
– Stopień wykształcenia okrywy tłuszczowej 3 i 4
– Nie stosuje się usunięcia zewnętrznego tłuszczu z tusz o stopniu wykształcenia okrywy tłuszczowej wynoszącym 3, natomiast wykonuje się częściowe usunięcie zewnętrznego tłuszczu z tusz o stopniu wykształcenia okrywy tłuszczowej wynoszącym 4
– Barwa mięsa: naturalny czerwony.
4.3. Obszar geograficzny: Zwierzęta powinny być urodzone, wyhodowane, utuczone i poddane ubojowi w obrębie obszaru produkcji "Bazas" obejmującego:
– departament Gironde,
– następujące kantony z departamentu Landes: Aire sur Adour, Gabarret, Geaune, Grenade sur Adour, Labrit, Mimizan, Morcenx, Parentis-en-Born, Pissos, Roquefort, Sabres, Sore, Villeneuve-de-Marsan, Mont-de-Marsan, Tartas,
– kantony graniczące z departamentami Gironde i Landes w Lot et Garonne i Gers, to znaczy:
– kantony Bouglon, Casteljaloux, Duras, Houeilles, Marmande, Meilhan-sur-Garonne, Mézin i Seyches du Lot et Garonne, graniczące z departamentami Gironde i Landes,
– kantony Cazaubon, Nogaro, Riscle, Eauze du Gers, graniczące z departamentem Landes.
W celu ograniczenia wpływu transportu na jakość mięsa (dobrostan zwierząt, ograniczenie stresu) oraz zapewnienia jak najlepszego monitorowania tusz i szczególnej metody usuwania zewnętrznego tłuszczu z tusz, ubojnie wybrane do uboju Boeufs de Bazas znajdują się w strefie produkcji. Umożliwia to zachowanie właściwości organoleptycznych tusz.
4.4. Dowód pochodzenia: Zwierzę zostaje zidentyfikowane najpóźniej przed upływem 7 dnia życia za pomocą zatwierdzonych kolczyków umieszczonych w każdym uchu, z których każdy zawiera niepowtarzalny krajowy numer identyfikacyjny zwierzęcia.
Dokument identyfikacyjny ("Paszport") towarzyszy zwierzęciu aż do ubojni: zawiera on informacje o zwierzęciu (data urodzenia, kod rasy, krajowy numer identyfikacyjny zwierzęcia, itp.).
W paszporcie znajdują się również informacje na temat różnych miejsc hodowli, w których zwierzę przebywało: etykieta poświadczająca przemieszczanie się zwierzęcia jest umieszczana przez każdego właściciela, a każdy teren hodowli jest identyfikowany za pomocą niepowtarzalnego numeru (5 pierwszych cyfr oznacza numery kodu INSEE departamentu i gminy hodowli). W związku z tym pochodzenie geograficzne zwierząt jest znane.
W ubojni tuszę identyfikuje się za pomocą numeru uboju umożliwiającego jej powiązanie z krajowym numerem identyfikacyjnym: tuszę identyfikuje się za pomocą logo "Boeuf de Bazas" wykonanego barwnikiem spożywczym. Numerowane świadectwo gwarancji, na którym znajduje się krajowy numer identyfikacyjny zwierzęcia i jego numer uboju, towarzyszy każdej tuszy, półtuszy lub ćwierćtuszy sprzedanej rzeźnikowi. Rzeźnicy sprzedają je na prawach wyłączności lub w oddzielnych działach (w supermarketach), co wiąże się z kontrolami księgowości materiałowej.
4.5. Metoda produkcji: Hodowla zwierząt przez co najmniej 30 miesięcy w przypadku jałówek i co najmniej 36 miesięcy w przypadku krów i wołów.
Krowy hodowane zgodnie z systemem hodowli stada cieląt nieodstawionych (karmionych przez matkę).
Zwierzęta hodowane co najmniej 7 miesięcy w roku na pastwisku, poza okresami wyjątkowych warunków pogodowych.
Żywienie trawą pastwiskową lub paszami wytwarzanymi głównie w gospodarstwie albo dodatkami paszowymi zalecanymi przez Association pour la Défense du Boeuf de Bazas (stowarzyszenie ochrony Boeuf de Bazas).
Żywienie na etapie tuczenia (końcowy okres opasania): ten trwający co najmniej 4 miesiące etap ma na celu zakończenie tuczenia zwierząt i umożliwia osiągnięcie optymalnych cech jakościowych tusz i mięsa.
Podczas końcowego okresu opasania lub co najmniej przez 2 ostatnie miesiące zwierzę jest obowiązkowo żywione z koryta lub pokarmem dostarczanym partiami.
Końcowy okres opasania odbywa się przy zastosowaniu zbóż lub ich pochodnych (kukurydza, pszenica, jęczmień, pszenżyto, owies, żyto itp.) uzupełnionych przez pasze objętościowe (trawa pastwiskowa, siano) i/lub korzenie i bulwy.
Hodowca zwierząt przeznaczonych do uboju powinien dostosować porcję paszy do stanu biologicznego zwierzęcia i jego apetytu. W tej sytuacji zezwala się na dystrybucję kiszonki otrzymywanej z kukurydzy i/lub z trawy, która nie może przekroczyć 50 % suchej masy porcji, uzupełniając zboża, które powinny stanowić podstawę energetyczną porcji.
Jako uzupełnienie zbóż, zezwala się na podawanie wytłoków (głównie z soi i z lnu).
Zwyczajowo ponad 70 % pasz jest wytwarzanych w gospodarstwie, co stanowi ponad 90 % żywności w życiu bydła.
Proces dojrzewania mięsa: minimum 10 dni.
4.6. Związek z obszarem geograficznym:
Cechy szczególne:
Oceaniczny klimat panujący na tym obszarze (łagodne zimy, opady częste i rozłożone w ciągu roku, duże nasłonecznienie) umożliwia wypasanie na pastwiskach naturalnych lub sezonowych i pozostawianie tam zwierząt na ponad pół roku.
Rasy przeznaczone na produkcję "Boeuf de Bazas" są tradycyjnie hodowane na tym obszarze, a rasy Bazadaise i Blonde d'Aquitaine są rasami miejscowymi.
Renoma:
Nazwa "Boeuf de Bazas" pochodzi z XIII wieku. Odnosiła się ona do najlepszych miejscowych ras mięsnych hodowanych w rejonie miasta Bazas.
Renoma Boeuf de Bazas trwa nieprzerwanie od XIII wieku, czego dowodem jest tradycyjny pochód Boeufs de Bazas organizowany w karnawałowy czwartek, zwany świętem tłustych byków. Święto to przetrwało nawet czasy, kiedy było ono zagrożone (Ancien Régime). Byki wykorzystywane do pracy były następnie tuczone i sprzedawane głównie na rynku w mieście Bazas.
Renoma Boeuf de Bazas przetrwała do dziś.
Na poziomie lokalnym:
– święto tłustych byków w Bazas w czasie karnawału przyciąga corocznie wielu uczestników, a sklepy mięsne zaangażowane w inicjatywę "Boeuf de Bazas" notują wtedy wzrost sprzedaży o 30 %. To święto opiera się na szczególnym charakterze i powszechnej znajomości towaru, a z drugiej strony umożliwia podtrzymanie powszechnej znajomości boeuf de Bazas,
– inne gminy z obszaru CHOG również organizują podobne uroczystości.
Na poziomie krajowym:
Renoma wykracza szeroko poza ramy lokalne. Najświeższymi przykładami są:
– artykuł w Figaro z 16 lutego 2003 r. zatytułowany "Tłusty byk ma swój karnawał" (Le boeuf gras fait son carnaval),
– przepis na "smażony chrupiący ogon byka z Bazas w kaczych wątróbkach z regionu Landes", przedstawiony w programie "Podróże Petitrenaud" ("Les escapades de Petitrenaud") nadawanym na kanale France 5.
4.7. Organ kontrolny:
Nazwa: Qualisud
Adres: Agropole, BP 102
F-47000 Agen
Tel.: (33) 558 06 15 21
Faks: (33) 558 75 13 36
E-mail: qualisud@wanadoo.fr
Ten organ kontrolny jest zatwierdzony i akredytowany zgodnie z normą EN 45011.
4.8. Etykietowanie: Nazwa "Boeuf de Bazas", pod którą towar jest wprowadzany do obrotu.
Etykieta powinna w szczególności zawierać część informacyjną przeznaczoną dla konsumenta i dotyczącą cech produktu:
– rodzaj zwierzęcia (samica lub samiec),
– numer identyfikacyjny zwierzęcia,
– w danym przypadku numer identyfikacyjny tuszy (numer ubojni),
– data urodzenia,
– rasa,
– nazwa i adres hodowcy,
– data uboju,
– masa tuszy,
– klasa,
– nazwa odbiorcy.
To świadectwo towarzyszy tuszom, półtuszom lub ćwierćtuszom do chwili ich sprzedaży konsumentowi.
______
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2008.73.26 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
| Data aktu: | 19/03/2008 |
| Data ogłoszenia: | 19/03/2008 |