Rozszerzenie zasad dotyczących organizacji producentów w sektorze świeżych owoców i warzyw(Komunikat na mocy art. 18 ust. 5 rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96)
(2007/C 277/06)
(Dz.U.UE C z dnia 20 listopada 2007 r.)
Zgodnie z art. 18 ust. 5 rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96 Francja powiadomiła Komisję o zasadach dotyczących organizacji producentów w sektorze świeżych owoców i warzyw, którym nadała charakter wiążący dla lat gospodarczych 2004/2005, 2005/2006 i 2006/2007 dla wszystkich producentów w obszarach gospodarczych zatwierdzonych przez Komisję na podstawie art. 18 ust. 7. Są to zasady ustanowione przez regionalne Comités économiques agricoles (organizacje producentów) dla obszarów gospodarczych zatwierdzonych przez Komisję jej decyzją z dnia 28 stycznia 1999 r. Wykaz tych obszarów został opublikowany w Dz.U. C 359 z 11.12.1999 r., str. 32.
Bliższe informacje dotyczące tych zasad można otrzymać pod następującym adresem:
Komisja Europejska
Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa
Dział AGRI C/4
B-1049 Bruksela
lub od właściwego organu krajowego:
Ministère de l'agriculture et de la pêche
Bureau des groupements de producteurs
3, rue Barbet de Jouy
F-75749 Paris 07SP
Niniejszy komunikat jest bez uszczerbku dla wszelkich uwag, jakie Komisja może wyrazić w odniesieniu do rozszerzonych zasad oraz bliższych informacji, o które może się zwrócić do danego państwa członkowskiego, dotyczących tych zasad i ich rozszerzenia lub decyzji, jakie państwo członkowskie może wydać na mocy art. 18 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 2200/96.
ROZSZERZENIE ZASAD
Francja - świeże owoce i warzywa - lata gospodarcze 2004/2005, 2005/2006 I 2006/2007
Poniższe zasady zostały rozszerzone rozporządzeniami ministerialnymi z dnia 29 marca 2005 r. dla lat gospodarczych 2004/2005, 2005/2006 i 2006/2007. Niniejsze podsumowanie opiera się na powiadomieniu Francji z dnia 23 października 2006 r.
Obszar gospodarczy |
Zrzeszenie organizacji producentów |
Produkty |
Obszary, których dotyczy rozszerzenie zasad |
Rodzaj rozszerzonych zasad [odniesienie do załącznika III do rozporządzenia(WE) nr 2200/96] |
Bassin du Nord |
Comité économique agricole Fruits et Légumes du nord de la France |
Jabłka i gruszki |
Cały obszar gospodarczy |
Zasady: |
Cykoria i kalafiory |
— informacji w odniesieniu do produkcji (pkt 1 załącznika III)
|
Normandie |
Comité économique agricole Fruits et Légumes de Normandie |
Marchew, pory i kalafiory |
Cały obszar gospodarczy |
— produkcji (pkt 2 załącznika III)
— wprowadzania do obrotu z (pkt 3 załącznika III)
— dotyczące ochrony środowiska naturalnego
(pkt 4 załącznika III)
|
Bretagne |
Comité économique agricole régional Fruits et Légumes de Bretagne |
Pory, cykoria, sałata (rodzaje sałaty lodowej), pomidory, karczochy, kalafiory, szalotka, brokuły i kapusta głowiasta |
Cały obszar gospodarczy |
— wycofania z rynku (pkt 5 załącznika III)
|
Marchew |
Kanton Pleine-Fougères i gmina Cherrueix (Ileet-Vilaine) |
|
Bassin du Val de Loire |
Comité économique agricole Fruits et Légumes du Val de Loire |
Jabłka i gruszki deserowe, czarna porzeczka |
Cały obszar gospodarczy |
|
Pomidory, ogórki |
|
Roszpunka warzywna i pory wczesne |
Departamenty Loire-Atlantique, Maine-et-Loire i Vendée |
|
Bassin du grand Sud-Ouest |
Comité économique agricole Fruits et Légumes du bassin du grand Sud-Ouest |
Melony |
Cały obszar gospodarczy z wyjątkiem Charente i Charente-Maritime |
|
Jabłka, gruszki, truskawki i śliwki |
Cały obszar gospodarczy |
|
Pomidory |
|
Bassin Rhône Méditerranée |
Comité économique agricole Fruits et Légumes du bassin Rhône Méditerranée |
Jabłka, gruszki, brzoskwinie-nektarynki i morele |
Cały obszar gospodarczy |
|
Winogrona stołowe |
Departamenty Bouches-du-Rhône, Gard i Vaucluse |
|
Kasztany jadalne |
Departamenty Ardèche i Gard |
|
Szparagi, ogórki, sałaty, pomidory i karczochy |
Departamenty Aude, Gard, Hérault, Lozère i Pyrénées-Orientales |
|
Corse |
Comité économique agricole Fruits et Légumes de Corse |
Klementynki |
Cały obszar gospodarczy |
|
Uwaga: Wykaz wyznaczonych obszarów gospodarczych został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich C 34 z 9.2.1999, str. 4 (pierwsza kolumna). |