Noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej Wspólnot Europejskich(2007/C 276/05)
(Dz.U.UE C z dnia 17 listopada 2007 r.)
Zgodnie z artykułem 9 ust. 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1)Noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej Wspólnot Europejskich(2) zmieniane są w następujący sposób:
Strona 58
W akapicie "1102 20 10 i 1102 20 90" po istniejącym tekście dodaje się następujący tekst:
"Niniejsze podpozycje obejmują również mąkę kukurydzianą określaną jako »mąka typu masa« (ang. »masa flour«), która otrzymywana jest metodą »nikstamalizacji« polegającą na gotowaniu i moczeniu ziaren kukurydzy w roztworze wodorotlenku wapnia, a następnie ich suszeniu i mieleniu.
Wszelka dodatkowa obróbka, taka jak prażenie, prowadzi do wyłączenia takiego produktu z pozycji 1102 (na ogół dział 19.)."
W akapicie "1103 13 10 i 1103 13 90" po istniejącym tekście dodaje się następujący tekst:
"Niniejsze podpozycje obejmują również kaszę i mączkę z kukurydzy określane jako »mąka typu masa« (ang. »masa flour«), otrzymywane metodą »nikstamalizacji« polegającą na gotowaniu i moczeniu ziaren kukurydzy w roztworze wodorotlenku wapnia, a następnie ich suszeniu i mieleniu.
Wszelka dodatkowa obróbka, taka jak prażenie, prowadzi do wyłączenia takiego produktu z pozycji 1103 (na ogół dział 19.)."
______
(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1, rozporządzenie zmienione ostatnio rozporządzeniem (WE) nr 733/2007 (Dz.U. L 169 z 29.6.2007, str. 1).
(2) Dz.U. C 50 z 28.2.2006, str. 1.