Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(2007/C 227/06)
(Dz.U.UE C z dnia 27 września 2007 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006
"AIL DE LA DROME"
Nr WE: FR/PGI/005/0537/27.03.2006
CHNP () CHOG (X)
Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.
1. Właściwy departament w państwie członkowskim:
Nazwa: Institut National des Appellations d'Origine (I.N.A.O)
Adres: 51, rue d'Anjou
F-75.008 Paris
Telefon: (33-1) 53 89 80 00
Faks: (33-1) 42 25 57 97
E-mail: info@inao.gouv.fr
2. Grupa:
Nazwa: Association des Producteurs d'Ail de la Drôme
Adres: Chambre d'Agriculture
ZI de Gournier
F-26.200 Montelimar
Telefon: (33-4) 75 53 91 10
Faks: (33-4) 75 53 50 92
E-mail: -
Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()
3. Rodzaj produktu:
Klasa 1.6 - "Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone"
4. Specyfikacja:
[streszczenie wymogów art. 4 ust. 2 Rozporządzenia (WE) nr 510/2006]
4.1 Nazwa: "Ail de la Drôme"
4.2 Opis: "L'ail de la Drôme" jest czosnkiem jadalnym, przeznaczonym do sprzedaży w stanie świeżym, półsuszonym lub suszonym. Jest to czosnek biały (odmiany jesienne), który może posiadać fioletowe zabarwienie i dużą wielkość. Charakteryzuje się lekko słodkim, "świeżym" (w przeciwieństwie do zjełczałego), średnio intensywnym smakiem, krótko utrzymującym się posmakiem, jest przyjemny w dotyku i ma delikatną konsystencję w ustach. Stosuje się dwie historyczne odmiany lokalne czosnku białego: "Messidrôme" i "Thermidrôme".
Główki należy klasyfikować w klasie I lub w klasie ekstra, zgodnie z normami EWG. Minimalną średnicę ustala się na 45 mm.
"L'ail de la Drôme" może być sprzedawany luzem (tacki lub torebki) lub w opakowaniach detalicznych.
Zezwala się na trzy rodzaje prezentacji: luzem w opakowaniu, w pęczkach i - tylko w przypadku czosnku suszonego i półsuszonego - w warkoczach.
4.3 Obszar geograficzny: Obszar geograficzny obejmuje 118 gmin rozmieszczonych w 13 kantonach departamentu Drôme.
Kantony w całości objęte obszarem geograficznym: Crest Sud, Grignan, Loriol, Marsanne, Montélimar I i II, Pierrelatte, Saint Paul Trois Châteaux i Portes lčs Valence. Kantony częściowo objęte obszarem geograficznym: Buis les Baronnies, Chabeuil, Crest Nord, Dieulefit i Nyons.
Został zdefiniowany na podstawie historycznych i aktualnych obszarów uprawy czosnku, w oparciu - z jednej strony - o dane z powszechnego spisu rolnego i - z drugiej strony - w oparciu o dane klimatyczne wskazujące obszary geograficzne, w których suma temperatur osiąga 1.000 °C ponad osiem razy na dziesięć dni pomiędzy 1 listopada r. a 15 kwietnia r., zapewniając optymalną dojrzałość i jakość czosnku.
W procesie uprawy należy zrealizować następujące etapy w obszarze geograficznym CHOG: Produkcja materiału nasadzeniowego, uprawa, zbiór, suszenie, czyszczenie i sortowanie czosnku.
4.4. Dowód pochodzenia: Spis działek umożliwia zidentyfikowanie działek w obszarze geograficznym CHOG. Pochodzenie kwalifikowanego materiału nasadzeniowego gwarantowane jest przez faktury zakupu i etykiety "Service Officiel de Contrôle". Czynności związane z uprawą, od sadzenia do suszenia, rejestrowane są na karcie informacyjnej uprawy.
Zinformatyzowany system identyfikacji umożliwia prześledzenie ścieżki zapakowanego produktu od działki, z której pochodzi, aż do konsumenta. Każda partia jest identyfikowana przy użyciu informacji znajdujących się w karcie informacyjnej uprawy (nazwa/nazwisko producenta, działka, rok), które umożliwiają identyfikację pochodzenia produktu.
Organ kontrolny ULASE przeprowadza regularne kontrole zewnętrzne i gwarantuje zgodność ze specyfikacją.
4.5. Metoda produkcji:: Działki muszą znajdować się w określonym obszarze geograficznym. Gleba musi być mało kamienista i gliniasta (ważne dla utrzymania przez czosnek swoich właściwości w trakcie przechowywania): musi zawierać co najmniej 10 % gliny (jest to sprawdzane poprzez analizę gleby na plantacjach).
Stosuje się dwie lokalne historyczne odmiany czosnku białego: "Messidrôme" i "Thermidrôme". Jednakże istnieje rejestr wprowadzający nowe odmiany określający wydajność, wielkość, kolor, kształt główek, ilość łusek zewnętrznych, utrzymanie przez czosnek swoich właściwości w trakcie przechowywania i dostosowanie do lokalnych warunków glebowych i klimatycznych. Odmiany muszą należeć do "grupy odmian III" zdefiniowanej w klasyfikacji botanicznej C. M. MESSIAEN, dawnego pracownika naukowego INRA, i odpowiadać określonej ocenie organoleptycznej. Wszystkie zatwierdzone odmiany pochodzą z materiału siewnego kwalifikowanego przez "Service Officiel de Contrôle" i są produkowane w obszarze geograficznym CHOG. Minimalna gęstość sadzonek wynosi 900 kg/ha.
W celu "przerwania" cyklu niektórych chorób i pasożytów czosnku zabroniona jest uprawa czosnku po: kukurydzy, cebuli, szalotce i porze. Zmianowanie stosuje się co najwyżej do dwóch upraw czosnku co pięć lat.
Nawożenie podstawowe i nawożenie azotem stosuje się w zależności od potrzeb uprawy.
Zaleca się odchwaszczanie przedwschodowe. Odchwaszczanie powschodowe dopuszczalne jest w przypadku obecności chwastów, przy następujących progach krytycznych:
– dwuliścienne: od 10 siewek w stadium 2 liści na metr2;
– trawy: siewki większe lub równe 10 cm.
Zabiegi stosuje się w zależności od nasilenia pasożytów i chorób na podstawie obserwacji producentów i/lub lokalnych służb technicznych. Opryskiwanie profilaktyczne przeciwko rdzy jest obowiązkowe.
Przy uprawie zabronione jest stosowanie inhibitorów kiełkowania.
Produkty stosowane do zabiegów fitosanitarnych muszą posiadać pozwolenie na wprowadzenie do obrotu i należy przestrzegać dopuszczalnych dawek.
Nawadnianie musi być uzasadnione. Jest to nawadnianie uzupełniające, a nie systematyczne, stosowane na etapie tworzenia się główki.
Czosnek zbiera się ręcznie lub mechanicznie. W ostatnim przypadku wysokość spadku ograniczona jest do maksymalnie 50 cm. Zbiór rozpoczyna się po przeprowadzeniu pomiaru stosunku masy główki do masy liścia lub przez obserwację wysychania liści, w zależności od warunków klimatycznych.
Po zbiorze czosnek należy dosuszyć w ciągu 24 godzin, albo poprzez suszenie naturalne, albo poprzez wentylację wymuszoną. Suszenie czosnku pozbawionego korzeni, zebranego mechanicznie, musi odbywać się poprzez wentylację wymuszoną. W przypadku czosnku zebranego ręcznie, suszenie może odbywać się w sposób naturalny lub poprzez wentylację wymuszoną. Suszenie musi odbywać się w obszarze CHOG. Czosnek należy suszyć przynajmniej przez 21 dni po wykopaniu w przypadku czosnku suszonego i przynajmniej przez 3 pierwsze dni po wykopaniu w przypadku czosnku półsuszonego.
W odniesieniu do przechowywania i składowania, zabronione jest stosowanie inhibitorów kiełkowania, jak również poddawanie promieniowaniu jonizującemu.
Składowanie w chłodni dozwolone jest w temperaturze między -1 °C a 0 °C.
Czosnek jest czyszczony, sortowany i etiolowany. Korzenie obcina się tuż nad główką, z wyjątkiem czosnku przeznaczonego do sprzedaży pęczkowej. W przypadku czosnku sprzedawanego luzem obcina się łodygi. W przypadku czosnku sprzedawanego w pęczkach łodygi wyrównuje się.
4.6 Związek:
– Uprawa czosnku, najczęściej tradycyjna, przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Produkcja czosnku jest znana od dawna w departamencie Drôme, o czym świadczy wzmianka o niej z 1600 r. w książce Oliviera de Serres "Le Théâtre d'Agriculture et Mesnage des Champs". W 1793 r. czosnek był w sprzedaży na rynku w Walencji.
– Naukowcy z INRA (Institut National de Recherche Agronomique - Krajowy instytut badań w dziedzinie rolnictwa) interesowali się czosnkiem od lat sześćdziesiątych XX wieku. Przy zastosowaniu sztucznej selekcji wyprodukowali dwa klony populacji "Blanc de la Drôme", znane jako "Messidrôme" et "Thermidrôme".
– Uprawa czosnku w departamencie Drôme rozwinęła się w oparciu o te nowe odmiany wyhodowane przez INRA, stanowiąc znaczące źródło dochodu dla wielu średnich gospodarstw.
– Warto zauważyć, że obecnie ponad 85 % materiału nasadzeniowego, kwalifikowanego przez S.O.C., sprzedawanego we Francji pochodzi z obszaru upraw w departamencie Drôme.
– Od lat osiemdziesiątych producenci czosnku jadalnego w departamencie Drôme postanowili zorganizować się: utworzyli "l'Association des producteurs d'Ail Drômois" (Stowarzyszenie producentów czosnku z departamentu Drôme) w 1981 r.; zainaugurowali "Foire ŕ l'ail de Sauzet" (targi czosnku) w 1986 r.; utworzyli (z inicjatywy producentów czosnku z departamentu Drôme) "l'Association Nationale Interprofessionnelle de l'AIL" (Krajowe międzybranżowe stowarzyszenie ds. czosnku) (ANIAIL) w 1993 r. mające reprezentować interesy producentów czosnku wobec władz publicznych; podpisali "Programme Intégré de Développement Agricole" (PIDA) (zintegrowany program rozwoju obszarów rolnych) w 1994 r.; utworzyli "La Confrérie de l'Ail de la Drôme" (bractwo czosnku z departamentu Drôme) w 1996 r.
– Badania nad fizjologią i rozwojem czosnku, w połączeniu z syntezą danych meteorologicznych departamentu, umożliwiły dokonanie podziału na strefy warunków korzystnych dla uprawy czosnku. Klimat słoneczny i wietrzny obszaru CHOG sprzyja tej produkcji, w szczególności ułatwiając suszenie czosnku. Gleba nie jest czynnikiem ograniczającym dla uprawy czosnku, który dobrze dostosowuje się do gleb różnego rodzaju spotykanych w obszarze CHOG. To raczej warunki glebowe i klimatyczne jako całość sprzyjają produkcji czosnku wysokiej jakości. "L'ail de la Drôme" nie wymaga oczyszczenia w większym zakresie dzięki korzystnym warunkom obszaru CHOG, które ułatwiają obieranie. Know-how producentów przydatne jest szczególnie przy ustalaniu optymalnego terminu zbioru oraz w trakcie suszenia.
– "Stowarzyszenie producentów czosnku z departamentu Drôme" pragnie rozwinąć produkcję "Ail de la Drôme" w oparciu o silne tradycje uprawy czosnku, znaczną popularność i renomę w południowo- wschodnej części Francji, właściwą glebę oraz poprzez organizację lokalnych producentów, pragnących przekazać tradycję tej uprawy kolejnym pokoleniom.
4.7 Organ kontrolny:
Nazwa: ULASE
Adres: Place du Champ de Mars
F-26.270 LORIOL sur DROME
Telefon: (33-4) 75 61 13 00
Faks: (33-4) 75 85 62 12
E-mail: -
ULASE jest zatwierdzoną i akredytowaną jednostką certyfikującą zgodnie z normą EN 45011.
4.8. Etykietowanie: Etykieta zawiera następujące informacje: opis produktu rynkowego "Ail de la Drôme"; napis "Chronione Oznaczenie Geograficzne" lub wspólnotowe logo CHOG.