(2007/C 227/06)
(Dz.U.UE C z dnia 27 września 2007 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006
"AIL DE LA DROME"
Nr WE: FR/PGI/005/0537/27.03.2006
CHNP () CHOG (X)
Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.
1. Właściwy departament w państwie członkowskim:
Nazwa: Institut National des Appellations d'Origine (I.N.A.O)
Adres: 51, rue d'Anjou
F-75.008 Paris
Telefon: (33-1) 53 89 80 00
Faks: (33-1) 42 25 57 97
E-mail: info@inao.gouv.fr
2. Grupa:
Nazwa: Association des Producteurs d'Ail de la Drôme
Adres: Chambre d'Agriculture
ZI de Gournier
F-26.200 Montelimar
Telefon: (33-4) 75 53 91 10
Faks: (33-4) 75 53 50 92
E-mail: -
Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()
3. Rodzaj produktu:
Klasa 1.6 - "Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone"
4. Specyfikacja:
[streszczenie wymogów art. 4 ust. 2 Rozporządzenia (WE) nr 510/2006]
4.1 Nazwa: "Ail de la Drôme"
4.2 Opis: "L'ail de la Drôme" jest czosnkiem jadalnym, przeznaczonym do sprzedaży w stanie świeżym, półsuszonym lub suszonym. Jest to czosnek biały (odmiany jesienne), który może posiadać fioletowe zabarwienie i dużą wielkość. Charakteryzuje się lekko słodkim, "świeżym" (w przeciwieństwie do zjełczałego), średnio intensywnym smakiem, krótko utrzymującym się posmakiem, jest przyjemny w dotyku i ma delikatną konsystencję w ustach. Stosuje się dwie historyczne odmiany lokalne czosnku białego: "Messidrôme" i "Thermidrôme".
Główki należy klasyfikować w klasie I lub w klasie ekstra, zgodnie z normami EWG. Minimalną średnicę ustala się na 45 mm.
"L'ail de la Drôme" może być sprzedawany luzem (tacki lub torebki) lub w opakowaniach detalicznych.
Zezwala się na trzy rodzaje prezentacji: luzem w opakowaniu, w pęczkach i - tylko w przypadku czosnku suszonego i półsuszonego - w warkoczach.
4.3 Obszar geograficzny: Obszar geograficzny obejmuje 118 gmin rozmieszczonych w 13 kantonach departamentu Drôme.
Kantony w całości objęte obszarem geograficznym: Crest Sud, Grignan, Loriol, Marsanne, Montélimar I i II, Pierrelatte, Saint Paul Trois Châteaux i Portes lčs Valence. Kantony częściowo objęte obszarem geograficznym: Buis les Baronnies, Chabeuil, Crest Nord, Dieulefit i Nyons.
Został zdefiniowany na podstawie historycznych i aktualnych obszarów uprawy czosnku, w oparciu - z jednej strony - o dane z powszechnego spisu rolnego i - z drugiej strony - w oparciu o dane klimatyczne wskazujące obszary geograficzne, w których suma temperatur osiąga 1.000 °C ponad osiem razy na dziesięć dni pomiędzy 1 listopada r. a 15 kwietnia r., zapewniając optymalną dojrzałość i jakość czosnku.
W procesie uprawy należy zrealizować następujące etapy w obszarze geograficznym CHOG: Produkcja materiału nasadzeniowego, uprawa, zbiór, suszenie, czyszczenie i sortowanie czosnku.
4.4. Dowód pochodzenia: Spis działek umożliwia zidentyfikowanie działek w obszarze geograficznym CHOG. Pochodzenie kwalifikowanego materiału nasadzeniowego gwarantowane jest przez faktury zakupu i etykiety "Service Officiel de Contrôle". Czynności związane z uprawą, od sadzenia do suszenia, rejestrowane są na karcie informacyjnej uprawy.
Zinformatyzowany system identyfikacji umożliwia prześledzenie ścieżki zapakowanego produktu od działki, z której pochodzi, aż do konsumenta. Każda partia jest identyfikowana przy użyciu informacji znajdujących się w karcie informacyjnej uprawy (nazwa/nazwisko producenta, działka, rok), które umożliwiają identyfikację pochodzenia produktu.
Organ kontrolny ULASE przeprowadza regularne kontrole zewnętrzne i gwarantuje zgodność ze specyfikacją.
4.5. Metoda produkcji:: Działki muszą znajdować się w określonym obszarze geograficznym. Gleba musi być mało kamienista i gliniasta (ważne dla utrzymania przez czosnek swoich właściwości w trakcie przechowywania): musi zawierać co najmniej 10 % gliny (jest to sprawdzane poprzez analizę gleby na plantacjach).
Stosuje się dwie lokalne historyczne odmiany czosnku białego: "Messidrôme" i "Thermidrôme". Jednakże istnieje rejestr wprowadzający nowe odmiany określający wydajność, wielkość, kolor, kształt główek, ilość łusek zewnętrznych, utrzymanie przez czosnek swoich właściwości w trakcie przechowywania i dostosowanie do lokalnych warunków glebowych i klimatycznych. Odmiany muszą należeć do "grupy odmian III" zdefiniowanej w klasyfikacji botanicznej C. M. MESSIAEN, dawnego pracownika naukowego INRA, i odpowiadać określonej ocenie organoleptycznej. Wszystkie zatwierdzone odmiany pochodzą z materiału siewnego kwalifikowanego przez "Service Officiel de Contrôle" i są produkowane w obszarze geograficznym CHOG. Minimalna gęstość sadzonek wynosi 900 kg/ha.
W celu "przerwania" cyklu niektórych chorób i pasożytów czosnku zabroniona jest uprawa czosnku po: kukurydzy, cebuli, szalotce i porze. Zmianowanie stosuje się co najwyżej do dwóch upraw czosnku co pięć lat.
Nawożenie podstawowe i nawożenie azotem stosuje się w zależności od potrzeb uprawy.
Zaleca się odchwaszczanie przedwschodowe. Odchwaszczanie powschodowe dopuszczalne jest w przypadku obecności chwastów, przy następujących progach krytycznych:
– dwuliścienne: od 10 siewek w stadium 2 liści na metr2;
– trawy: siewki większe lub równe 10 cm.
Zabiegi stosuje się w zależności od nasilenia pasożytów i chorób na podstawie obserwacji producentów i/lub lokalnych służb technicznych. Opryskiwanie profilaktyczne przeciwko rdzy jest obowiązkowe.
Przy uprawie zabronione jest stosowanie inhibitorów kiełkowania.
Produkty stosowane do zabiegów fitosanitarnych muszą posiadać pozwolenie na wprowadzenie do obrotu i należy przestrzegać dopuszczalnych dawek.
Nawadnianie musi być uzasadnione. Jest to nawadnianie uzupełniające, a nie systematyczne, stosowane na etapie tworzenia się główki.
Czosnek zbiera się ręcznie lub mechanicznie. W ostatnim przypadku wysokość spadku ograniczona jest do maksymalnie 50 cm. Zbiór rozpoczyna się po przeprowadzeniu pomiaru stosunku masy główki do masy liścia lub przez obserwację wysychania liści, w zależności od warunków klimatycznych.
Po zbiorze czosnek należy dosuszyć w ciągu 24 godzin, albo poprzez suszenie naturalne, albo poprzez wentylację wymuszoną. Suszenie czosnku pozbawionego korzeni, zebranego mechanicznie, musi odbywać się poprzez wentylację wymuszoną. W przypadku czosnku zebranego ręcznie, suszenie może odbywać się w sposób naturalny lub poprzez wentylację wymuszoną. Suszenie musi odbywać się w obszarze CHOG. Czosnek należy suszyć przynajmniej przez 21 dni po wykopaniu w przypadku czosnku suszonego i przynajmniej przez 3 pierwsze dni po wykopaniu w przypadku czosnku półsuszonego.
W odniesieniu do przechowywania i składowania, zabronione jest stosowanie inhibitorów kiełkowania, jak również poddawanie promieniowaniu jonizującemu.
Składowanie w chłodni dozwolone jest w temperaturze między -1 °C a 0 °C.
Czosnek jest czyszczony, sortowany i etiolowany. Korzenie obcina się tuż nad główką, z wyjątkiem czosnku przeznaczonego do sprzedaży pęczkowej. W przypadku czosnku sprzedawanego luzem obcina się łodygi. W przypadku czosnku sprzedawanego w pęczkach łodygi wyrównuje się.
4.6 Związek:
– Uprawa czosnku, najczęściej tradycyjna, przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Produkcja czosnku jest znana od dawna w departamencie Drôme, o czym świadczy wzmianka o niej z 1600 r. w książce Oliviera de Serres "Le Théâtre d'Agriculture et Mesnage des Champs". W 1793 r. czosnek był w sprzedaży na rynku w Walencji.
– Naukowcy z INRA (Institut National de Recherche Agronomique - Krajowy instytut badań w dziedzinie rolnictwa) interesowali się czosnkiem od lat sześćdziesiątych XX wieku. Przy zastosowaniu sztucznej selekcji wyprodukowali dwa klony populacji "Blanc de la Drôme", znane jako "Messidrôme" et "Thermidrôme".
– Uprawa czosnku w departamencie Drôme rozwinęła się w oparciu o te nowe odmiany wyhodowane przez INRA, stanowiąc znaczące źródło dochodu dla wielu średnich gospodarstw.
– Warto zauważyć, że obecnie ponad 85 % materiału nasadzeniowego, kwalifikowanego przez S.O.C., sprzedawanego we Francji pochodzi z obszaru upraw w departamencie Drôme.
– Od lat osiemdziesiątych producenci czosnku jadalnego w departamencie Drôme postanowili zorganizować się: utworzyli "l'Association des producteurs d'Ail Drômois" (Stowarzyszenie producentów czosnku z departamentu Drôme) w 1981 r.; zainaugurowali "Foire ŕ l'ail de Sauzet" (targi czosnku) w 1986 r.; utworzyli (z inicjatywy producentów czosnku z departamentu Drôme) "l'Association Nationale Interprofessionnelle de l'AIL" (Krajowe międzybranżowe stowarzyszenie ds. czosnku) (ANIAIL) w 1993 r. mające reprezentować interesy producentów czosnku wobec władz publicznych; podpisali "Programme Intégré de Développement Agricole" (PIDA) (zintegrowany program rozwoju obszarów rolnych) w 1994 r.; utworzyli "La Confrérie de l'Ail de la Drôme" (bractwo czosnku z departamentu Drôme) w 1996 r.
– Badania nad fizjologią i rozwojem czosnku, w połączeniu z syntezą danych meteorologicznych departamentu, umożliwiły dokonanie podziału na strefy warunków korzystnych dla uprawy czosnku. Klimat słoneczny i wietrzny obszaru CHOG sprzyja tej produkcji, w szczególności ułatwiając suszenie czosnku. Gleba nie jest czynnikiem ograniczającym dla uprawy czosnku, który dobrze dostosowuje się do gleb różnego rodzaju spotykanych w obszarze CHOG. To raczej warunki glebowe i klimatyczne jako całość sprzyjają produkcji czosnku wysokiej jakości. "L'ail de la Drôme" nie wymaga oczyszczenia w większym zakresie dzięki korzystnym warunkom obszaru CHOG, które ułatwiają obieranie. Know-how producentów przydatne jest szczególnie przy ustalaniu optymalnego terminu zbioru oraz w trakcie suszenia.
– "Stowarzyszenie producentów czosnku z departamentu Drôme" pragnie rozwinąć produkcję "Ail de la Drôme" w oparciu o silne tradycje uprawy czosnku, znaczną popularność i renomę w południowo- wschodnej części Francji, właściwą glebę oraz poprzez organizację lokalnych producentów, pragnących przekazać tradycję tej uprawy kolejnym pokoleniom.
4.7 Organ kontrolny:
Nazwa: ULASE
Adres: Place du Champ de Mars
F-26.270 LORIOL sur DROME
Telefon: (33-4) 75 61 13 00
Faks: (33-4) 75 85 62 12
E-mail: -
ULASE jest zatwierdzoną i akredytowaną jednostką certyfikującą zgodnie z normą EN 45011.
4.8. Etykietowanie: Etykieta zawiera następujące informacje: opis produktu rynkowego "Ail de la Drôme"; napis "Chronione Oznaczenie Geograficzne" lub wspólnotowe logo CHOG.
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2007.227.20 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
| Data aktu: | 27/09/2007 |
| Data ogłoszenia: | 27/09/2007 |