Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2007/C 179/07)

(Dz.U.UE C z dnia 1 sierpnia 2007 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

"ΣΤΑΦΙΔΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ" (STAFIDA ZAKYNTHOU)

Nr WE: EL/PDO/005/0493/12.9.2005

CHNP (X) CHOG ()

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy departament w państwie członkowskim:

Nazwa: Ministerstwo rozwoju obszarów wiejskich i żywności - Dyrekcja rolnictwa ekologicznego, departament ds. produktów CHOG, CHNP, TSG

Adres: Αcharnon 29, GR-101 76, Athčnes

Tel.: (30) 210.823 20 25

Faks: (30) 210.882 12 41

E-mail: yp3popge@otenet.gr

2. Grupa:

Nazwa: Grupa producentów (i) owoce i warzywa związku spółdzielni rolnych z Zakynthos (rodzynki koryntki)

Adres: Lomvardou 42, GR-291 00, Zakynthos

Tel.: (30) 269.502 76 11/504 24 26

Faks: (30) 269.502 22 68

E-mail: easzakinthoy@aias.gr

Skład: producenci/przetwórcy (X) Inni: ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6 - Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

4. Specyfikacja

(streszczenie wymogów art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1 Nazwa: "Σταφίδα Ζακύνθου" (Stafida Zakynthou)

4.2 Opis:

"Σταφίδα Ζακύνθου" (Stafida Zakynthou) pochodzi wyłącznie z winogron odmiany Vitis corinthica, które są suszone w sposób naturalny na słońcu.

Najważniejsze cechy przetworzonego produktu to:

– owoce o małych i jednakowych rozmiarach, o średnicy między 4 a 8 mm;

– jednolity ciemnofioletowy kolor;

– maksymalna zawartość wilgoci wynosi 18 % masy produktu;

– brak pestek. Pestki mogą występować w nie więcej niż 2 % rodzynek.

Produkt jest znany na rynkach europejskich i międzynarodowych pod nazwą "Zante currants" i oferowane są jego następujące rodzaje:

– "small" - "mały", rodzynki o średnicy od 4 do 7 milimetrów;

– "medium" - "średni", rodzynki o średnicy od 6 do 8 milimetrów;

– "blended" - "mieszany", rodzynki o średnicy od 4 do 8 milimetrów.

4.3 Obszar geograficzny: Produkt "Σταφίδα Ζακύνθου" (Stafida Zakynthou) uprawia się i suszy na wyspie Zakynthos. Obszar produkcji obejmuje 16.700 ha i stanowi 10 % powierzchni rolnej wyspy.

4.4 Dowód pochodzenia: Członkowie grupy producentów i) Owoce i warzywa Związku Spółdzielni Rolniczych z Zakynthos (rodzynki koryntki) są zobowiązani do rejestrowania danych powierzchni uprawnych w odpowiednim rejestrze, prowadzonym i aktualizowanym przez organ kontrolny. Produkt przewozi się od producenta do przetwórcy w ułożonych w stosy, ponumerowanych, plastikowych pojemnikach, których stosowanie na potrzeby środków spożywczych zostało zatwierdzone zgodnie z obowiązującymi przepisami. Każdy ponumerowany pojemnik odpowiada określonemu producentowi. Aby zapewnić identyfikowalność produktu, przetwórca prowadzi roczne archiwum, w którym numeracja opakowań kartonowych, w jakie pakowany jest produkt końcowy, odpowiada numeracji plastikowych pojemników.

4.5 Metoda produkcji:

Uprawa

Na Zakynthos rodzynki koryntki uprawia się w rzędach bez nawadniania. Winorośl przycina się na kształt kielicha. Ważnym elementem metody produkcji jest "nacinanie", które polega na nacinaniu kory pnia. Zamiast "nacinania" można stosować spryskiwanie winogron przy pomocy mieszanki odpowiednich środków regulujących wzrost, zatwierdzonych w ustawodawstwie krajowym i prawodawstwie wspólnotowym.

Zbiór i suszenie

Winogrona zbiera się ręcznie, kiedy owoce nabiorą charakterystycznej ciemnofioletowej barwy i słodyczy, a kiście łatwo się obrywają. Tego samego dnia zebrane winogrona wystawia się na słońce, aby suszyć je na specjalnych klepiskach (uformowanych na stałe powierzchniach terenu), na papierze lub na specjalnych plastikowych siatkach. Nie używa się żadnych substancji chemicznych wspomagających suszenie. Po zakończeniu suszenia kiście grabi się delikatnie na klepiskach plastikowymi grabkami w celu oddzielenia i usunięcia łodyg. Produkt jest następnie magazynowany przez producentów.

Dostawa i magazynowanie

Początek dostawy produktu przewidziany jest na pierwszą dekadę września. Po opuszczeniu magazynów producenta produkt jest przesiewany i dostarczany przetwórcy do magazynowania. Produkt pozostaje w magazynach przetwórcy do czasu przetwarzania.

Przetwarzanie

Przetwarzanie produktu suszonego obejmuje następujące czynności:

– usunięcie bardzo małych rodzynek, sklejonych rodzynek, resztek szypułek i materii roślinnych pochodzących z winnic;

– podzielenie produktu na kategorie "małą" (small), "średnią" (medium) lub "mieszaną" (blended);

– mycie owoców przy użyciu wyłącznie czystej wody;

– całkowite usunięcie wilgoci z powierzchni rodzynek (wysuszenie) za pomocą strumienia powietrza skierowanego na linię produkcyjną;

– usunięcie szypułek i końcową kontrolę produktu.

W trakcie procesu obróbki nie dodaje się żadnych substancji.

Pakowanie i dezynsekcja

Przetwórca pakuje produkt końcowy w zapieczętowane opakowania o pojemności od 0,2 kg do 1 kg na potrzeby sprzedaży detalicznej oraz w zapieczętowane kartony o pojemności 10-15 kg na potrzeby sprzedaży hurtowej. Produkt jest dezynsekowany przed jego wypuszczeniem na rynek.

4.6 Związek: Uprawa rodzynek koryntek rozpoczęła się w Zakynthos na początku XVI wieku i rozszerzyła się szybko na całą wyspę dzięki Wenecjanom. Od samego początku wyjątkowa jakość produktu wywołała duży popyt w Europie.

Wysoki popyt, w przeszłości i obecnie, sprawił, że uprawa tej winorośli stała się głównym sektorem produkcji rolnej wyspy, odgrywającym zasadniczą rolę w jej gospodarce.

Wyjątkowa jakość produktu jest wynikiem szczególnych warunków glebowych i klimatycznych regionu oraz stosowanych metod uprawy, suszenia i przetwarzania.

Alkaliczny i wapienny charakter gleb na Zakynthos, brak wiosennych przymrozków, duża ilość słońca i wysoka temperatura powietrza w okresie maj - lipiec oraz minimalna ilość opadów w lipcu i sierpniu przyczyniają się do wysokiej zawartości cukru w produkcie, a co za tym idzie, do jego charakterystycznego intensywnego słodkiego smaku. Przyczyniają się one również do utrzymania jednakowego rozmiaru owoców i zwiększenia zawartości barwnika antocyjanowego, który nadaje produktowi końcowemu jednolity ciemnofioletowy kolor.

Wysoka temperatura powietrza połączona w okresie suszenia z przewagą wiatrów północnych pozwala suszyć winogrona w odpowiednim stopniu i przez odpowiedni czas, wyłącznie poprzez wystawienie ich na słońcu oraz bez użycia jakichkolwiek substancji wspomagających.

Ponadto metoda uprawy, dostosowana do pełnego wykorzystania warunków glebowych i klimatycznych regionu, metody ostrożnego i delikatnego obchodzenia się z produktem w trakcie zbioru i suszenia, metoda przetwarzania i skrupulatna kontrola podczas tego procesu zapewniają bezpieczeństwo konsumentów i wyjątkową jakość produktu.

4.7 Organ kontrolny:

Nazwa: Organizacja ds. certyfikacji produktów rolnych (O.P.E.G.E.P.) - AGROCERT

Adres: Androu 1 & Patission, GR-112 57, Athčnes

Tel.: (30) 210.823 12 77

Faks: (30) 210.823 14 38

E-mail: agrocert@otenet.gr

Nazwa: Prefektura Zakynthos, Dyrekcja ds. rozwoju obszarów wiejskich

Adres: Diikitirio, GR-291 00, Zakynthos

Tel.: (30) 269.504 93 41

Faks: (30) 269.504 83 12

E-mail: u14804@minagric.gr

4.8 Etykietowanie: Opakowanie musi być opatrzone oznaczeniem "ΣΤΑΦΙΔΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΠΟΠ)". Oznaczenie to musi występować na tle mapy wyspy Zakynthos w skali 1:300.000 w postaci liter, które są przynajmniej dwa razy grubsze od pozostałych oznaczeń.

Na opakowaniu muszą się również pojawić oznaczenia wymagane ustawodawstwem krajowym i prawodawstwem wspólnotowym.

Opakowania kartonowe przeznaczone do sprzedaży hurtowej muszą posiadać oznaczenie rodzaju produktu w postaci słowa "small" lub "medium" lub "blended" lub ich tłumaczenia.

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.

Zmiany w prawie

Bez kary za brak lekarza w karetce do połowy przyszłego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz trzeci czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa medycznego. Ostatnio termin wyznaczono na koniec tego roku, teraz ma to być czerwiec 2025 r.

Beata Dązbłaż 23.09.2024
Darowizny dla ofiar powodzi z zerową stawką VAT

Można już stosować zerową stawkę VAT na darowizny dla ofiar powodzi - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Od dziś ważna zmiana dla niektórych kierowców

Nowe przepisy, które zaczną obowiązywać od wtorku, 10 września, zakładają automatyczny zwrot prawa jazdy, bez konieczności składania wniosku. Zmiana ma zapobiegać sytuacji, w której kierowcy, nieświadomi obowiązku, byli karani za prowadzenie pojazdu, mimo formalnego odzyskania uprawnień.

Robert Horbaczewski 09.09.2024
Będą zmiany w ustawie o działaniach antyterrorystycznych oraz w ustawie o ABW oraz AW

Rząd przyjął we wtorek projekt przepisów, który dostosowuje polskie prawo do przepisów Unii Europejskiej, które dotyczą przeciwdziałania rozpowszechnianiu w Internecie treści o charakterze terrorystycznym. Wprowadzony zostanie mechanizm wydawania i weryfikowania nakazów usunięcia lub uniemożliwienia dostępu do takich treści. Za egzekwowanie nowych przepisów odpowiedzialny będzie szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Od jego decyzji będzie się można odwołać do sądu.

Grażyna J. Leśniak 03.09.2024
Ustawa o rencie wdowiej niekonstytucyjna?

O zawetowanie ustawy o tzw. wdowich emeryturach jako aktu dyskryminującego część obywateli zwróciła się do prezydenta Andrzeja Dudy jedna z emerytek. W jej przekonaniu uchwalona 26 lipca 2024 r. ustawa narusza art. 32 Konstytucji, ponieważ wprowadza zasady dyskryminujące dużą część seniorów. Czy prezydent zdążył się z nią zapoznać – nie wiadomo. Bo petycja wpłynęła do Kancelarii Prezydenta 6 sierpnia, a już 9 sierpnia ustawa została podpisana.

Grażyna J. Leśniak 31.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2007.179.19

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 01/08/2007
Data ogłoszenia: 01/08/2007