(2007/C 135/09)
(Dz.U.UE C z dnia 19 czerwca 2007 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
STRESZCZENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"SALATE VON DER INSEL REICHENAU"
nr WE DE/PGI/005/0317/27.10.2003
CHNP () CHOG (X)
Niniejsze streszczenie zawiera najważniejsze elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.
1. Właściwy departament w państwie członkowskim:
Nazwa: Bundesministerium der Justiz
Adres: D-11015 Berlin
Telefon: (49-30) 20 25 70
Faks: (49-30) 20 25 95 25
E-mail: poststelle@bmj.bund.de
2. Grupa:
Nazwa: Reichenau-Gemüse eG
Adres: Marktstraße 1
D-78479 Insel Reichenau
Telefon: (49-7534) 920 00
Faks: (49-7534) 92 0020
E-mail: info@reichenaugemuese.de
Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()
3. Rodzaj produktu:
Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone
4. Specyfikacja:
(streszczenie wymogów art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006
4.1 Nazwa: "Salate von der Insel Reichenau"
4.2 Opis: "Salate von der Insel Reichenau" (sałata z wyspy Reichenau) to sałata pochodząca z wyspy na Jeziorze Bodeńskim. Nazwą objęte są odmiany Lactuca sativa (L.) var. capitata (sałata głowiasta, batawia, sałata lodowa, novita) oraz Lactuca sativa (L.) var. crispa (Lollo rosso, Lollo Bionda, sałata typu liść dębu). Sałatę uprawia się wyłącznie według metody upraw z Reichenau. Swoje właściwości zawdzięcza ona warunkom geograficznym, ale także działaniom człowieka.
4.3 Obszar geograficzny: Wyspa Reichenau na Jeziorze Bodeńskim, Niemcy.
4.4 Dowód pochodzenia: W ramach certyfikacji ISP dokonywanej dla Reichenau Gemüse e.G wszystkie opakowania są opatrzone numerami partii. Numer partii identyfikuje zakład produkcji. Wszystkie zakłady mają swoją siedzibę na wyspie Reichenau i uprawiają wyłącznie grunty położone na wyspie. Zagospodarowanie terenu jest udokumentowane na mapie hydrograficznej. System identyfikowalności stanowi wystarczający dowód na istnienie związku produktu z obszarem geograficznym.
4.5 Metoda produkcji: Sałata objęta nazwą "Salate von der Insel Reichenau" jest uprawiana zgodnie z wytycznymi dotyczącymi zintegrowanej i kontrolowanej uprawy warzyw w regionie Badenia-Wirtembergia w celu korzystania z oznakowania jakości i pochodzenia Badenii-Wirtenbergii ("Gesicherte Qualität mit Herkunftsangabe"). Oznacza to, że wykorzystanie nawozów i środków ochrony roślin ogranicza się do minimum. Gleba jest starannie uprawiana i utrzymywana w dobrym stanie. Chwasty są zwalczane poprzez okopywanie, parowanie i wypalanie, czyli w sposób mechaniczny. Gleba jest poddawana corocznej analizie w celu optymalizacji wykorzystania nawozu. Przeciwko szkodnikom stosuje się w szklarniach pożyteczne owady. Zgodnie z metodami uprawy na wyspie Reichenau sałata uprawiana w szklarniach lub tunelach foliowych jest zbierana od lutego do maja. Drugi okres zbioru sałaty szklarniowej trwa od października do grudnia. Pierwsza sałata uprawiana na wolnym powietrzu pod folią lub materiałem włóknistym zbierana jest w kwietniu/maju. Sezon kończy się w momencie wystąpienia pierwszych jesiennych przymrozków (wrzesień/październik). Sałatę zbiera się przeważnie we wczesnych godzinach porannych. Wszystkie działania związane ze zbieraniem sałaty, łącznie z ładowaniem na palety, dokonywane są ręcznie. Świeża sałata jest z reguły wprowadzana na rynek hurtowy luzem, pojedyncze główki są pakowane jedynie na specjalne życzenie klienta. Ten etap pracy jest również wykonywany ręcznie na polu. Przed wprowadzeniem na rynek hurtowy wszystkie główki sałaty są myte.
4.6 Związek:
– Związek naturalny: Wyspa Reichenau jest predysponowana do uprawy warzyw. Położenie na Jeziorze Bodeńskim oraz szczególne warunki geograficzne i klimatyczne (wilgotność, ciepło, oświetlenie) wyróżniają ją spośród innych regionów upraw, w związku z czym szczególnie dobrze spełnia naturalne warunki dla uprawy sałat liściastych, wymagających stosunkowo wysokich temperatur. Duża powierzchnia Jeziora Bodeńskiego gwarantuje wystarczającą wilgotność. Światło odbijające się od powierzchni wody zapewnia uprawom wysoką intensywność promieniowania świetlnego. Jezioro Bodeńskie może również magazynować ciepło. Wilgotność, ciepło i oświetlenie mają korzystny wpływ na klimat, sprzyjając wzrostowi upraw. Producenci czerpią korzyści z tych czynników klimatycznych, wykorzystując specjalistyczną wiedzę dotyczącą uprawy w szklarniach, tunelach foliowych lub na wolnym powietrzu pod przykryciem z folii. Uprawa odbywa się wyłącznie w specjalnej glebie poddawanej obróbce termicznej, bez wykorzystania środków chemicznych.
– Renoma: Wyżej wymienione czynniki naturalne i ludzkie mają tak korzystny wpływ na wzrost, wczesny zbiór i naturalną jakość sałaty z wyspy Reichenau, że cieszy się ona uznaniem poza tym regionem. Przeprowadzone w 2000 r. badanie rynku i konsumentów wykazuje, że konsumenci kojarzą wyspę Reichenau głównie z uprawą warzyw (jest ona zwana "wyspą warzyw") i wyrażają oni pozytywne opinie na temat świeżości, wyglądu i pochodzenia produktów. Sałata objęta nazwą "Salate von der Insel Reichenau" jest uprawiana w sposób tradycyjny, mający swoje korzenie w kulturze zakonnej wyspy Reichenau. Opisem swojego ogrodu "De cultura hortorum", zwanym w skrócie "Hortulus" z 840 r. opat Walahfried Strabo zapoczątkował tradycję ogródków warzywnych na wyspie Reichenau. Uprawa sałaty na wyspie Reichenau została udokumentowana po raz pierwszy w roku 1895 (1 ha) (patrz H. Glönkler, "Vom Weinbau zum Gemüsebau", 1991, str. 60), w 1932 r. zajmowała ona 20 ha (Glönkler, str. 70). Obecnie szklarniową sałatę liściastą uprawia się na około 30 ha, a na wolnym powietrzu na około 50 ha.
4.7 Organ kontrolny:
Nazwa: Regierungspräsidium Karlsruhe, Referat 34
Adres: D-76247 Karlsruhe
Telefon: (49-721) 926 37 06
Faks: (49-721) 37 05 46
E-mail: abteilung3@rpk.bwl.de
4.8 Etykietowanie: Salate von der Insel Reichenau g.g.A.
______
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2007.135.22 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
| Data aktu: | 19/06/2007 |
| Data ogłoszenia: | 19/06/2007 |