Publikacja wniosku o rejestrację zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2007/C 107/10)

(Dz.U.UE C z dnia 11 maja 2007 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

"MARIÁNSKOLÁZEŇSKÉ OPLATKY"

Nr WE: CZ/PGI/005/0407/28.10.2004

CHNP () CHOG (X)

Niniejsze stwierdzenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone wyłącznie do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Úřad průmyslového vlastnictví

Adres: Antonína Čermáka 2a

CZ-160 68 Praha 6-Bubeneč

Tel.: (420) 220 38 31 11

Faks: (420) 224 32 47 18

E-mail: posta@upv.cz

2. Grupa:

Nazwa: KLS KLIMENTOV, s.r.o.

Adres: Klimentov 133

CZ-354 71 Velká Hleďsebe

Tel.: (420) 354 62 58 81-2

Faks: (420) 354 62 27 15

E-mail: kls@iol.cz

Nazwa: Opavia-LU, a.s.

Adres: Vinohradská 2828/151, Praha 3, Česká republika

Tel.: (420) 272 00 26 04

Faks: (420) 272 00 26 04

E-mail: info@danone.com

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 2.4 Produkty piekarnicze, wypieki cukiernicze, wyroby cukiernicze lub wyroby ciastkarskie - wafle

4. Specyfikacja

(podsumowanie warunków określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa: "Mariánskolázeňské oplatky"

4.2. Opis: Opłatki składają się z dwóch cienkich płatów ciasta zlepionych warstwą masy. W zależności od rodzaju masy rozróżnia się opłatki o smaku orzechów laskowych i kakaowe. Wafle są okrągłe, regularne w kształcie, ich brzeg jest lekko pokruszony, rzadziej pojawiają się na nim pęknięcia. Obwód ozdobiony jest charakterystyczną wypukłą dekoracją przedstawiającą wieniec stylizowanych liści. Dekoracja na środku wafla może być różna w zależności od producenta. W zależności od rodzaju ciasta, opłatki mogą być koloru śmietankowego lub jasnobrązowego. Są one kruche, dobrze wypieczone, masa jest ziarnista, a słodki smak zmienia się w zależności od użytych surowców. Opłatki sprzedawane są zapakowane w folię aluminiową lub plastikową albo w pudełkach, waga zapakowanego produktu wynosi 175 g.

Surowce używane do produkcji: mąka pszenna, cukier, tłuszcz utwardzony, orzechy laskowe, kiełki pszeniczne, tłuszcz mleczny, tłuszcz roślinny, kakao, mleko w proszku, żółtko w proszku, skrobia pszenna, sól, emulgator - lecytyna, aromat cytrynowy, cynamon, aromat orzechów laskowych, etylowanilina, aromat migdałowy.

Przechowywanie w temperaturze do 25°C, okres przydatności do spożycia - 180 dni.

4.3. Obszar geograficzny: Obszar gminy Mariánské Lázně i Velká Hleďsebe, należących do okręgu administracyjnego Mariánské Lázně.

4.4. Dowód pochodzenia: Kontrole zgodności produktu z jego opisem (zakres, częstotliwość, ewidencja kontroli) określono i gwarantuje się zgodnie z systemem HACCP, wytycznymi firmy BVQI, s.r.o., Vítězné náměstí 2, Praha 6, ČR posiadającej odpowiednią akredytację krajową, systemem zarządzania zgodnym z normą ČSN EN ISO 9001:2001 i ČSN EN ISO 1400:2005, ustawą o kontroli wszystkich faz procesu produkcji i dystrybucji (zákon 316/2004 Sb. o dosledovatelnosti ve všech fázích výrobního procesu a distribuce) oraz wytycznymi właściwego inspektoratu Państwowej Inspekcji Rolno-Spożywczej, którym jest inspektorat w Pilznie. Producenci prowadzą ewidencję dostawców surowców, a także odbiorców gotowego produktu. Zgodnie z przepisami, na każdym produkcie znajdują się dane producenta, w tym jego adres.

4.5. Metoda produkcji: Produkcję opłatków rozpoczyna się od zrobienia ciasta z podanych powyżej surowców (pkt. 4.2). Po wymieszaniu ciasta gładką masę przenosi się do maszyny do pieczenia opłatków (zwykła maszyna do produkcji opłatków, tzw. karuzela). Upieczone płaty ciasta są ręcznie wyjmowane z maszyny i układane w pojemnikach. Skrzynki przenosi się do pomieszczenia służącego do nawilżania, w którym ciasto nawilżane jest przez ok. 5 dni przy wilgotności 90 %. Jeden (spodni) płat ciasta posypuje się ręcznie mieszaniną cukru, tłuszczu i orzechów oraz innymi składnikami (w zależności od rodzaju opłatków). Przykrywa się go drugim płatem ciasta i łączy na gorąco. Po zważeniu odpowiednią ilość opłatków pakuje się w folię aluminiową i wkłada do pudełek, które są następnie pakowane maszynowo. Na pudełkach umieszcza się termin przydatności do spożycia, następnie wkłada się je do kartonowych pudeł i umieszcza w magazynie. Opłatki są kruche i łatwo ulegają zawilgoceniu, dlatego ze względu na jakość i możliwość lepszej kontroli produktu pakowanie odbywa się bezpośrednio w siedzibie producenta.

4.6. Związek: Pierwsze wzmianki o opłatkach w uzdrowisku Mariánské Lázně pochodzą z XVIII w. Pierwotnie opłatki pieczono w domach na własne potrzeby. Wraz z rozwojem uzdrowiska rozpoczęto masową produkcję dla celów handlowych. Za pioniera przemysłowej produkcji opłatków można uznać Karla Reitenbergera, który rozpoczął produkcję w 1856 r. Prawie sto lat później asortyment opłatków rozszerzył Josef Homolka, który do uzdrowiska przywiózł z Wiednia udoskonaloną maszynę do wypieku opłatków i własną recepturę na opłatki z ciasta z dodatkiem czekolady. Konsumenci kojarzą opłatki jednoznacznie z uzdrowiskami zachodnich Czech, do których należą także Mariánské Lázně. Recepturę i sposób produkcji opłatków przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie w miejscowych piekarniach. Ostatnio - w 1995 r. - ofertę opłatków rozszerzyła firma KLS KLIMENTOV s.r.o.

Dokumenty historyczne znajdują się w archiwum miejskim, archiwum lokalnego dziennika i firmy Opavia-LU, a.s. Wiele informacji o historii i współczesności opłatków, a także opinie o nich można znaleźć w Internecie, np. na stronach czasopisma o historii uzdrowiska Mariánské Lázně Hamelika, na stronach producenta opłatków Opavia-LU, a.s., na stronach miasta Mariánské Lázně i in., a także w gazetach (Mariánskolázeňské Listy nr 6/1994, Chebský deník z 13.5.2006, Chebsko z 21.12.2005). Wiele dokumentów i eksponatów związanych z historią produkcji opłatków na wymienionym obszarze geograficznym znajduje się również w muzeum miasta.

Międzynarodowej rejestracji oznaczenia Mariánsko-lázeňské oplatky dokonano w 1967 r. zgodnie z porozumieniem lizbońskim; od 1 lutego 1974 r. oznaczenie jest chronione na mocy przepisów krajowych. Oznaczenie Mariánsko-lázeňské oplatky jest chronione również na mocy bilateralnych umów ze Szwajcarią, Austrią i Portugalią.

4.7. Organ kontrolny:

Nazwa: Státní zemědělská a potravinářská inspekce, inspektorát v Plzni

Adres: Jiráskovo náměstí 8

CZ-303 85 Plzeň

Tel.: (420) 377 43 34 11

Faks: (420) 377 45 52 29

E-mail: plzen@szpi.gov.cz

4.8. Etykietowanie: Oznaczenie Mariánskolázeňské oplatky musi być wyraźnie widoczne na wierzchniej stronie opakowania.

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2007.107.28

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 11/05/2007
Data ogłoszenia: 11/05/2007