united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2007/C 102/11)

(Dz.U.UE C z dnia 5 maja 2007 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

"NOŠOVICKÉ KYSANÉ ZELÍ"

nr WE: CZ/PDO/0412/28.10.2004

CHNP (X) CHOG ()

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy departament w państwie członkowskiego:

Nazwa: Úřad průmyslového vlastnictví

Adres: Antonína Čermáka 2a

CZ-160 68 Praha 6

Tel.: (420) 220 38 31 11

Faks: (420) 224 32 47 18

E-mail: posta@upv.cz

2. Grupa:

Nazwa: Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice

Adres: Nošovice 128

CZ-739 51 Dobrá

Tel.: (420) 558 64 14 81

Faks: (420) 558 64 10 73

E-mail: zdv.nosovice@tiscali.cz

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6: Kapusta kiszona

4. Specyfikacja:

(streszczenie wymogów zgodne z art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa: "Nošovické kysané zelí"

4.2. Opis: Omawianym produktem jest kapusta kiszona wytwarzana z kapusty poddawanej fermentacji mlekowej.

Wygląd: kapusta drobno szatkowana. Kolor: złotożółty, niepożądanym zjawiskiem jest zmiana zabarwienia, szczególnie na kolor szary lub czerwonawy. Smak: kwaśna, a nawet lekko gorzkawa. Zapach: kapuściany. Konsystencja: drobno szatkowana. Własności fizykochemiczne (średnia wartość odżywcza 100 g produktu): wartość energetyczna 84 kJ, tłuszcze 2 g, białka 7 g, cukry 39 g, naturalna zawartość witaminy C.

Surowce wchodzące w skład produktu: kapusta biała, sól jadalna, kminek, nasiona gorczycy. Odmiany kapusty hodowane i używane do produkcji: Gloria, Ramco, Kingstone, Zerelina, Oklahoma, Theras. Surowa kapusta biała musi być hodowana na wyznaczonym obszarze geograficznym, występujące na nim warunki naturalne mają bowiem wpływ na własności produktu końcowego. Charakterystyczne cechy noszowickiej kapusty kiszonej uzyskuje się w procesie naturalnej fermentacji mlekowej w kadziach. Parametry kadzi zob. pkt 4.5. Masa tradycyjnego opakowania: 1/2 lub 1 kg.

4.3. Obszar geograficzny: Obszar w okolicach gminy Nošovice i Nižní Lhoty, powiat Frýdek-Místek, Moravskoslezský kraj. Granice obszaru stanowią (należące do niego) następujące gminy: Nošovice, Nižní Lhoty, Vyšní Lhoty, Kamenité, Dobratice, Dolní Tošanovice, Dolní Domaslavice, Kocurovice, Pazderna, Dobrá.

4.4. Dowód pochodzenia: Kiszoną kapustę produkuje się zgodnie z niezmienioną, oryginalną recepturą już od wielu lat.

Codzienną kontrolę przestrzegania wymogów zawartych w specyfikacji produktu przeprowadza kierownik zakładu. Kontroli podlega przede wszystkim jakość surowca, proces technologiczny i punkty krytyczne. Wyniki kontroli są ewidencjonowane w księdze kontroli i w dzienniku sanitarnym, przechowywanych na terenie zakładu. Kontrole zgodności produktu z jego specyfikacją przeprowadza też nadrzędny organ kontrolny (Státní zemědělská a potravinářská inspekce - Państwowa Inspekcja Rolno-Spożywcza) zgodnie z planem kontroli właściwego inspektoratu.

Producent prowadzi ewidencję zbiorów kapusty z poszczególnych gruntów oraz ewidencję każdej kadzi z kapustą kiszoną i odbiorców gotowego produktu. Na każdym opakowaniu produktu umieszcza się nazwę handlową producenta wraz z jego adresem, co umożliwia m.in. monitorowanie produktu.

Wymieniony sposób identyfikacji, dokumentacja i powiązanie poszczególnych etapów (hodowla, produkcja, sprzedaż) gwarantują, że końcowy produkt - kapusta noszowicka - pochodzi w całości z wyznaczonego obszaru geograficznego, a zatem poszczególne egzemplarze produktu spełniają wymogi dotyczące przyznania chronionej nazwy pochodzenia.

4.5. Metoda produkcji: Krótki opis hodowli kapusty: w okresie od października do listopada - nawożenie obornikiem, zaoranie, w zimie - przerwa w pracach polowych, w marcu - wyrównanie pola, w kwietniu - siew, maj-czerwiec - okopywanie, przerywanie, pielenie, nawożenie, ponowne okopywanie, sierpień-listopad - zbiór, po dokonaniu zbioru zagospodarowanie resztek pożniwnych, orka głęboka.

Noszowicka kapusta kiszona jest produkowana wyłącznie z odmian kapusty głowiastej nadających się do szatkowania i hodowanych na wyznaczonym obszarze geograficznym, na którym prowadzi się również produkcję. Do poszatkowanej kapusty dodaje się sól, kminek i nasiona gorczycy. Przygotowaną w ten sposób kapustę umieszcza się w kadziach, w których ugniata się ją tradycyjnie (nogami). Następnie kapustę kisi się przynajmniej 6 tygodni w temperaturze 18 °C. Kiszenie polega na naturalnej fermentacji mlekowej w kadziach umieszczonych w fermentowni. Kadź ma kształt walca o średnicy 3 m i wysokości równej 4 m. Wykonana jest z laminatu poliestrowo-szklanego. Kadź jest zapuszczona w ziemię na głębokość 3 m, część nadziemna ma wysokość 1 m.

Wszystkie etapy produkcji muszą być przeprowadzone w jak najkrótszym terminie, aby zapobiec utracie wody zawartej w komórkach, wartości odżywczych i cennej witaminy C. Świeża kapusta jest przetwarzana w ciągu maksymalnie 48 godzin. Do przetwarzania w stanie świeżym stosuje się odmianę Gloria. Po ukwaszeniu produkt wyjmuje się z kadzi i umieszcza w opakowaniach o masie 1/2 lub 1 kg. Na życzenie konsumenta możliwe jest także wykonanie większych lub mniejszych opakowań. Cały proces przeprowadza się zgodnie z zasadami higieny.

Kadzi z kapustą w trakcie kwaszenia nie przemieszcza się. W razie przewożenia mogłoby nastąpić utlenienie, zmiana koloru na szary lub zmiana warunków wewnątrz kadzi skutkująca zmianą smaku. Dlatego produkt pakuje się na miejscu.

Kapusta kiszona produkowana jest również z kapusty przechowywanej. Do tego celu wybiera się późne odmiany kapusty, które mogą być przechowywane. Do trwałych odmian zalicza się: Ramco, Kingstone, Zerelina, Oklahoma, Theras. Przechowuje się całe głowy kapusty w częściowo klimatyzowanej hali w temperaturze 5 °C. Codzienną kontrolę jakości przeprowadza kierownik zakładu. Kontroli podlega zarówno surowiec, jak i produkt końcowy. Kontrola świeżej kapusty przeznaczonej do szatkowania polega na sprawdzeniu, czy jej jakości nie obniżają zanieczyszczenia, choroby grzybicze lub szkodniki. W przypadku kapusty przechowywanej sprawdzany jest wygląd, kolor, smak, zapach i konsystencja. Wyniki kontroli jakości są ewidencjonowane w księdze kontroli i w dzienniku sanitarnym, przechowywanych na terenie zakładu. Kontrole jakości przeprowadza też nadrzędny organ kontrolny (Státní zemědělská a potravinářská inspekce - Państwowa Inspekcja Rolno-Spożywcza) zgodnie z planem kontroli właściwego inspektoratu.

4.6. Związek: W okolicach Nošovic kapusta jest hodowana od wielu lat. Dowodem na to jest fakt, że w herbie Nošovic znajduje się kosz do noszenia na plecach i krajalnica do kapusty. Kapusta kwaszona ma wielkie znaczenie dla regionu, zarówno jako tradycyjna potrawa, jak i przedmiot handlu. Wiedza mieszkańców o hodowli kapusty i produkcji kapusty kwaszonej jest przekazywana z pokolenia na pokolenie i ma duży wpływ na własności końcowego produktu.

Produkt wyróżnia się smakiem dzięki warunkom naturalnym, w jakich hodowany jest podstawowy surowiec - kapusta biała. Kapusta biała hodowana jest na terenach podgórskich, sąsiadujących z Beskidami, rozległym pasmem górskim. Warunki naturalne: tereny podgórskie, dolina rzeki Morávka, lato średniej długości, obfite opady w ciągu całego roku, klimat umiarkowanie chłodny i wilgotny, gliniaste gleby o niskim pH. Warunki te sprawiają, że kapusta ma szczególny smak. Wysokość na poziomem morza gminy Nošovice wynosi 346 m n.p.m. a gminy Nižní Lhoty - 359 m n.p.m.

Wyniki analizy 24 próbek gleby pobranych z 10 gruntów ornych: zawartość dostępnego dla roślin fosforu wynosi 77 mg/kg, dostępnego potażu - 218 mg/kg, magnezu - 140 mg/kg. W sumie przeprowadzono 120 pomiarów pięciu parametrów (CO3, P, K, Mg, Ca), zbadano również wartość pH i potrzebę nawożenia wapnem. Szczegółowa analiza wykazała, że wartość pH jest dość niska, wszędzie odczyn jest kwaśny, słabo kwaśny lub bardzo kwaśny. Ma to wpływ na wartość pH surowej i kwaszonej kapusty, która ma naturalnie kwaśny, łagodny smak, nie ma zatem potrzeby dodawania do niej substancji silnie dokwaszających. Warunki glebowe w dużej mierze przyczyniają się do tego, że kapusta surowa i kwaszona ma dobry smak i zachowuje wysoką jakość. Ze względu na swój charakterystyczny smak, kolor oraz delikatną i jędrną konsystencję produkt otrzymuje dobre oceny na wystawach.

Produkt wpisano do rejestru nazw pochodzenia Republiki Czeskiej pod nr 178 w dniu 1 lutego 2002 r.

4.7. Organ kontrolny:

Nazwa: Státní zemědělská a potravinářská inspekce, inspektorát v Olomouci

Adres: Pavelkova 13

CZ-772 85 Olomouc

Tel.: (420) 585 15 15 11

Faks: (420) 585 23 05 30

E-mail: olomouc@szpi.gov.cz

4.8. Etykietowanie: -

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.

Zmiany w prawie

Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2007.102.16

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 05/05/2007
Data ogłoszenia: 05/05/2007