Przewodnik dotyczący sporządzania dokumentacji technicznej do wniosku o nadanie nawozom oznakowania "Nawóz WE" zgodnie z rozporządzeniem 2003/2003(2005/C 250/02)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(Dz.U.UE C z dnia 8 października 2005 r.)
UWAGI WPROWADZAJĄCE
Niniejszy przewodnik został pomyślany jako pomoc dla wnioskodawców, którzy chcą zarejestrować nowy nawóz w wykazie nawozów WE.
Przewodnik nie jest wprawdzie wiążący, żądane informacje są jednak wymagane w celu uniknięcia opóźnień w rozpatrywaniu wniosków.
Zawiera on także adresy służb w Państwach Członkowskich, do których należy kierować wnioski.
Państwa Członkowskie będą następnie przekazywać wnioski do oceny odpowiedniej grupie roboczej Komisji.
Niniejszy dokument został przygotowany we współpracy z ekspertami reprezentującymi:
(1) odpowiednie władze Państw Członkowskich,
(2) przedsiębiorstwa zrzeszone w "Europejskim Stowarzyszeniu Producentów Nawozów" (European Fertilizer Manufacturer's Association, EFMA),
(3) Europejski Komitet Normalizacji (CEN) TC 260.
1. CEL
Celem niniejszego dokumentu jest możliwie dokładne przedstawienie informacji, które są potrzebne grupie roboczej Komisji ds. nawozów do oceny wniosków o umieszczenie nawozu w załączniku I do rozporządzenia 2003/2003(1) oraz związane z tym ewentualne nadanie mu oznakowania "Nawóz WE".
Dlatego przewodnik ten skierowany jest do wszystkich osób (producentów lub ich przedstawicieli), które chcą złożyć wniosek o nadanie oznakowania "Nawóz WE" dla nawozu lub typu nawozu.
Przedkładanie dokumentacji informacyjnej jest wynikiem zastosowania art. 14 rozporządzenia 2003/2003, który przewiduje, że:
(a) nawóz dostarcza w efektywny sposób składników pokarmowych;
(b) zapewnione są odpowiednie metody pobierania próbek, analizy, oraz, o ile jest to wymagane, testowania;
(c) w normalnych warunkach stosowania nawóz nie wywiera szkodliwego wpływu na zdrowie ludzi, zwierząt lub roślin albo na środowisko.
W praktyce okazało się, że wnioski rozpatrywane były szybciej, jeśli były przedłożone w formie dokumentacji technicznej zawierającej wszystkie informacje wymagane do oceny wyżej wymienionych wymagań.
Dlatego niniejszy dokument roboczy nie ma charakteru ostatecznego, lecz może zostać odpowiednio dostosowany na podstawie doświadczeń zebranych w grupie roboczej oraz w związku z postępem naukowym i technicznym w zakresie nawozów.
2. ZAWARTOŚĆ DOKUMENTACJI TECHNICZNEJ
Dokumentacja musi zawierać przynajmniej pięć rozdziałów:
– informacje o oddziaływaniu na zdrowie, środowisko i bezpieczeństwo,
– informacje agronomiczne,
– szczegóły metod analitycznych i wyniki analiz,
– wniosek o umieszczenie nawozu w załączniku I do rozporządzenia 2003/2003,
– wszelkie pozostałe istotne informacje.
3. OPIS INFORMACJI WYMAGANYCH W KAŻDYM ROZDZIALE
3.1. Informacje o oddziaływaniu na zdrowie, środowisko i bezpieczeństwo
3.1.1. Arkusz danych dotyczących bezpieczeństwa
Należy sporządzić arkusz danych dotyczących bezpieczeństwa zawierający pozycje wymienione w dyrektywie 91/155/EWG z dnia 5 marca 1991 r.(2), zmienionej dyrektywą 93/112/EWG z dnia 10 grudnia 1993 r.(3) oraz dyrektywą 2001/58/WE z dnia 27 lipca 2001 r.(4), przy uwzględnieniu uwag wyjaśniających zawartych w załączniku do tej dyrektywy.
Chociaż według obowiązującego prawodawstwa wspólnotowego arkusz danych dotyczących bezpieczeństwa nie jest obowiązkowy dla każdego nawozu, to stanowi on doskonałe źródło informacji, nawet jeśli w niektórych przypadkach określone pozycje nie mają zastosowania do proponowanego nawozu.
3.1.2. Informacje dodatkowe
Należy dodatkowo wymienić niepożądane substancje oraz środki chemiczne lub biologiczne, które zgodnie ze stanem wiedzy mają lub mogą mieć wpływ na zdrowie ludzi lub zwierząt lub na środowisko.
3.2. Informacje agronomiczne
3.2.1. Główny efekt oraz skutki uboczne
Należy opisać główny efekt uzyskany przez zastosowanie produktu zgodnie z zaleceniami oraz podać substancję(substancje) czynne odpowiedzialne za ten skutek. Należy wyjaśnić w jaki sposób składnik pokarmowy w produkcie jest przekazywany roślinom. Skutki uboczne muszą być możliwie dokładnie określone, opisane i wyjaśnione.
Naukowe wyjaśnienie sposobu działania produktu jest wprawdzie pożądane, nie jest jednak konieczne, o ile przy stosowaniu produktu zgodnie z zaleceniami uzyskiwane są pozytywne i powtarzalne rezultaty.
3.2.2. Metoda stosowania produktu
Należy podać wszystkie informacje niezbędne do skutecznego stosowania produktu.
W tym wypadku należy opisać w jaki sposób gotowy produkt jest stosowany w ramach dobrych praktyk rolniczych.
Uprawy: nie jest pożądane zaznaczenie "wszystkie uprawy", należy raczej wybrać uprawy, w przypadku których została udowodniona skuteczność produktu.
Stosowane ilości: należy podać ilość wymaganą do uzyskania głównego efektu w przypadku określonej uprawy. Musi być ona określona zarówno jako ilość gotowego produktu w formie dostępnej na rynku oraz jako ilość odpowiednich składników pokarmowych.
Stosowana ilość musi być podana odpowiednio do praktyki rolniczej, na przykład w kilogramach produktu na hektar rocznie. Jeśli produkt jest stosowany kilkakrotnie dla tej samej uprawy, należy podać ilość na każde zastosowanie i liczbę zastosowań. Jeśli produkt jest rozcieńczany przed zastosowaniem, należy podać objętość potrzebnego rozcieńczalnika.
Sposób stosowania: należy określić czy produkt ma być stosowany bezpośrednio do gleby lub do roślin (liście, owoce, ksylem lub korzenie). Należy podać sposób stosowania, na przykład stosowanie wielkopowierzchniowe bądź lokalne, poprzez spryskiwanie, wstrzykiwanie, zraszanie, nasączanie, opylanie, w postaci roztworu itp. Należy określić okresy kalendarzowe dla stosowania lub stadium rozwoju roślin (fazy fenologiczne), w których stosowanie jest skuteczne.
Szczególne warunki stosowania: obejmuje to dodatkowe informacje dotyczące wykorzystania produktu, na przykład rodzaje gleby i ich stan w zakresie składników pokarmowych, warunki klimatyczne oraz warunki wzrostu. Należy opisać sytuacje, w których stosowanie produktu jest zabronione lub nie jest wskazane, możliwe mieszanki, zakazane mieszanki itp.
3.2.3. Skuteczność
Należy przedstawić jasne (zrozumiałe) informacje potwierdzające skuteczność produktu podczas jego stosowania zgodnie z podanymi warunkami. W razie potrzeby należy opisać przebieg eksperymentu, który pokazuje występowanie głównego efektu, łącznie ze szczegółowymi wynikami prób dotyczących oceny poziomu zbiorów i/lub ich jakości. Należy dołączyć odpowiednie analizy gleby i flory w celu przedstawienia poziomu składników pokarmowych w uprawie, rodzaj gleby i podstawowe dane agronomiczne.
Jeśli wyniki badań zostały opublikowane, należy, jeśli to właściwe, dołączyć kopię publikacji w jednym z języków Wspólnoty.
3.3. Szczegóły metod analitycznych i wyniki analiz
Należy podać metody wykorzystywane do analizy produktu: metody WE, ISO, CEN, AOAC, metody krajowe, itp. Należy stosować metody WE, chyba, że nie mają one zastosowania.
Jako dodatkową informację należy również dołączyć sprawozdanie o wynikach różnych analiz produktu przeprowadzanych przez zatwierdzone laboratorium badań nawozów. Jeśli dla niektórych analiz stosowane były niestandardowe, "własne" metody, należy dostarczyć załącznik zawierający wszystkie szczegóły, łącznie z opisem metod stosowanych do sporządzania próbek. Wykorzystanie tych niestandardowych metod musi być uzasadnione.
3.4. Wniosek o umieszczenie nawozu w załączniku I do rozporządzenia 2003/2003
Należy sporządzić wniosek o umieszczenie nawozu oparty na formacie przyjętym w załączniku I do rozporządzenia 2003/2003 z późniejszymi zmianami, należy podać oznaczenie typu oraz podać informacje w odpowiednich kolumnach.
3.5. Pozostałe informacje
Należy dołączyć wszelkie pozostałe informacje uważane za istotne, które nie zostały umieszczone w poprzednich rozdziałach. Rozdział ten ma uzupełnić możliwie wyczerpująca bibliografia.
4. PROCEDURA ZŁOŻENIA DOKUMENTACJI
Każda osoba (producent lub jego przedstawiciel), która chce by nawóz miał oznakowanie "Nawóz WE" musi przedłożyć wyżej wspomnianą dokumentację techniczną władzom Państwa Członkowskiego.
Odpowiednie Państwo Członkowskie działa następnie jako sprawozdawca dla dokumentacji wobec grupy roboczej ds. nawozów Komisji Wspólnot Europejskich.
W oparciu o wnioski grupy roboczej ds. nawozów, Komisja sporządza wniosek o dostosowanie załącznika I do rozporządzenia 2003/2003, który zostaje przedłożony do opinii komitetowi, o którym mowa w art. 32 powyższego rozporządzenia, zgodnie z procedurą przedstawioną w art. 5 i art. 7 decyzji 1999/468/WE.
WŁADZE PAŃSTW CZŁONKOWSKICH ODPOWIEDZIALNE ZA REJESTRACJĘ NOWYCH NAWOZÓW KRAJOWYCH
Austria |
Belgia |
Cypr |
Republika Czeska |
Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit GmbH Landwirtschaftliche Untersuchungen und Forschung Wien
Spargeldstrasse 191
Postfach 400
AT-1226 Wien
Tel. (43-1) 732 16 31 59
Fax (43-1) 732 16 31 07
e-mail: michael.dachler@lwvie.ages.at
adelheid.spiegel@lwvie.ages.at
|
FPS "Public Health, Food Chain Safety and Environment" General Directorate "Animals,
Plants and Food"
Service Pesticides and Fertilisers
Eurostation
Bloc II
Place Victor Horta 40/10
BE-1060 Brussels
Tel. (32-2) 524 72 65
Fax (32-2) 524 72 99
e-mail:
aft.plant@health.fgov.be
nele.vanhauwe@health.fgov.be
Web:
http://www.health.fgov.be
|
Ministry of Agriculture, Natural Resources and Environment
Department of Agriculture
Land and Water use Section
CY-1411 Nicosia
Tel. (357) 22 305476
Fax (357) 22 305494
e-mail:
doagrg@cytanet.com. cy
doagr.wateruse@cytanet.com.cy
|
Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture
ÚKZÚZ
Hroznová 2
CZ-656 06 Brno
Tel. (420) 569.430.438
Fax (420) 569.430.412
e-mail:
pavel.cermak@ukzuz.cz
Web:
http://www.ukzuz.cz
|
|
|
|
Ministry of Agriculture of the Czech Republic
Plant production department
Těšnov 17
CZ-117 05 Praha 1
Tel. (420) 221.812.071
Fax (420) 221.812.705
e-mail:
budnakova@mze.cz
Web:
http://www.mze.cz
|
Dania |
Estonia |
Finlandia |
Francja |
Ministry of Food, Agriculture and Fisheries
Plantedirektoratet
Skovbrynet 20
DK-2800 Lyngby
Tel. (45) 45 26 36 00
Fax (45) 45 26 36 10
e-mail:
sfg@pdir.dk
Web:
http://www.pdir.dk
|
Plant Production Inspectorate Teaduse 2
EE-75501 Saku
Tel. (372) 6712 651
Fax (372) 6712 604
e-mail:
katrin.laud@plant.agri.ee
Web:
http://www.plant.agri.ee/
|
Ministry of Agriculture and Forestry
P.O. Box 30
FI-00023 Government Helsinki
Tel. (358-9) 160 88.073
Fax (358-9) 160 24 43
e-mail:
pirjo.salminen@mmm.fi
|
Ministčre de l'Agriculture et de la Pęche Direction Générale de
l'Alimentation
Sous-Direction de la Qualité et de
la Protection des Végétaux
Bureau des Produits Antiparasitaires
et des Matičres Fertilisantes
251 rue du Vaugirard
FR-75732 Paris Cedex 15
Tel. (33-1) 49 55 81 41
Fax (33-1) 49 55 59 49
e-mail:
mfsc.sdqpv.dgal@agriculture.- gouv.fr
Web:
http://www.service-public.fr
|
|
Ministry of Agriculture of Estonia 39/41 Lai St Tallinn
EE-15056
Tel. (372) 62.565 07
Fax (372) 62.562 00
e-mail:
renata.tsaturjan@agri.ee
Web:
http://www.agri.ee/
|
|
Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la
répression des fraudes
Boulevard Vincent Auriol, 59
FR-75703 Paris Cedex 13
Tel. (33-1) 44 97 31 54
Fax (33-1) 44 97 05 27
e-mail:
roselyne.roy@dgccrf.finances.- gouv.fr Web:
http://www.finances.gouv.fr/ index.html
|
Niemcy |
Grecja |
Węgry |
Irlandia |
Bundesministerium für Verbraucherschutz, Ernährung und
Landwirtschaft
Referat 516A
Postfach 14 02 70
DE-53107 Bonn
Tel. (49) 22 81.529 38 84
Fax (49) 22 81.529 55 38 89
e-mail:
516A@bmvel.bund.de
|
Ministry of Agriculture Directorate plant for inputs of
plant products
Section D
2, Archarnon Street
EL-101 76 Athens
Tel. (30) 210 21 24.102
Fax (30) 210 21 24.137
e-mail:
ax2u056@minagric.gr
|
Ministry of Agriculture and Rural Development
Department for Plant Protection
and Soil Conservation
Kossuth tér 11
HU-1055 Budapest
Tel. (36-1) 301 40 15
Fax (36-1) 301 46 44
e-mail:
ekei@posta.fvm.hu
|
Department of Agriculture and Food Block B, 1st Floor
Maynooth Business Campus
Maynooth
IE-Co. Kildare
Tel. (353-1) 505 33 49
Fax (353-1) 505 35 63
e-mail:
info@agriculture.gov.ie
Web:
http://www.agriculture.gov.ie
|
|
National Organization For Medicines (Ethnikos Organismos Farmakon - EOF)
Division of Inspection and
Distribution Control
284, Messoghion Ave.
EL-155 62 Holargos
Tel. (30) 210 65 07.204
Fax (30) 210 65 49.591
e-mail:
reg@eof.gr
|
|
|
Włochy |
Łotwa |
Litwa |
Luksemburg |
Ministero delle politiche agricole e forestali Dipartimento della qualitŕ dei
prodotti agroalimentari e dei servizi
Direzione Generale per la Qualità dei prodotti agroalimentari e la tutela del consumatore
Via XX Settembre, 20
IT-00187 Roma
Tel. (39-06) 466 55.020
Fax (39-06) 481 97 14
e-mail:
qualprod-tutconsum@ politicheagricole.it
|
State Plant Protection Service Republikas laukums 2,
LV-1981 Riga
Tel. (371) 702 73 09
Fax (371) 702 73 02
e-mail:
Skaidrite.rulle@vaad.gov.lv
|
Ministry of Economy, Industry and Business Department,
Product Technical Regulation Division
Gedimino ave. 38/2
LT-01104 Vilnius
Tel. (370 5) 262 68 10
Fax (370 5) 262 39 74
|
Ministčre de l'agriculture ASTA Laboratoire de contrôle et d'essais
BP 75
LU-9001 Ettelbruck
Tel. (352) 81 00 81.212
Fax (352) 81 00 81.333
e-mail:
rene.meyers@asta.etat.lu
|
Ministero delle politiche agricole e forestali Ispettorato centrale repressione
frodi
Via XX Settembre, 20
I-00187 Roma
Tel. (39-06) 474 38 82
Fax (39-06) 488 10 41
Web: http://www.politicheagricole.it/
|
|
|
|
Malta |
Polska |
Portugalia |
Słowacja |
Foodstuffs, Chemicals & Cosmetics Directorate,
Malta Standards Authority
2nd Floor, Evans Buildings,
Merchants Street,
MT-Valletta VLT 03
Tel. (356) 21255546
Fax (356) 21242420
e-mail:
martin.seychell@msa.org.mt
|
Ministerstwo Gospodarki Pracy i Polityki Spolecznej Departament Polityki Przemysłowej
Pl. Trzech Krzyży 3/5
PL-00-507 Warszawa
Tel. (48-22) 693 56 35
Fax: (48-22) 693 40 32
e-mail:
krysen@mg.gov.pl
renzna@mg.gov.pl
Web:
http://www.mgpips.gov.pl
|
Ministério da Economia Direçcăo-Geral da Empresa
Avenida Visconde Valmor 72
PT-1069-041 Lisboa
Tel. (351) 21.791 91 00
Fax (351) 21.796 51 58
e-mail:
dgempresa@dgempresa.min-economia.pt Web:
http://www.min-economia.pt
|
Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky
Oddelenie registrácie hnojív
Matuškova 21
SK-833 16 Bratislava
Tel. (421) 2.547.758 22 ext. 202
Fax (421) 2.546.512 03
e-mail:
z.brana@uksup.sk
Web:
http://www.uksup.sk
|
|
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Departament Hodowli i Ochrony Roślin
ul. Wspólna 30
PL-00-930 Warszawa
Tel. (48-22) 623 21 04
Fax (48-22) 628 87 84
e-mail:
kinga.roslan@minrol.gov.pl
tj@iung.pulawy.pl
Web:
http://www.minrol.gov.pl/
|
Ministério da Economia Direcçăo Geral da Indústria
Avenida Conselheiro Fernando de
Sousa, 11
PT-1092 Lisboa Codex
Tel. (351) 21.389 01 85
Fax (351) 21.389 01 14
Web:
http://www.min-economia.pt/
|
|
Słowenia |
Hiszpania |
Szwecja |
Niderlandy |
Zjednoczone Królestwo |
Ministry of Agriculture, Forestry and Food
Phytosanitary
Administration of RS
Einspielerjeva 6,
SI-1000 Ljubljana
Tel. (386-1) 3094 432
Fax (386-1) 3094 335
e-mail:
furs.mkgp@gov.si; darja.kropivsek@ gov.si
|
Registro de productos fertilizantes Dirección General de Agricultura
Ministerio de Agricultura,
Pesca y Alimentación
C/Alfonso XII, 62
ES-28014 Madrid
Tel. (34) 91 3474086
Fax (34) 91 3474087
e-mail:
jortizde@mapya.es
Web:
http://www.mapya.es
|
The Swedish Board of Agriculture SE-55182 Jönköping
Tel. (46) 36 15 50 00
Fax (46) 36 19 05 46
e-mail: magnus.franzen@sjv.se
|
Rikilt Bureau meststoffen
Postbus 230
NL-6700 AE Wageningen
Tel. (31-317) 47 55 74
Fax (31-317) 41 77 17
e-mail:
jaap.driessen@wur.nl
Web:
http://www.rikilt.nl
|
Department for Environment, Food & Rural Affairs (DEFRA) Area 4D
Ergon House
17 Smith Square
UK-London SW1P 3JR
Tel. (44-20) 7238 5810
Fax (44-20) 7238 6069
e-mail: gary.beckwith@defra.gsi.-gov.uk
|
|
Ministerio de Industria, Turismo y Commercio
Dirección General de
Desarrollo Industrial
Paseo de la Castellana, 160
ES-28071 Madrid
Tel. (34) 91.349 42 22
Fax (34) 91.457 80 66
e-mail:
paloma.perez2@min.es
Web:
http://www.min.es
|
|
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Landbouw
Afdeling Mineralen en
Ammoniak
Postbus 20401
NL-2500 EK Den Haag
Tel. (31-70) 378 42 50
Fax (31-70) 378 61 61
e-mail:
h.bos@minlnv.nl
Web:
http://www.minlnv.nl
|
Ministry of Agriculture, Fisheries and Food
Rural and Marine Environment Division
Ergon House
17, Smith Square
UK-London SW1 P3JR
Tel. (44-20) 72 38 67 70
Fax (44-20) 72 38 67 00
Web:
http://www.maff.gov.uk/
|
WŁADZE PAŃSTW CZŁONKOWSKICH EFTA ODPOWIEDZIALNE ZA REJESTRACJĘ NOWYCH NAWOZÓW KRAJOWYCH
Islandia |
Liechtenstein |
Norwegia |
Szwajcaria |
Adfangaeftirlit Feed, Seed and Fertilizer Inspectorate RALA-building, Keldnaholt
IS-112 Reykjavik
Tel. (354) 591 1590
Fax (354) 591 1591
e-mail:
oli@adfangaeftirlit.is
|
Office for Environmental Protection Postfach 684
LI-FL 9490 Vaduz
Tel. (423) 236 61 94
Fax (423) 236 61 99
e-mail:
manfred.frick@aus.llv.li
|
Norwegian Food Safety Authority Head Office
Section for Water, Feedingstuffs
and Animal By-Products
P.O. Box 383
NO-2381 Brumunddal
Tel. (47) 23 21 68 00
Fax (47) 23 21 70 01
e-mail:
postmottak@mattilsysnet.no
line.diana.blytt@mattilsynet.no Web:
http://www.mattilsynet.no
|
Office Fédéral de l'Agriculture Division Moyens de Production
Mattenhofstrasse 5
CH-3003 Bern
Tel. (41) 32.323 83 85
Fax (41) 31.322 26 34
e-mail:
duenger@blw.admin.ch
Web:
http://www.blw.admin.ch
|
______
(1) Dz.U. L 304 z 21.11.2003, str. 1.
(2) Dz.U. L 76 z 22.3.1991, str. 35.
(3) Dz.U. L 314 z 16.12.1993.
(4) Dz.U. L 212 z 7.8.2001, str. 24.