EUROPEJSKI URZĄD DS. BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCIZAPROSZENIE DO WYRAŻENIA ZAINTERESOWANIA STANOWISKIEM CZŁONKA ZARZĄDU
(2005/C 237 A/01)
(Dz.U.UE C z dnia 27 września 2005 r.)
Niniejszym prosi się o składanie ofert w celu obsadzenia 7 z 14 stanowisk członków Zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, powołanego na mocy rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r., ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności(1). Urząd ma siedzibę w Parmie, we Włoszech.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stanowi filar Unii Europejskiej w zakresie oceny ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności i pasz. Urząd powołano na mocy rozporządzenia (WE) nr 178/2002, a jego zadaniem jest zapewnienie doradztwa i wsparcia naukowego w zakresie prawodawstwa i polityki Wspólnoty we wszystkich dziedzinach, które wywierają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności i pasz, jak również w sprawach ściśle związanych ze zdrowiem i dobrem zwierząt oraz zdrowiem roślin. Urząd dostarcza niezależnej informacji o powyższych sprawach oraz o ryzyku. Jego misja obejmuje także naukowe doradztwo w zakresie odżywiania ludności, w szczególności w powiązaniu z prawodawstwem Wspólnoty, oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych, w tym także nowych technologii żywienia. Urząd szybko zyskał sobie renomę wśród zainteresowanych stron jako właściwy punkt odniesienia, dzięki swej niezależności, wysokiej jakości naukowej wydawanych opinii i informacji publicznej, przejrzystości stosowanych procedur i skuteczności w realizacji swoich zadań. Oprócz własnego wykwalifikowanego personelu, Urząd wspierany jest siecią kompetentnych organizacji działających w UE.
Podstawa prawna
Zgodnie z art. 25 powyższego rozporządzenia "członkowie Zarządu są wyznaczani w taki sposób, aby zapewnić najwyższe standardy kompetencyjne, szeroki zakres wymaganej fachowości, a wraz z powyższym możliwie najszerszą pod względem geograficznym reprezentację w obrębie Unii". Ponadto cztery osoby spośród członków Zarządu "powinny posiadać doświadczenie w pracy w organizacjach reprezentujących konsumentów i inne interesy w łańcuchu żywnościowym".
Ponadto motyw 40 powyższego rozporządzenia stanowi, że "niezbędna jest również współpraca z Państwami Członkowskimi", a motyw 41 mówi, że "Zarząd powinien być powołany w taki sposób, aby zagwarantować najwyższy standard kompetencji, szeroki zakres odpowiedniej wiedzy eksperckiej, na przykład w zakresie zarządzania i administracji publicznej i możliwie najszerszą pod względem geograficznym reprezentację w obrębie Unii. Powinno to być ułatwione poprzez rotację członków Zarządu z różnych państw, bez żadnego stanowiska zarezerwowanego dla obywateli któregokolwiek z Państw Członkowskich".
Rola i zadania Zarządu
Zarząd w szczególności:
– prowadzi ogólny nadzór nad pracami Urzędu w celu zapewnienia prawidłowej realizacji jego misji oraz powierzonych mu zadań w ramach posiadanego mandatu i zgodnie z zasadą niezależności i przejrzystości;
– mianuje dyrektora zarządzającego w oparciu o listę kandydatów przygotowaną przez Komisję oraz, w razie konieczności, odwołuje dyrektora zarządzającego;
– mianuje członków komitetu naukowego i paneli naukowych, odpowiedzialnych za przedkładanie
Urzędowi opinii naukowych;
– przyjmuje roczne i wieloletnie programy prac Urzędu oraz ogólne sprawozdanie z rocznej działalności;
– ustanawia wewnętrzne zasady i przyjmuje regulacje finansowe Urzędu.
Zarząd działa w ramach oficjalnych posiedzeń, prywatnych sesji, nieformalnych kontaktów pomiędzy członkami i w drodze wymiany korespondencji. Dokumenty EFSA, korespondencja Zarządu oraz prywatne i nieformalne sesje odbywają się w języku angielskim. Oficjalne sesje obejmują tłumaczenie w zakresie wymaganym przez członków Zarządu. Zarząd spotyka się zazwyczaj pięć razy w roku, w przeważającej mierze w Parmie, ale także w innych miastach na terenie UE, w zależności od potrzeb.
Skład Zarządu
Zarząd składa się z 14 członków mianowanych przez Radę w wyniku konsultacji z Parlamentem Europejskim oraz z przedstawiciela Komisji. Czternastu członków Zarządu mianowano dnia 15 lipca 2002 r. na mocy decyzji Rady (opublikowanej w Dz.U. C 179 z 27.7.2002, str. 9). Dla siedmiu członków Zarządu kadencja kończy się z dniem 30 czerwca 2006 r., natomiast dla pozostałych siedmiu z dniem 30 czerwca 2008 r.
Aktualny skład Zarządu znajduje się na stronie internetowej Urzędu (http://www.efsa.eu.int/mboard/catindex_en.html).
Niniejsze ogłoszenie dotyczy stanowisk siedmiu członków Zarządu, których kadencja kończy się z dniem 30 czerwca 2006 r.
Wymagane kwalifikacje
Od członków Zarządu wymaga się kompetencji i ogólnej wiedzy niezbędnej do zarządzania Urzędem w sprawach związanych z jego misją, w szczególności dla zapewnienia:
1) efektywnego doradztwa i wsparcia naukowego spełniającego wymogi Wspólnoty Europejskiej w zakresie jej prawodawstwa i polityki oraz działalności w interesie społecznym;
2) stosowania skutecznych zasad zarządzania i administracji publicznej;
3) funkcjonowania Urzędu zgodnie z zasadami prawa, niezależności, przejrzystości, etyki i najwyższej jakości naukowej, prowadzącego równocześnie niezbędną współpracę z Państwami Członkowskimi;
4) komunikacji i informacji społecznej w kwestiach naukowych;
5) stworzenia i zachowania wśród zainteresowanych stron renomy Urzędu jako instytucji działającej na najwyższym poziomie doskonałości, obiektywizmu i wiarygodności;
6) propagowania niezbędnej spójności pomiędzy oceną ryzyka, zarządzaniem ryzykiem i informowaniem o ryzyku.
Kandydaci powinni wykazać się możliwościami wniesienia efektywnego wkładu w zarządzanie jednym lub kilkoma obszarami, o których mowa powyżej. Kandydaci muszą wykazać się co najmniej piętnastoletnim doświadczeniem w zakresie jednego lub kilku z powyższych obszarów, w tym przynajmniej pięcioletnim doświadczeniem na stanowisku kierowniczym. Kandydaci powinni posiadać co najmniej pięcioletnie doświadczenie w pracy związanej z bezpieczeństwem żywności i pasz lub z innymi obszarami stanowiącymi misję Urzędu, zwłaszcza w zakresie zdrowia i dobra zwierząt, ochrony środowiska naturalnego(2), zdrowia roślin i odżywiania. Kandydaci powinni wykazać się bogatym doświadczeniem i umiejętnościami pracy w środowisku wielojęzycznym, wielokulturowym i interdyscyplinarnym. Kandydaci wybrani zostaną na podstawie ocen porównawczych odnoszących się do powyższych kryteriów oraz według możliwie najszerszej pod względem geograficznym reprezentacji w obrębie Unii.
Niezależność, deklaracja zaangażowania i oświadczenie majątkowe
Członkowie Zarządu będą mianowani jako osoby prywatne. Zobowiązani będą do złożenia deklaracji zaangażowania, zobowiązując się do niezależnego działania w interesie społecznym, a także do złożenia oświadczenia majątkowego wskazującego wszelkie pożytki, które mogą być uznane za sprzeczne z zasadą niezależności. Tym samym, zgodnie z wymogiem niezależności obowiązującym Zarząd, kandydaci proszeni są o wskazanie w ofercie wszelkich bezpośrednich i pośrednich związków, które uważają za istotne dla misji Urzędu.
Udział w posiedzeniach Zarządu
Członkowie Zarządu zobowiązani będą do czynnego uczestnictwa w posiedzeniach Zarządu. Kandydaci proszeni są o podanie w ofercie informacji dotyczącej dyspozycyjności odnośnie do czynnego udziału w pracach Zarządu. Zakłada się, że Zarząd będzie spotykał się cztery do sześciu razy w roku. Członkowie Zarządu nie są wynagradzani, jednak przysługuje im zwrot kosztów podróży i pobytu. Otrzymują także diety za każdy dzień udziału w posiedzeniach, zgodnie z art. 15 regulaminu Zarządu EFSA, który stanowi, że "członkowie Zarządu, z wyjątkiem przedstawiciela Komisji i członków Zarządu zatrudnionych przez krajowy organ publiczny lub instytucję krajową, otrzymują dzienną dietę w wysokości 300 EUR za każde posiedzenie Zarządu, w którym uczestniczą".
Członkowie Zarządu posiadający doświadczenie w pracy w organizacjach reprezentujących konsumentów i inne interesy w łańcuchu żywnościowym
Kandydaci proszeni są o wskazanie, czy ich oferta może być rozpatrywana także jako wyrażenie zainteresowania w kontekście tego typu Zarządu. W przypadku twierdzącej odpowiedzi kandydaci proszeni są o podanie szczegółowych danych dotyczących doświadczenia zdobytego w pracy w organizacjach reprezentujących konsumentów i inne interesy w łańcuchu żywnościowym.
Mianowanie i kadencja
Za wyjątkiem przedstawiciela Komisji, mianowanego przez Komisję, członkowie Zarządu mianowani są przez Radę w wyniku konsultacji z Parlamentem Europejskim, spośród kandydatów z listy przygotowanej przez Komisję na podstawie niniejszego zaproszenia. Kadencja członka Zarządu trwa cztery lata i może zostać przedłużona jednokrotnie o kolejne cztery lata. Zwraca się uwagę kandydatów, że lista Komisji zostanie podana do wiadomości publicznej. Osoby z listy Komisji, które nie zostaną mianowane, mogą być poproszone o wyrażenie zgody na wpisanie ich na listę rezerwową, do wykorzystania w razie konieczności zastąpienia członków Zarządu, którzy nie będą w stanie wypełnić swojego mandatu.
Obywatelstwo
Do celów niniejszego zaproszenia Komisja dążyć będzie do stworzenia listy kandydatów, która, zgodnie z wymogami gwarantującymi najwyższe standardy kompetencji i jak najszerszy zakres wiedzy, umożliwi mianowanie osób zgodnie z wymogiem "możliwie najszerszej pod względem geograficznym reprezentacji", czemu sprzyjać ma "rotacja członków Zarządu z różnych państw". Należy zwrócić uwagę, że członkowie, których kadencja wykracza poza rok 2006, są obywatelami Finlandii, Francji, Niemiec, Irlandii, Włoch, Portugalii i Zjednoczonego Królestwa, natomiast odchodzący członkowie (którzy mogą ponownie ubiegać się o mianowanie) są obywatelami Austrii, Belgii, Danii, Grecji, Niderlandów, Hiszpanii i Szwecji. Zarząd nie był do tej pory reprezentowany przez obywateli Cypru, Republiki Czeskiej, Estonii, Węgier, Łotwy, Litwy, Luksemburga, Malty, Polski, Słowacji i Słowenii.
Niniejsze zaproszenie skierowane jest do obywateli wszystkich Państw Członkowskich UE. Kandydaci muszą posiadać obywatelstwo jednego z Państw Członkowskich UE.
Równe szanse
Unia Europejska usilnie dąży do unikania wszelkich form dyskryminacji i aktywnie zachęca kobiety do składania ofert.
Procedura i termin składania ofert
Oferty powinny spełniać następujące wymogi, w przeciwnym razie nie będą brane pod uwagę:
1) zainteresowane osoby muszą skorzystać z załączonego wzoru formularza, który można pobrać ze strony internetowej Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów: http://europa.eu.int/comm/food/efsa/efsa_admin_en.htm;
2) oferta musi być kompletna. Musi zawierać dokumenty zgodne z punktem 3 poniżej w czterech egzemplarzach: jednym oryginalnie wydrukowanym i trzech kopiach;
3) oferta musi zawierać:
a) list motywacyjny (podpisany);
b) formularz (wypełniony i podpisany);
c) CV obejmujące od 1,5 do 3 stron;
4) list motywacyjny, formularz zgłoszeniowy, CV oraz dokumenty uzupełniające muszą być sporządzone w jednym z oficjalnych języków Unii Europejskiej. Wskazane jest jednak dołączenie skróconego opisu doświadczenia i innych istotnych informacji w języku angielskim w celu przyspieszenia procedury wyboru. Wszystkie oferty będą traktowane poufnie. Dokumenty uzupełniające należy złożyć w późniejszym terminie, jeżeli będą wymagane;
5) ostateczny termin przesyłania ofert upływa dnia 31.10.2005;
6) kompletną ofertę należy przesłać pocztą, najlepiej listem poleconym, nie później niż dnia 31.10.2005, decyduje data stempla pocztowego, na adres:
European Commission
Health and Consumer Protection Directorate-General
Unit D.5 - Relations with the European Food Safety Authority
For the attention of Mr R. Vanhoorde (Application for the Management Board) F-101 04/168
B-1049 Bruxelles
Belgique;
7) składając ofertę kandydaci akceptują procedury i warunki podane w niniejszym zaproszeniu oraz w dokumentach, do których zaproszenie się odnosi. Przygotowując ofertę, kandydaci pod żadnym pozorem nie mogą odnosić się do jakichkolwiek dokumentów złożonych wraz z poprzednimi ofertami. Przedstawienie jakichkolwiek fałszywych danych może spowodować wykluczenie z procedury wyboru.
______
(1) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1.
(2) Ekologia, ochrona różnorodności biologicznej.
..................................................Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"
Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.
..................................................
grafika