Stawki opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 8 listopada 2022 r.
w sprawie stawek opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Na podstawie art. 39 ust. 11 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2022 r. poz. 1688, 2185 i 2254) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa stawki opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli:
1)
granicznej jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych - w wyniku której stwierdzono, że artykuły rolno-spożywcze nie odpowiadają wymaganiom w zakresie jakości handlowej wynikającym z przepisów o jakości handlowej lub wymaganiom dodatkowym zadeklarowanym przez producenta;
2)
jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych innej niż określona w pkt 1, w tym kontroli sprzedaży na odległość, a także kontroli przeprowadzonej na podstawie przepisów odrębnych - w wyniku której stwierdzono, że artykuły rolno-spożywcze nie odpowiadają wymaganiom w zakresie jakości handlowej wynikającym z przepisów o jakości handlowej lub wymaganiom dodatkowym zadeklarowanym przez producenta;
3)
prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - w wyniku której stwierdzono, że materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością są wprowadzane do obrotu i oznakowane niezgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
§  2. 
Określa się stawki opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli, o której mowa w § 1 pkt 1:
1)
od 1 do 5 partii produkcyjnych artykułów rolno-spożywczych - w wysokości 120,00 zł;
2)
więcej niż 5 partii produkcyjnych artykułów rolno-spożywczych - w wysokości 240,00 zł.
§  3. 
Określa się stawkę opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3, w wysokości 150,00 zł.
§  4. 
Określa się stawki opłat za badania laboratoryjne przeprowadzone w ramach kontroli, o której mowa w § 1, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§  5. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 19 listopada 2022 r. 2

ZAŁĄCZNIK

STAWKI OPŁAT ZA BADANIA LABORATORYJNE PRZEPROWADZONE W RAMACH KONTROLI, O KTÓREJ MOWA W § 1 ROZPORZĄDZENIA

Lp. Rodzaj badania Stawka w zł
Czynności ogólne
1 Badanie organoleptyczne 33,00
2 Badanie sensoryczne 198,00
3 Badanie sensoryczne oliwy z oliwek 312,00
Oznaczenia fizykochemiczne
4 Aktywność fosfatazy 133,00
5 Aktywność enzymatyczna - obecność peroksydazy 47,00
6 Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa) 26,00
7 Zawartość aldehydu (związki karbonylowe) 86,00
8 Zawartość aldehydów metodą GC 312,00
9 Alkaliczność popiołu 44,00
10 Alkaliczność (zawartość mydeł) 78,00
11 Zawartość alkoholu etylowego metodą aerometryczną, oscylacyjną lub densymetryczną 23,00
12 Zawartość alkoholu etylowego metodą aerometryczną, oscylacyjną lub densymetryczną po destylacji 62,00
13 Zawartość alkoholu metodą miareczkową 105,00
14 Zawartość alkoholu etylowego metodą piknometryczną 86,00
15 Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną 126,00
16 Zawartość alkoholu etylowego metodą GC 44,00
17 Zawartość alkoholu izopropylowego metodą GC 45,00
18 Zawartość alkoholu metylowego metodą GC 44,00
19 Analiza makroskopowa 86,00
20 Analiza sitowa 40,00
21 Zawartość alfa-kwasów metodą HPLC 362,00
22 Zawartość anionów metodą IC 78,00
23 Zawartość antocyjanów i betacyjanin metodą HPLC 181,00
24 Obecność antocyjanów w artykułach żywnościowych metodą reakcji barwnej 78,00
25 Zawartość azotanów lub azotynów metodą IC 150,00
26 Zawartość azotanów lub azotynów metodą spektrofotometryczną (po reakcji enzymatycznej) 175,00
27 Zawartość azotanów i azotynów metodą HPLC 156,00
28 Zawartość całkowitego azotu lotnych zasad amonowych (N-LZA) 156,00
29 Zawartość azotu metodą Kjeldahla 103,00
30 Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP 86,00
31 Barwa metodą spektrofotometryczną 40,00
32 Barwa cukru 86,00
33 Barwa w skali jodowej w oleju 78,00
34 Obecność barwników sztucznych (syntetycznych) metodą wybarwiania 86,00
35 Zawartość syntetycznych barwników metodą HPLC 87,00
36 Zawartość barwników z grupy Sudan I-IV oraz Para Red 612,00
37 Obecność barwników w pieczywie metodą reakcji barwnej 78,00
38 Obecność lub identyfikacja syntetycznych barwników metodą TLC (jakościowo) 156,00
39 Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną 225,00
40 Obecność białek sarkoplazmatycznych identyfikowanego gatunku ryby 550,00
41 Zawartość celulozy 133,00
42 Ciemnienie ciasta 57,00
43 Badania amylograficzne 40,00
44 Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie 47,00
45 Czas scukrzania 23,00
46 Zawartość chlorków metodą Mohra 44,00
47 Zawartość chlorków metodą Volharda 65,00
48 Zawartość chlorków metodą potencjometryczną 45,00
49 Obecność ciał obcych metodą jakościową 78,00
50 Ciężar nasypowy 29,00
51 Zawartość cukru ekstraktywnego 134,00
52 Zawartość cukrów metodą HPLC/RI 156,00
53 Zawartość cukru (glukoza, fruktoza lub sacharoza) metodą enzymatyczną 201,00
54 Zawartość cukrów ogółem metodą miareczkową 113,00
55 Zawartość cukrów redukujących metodą miareczkową 66,00
56 Zawartość cukru metodą refraktometryczną 39,00
57 Zawartość cyklaminianu sodu metodą HPLC 236,00
58 Zawartość chrzanu 75,00
59 Zawartość części nierozpuszczalnych 47,00
60 Zawartość dodatków w wyrobach cukierniczych i ciastkarskich 78,00
61 Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną 133,00
62 Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową 66,00
63 Zawartość dwutlenku węgla 23,00
64 Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną 150,00
65 Różnica między HPLC ECN 42 a teoretycznym ECN 42 w oliwach 217,00
66 Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej 86,00
67 Zawartość ekstraktu w napojach spirytusowych 66,00
68 Zawartość ekstraktu ogólnego metodą densymetryczną (z gęstości) 23,00
69 Zawartość ekstraktu refraktometrycznego 23,00
70 Zawartość ekstraktu resztkowego 23,00
71 Zawartość ekstraktu w winie 40,00
72 Zawartość ekstraktu ogólnego po destylacji metodą oscylacyjną 63,00
73 Zawartość ekstraktu rzeczywistego 63,00
74 Zawartość ekstraktu pozornego 40,00
75 Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie 44,00
76 Energia i zdolność kiełkowania 62,00
77 Zawartość estru etylowego kwasu b-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym 86,00
78 Zawartość estrów metylowych i etylowych kwasów tłuszczowych 255,00
79 Zawartość estrów (octanu etylu) metodą GC 312,00
80 Zawartość farszu lub składników stałych (zawartość lub udział) metodą wagową do 6 opakowań jednostkowych 79,00
81 Zawartość farszu lub składników stałych (zawartość lub udział) metodą wagową - powyżej 6 opakowań jednostkowych 157,00
82 Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP) 225,00
83 Zawartość fosforu ogólnego lub fosforanów metodą wagową 201,00
84 Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną 74,00
85 Obecność i identyfikacja związków fosforu metodą TLC 157,00
86 Zawartość ftalanu di-n-butylu 259,00
87 Obecność lub zawartość furfuralu metodą wizualną 47,00
88 Zawartość furfuralu metodą HPLC/GC 312,00
89 Zawartość fuzli metodą GC 105,00
90 Zawartość jednej z form postaci handlowej tuńczyka konserwowego 79,00
91 Gęstość w stanie zsypnym 25,00
92 Gęstość nasypowa 29,00
93 Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu 79,00
94 Zawartość glazury, masa netto ryby bez glazury (próbka do 5 kg) 46,00
95 Zawartość glazury, masa netto ryby bez glazury (próbka powyżej 5 kg) 92,00
96 Zawartość glikozydów stewiolowych metodą HPLC 236,00
97 Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową 44,00
98 Zawartość glukozynolanów metodą HPLC 198,00
99 Ilość glutenu 44,00
100 Ilość i rozpływalność glutenu 50,00
101 Zawartość glutenu metodą immunoenzymatyczną 471,00
102 Obecność glutenu metodą immunochromatograficzną (jakościowo) 156,00
103 Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną 44,00
104 Granulacja lub stopień rozdrobnienia lub stopień przemiału 44,00
105 Aktywność dehydrogenazy beta-hydroksyacyl-koenzymu A (HADH) 312,00
106 Zawartość histaminy w rybach i przetworach rybnych metodą HPLC 234,00
107 Zawartość hesperydyny i narynginy metodą HPLC 201,00
108 Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) metodą HPLC 133,00
109 Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) metodą spektrofotometryczną 86,00
110 Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych 225,00
111 Zawartość inuliny 133,00
112 Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych 260,00
113 Zawartość jodanu potasu 175,00
114 Zawartość jodku potasu 175,00
115 Zawartość kationów metodą IC 156,00
116 Obecność karagenu metodą reakcji barwnej 23,00
117 Obecność karagenu metodą HPLC 323,00
118 Obecność karmelu metodą jakościową 23,00
119 Zawartość P-karotenu 175,00
120 Zawartość karotenoidów i P-karotenu 224,00
121 Zawartość kolagenu 225,00
122 Stabilność komory powietrznej metodą jakościową (jaja świeże) 78,00
123 Wysokość komory powietrznej metodą bezpośredniego pomiaru (jaja świeże) 78,00
124 Klarowność 26,00
125 Zawartość kwasu benzoesowego, kwasu sorbowego i ich soli metodą HPLC 201,00
126 Zawartość kwasu benzoesowego, sorbowego metodą spektrofotometryczną 167,00
127 Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną 122,00
128 Zawartość kwasu erukowego metodą GC 209,00
129 Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC 261,00
130 Zawartość kwasu glutaminowego metodą spektrofotometryczną (po reakcji enzymatycznej) 236,00
131 Zawartość kwasu D-izocytrynowego metodą enzymatyczną 220,00
132 Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną 121,00
133 Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną 133,00
134 Zawartość kwasu masłowego metodą GC 171,00
135 Zawartość kwasu D, L-mlekowego metodą enzymatyczną 220,00
136 Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną 175,00
137 Zawartość kwasu propionowego i jego soli metodą GC 156,00
138 Obecność kwasu szczawiowego 20,00
139 Zawartość kwasu winowego metodą HPLC 236,00
140 Zawartość kwasów organicznych metodą HPLC 156,00
141 Zawartość kumaryny metodą GC 133,00
142 Zawartość kumaryny metodą HPLC 134,00
143 Zawartość kurkuminy metodą HPLC 117,00
144 Obecność kurkumy w makaronie metodą HPLC 99,00
145 Obecność kurkumy w artykułach żywnościowych metodą spektrofotometryczną 78,00
146 Kwasowość lotna 133,00
147 Kwasowość ogólna metodą miareczkową 47,00
148 Kwasowość plazmy 86,00
149 Kwasowość tłuszczu 47,00
150 Kwasowość stała metodą miareczkowania potencjometrycznego 390,00
151 Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych 47,00
152 Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów 67,00
153 Skład kwasów tłuszczowych metodą GC 257,00
154 Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC 304,00
155 Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych, w tym omega-3 i omega-6 260,00
156 Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym 188,00
157 Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku 150,00
158 Zawartość kuwertury w czekoladzie i wyrobach czekoladowych 79,00
159 Zawartość laktozy metodą grawimetryczną 261,00
160 Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną 261,00
161 Zawartość laktozy metodą HPLC 156,00
162 Zawartość laktozy metodą miareczkową 156,00
163 Lepkość brzeczki słodowej 20,00
164 Lepkość dekstryn 175,00
165 Liczba anizydynowa 78,00
166 Liczba diastazowa 133,00
167 Liczba formolowa 66,00
168 Liczba Hartonga 128,00
169 Liczba jodowa metodą miareczkową 86,00
170 Liczba jodowa w olejach roślinnych metodą obliczeniową na podstawie analizy składu kwasów tłuszczowych 260,00
171 Liczba Kolbacha 133,00
172 Liczba kwasowa 44,00
173 Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu 86,00
174 Liczba nadtlenkowa 86,00
175 Liczba nadtlenkowa w olejach 66,00
176 Liczba opadania 47,00
177 Liczba Reichert-Meissla 156,00
178 Liczba zmydlania 44,00
179 Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie 25,00
180 Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną (densymetryczną) 23,00
181 Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną 86,00
182 Masa odciekniętego produktu masy zalewy, masy produktu w stosunku do deklarowanej masy netto (do 6 opakowań) 23,00
183 Masa odciekniętego produktu masy zalewy lub masy produktu w stosunku do deklarowanej masy netto (powyżej 6 opakowań) 46,00
184 Obecność mąki z pszenicy zwyczajnej w makaronie metodą TLC 181,00
185 Obecność mąki innej niż z pszenicy durum metodą immunochemiczną (Durotest S) 234,00
186 Zawartość makaronu zdeformowanego przed ugotowaniem 40,00
187 Zawartość makaronu niewłaściwej długości przed ugotowaniem 40,00
188 Obecność melasy w miodzie 47,00
189 Obecność lub zawartość mleka krowiego w serach owczych, serach kozich lub w serach z mleka owczego, koziego i krowiego metodą ogniskowania izoelektrycznego 785,00
190 Obecność mleka krowiego w serach owczych, serach kozich lub w serach z mleka owczego, koziego i krowiego metodą immunoenzymatyczną 314,00
191 Obecność mleka krowiego metodą immunochromatograficzną 78,00
192 Zawartość 4(5) metyloimidazolu w artykułach żywnościowych oraz dodatkach do żywności metodą HPLC 133,00
193 Obecność MOM 123,00
194 Zawartość MOM w przeliczeniu na MOM o zawartości wapnia 0,2% 176,00
195 Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV) 363,00
196 Zawartość mocznika 111,00
197 Oznaczanie makroi mikroelementów występujących w artykułach rolno

-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową

40,00
198 Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno

-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej

163,00
199 Oznaczanie makroi mikroelementów występujących w artykułach rolno

-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków

183,00
200 Oznaczanie makroi mikroelementów występujących w artykułach rolno

-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii

40,00
201 Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego 225,00
202 Zawartość mleczanów 220,00
203 Zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu w oliwach metodą GC 307,00
204 Zawartość netto towarów paczkowanych -

badanie zgodnie z ustawą z dnia 7 maja 2009 r. o towarach paczkowanych (Dz. U. z 2022 r. poz. 2255)

79,00
205 Zawartość netto produktu (do 6 opakowań) 23,00
206 Zawartość netto (powyżej 6 opakowań) 46,00
207 Metody z obliczeń 39,00
208 Zawartość olejków eterycznych 133,00
209 Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta 150,00
210 Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny 175,00
211 Obecność lub zawartość odpowiedników tłuszczu kakaowego (CBE) i tłuszczu mlecznego (MF) w wyrobach czekoladowych 314,00
212 Zawartość owoców i warzyw z wadami (do 6 opakowań) 79,00
213 Zawartość owoców i warzyw z wadami (powyżej 6 opakowań) 158,00
214 Identyfikacja olejków eterycznych metodą GC 234,00
215 Stosunek procentowej zawartości olejków eterycznych z podaniem zawartości metodą GC 234,00
216 Zawartość patuliny metodą HPLC 224,00
217 Obecność pektyn 23,00
218 Zawartość pektyn test turbidymetryczny 47,00
219 Pektyny rozpuszczalne w wodzie 314,00
220 Zawartość pestycydów (karbendazym lub tiabendazol) metodą HPLC 169,00
221 Oznaczanie pH 23,00
222 Pienistość białka 44,00
223 Zawartość piperyny metodą spektrofotometryczną lub HPLC 156,00
224 Zawartość polioli metodą HPLC 181,00
225 Zawartość popiołu, popiołu całkowitego lub popiołu ogólnego 44,00
226 Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl (kwas chlorowodorowy) 99,00
227 Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów 66,00
228 Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie 26,00
229 Zawartość popiołu siarczanowego 67,00
230 Zawartość popiołu konduktometrycznego 36,00
231 Pozorna sucha masa 47,00
232 Pozostałość po prażeniu lub odparowywaniu 66,00
233 Zawartość proliny 175,00
234 Zawartość przeciwutleniaczy 330,00
235 Zawartość przeciwzbrylacza 236,00
236 Przepuszczalność 23,00
237 Przewodność właściwa 47,00
238 Przezroczystość 23,00
239 Zawartość pulpy wirówkowo 23,00
240 Udział pyłku przewodniego w miodzie pszczelim metodą mikroskopową 197,00
241 Udział pyłków w miodzie pszczelim metodą mikroskopową 314,00
242 Zawartość ryby z wadami 79,00
243 Rozpraszalność 44,00
244 Rozpuszczalność 44,00
245 Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym 44,00
246 Obecność rozkruszka w miodzie 79,00
247 Zawartość sacharozy metodą chemiczną 165,00
248 Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną 86,00
249 Sedymentacja 47,00
250 Zawartość siarczanów 66,00
251 Obecność siarczanów (jakościowo) 20,00
252 Zawartość siarczynów będących SO2 metodą spektrofotometryczną (po reakcji enzymatycznej) 234,00
253 Siła diastatyczna 357,00
254 Zawartość soi metodą immunoenzymatyczną 471,00
255 Obecność soi metodą HPLC 114,00
256 Zawartość skrobi 304,00
257 Zawartość skrobi metodą Eversa 86,00
258 Obecność skrobi (jakościowo) 23,00
259 Zawartość sodu lub soli metodą potencjometryczną 78,00
260 Zawartość sodu lub soli metodą ASA 40,00
261 Zawartość sodu lub soli metodą IC 156,00
262 Skuteczność pasteryzacji 47,00
263 Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną 175,00
264 Spływ brzeczki słodowej 23,00
265 Stabilność koloidalna 86,00
266 Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC 304,00
267 Identyfikacja składników w herbatkach owocowych mikroskopowo 156,00
268 Zawartość słodzików metodą HPLC (aspartam, acesulfam K i sacharyna) 134,00
269 Zawartość słodzików (neohesperydyna, neotam i sukraloza) 197,00
270 Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym 245,00
271 Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC 253,00
272 Obecność steroli roślinnych w tłuszczu mlecznym metodą GC (metoda odwoławcza wymagająca przygotowania digitonianów steroli) 1522,00
273 Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle 74,00
274 Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle metodą odwoławczą 390,00
275 Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP 209,00
276 Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie 86,00
277 Zawartość substancji niezmydlających się 177,00
278 Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie 66,00
279 Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu 54,00
280 Zawartość szczawianów 47,00
281 Szklistość ziarna 47,00
282 Skuteczność homogenizacji 64,00
283 Identyfikacja surowca pochodzenia zwierzęcego metodą immunoenzymatyczną (1 gatunek) 471,00
284 Zawartość szkodników (ilościowo) 31,00
285 Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją) 62,00
286 Obecność szkodników 12,00
287 Temperatura mięknięcia 86,00
288 Temperatura topnienia 86,00
289 Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana) 40,00
290 Zawartość tauryny metodą HPLC 156,00
291 Zawartość teobrominy metodą HPLC 156,00
292 Zawartość trans-2-heksen-1-al metodą GC 44,00
293 Zawartość tłuszczu metodą Rose-Gottlieba 175,00
294 Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną 66,00
295 Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost 66,00
296 Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą 113,00
297 Zawartość tłuszczu metodą ekstrakcyjno-wirówkową 79,00
298 Zawartość tłuszczu w makaronie 157,00
299 Zawartość tłuszczu całkowitego metodą Randalla 195,00
300 Zawartość tłuszczu metodą butyrometryczną 78,00
301 Zawartość tłuszczu metodą grawimetryczną (Mojonniera) 312,00
302 Obecność tłuszczów obcych metodą GC 345,00
303 Zawartość tokoferoli i lub tokotrienoli metodą HPLC 333,00
304 Oznaczanie tożsamości mikroskopowej ziół i przypraw 64,00
305 Tożsamość przypraw metodą TLC 156,00
306 Zawartość triglicerydów kwasu enantowego 224,00
307 Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC 215,00
308 Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC 291,00
309 Uzysk cukru surowego 10,00
310 Zawartość lub obecność waniliny lub etylowaniliny metodą HPLC 171,00
311 Zawartość węglanów lub wodorowęglanów 86,00
312 Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych 72,00
313 Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych - metodą ociekania 50,00
314 Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach mrożonych - metodą chemiczną 59,00
315 Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych 59,00
316 Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy lub ubytek masy metodą wagową 47,00
317 Zawartość wody w miodzie metodą refraktometryczną 23,00
318 Wartość energetyczna brutto metodą kalorymetryczną 79,00
319 Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową 20,00
320 Wilgotność destylacyjnie 133,00
321 Wilgotność metodą Karla Fischera 133,00
322 Wielkość owoców i warzyw lub składników metodą pomiaru bezpośredniego 79,00
323 Zawartość wapnia metodą miareczkową 74,00
324 Zawartość warstwy wodnej w konserwach w zalewie olejowej 78,00
325 Zawartość witaminy B3 (niacyny i amidu kwasu nikotynowego) metodą HPLC 156,00
326 Zawartość witaminy C metodą miareczkową lub enzymatyczną 121,00
327 Zawartość witaminy C metodą HPLC 234,00
328 Zawartość włókna surowego 201,00
329 Zawartość wody i substancji lotnych w olejach 47,00
330 Zawartość wody w maśle metodą techniczną 78,00
331 Zawartość wody w maśle metodą odwoławczą 156,00
332 Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach 47,00
333 Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość 86,00
334 Zawartość wolnego tłuszczu 66,00
335 Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie 99,00
336 Zawartość wosków i estrów alkilowych kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych metodą GC 314,00
337 Zawartość wysuszki w rybie mrożonej 115,00
338 Wskaźnik bezpieczeństwa cukru 10,00
339 Wskaźnik rozpuszczalności 47,00
340 Wskaźnik nierozpuszczalności w mleku w proszku 26,00
341 Wskaźnik trwałości piany 47,00
342 Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego 86,00
343 Współczynnik ekstynkcji 133,00
344 Współczynnik załamania światła 23,00
345 Wyciąg wodny herbaty 86,00
346 Wykrywanie zafałszowania (rozwodnienia) mleka 29,00
347 Wyrównanie ziarna 35,00
348 Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych 263,00
349 Oznaczenie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej 407,00
350 Obecność zafałszowań kawy mielonej 64,00
351 Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej 83,00
352 Zawartość ziaren wadliwych w kawie palonej 79,00
353 Zawartość zanieczyszczeń w kawie palonej 66,00
354 Zawartość zanieczyszczeń w chmielu 62,00
355 Zaziarnienie chmielu 101,00
356 Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną 86,00
357 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - ferromagnetycznych 44,00
358 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - mechanicznych i cząstek przypalonych 47,00
359 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku 26,00
360 Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze 175,00
361 Zawartość zanieczyszczeń organicznych 86,00
362 Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych 59,00
363 Obecność zanieczyszczeń organicznych lub nieorganicznych 12,00
364 Zawartość zanieczyszczeń organicznych lub nieorganicznych w mące 42,00
365 Obecność zanieczyszczeń (substancji pochodzenia zewnętrznego i substancji obcych) 39,00
366 Zawartość zanieczyszczeń nierozpuszczalnych w olejach 175,00
367 Zawartość ziaren nieobłuszczonych metodą wybierania 59,00
368 Zawartość ziaren z wadami w ryżu 86,00
369 Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją 86,00
370 Porażenie ziarna przez zarodki śnieci 23,00
371 Zdolność pochłaniania wody 44,00
372 Zmętnienie (NTU lub FNU) 26,00
373 Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu 86,00
374 Zawartość związków polarnych metodą wagową 936,00
375 Zwilżalność 47,00
376 Zdolność chłonięcia wody 26,00
377 Obecność żelatyny 47,00
378 Zawartość żelatyny w przetworach mlecznych metodą spektrofotometryczną 225,00
379 Zawartość żółtka jaja kurzego 202,00
380 Zawartość żółtka jaja w napojach spirytusowych (likier jajeczny) 314,00
381 Inne oznaczenia fizykochemiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy) 78,00
Metody PCR
382 Obecność specyficznego DNA techniką PCR-MSSCP 312,00
383 Obecność specyficznego DNA - PCR jakościowy (end point) 296,00
mięso i przetwory - własne zestawy
384 PCR jakościowy (1 próbka, 1 gatunek) 296,00
385 PCR jakościowy (2 próbki, 1 gatunek) 359,00
386 PCR jakościowy (3 próbki, 1 gatunek) 422,00
387 PCR ilościowy (1 próbka, 1 gatunek) 482,00
388 PCR ilościowy (2 próbki, 1 gatunek) 691,00
389 PCR ilościowy (3 próbki, 1 gatunek) 900,00
390 Identyfikacja gatunku zwierząt metodą PCR-RFLP 312,00
mięso i przetwory - zestawy komercyjne
391 PCR jakościowy (do 4 gatunków) 422,00
392 PCR jakościowy (powyżej 4 gatunków) 500,00
soja w przetworach mięsnych - własne zestawy
393 PCR jakościowy 379,00
GMO
394 PCR jakościowy - własne zestawy 505,00
395 PCR jakościowy - zestawy komercyjne 1000,00
396 PCR ilościowy - zestawy komercyjne 844,00
rośliny i produkty roślinne
397 Identyfikacja gatunku roślin metodą PCR-RFLP 546,00
mleko i przetwory mleczne
398 PCR jakościowy 312,00
ryby
399 Identyfikacja gatunku ryb metodą PCR-RFLP 312,00
400 PCR jakościowy 452,00
Oznaczenia mikrobiologiczne
401 Obecność bakterii fermentacji mlekowej w pieczywie 59,00
402 Oznaczanie flory charakterystycznej w jogurtach 101,00
403 Liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej 59,00
404 Liczba przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany IV 59,00
405 Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów mezofilnych lub termofilnych 59,00
406 Oznaczanie liczby drożdży i pleśni 59,00
407 Obecność drożdży w piwie 59,00
408 Liczba przypuszczalnego Lactobacillus acidophilus 78,00
409 Liczba przypuszczalnych bifidobakterii 156,00
410 Liczba przypuszczalnych Lactobacillus casei 78,00
411 Obliczanie strzępków pleśni - liczba Howarda 63,00
412 Szczelność opakowań hermetycznie zamkniętych 26,00
413 Trwałość konserw metodą próby termostatowej 26,00
414 Inne oznaczenia mikrobiologiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy) 78,00
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).
2 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 października 2016 r. w sprawie stawek opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. poz. 1949 oraz z 2021 r. poz. 1226), które traci moc z dniem 19 listopada 2022 r. w związku z wejściem w życie ustawy z dnia 7 października 2022 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o ochronie roślin przed agrofagami (Dz. U. poz. 2254).

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2022.2354

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Stawki opłat za czynności przeprowadzone w ramach kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Data aktu: 08/11/2022
Data ogłoszenia: 18/11/2022
Data wejścia w życie: 19/11/2022