Maksymalna ilość żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakres i sposób jej dokumentowania.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1 , 2
z dnia 12 września 2022 r.
w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania

Na podstawie art. 44a ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 oraz z 2022 r. poz. 24, 138 i 1570) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Maksymalna ilość żywności zbywanej rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego jest określona w odniesieniu do:
1)
surowców pochodzenia niezwierzęcego - w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2)
żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego - w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
3)
surowców pochodzenia zwierzęcego - w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
4)
produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce - w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
§  2. 
1. 
Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny prowadzi i przechowuje dokumentację umożliwiającą ustalenie ilości żywności zbytej rocznie w ramach takiego handlu do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, odrębnie za każdy rok kalendarzowy, która zawiera następujące informacje:
1)
numer kolejnego wpisu;
2)
datę zbycia żywności;
3)
ilość i rodzaj zbytej żywności.
2. 
Informacje, o których mowa w ust. 1, umieszcza się w dokumentacji, o której mowa w ust. 1, niezwłocznie po dokonaniu zbycia żywności do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego.
3. 
Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez dwa lata, licząc od końca roku kalendarzowego, za który została sporządzona.
§  3. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. 3

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

MAKSYMALNA ILOŚĆ SUROWCÓW POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO ZBYWANYCH ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO
Lp. Nazwa surowców pochodzenia niezwierzęcego Maksymalna ilość w przeliczeniu na 1 ha uprawy1) Jednostka
1 Jęczmień jary 8 tona
2 Jęczmień ozimy 9 tona
3 Gryka 2,5 tona
4 Kukurydza - ziarno 11 tona
5 Mozga kanaryjska (kanar) 1,5 tona
6 Owies jary 7 tona
7 Proso 3,5 tona
8 Pszenica orkisz jara - ziarno 4 tona
9 Pszenica orkisz ozima - ziarno 4,5 tona
10 Pszenica twarda jara 6 tona
11 Pszenica twarda ozima 6 tona
12 Pszenica zwyczajna jara 8 tona
13 Pszenica zwyczajna ozima 9,5 tona
14 Pszenżyto jare 7 tona
15 Pszenżyto ozime 9 tona
16 Żyto ozime 8 tona
17 Gorczyca biała 2 tona
18 Gorczyca sarepska 1,5 tona
19 Kminek zwyczajny 2 tona
20 Len zwyczajny 2 tona
21 Mak 1,5 tona
22 Słonecznik 3,5 tona
23 Soja 2,5 tona
24 Brukiew 60 tona
25 Rzodkiew oleista 1,5 tona
26 Ziemniak 50 tona
27 Bób 12 tona
28 Brokuł 20 tona
29 Burak ćwikłowy 40 tona
30 Burak liściowy 65 tona
31 Chrzan pospolity 15 tona
32 Cebula siedmiolatka 40 tona
33 Cebula 50 tona
34 Cukinia 45 tona
35 Cykoria korzeniowa 35 tona
36 Cykoria liściowa 30 tona
37 Cykoria sałatowa 30 tona
38 Czosnek pospolity 7 tona
39 Dynia olbrzymia 55 tona
40 Dynia zwyczajna 50 tona
41 Endywia eskariola 45 tona
42 Endywia kędzierzawa 45 tona
43 Fasola wielokwiatowa 2 tona
44 Fasola zwykła karłowa 11 tona
45 Fasola zwykła tyczna 2 tona
46 Groch 8 tona
47 Jarmuż 27 tona
48 Kabaczek 50 tona
49 Kalafior 30 tona
50 Kalarepa 70 tona
51 Kapusta brukselska 7 tona
52 Kapusta głowiasta biała 75 tona
53 Kapusta głowiasta czerwona 50 tona
54 Kapusta pekińska 50 tona
55 Kapusta włoska 35 tona
56 Karczoch hiszpański (kard) 11 tona
57 Karczoch zwyczajny 11 tona
58 Kawon (arbuz) 40 tona
59 Koper włoski (fenkuł) 15 tona
60 Kukurydza cukrowa 13 tona
61 Kukurydza pękająca 6 tona
62 Marchew 70 tona
63 Melon 50 tona
64 Oberżyna 17 tona
65 Ogórek gruntowy 30 tona
66 Ogórek pod osłonami 35 kilogram na metr kwadratowy
67 Papryka słodka gruntowa 35 tona
68 Papryka słodka pod osłonami 50 kilogram na metr kwadratowy
69 Pasternak 40 tona
70 Patison 30 tona
71 Pietruszka zwyczajna 20 tona
72 Pomidor gruntowy 80 tona
73 Pomidor pod osłonami - tunel foliowy 40 kilogram na metr kwadratowy
74 Pomidor pod osłonami - szklarnia 20 kilogram na metr kwadratowy
75 Pomidor koktajlowy 45 tona
76 Por 50 tona
77 Rabarbar ogrodowy 18 tona
78 Rzodkiewka 20 tona
79 Salsefia 17 tona
80 Sałata gruntowa 30 tona
81 Seler korzeniowy 25 tona
82 Seler naciowy 60 tona
83 Skorzonera (wężymord) 20 tona
84 Szalotka 35 tona
85 Szczypiorek 30 tona
86 Szparag 5 tona
87 Szpinak 20 tona
88 Trybuła ogrodowa 1 tona
89 Agrest 14 tona
90 Aronia 15 tona
91 Borówka amerykańska 7 tona
92 Brzoskwinia 16 tona
93 Czereśnia 12 tona
94 Czarny Bez (owoce) 14 tona
95 Dzika róża (owoce) 4 tona
96 Gruszka 18 tona
97 Jabłko 25 tona
98 Orzech laskowy 2 tona
99 Malina 10 tona
100 Jeżyna 12 tona
101 Morela 16 tona
102 Morwa 4 tona
103 Pigwa pospolita 8 tona
104 Orzech włoski 3 tona
105 Porzeczka czarna 10 tona
106 Porzeczka czerwona 12 tona
107 Porzeczka biała 11 tona
108 Śliwa domowa 10 tona
109 Śliwa japońska 8 tona
110 Truskawka 14 tona
111 Poziomka 12 tona
112 Wiśnia 16 tona
113 Żurawina 6 tona
114 Tarnina 5 tona
115 Tymianek ziele 3,5 tona
116 Bazylia 3 tona
117 Melisa 4,5 tona
118 Mięta ziele 4,5 tona
119 Mięta liść 1 tona
120 Lebiodka pospolita (oregano) ziele 3 tona
121 Majeranek ogrodowy ziele 3 tona
122 Szałwia ziele 3 tona
123 Szałwia liść 1 tona
124 Pieczarka 30 kilogram na metr kwadratowy na cykl
125 Boczniak 20 kilogram na metr kwadratowy na rzut
126 Surowce pochodzenia niezwierzęcego inne niż wymienione w lp. 1-125 21 tona
127 Surowce pochodzenia niezwierzęcego uprawiane pod osłonami inne niż wymienione w lp. 1-125 30 kilogram na metr kwadratowy
_______________________

1) Maksymalna ilość w przeliczeniu na 1 ha uprawy nie dotyczy surowców wskazanych w lp. 66, 68, 73, 74, 124, 125 i 127. W odniesieniu do tych surowców maksymalną ilość wskazano w przeliczeniu na kg/m2 albo w przeliczeniu na kg/m2/cykl, albo w przeliczeniu na kg/m2/rzut.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

MAKSYMALNA ILOŚĆ ŻYWNOŚCI POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO INNEJ NIŻ SUROWCE ORAZ ŻYWNOŚCI ZAWIERAJĄCEJ JEDNOCZEŚNIE ŚRODKI SPOŻYWCZE POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO I PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ZBYWANEJ ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO
Lp. Nazwa żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego Kategorie żywności wymienionej w kolumnie 2 Maksymalna ilość Jednostka
1 Przetwory z owoców soki owocowe 6700 litr
dżemy 3400 kilogram
owoce suszone 1600 kilogram
inne 3900 kilogram lub litr
2 Przetwory z warzyw kiszonki warzywne 5000 kilogram
marynaty warzywne 3400 kilogram
soki warzywne 10 000 litr
inne 6200 kilogram lub litr
3 Przetwory z owoców i warzyw, w tym soki 8400 kilogram lub litr
4 Przetwory z warzyw i grzybów 3400 kilogram
5 Przetwory z grzybów 200 kilogram
6 Przetwory z orzechów 700 kilogram
7 Przetwory zbożowe mąki 16 000 kilogram
kasze 7300 kilogram
płatki 6500 kilogram
otręby 5800 kilogram
inne 8900 kilogram
8 Pieczywo 15 400 kilogram
9 Pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka 2500 kilogram
10 Wyroby cukiernicze 700 kilogram
11 Przyprawy 300 kilogram
12 Koncentraty spożywcze koncentraty warzywne 2500 litr
syropy owocowe 2700 litr
inne 2600 litr
13 Oleje 10 000 litr
14 Gotowe posiłki (potrawy) niemięsne pierogi 2000 kilogram
kopytka i kluski śląskie 4000 kilogram
knedle z owocami 2900 kilogram
placki ziemniaczane 4000 kilogram
inne 3300 kilogram
15 Żywność, w tym gotowe posiłki (potrawy), zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego1) 2400 kilogram
16 Napoje bezalkoholowe 10 000 litr
______________________________

1) Do tej żywności zalicza się żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, która nie może zostać zaliczona do żywności wymienionej w lp. 1-14 i 16, z wyłączeniem napojów alkoholowych.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

MAKSYMALNA ILOŚĆ SUROWCÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ZBYWANYCH ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO
Lp. Nazwa surowców pochodzenia zwierzęcego Maksymalna ilość Jednostka
1 Mleko surowe, siara oraz mleko surowe i siara 52 000 litr
2 Surowa śmietana 10 400 litr
3 Jaja drobiu 148 200 sztuka
4 Jaja ptaków bezgrzebieniowych 800 sztuka
5 Produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele1) do 5 rodzin pszczelich - 150 kilogram
do 10 rodzin pszczelich - 300
do 20 rodzin pszczelich - 600
do 30 rodzin pszczelich - 900
do 40 rodzin pszczelich - 1200
do 50 rodzin pszczelich - 1500
do 60 rodzin pszczelich - 1800
do 70 rodzin pszczelich - 2100
do 80 rodzin pszczelich - 2400
6 Produkty rybołówstwa żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia 1800 kilogram
7 Żywe ślimaki lądowe przeznaczone do spożycia przez ludzi z rodziny Helicidae, w tym z gatunków Helix pomatia2), Cornu aspersum aspersum3), Cornu aspersum maxima4), Helix lucorum, z rodziny Achatinidae, Hygromiidae lub Sphincterochilidae 1000 kilogram
_____________________________

1) Maksymalną ilość w odniesieniu do produktów pszczelich nieprzetworzonych określono w zależności od liczby rodzin pszczelich posiadanych przez podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny.

2) Dawniej Helix pomatia Linné.

3) Dawniej Helix aspersa Müller.

4) Dawniej Helix aspersum maxima lub Helix aspersa aspersa.

ZAŁĄCZNIK Nr  4

MAKSYMALNA ILOŚĆ PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO INNYCH NIŻ SUROWCE ZBYWANYCH ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO
Lp. Nazwa produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce Maksymalna ilość Jednostka
1 Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie i produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone 2300 kilogram
2 Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków i produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone 2100 kilogram
3 Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych i produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone 1100 kilogram
4 Produkty mięsne 1400 kilogram
5 Wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa 3000 kilogram
6 Produkty mleczne i produkty na bazie siary 2600 kilogram
7 Produkty j ajeczne 1300 kilogram
8 Pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego inne niż surowce, niewymienione w lp. 1-7, w tym gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego1) 1400 kilogram
_____________________________

1) Do produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce zalicza się produkty pochodzenia zwierzęcego, które nie mogą zostać zaliczone do tych, które są wymienione w lp. 1-7, z wyłączeniem napojów alkoholowych.

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).
2 Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 10 lutego 2022 r. pod numerem 2022/81/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. poz. 2039 oraz z 2004 r. poz. 597), które wdraża postanowienia dyrektywy (UE) 2015/1535 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiającej procedurę udzielania informacji w dziedzinie przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (ujednolicenie) (Dz. Urz. UE L 241 z 17.09.2015, str. 1).
3 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz. U. poz. 2159), które zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 15 grudnia 2021 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia prowadzenia przez rolników rolniczego handlu detalicznego (Dz. U. z 2022 r. poz. 138) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2022.1971

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Maksymalna ilość żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego oraz zakres i sposób jej dokumentowania.
Data aktu: 12/09/2022
Data ogłoszenia: 20/09/2022
Data wejścia w życie: 05/10/2022