Zmiana rozporządzenia w sprawie wyżywienia żołnierzy czynnej służby wojskowej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 20 marca 2018 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy czynnej służby wojskowej

Na podstawie art. 68 ust. 1a ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2017 r. poz. 1430 i 2217 oraz z 2018 r. poz. 138 i 398) zarządza się, co następuje:
§  1. 
W rozporządzeniu Ministra Obrony Narodowej z dnia 4 marca 2011 r. w sprawie wyżywienia żołnierzy czynnej służby wojskowej (Dz. U. poz. 327) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 2:
a)
w pkt 1 w lit. b w tiret drugim średnik zastępuje się przecinkiem i dodaje się tiret trzecie w brzmieniu:

"– terytorialną służbę wojskową rotacyjnie;",

b)
po pkt 3 dodaje się pkt 3a w brzmieniu:

"3a) paczkowanej normie wyżywienia (racji żywnościowej) - należy przez to rozumieć zestaw produktów spożywczych oraz ewentualnych produktów niespożywczych ułatwiających użycie zestawu, umieszczonych we wspólnym opakowaniu, przeznaczony do zapewnienia kompletnego całodobowego wyżywienia pojedynczego żołnierza lub grupy żołnierzy w czasie wykonywania działań operacyjnych w warunkach poligonowych lub wojennych i przeprowadzania ćwiczeń w garnizonach;";

2)
w § 3 w ust. 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:

"3) paczkowane (racje żywnościowe):

a) indywidualne,

b) grupowe.";

3)
w § 8 w ust. 2 po pkt 2 dodaje się pkt 2a w brzmieniu:

"2a) pełniący terytorialną służbę wojskową rotacyjnie;";

4)
§ 10 otrzymuje brzmienie:

"§ 10. Żołnierze pełniący okresową służbę wojskową otrzymują wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie w sytuacjach i na zasadach określonych dla żołnierzy zawodowych w przepisach wydanych na podstawie art. 137b ust. 4 pkt 3 i art. 137b ust. 6 pkt 2 ustawy z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych (Dz. U. z 2018 r. poz. 173 i 138).";

5)
§ 17 otrzymuje brzmienie:

"§ 17. Dodatkowa norma chleba - 111 przysługuje wyłącznie jako uzupełnienie normy wyżywienia, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b.";

6)
po § 23 dodaje się § 23a w brzmieniu:

"§ 23a. W przypadkach uzasadnionych względami higieniczno-sanitarnymi, wymogami przepisów z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, panującymi warunkami klimatycznymi lub potrzebami operacyjnymi Minister Obrony Narodowej może przyznać żołnierzom bezpłatne wyżywienie według norm wyżywienia określonych w § 3.";

7)
załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2. 
Rozporządzenie wchodzi w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH ORAZ DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY W CZYNNEJ SŁUŻBIE WOJSKOWEJ 1

Symbol grupy produktów spożywczych Nazwa grupy produktów spożywczych Normy wyżywienia
zasadnicze dodatkowe
żołnierska szkolna specjalna operacyjna wojenna ogólna chleba napoju
010 020 030 040 044 050 110 111 160
01 Strączkowe 27 27 28 28 75 52 - - -
02 Przetwory zbożowe 73 73 62 52 234 112 - - -
03 Pieczywo 670 670 600 500 633 850 100 700 -
04 Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso 259 292 400 430 423 446 83 - -
05 Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec 17 19 19 19 20 - - - -
06 Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej 20 10 10 10 10 - - - -
07 Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko 850 850 975 1050 450 - 370 - -
08 Masło i śmietana w przeliczeniu na masło 36 46 64 66 45 - 20 - -
09 Jaja 25 (0,5) x 25 (0,5) x 50 (1)x 50 (1)x - - 25 (0,5) x - -
10 Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich 49 58 90 90 60 60 - - -
11 Ziemniaki 700 700 600 500 360 100 - - -
12 Warzywa i owoce bogate w witaminę C 120 132 160 170 - 50 65 - -
13 Warzywa i owoce karotenowe 160 160 160 160 206 113 110 - -
14 Inne warzywa i owoce 320 365 560 695 397 81 420 - -
15 Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier 71 73 84 97 117 101 20 - -
16 Woda pitna butelkowana - - - - (3,0)* - - - (3,0)*
Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x - w sztukach lub ()* - w litrach.
1 Skład ilościowy i asortyment środków spożywczych został określony dziennie w gramach na osobę.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2018.725

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zmiana rozporządzenia w sprawie wyżywienia żołnierzy czynnej służby wojskowej.
Data aktu: 20/03/2018
Data ogłoszenia: 12/04/2018
Data wejścia w życie: 01/05/2018