Maksymalna ilość żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakres i sposób jej dokumentowania.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 16 grudnia 2016 r.
w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania

Na podstawie art. 44a ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa maksymalną ilość żywności zbywaną w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakres i sposób dokumentowania tej ilości.
§  2. 
Maksymalna ilość żywności zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego jest określona dla:
1)
surowców pochodzenia niezwierzęcego - w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2)
żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego - w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
3)
surowców pochodzenia zwierzęcego - w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
4)
produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce - w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
§  3. 
1. 
Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny prowadzi i przechowuje dokumentację umożliwiającą określenie ilości żywności zbywanej rocznie w ramach takiego handlu, odrębnie za każdy rok kalendarzowy, zawierającą następujące informacje:
1)
numer kolejnego wpisu;
2)
datę zbycia żywności;
3)
ilość i rodzaj zbytej żywności.
2. 
Pośrednik prowadzący rolniczy handel detaliczny zbywający żywność wyprodukowaną przez inny podmiot prowadzący taki handel podczas wystawy, festynu, targu lub kiermaszu:
1)
prowadzi dokumentację umożliwiającą określenie ilości tak zbywanej żywności odrębnie dla każdego podmiotu;
2)
przekazuje dokumentację, o której mowa w pkt 1, podmiotowi, którego żywność zbywał, niezwłocznie po zakończeniu wystawy, festynu, targu lub kiermaszu.
3. 
Dokumentacja, o której mowa w ust. 2, zawiera:
1)
informacje wymienione w ust. 1;
2)
miejsce zbycia żywności;
3)
imię, nazwisko oraz adres albo nazwę, siedzibę oraz adres pośrednika, który zbywał żywność podczas wystawy, festynu, targu lub kiermaszu.
4. 
Informacje, o których mowa w ust. 1 i 3, są umieszczane w dokumentacji, o której mowa w ust. 1 i 2, niezwłocznie po każdorazowym zbyciu żywności konsumentowi finalnemu.
5. 
Dokumentację, o której mowa w ust. 1 i 2, przechowuje się przez dwa lata, licząc od końca roku kalendarzowego, za który została sporządzona.
§  4. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2017 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

MAKSYMALNA ILOŚĆ SUROWCÓW POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO ZBYWANA ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO

Lp. Nazwa surowców pochodzenia niezwierzęcego Maksymalna ilość w przeliczeniu na 1 ha uprawy1) Jednostka
1. Jęczmień jary 8 tona
2. Jęczmień ozimy 9 tona
3. Gryka 2,5 tona
4. Kukurydza - ziarno 11 tona
5. Mozga kanaryjska (kanar) 1,5 tona
6. Owies jary 7 tona
7. Proso 3,5 tona
8. Pszenica orkisz jara - ziarno 4 tona
9. Pszenica orkisz ozima - ziarno 4,5 tona
10. Pszenica twarda jara 6 tona
11. Pszenica twarda ozima 6 tona
12. Pszenica zwyczajna jara 8 tona
13. Pszenica zwyczajna ozima 9,5 tona
14. Pszenżyto jare 7 tona
15. Pszenżyto ozime 9 tona
16. Żyto ozime 8 tona
17. Gorczyca biała 2 tona
18. Gorczyca sarepska 1,5 tona
19. Kminek zwyczajny 2 tona
20. Len zwyczajny 2 tona
21. Mak 1,5 tona
22. Słonecznik 3,5 tona
23. Soja 2,5 tona
24. Brukiew 60 tona
25. Rzodkiew oleista 1,5 tona
26. Ziemniak 50 tona
27. Bób 12 tona
28. Brokuł 20 tona
29. Burak ćwikłowy 40 tona
30. Burak liściowy 65 tona
31. Chrzan pospolity 15 tona
32. Cebula siedmiolatka 40 tona
33. Cebula 50 tona
34. Cukinia 45 tona
35. Cykoria korzeniowa 35 tona
36. Cykoria liściowa i cykoria sałatowa 30 tona
37. Czosnek pospolity 7 tona
38. Dynia olbrzymia 55 tona
39. Dynia zwyczajna 50 tona
40. Endywia - endywia eskariola i endywia kędzierzawa 45 tona
41. Fasola wielokwiatowa 2 tona
42. Fasola zwykła karłowa 11 tona
43. Fasola zwykła tyczna 2 tona
44. Groch 8 tona
45. Jarmuż 27 tona
46. Kabaczek 50 tona
47. Kalafior 30 tona
48. Kalarepa 70 tona
49. Kapusta brukselska 7 tona
50. Kapusta głowiasta biała 75 tona
51. Kapusta głowiasta czerwona 50 tona
52. Kapusta pekińska 50 tona
53. Kapusta włoska 35 tona
54. Karczoch hiszpański (kard) i karczoch zwyczajny 11 tona
55. Kawon (arbuz) 40 tona
56. Koper włoski (fenkuł) 15 tona
57. Kukurydza cukrowa 13 tona
58. Kukurydza pękająca 6 tona
59. Marchew 70 tona
60. Melon 50 tona
61. Oberżyna 17 tona
62. Ogórek gruntowy 30 tona
63. Ogórek pod osłonami 35 kilogram na metr kwadratowy
64. Papryka słodka gruntowa 35 tona
65. Papryka słodka pod osłonami 50 kilogram na metr kwadratowy
66. Pasternak 40 tona
67. Patison 30 tona
68. Pietruszka zwyczajna 20 tona
69. Pomidor gruntowy 80 tona
70. Pomidor pod osłonami - tunel foliowy 40 kilogram na metr kwadratowy
71. Pomidor pod osłonami - szklarnia 20 kilogram na metr kwadratowy
72. Pomidor koktajlowy 45 tona
73. Por 50 tona
74. Rabarbar ogrodowy 18 tona
75. Rzodkiewka 20 tona
76. Salsefia 17 tona
77. Sałata gruntowa 30 tona
78. Seler korzeniowy 25 tona
79. Seler naciowy 60 tona
80. Skorzonera (wężymord) 20 tona
81. Szalotka 35 tona
82. Szczypiorek 30 tona
83. Szparag 5 tona
84. Szpinak 20 tona
85. Trybuła ogrodowa 1 tona
86. Agrest 14 tona
87. Aronia 15 tona
88. Borówka amerykańska 7 tona
89. Brzoskwinia 16 tona
90. Czereśnia 12 tona
91. Czarny Bez (owoce) 14 tona
92. Dzika róża (owoce) 4 tona
93. Gruszka 18 tona
94. Jabłko 25 tona
95. Orzech laskowy 2 tona
96. Malina 10 tona
97. Jeżyna 12 tona
98. Morela 16 tona
99. Morwa 4 tona
100. Pigwa pospolita 8 tona
101. Orzech włoski 3 tona
102. Porzeczka czarna 10 tona
103. Porzeczka czerwona 12 tona
104. Porzeczka biała 11 tona
105. Śliwa domowa 10 tona
106. Śliwa japońska 8 tona
107. Truskawka 14 tona
108. Poziomka 12 tona
109. Wiśnia 16 tona
110. Żurawina 6 tona
111. Tarnina 5 tona
112. Tymianek ziele 3,5 tona
113. Bazylia 3 tona
114. Melisa 4,5 tona
115. Mięta ziele 4,5 tona
116. Mięta liść 1 tona
117. Lebiodka pospolita (oregano) ziele 3 tona
118. Majeranek ogrodowy ziele 3 tona
119. Szałwia ziele 3 tona
120. Szałwia liść 1 tona
121. Pieczarka 30 kilogram na metr kwadratowy na cykl
122. Boczniak 20 kilogram na metr kwadratowy na rzut
123. Inne niż wymienione w lp. 1-122 surowce pochodzenia niezwierzęcego 21 tona
124. Inne niż wymienione w lp. 1-122 surowce pochodzenia niezwierzęcego uprawiane pod osłonami 30 kilogram na metr kwadratowy
1) Maksymalna ilość w przeliczeniu na 1 ha uprawy nie dotyczy surowców wskazanych w lp. 63, 65, 70, 71, 121, 122 i 124. W tych lp. wskazano maksymalną ilość w przeliczeniu na kg/m2 albo w przeliczeniu na kg/m2/cykl, albo kg/m2/rzut.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

MAKSYMALNA ILOŚĆ ŻYWNOŚCI POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO INNEJ NIŻ SUROWCE ORAZ ŻYWNOŚCI ZAWIERAJĄCEJ JEDNOCZEŚNIE ŚRODKI SPOŻYWCZE POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO I PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ZBYWANA ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO

Lp. Nazwa żywności Kategorie żywności w obrębie grupy asortymentowej Maksymalna ilość Jednostka
1. Przetwory z owoców soki owocowe 6700 litr
dżemy 3400 kilogram
owoce suszone 1600 kilogram
inne 3900 kilogram lub litr
2. Przetwory z warzyw kiszonki warzywne 5000 kilogram
marynaty warzywne 3400 kilogram
soki warzywne 10 000 litr
inne 6200 kilogram lub litr
3. Przetwory z owoców i warzyw, w tym soki 8400 kilogram lub litr
4. Przetwory z warzyw i grzybów 3400 kilogram
5. Przetwory z grzybów 200 kilogram
6. Przetwory z orzechów 700 kilogram
7. Przetwory zbożowe mąki 16 000 kilogram
kasze 7300 kilogram
płatki 6500 kilogram
otręby 5800 kilogram
inne 8900 kilogram
8. Pieczywo 15 400 kilogram
9. Pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka 2500 kilogram
10. Wyroby cukiernicze 700 kilogram
11. Przyprawy 300 kilogram
12. Koncentraty spożywcze koncentraty warzywne 2500 litr
syropy owocowe 2700 litr
inne 2600 litr
13. Oleje 1000 litr
14. Gotowe posiłki (potrawy) niemięsne pierogi 2000 kilogram
kopytka i kluski śląskie 4000 kilogram
knedle z owocami 2900 kilogram
placki ziemniaczane 4000 kilogram
inne 3300 kilogram
15. Żywność, w tym gotowe posiłki (potrawy), zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego 2400 kilogram
16. Napoje bezalkoholowe 10 000 litr

ZAŁĄCZNIK Nr  3

MAKSYMALNA ILOŚĆ SUROWCÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ZBYWANA ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO

Lp. Nazwa surowców pochodzenia zwierzęcego Maksymalna ilość Jednostka
1. Mleko surowe albo mleko surowe i siara 52 000 litr
2. Surowa śmietana 10 400 litr
3. Jaja od drobiu 148 200 sztuka
4. Jaja od ptaków bezgrzebieniowych 800 sztuka
5. Produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele1) do 5 rodzin pszczelich - 150 kilogram
do 10 rodzin pszczelich - 300
do 20 rodzin pszczelich - 600
do 30 rodzin pszczelich - 900
do 40 rodzin pszczelich - 1200
do 50 rodzin pszczelich - 1500
do 60 rodzin pszczelich - 1800
do 70 rodzin pszczelich - 2100
do 80 rodzin pszczelich - 2400
6. Produkty rybołówstwa żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia 1800 kilogram
7. Żywe ślimaki lądowe z gatunków Helix pomatia2), Cornu aspersum aspersum3), Cornu aspersum maxima4), Helix lucorum oraz z rodziny Achatinidae 1000 kilogram
_________

1) Maksymalną ilość produktów pszczelich nieprzetworzonych określono w zależności od liczby rodzin pszczelich posiadanych przez podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny.

2) Dawniej Helix pomatia Linné.

3) Dawniej Helix aspersa Müller.

4) Dawniej Helix aspersum maxima lub Helix aspersa aspersa.

ZAŁĄCZNIK Nr  4

MAKSYMALNA ILOŚĆ PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO INNYCH NIŻ SUROWCE ZBYWANA ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO

Lp. Nazwa produktów pochodzenia zwierzęcego Maksymalna ilość Jednostka
1. Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone 2300 kilogram
2. Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone 2100 kilogram
3. Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone 1100 kilogram
4. Produkty mięsne 1400 kilogram
5. Wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa 1400 kilogram
6. Produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie 2600 kilogram
7. Produkty jajeczne 1300 kilogram
8. Gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego 1400 kilogram
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2016.2159

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Maksymalna ilość żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakres i sposób jej dokumentowania.
Data aktu: 16/12/2016
Data ogłoszenia: 27/12/2016
Data wejścia w życie: 01/01/2017