Zmiana rozporządzenia w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 23 listopada 2016 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Na podstawie art. 32 ust. 5 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1604, 1948 i 1961) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 grudnia 2014 r. w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. poz. 1796) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ KRAJOWYCH LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH WŁAŚCIWYCH DLA POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW I RODZAJÓW BADAŃ W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH

Lp. Nazwa laboratorium Adres Przedmiot badań Rodzaj badań
1 2 3 4 5
1 Centralne

Laboratorium

w Poznaniu

Głównego

Inspektoratu

Jakości

Handlowej

Artykułów

Rolno-

-Spożywczych

ul. Reymonta 11/13

60-791 Poznań

tuszki drobiowe elementy tuszek drobiowych mrożone i schłodzone - zawartość azotu/białka

- zawartość wody

- współczynnik woda/białko (w elementach)

- woda wchłonięta (w tuszkach)

- zawartość popiołu całkowitego

- zawartość tłuszczu całkowitego

- zawartość hydroksyproliny

soki i nektary - pektyny rozpuszczalne w wodzie

- ekstrakt refraktometryczny

- D-glukoza

- D-fruktoza

- sacharoza

- D-sorbitol

- ekstrakt bezcukrowy

- ekstrakt ogólny

- gęstość względna

- kwas cytrynowy

- kwas D-izocytrynowy

- kwas L-jabłkowy

- kwasowość ogólna

- liczba formolowa

- popiół ogólny

- prolina

- konserwanty (kwas benzoesowy, kwas sorbowy)

- pH

wyroby winiarskie - alkohol etylowy

- cukry

- dwutlenek siarki ogólny

- kwasowość lotna

- kwasowość ogólna

wytłoki, drożdżowe osady winiarskie - alkohol etylowy
fermentowane wyroby winiarskie - alkohol etylowy

- kwasowość ogólna

- kwasowość lotna

- cukry

- popiół

- ekstrakt ogólny

- gęstość

- słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu)

- konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy)

spirytus i napoje spirytusowe - aldehydy

- alkohol metylowy

- alkohol etylowy

- estry

- fuzle

- kwasowość

- sucha pozostałość po odparowaniu

- ekstrakt w napojach spirytusowych

- gęstość napojów spirytusowych

cukier - wilgotność

- substancje redukujące

- sacharoza

- popiół konduktometryczny

- barwa metodą spektrofotometryczną

napoje bezalkoholowe - D-glukoza

- D-fruktoza

- sacharoza

- ekstrakt ogólny

- kwasowość ogólna

- ekstrakt resztkowy

- słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu)

- konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy)

- zawartość kwasów

- dwutlenek węgla

piwo - barwa

- pH

- kwasowość

- zawartość alkoholu

- zawartość ekstraktu rzeczywistego

- zawartość brzeczki podstawowej

2 Laboratorium

Specjalistyczne

w Gdyni

Głównego

Inspektoratu

Jakości

Handlowej

Artykułów

Rolno-

-Spożywczych

al. Marszałka Piłsudskiego 8/12

81-378 Gdynia

mleko i przetwory mleczne

w tym: masło

- wykrywanie zafałszowań tłuszczu mlecznego przez:

- analizę triacylogliceroli,

- wykrywanie steroli roślinnych,

- analizę tokoferoli i tokotrienoli,

- zawartość tłuszczu

- zawartość wody/suchej masy

- zawartość suchej masy beztłuszczowej

rolnictwo ekologiczne

- artykuły rolno-spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu

- zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną

- zawartość pestycydów oznaczanych metodami: GCMS i HPLC-DAD

oliwa z oliwek ocena zgodności oliwy z oliwek z deklarowaną kategorią dokonywana przez analizę następujących parametrów:

- współczynniki ekstynkcji (badanie spektrtofotometryczne)

- zawartość stigamstadienów

- zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych

- zawartość steroli

- zawartość erytrodiolu i uvaolu

- zawartość wosków

- zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu

tłuszcze i oleje roślinne i zwierzęce zawartość kwasów tłuszczowych
tłuszcze roślinne - liczba kwasowa

- liczba nadtlenkowa

ryby mrożone - zawartość glazury

- masa netto ryby

artykuły rolno-

-spożywcze

wybrane wyróżniki jakości cząstkowej (metoda prostego testu opisowego): wygląd, konsystencja, barwa, smak i zapach
3 Laboratorium

Specjalistyczne

w Lublinie

Głównego

Inspektoratu

Jakości

Handlowej

Artykułów

Rolno-

-Spożywczych

ul. Nowy Świat 3

20-418 Lublin

chmiel - wilgotność

- zawartość nasion

- zawartość liści, łodyg i odpadków

miód - zawartość wody

- zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie

- przewodność właściwa

- zawartość hydroksymetylofurfuralu

- liczba diastazowa

- zawartość glukozy

- zawartość fruktozy

- zawartość sacharozy

- zawartość wolnych kwasów

- pH

4 Laboratorium

Specjalistyczne

w Kielcach

Głównego

Inspektoratu

Jakości

Handlowej

Artykułów

Rolno-

-Spożywczych

ul. Zagnańska 91

25-558 Kielce

artykuły rolno-

-spożywcze

identyfikacja i ilościowe oznaczanie surowców w żywności na podstawie analizy składu kwasów nukleinowych metodami PCR i Real Time PCR
artykuły rolno-

-spożywcze

wykrywanie i identyfikacja barwników w żywności ujętych w aktualnych przepisach UE dotyczących substancji dodatkowych
przetwory mięsne z mięsa rozdrobnionego wykrywanie dodatku mięsa oddzielonego mechanicznie
mięso surowe w elementach kulinarnych, mięso mielone wykrywanie zafałszowania mięsa wodą w oparciu o analizę składu chemicznego
przetwory mięsne oznaczanie zawartości mięsa w oparciu o analizę składu chemicznego
mleko płynne wykrywanie rozwodnienia mleka w oparciu o oznaczenie punktu zamarzania oraz analizę składu chemicznego
mleko i przetwory mleczne kozie i owcze wykrywanie dodatku mleka krowiego metodą Real Time PCR
ryby i filety rybne, w tym mrożone oznaczenie dodatku wody i zawartości mięsa ryby w oparciu o analizę składu chemicznego
ryby i przetwory rybne identyfikacja gatunków ryb metodą PCR i Real Time PCR
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).

Zmiany w prawie

Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2016.1974

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zmiana rozporządzenia w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Data aktu: 23/11/2016
Data ogłoszenia: 07/12/2016
Data wejścia w życie: 22/12/2016