Wymagania dotyczące produktów mięsnych oraz określenie sposobu postępowania z surowcami, które nie mogą być wykorzystane do produkcji produktów mięsnych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 21 września 2016 r.
w sprawie wymagań dotyczących produktów mięsnych oraz określenia sposobu postępowania z surowcami, które nie mogą być wykorzystane do produkcji produktów mięsnych

Na podstawie art. 4 ustawy z dnia 5 września 2016 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2016 r. poz. 1444) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa rodzaj oraz szczegółowe wymagania dotyczące produktów mięsnych, do zamówień na dostawę których nie stosuje się ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2015 r. poz. 2164, z późn. zm.), jeżeli są spełnione warunki określone w art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 5 września 2016 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
§  2.
Określa się wymagania dla następujących produktów mięsnych:
1)
sterylizowanych konserw typu pasztet, poddanych obróbce cieplnej, o której mowa w lp. 1 w części A załącznika nr 2 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 września 2010 r. w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom (Dz. U. z 2015 r. poz. 391);
2)
sterylizowanych konserw wieprzowych mięsnych, innych niż konserwy typu pasztet, poddanych obróbce cieplnej, o której mowa w lp. 1 w części A załącznika nr 2 do rozporządzenia, o którym mowa w pkt 1.
§  3.
Do produkcji sterylizowanych konserw typu pasztet, o których mowa w § 2 pkt 1, stosuje się:
1)
mięso wieprzowe odpowiadające definicji kategorii żywności określonej w pkt 17 w części В załącznika VII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.), w ilości nie mniejszej niż 30% masy wszystkich składników w chwili ich użycia;
2)
inne składniki pochodzenia zwierzęcego pozyskane wyłącznie ze świń;
3)
sól spożywczą w ilości nieprzekraczającej łącznie 2,5% masy wszystkich składników w chwili ich użycia;
4)
dozwolone dodatki do żywności i aromaty;
5)
przyprawy;
6)
składniki pochodzenia roślinnego.
§  4.
1.
Do produkcji sterylizowanych konserw wieprzowych mięsnych, o których mowa w § 2 pkt 2, stosuje się:
1)
mięso wieprzowe odpowiadające definicji kategorii żywności określonej w pkt 17 w części В załącznika VII do rozporządzenia, o którym mowa w § 3 pkt 1, w ilości nie mniejszej niż 65% masy wszystkich składników w chwili ich użycia;
2)
inne składniki pochodzenia zwierzęcego, pozyskane wyłącznie ze świń, z wyłączeniem mięsa oddzielonego mechanicznie;
3)
sól spożywczą w ilości nieprzekraczającej łącznie 2,5% masy wszystkich składników w chwili ich użycia;
4)
dozwolone dodatki do żywności i aromaty;
5)
przyprawy;
6)
składniki pochodzenia roślinnego, z wyłączeniem skrobi.
2.
W sterylizowanych konserwach wieprzowych mięsnych, o których mowa w § 2 pkt 2, galareta lub sok mięsny stanowią nie więcej niż 25% masy produktu gotowego do spożycia, z tym że w sterylizowanych konserwach wieprzowych mięsnych typu wieprzowina w sosie własnym galareta lub sok mięsny stanowią nie więcej niż 35% masy produktu gotowego do spożycia.
§  5.
Surowce, w tym elementy tuszy i narządów wewnętrznych świń, które nie mogą być wykorzystane do produkcji produktów mięsnych, o których mowa w § 2, przetwarza się zgodnie z metodą określoną w lit. A w rozdziale III załącznika IV do rozporządzenia Komisji (UE) nr 142/2011 z dnia 25 lutego 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, oraz w sprawie wykonania dyrektywy Rady 97/78/WE w odniesieniu do niektórych próbek i przedmiotów zwolnionych z kontroli weterynaryjnych na granicach w myśl tej dyrektywy (Dz. Urz. UE L 54 z 26.02.2011, str. 1, z późn. zm.).
§  6.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działami administracji rządowej - rolnictwo i rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 i 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2016.1521

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wymagania dotyczące produktów mięsnych oraz określenie sposobu postępowania z surowcami, które nie mogą być wykorzystane do produkcji produktów mięsnych.
Data aktu: 21/09/2016
Data ogłoszenia: 21/09/2016
Data wejścia w życie: 22/09/2016