- lecz nie później niż do dnia 30 czerwca 2025 r.;
- w przypadku podmiotu ubiegającego się o przyznanie pomocy, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 i 3;
- na poziomie przekraczającym 75% całkowitej ilości nabywanych, przetwarzanych lub przechowywanych produktów rolnych, przyznaje się 5 punktów;
- przyznaje się 20 punktów.
- pierwszeństwo w uzyskaniu pomocy ma operacja realizowana w gminie należącej do powiatu, w którym bezrobocie, według danych publikowanych przez Główny Urząd Statystyczny w miesiącu poprzedzającym miesiąc podania do publicznej wiadomości ogłoszenia o naborze wniosków o przyznanie pomocy, było wyższe.
WYKAZ RODZAJÓW DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ, W KTÓRYCH ZAKRESIE MOŻE ZOSTAĆ PRZYZNANA POMOC DLA PODMIOTÓW, O KTÓRYCH MOWA W § 2 UST. 1 PKT 1
| Numer Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) | Sektor | ||
| 1 | 2 | ||
| 10.11.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu - w zakresie uboju dotyczy działalności objętej rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej (Dz. U. z 2020 r. poz. 1287) i rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw (Dz. U. z 2020 r. poz. 56) lub dotyczy realizacji inwestycji nieprzyczyniającej się do wzrostu mocy produkcyjnych zakładu przetwórczego do poziomu wykraczającego poza maksymalne limity wskazane w tych rozporządzeniach | ||
| 10.12.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu - w zakresie uboju nie dotyczy działalności w zakresie nieobjętym rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej i rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw lub dotyczy realizacji inwestycji nieprzyczyniającej się do wzrostu mocy produkcyjnych zakładu przetwórczego do poziomu wykraczającego po za maksymalne limity wskazane w tych rozporządzeniach | ||
| 10.13.Z | Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego | ||
| 10.31.Z | Przetwórstwo i konserwowanie ziemniaków | ||
| 10.32.Z | Produkcja soków z owoców i warzyw | ||
| 10.39.Z | Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw | ||
| 10.41.Z | Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych | ||
| 10.51.Z | Przetwórstwo mleka i wyrób serów | ||
| 10.61.Z | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż | ||
| 10.62.Z | Wytwarzanie skrobi i produktów skrobiowych - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwarzania ziemniaków lub zboża na skrobię | ||
| 10.83.Z | Przetwórstwo herbaty i kawy - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji herbat ziołowych lub herbat ziołowych z dodatkiem owoców i innych roślin | ||
| 10.89.Z | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej nie sklasyfikowana - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji wyrobów z jaj | ||
| 10.89.Z | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwórstwa miodu | ||
| 10.91.Z | Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich | ||
| 10.92.Z | Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych | ||
| 11.01.Z | Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do spożycia | ||
| 11.02.Z | Produkcja win gronowych | ||
| 11.03.Z | Produkcja cydru i pozostałych win owocowych, z wyłączeniem produkcji wyrobów winopochodnych i winopodobnych | ||
| 13.10.D | Produkcja przędzy z pozostałych włókien tekstylnych, włączając produkcję nici - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie wydobywania włókna ze słomy lnianej i konopnej | ||
| 20.14.Z | Produkcja pozostałych podstawowych chemikaliów organicznych - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego nieprzeznaczonego do spożycia | ||
| 46.21.Z | Sprzedaż hurtowa zboża, nieprzetworzonego tytoniu, nasion i pasz dla zwierząt - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie sprzedaży hurtowej zboża, rzepaku, szyszek chmielu, ziół lub wprowadzania do obrotu materiału siewnego roślin rolniczych i warzywnych | ||
| 1 | 2 | ||
| 46.22.Z | Sprzedaż hurtowa kwiatów i roślin | ||
| 46.31.Z | Sprzedaż hurtowa owoców i warzyw | ||
| 46.32.Z | Sprzedaż hurtowa mięsa i wyrobów z mięsa | ||
| 46.33.Z | Sprzedaż hurtowa mleka, wyrobów mleczarskich, jaj, olejów i tłuszczów jadalnych - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie sprzedaży hurtowej mleka i wyrobów mleczarskich | ||
| 52.10.B | Magazynowanie i przechowywanie pozostałych towarów - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie usługowego zamrażania i przechowywania produktów rolnych | ||
WYKAZ RODZAJÓW DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ, W KTÓRYCH ZAKRESIE MOŻE ZOSTAĆ PRZYZNANA POMOC DLA PODMIOTÓW, O KTÓRYCH MOWA W § 2 UST. 1 PKT 2
| Numer Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) | Sektor |
| 1 | 2 |
| 10.11.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu - w zakresie uboju dotyczy działalności objętej rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej i rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw lub dotyczy realizacji inwestycji nieprzyczyniającej się do wzrostu mocy produkcyjnych zakładu przetwórczego do poziomu wykraczającego poza maksymalne limity wskazane w tych rozporządzeniach |
| 10.12.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu - w zakresie uboju nie dotyczy działalności w zakresie nieobjętym rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej i rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw lub dotyczy realizacji inwestycji nieprzyczyniającej się do wzrostu mocy produkcyjnych zakładu przetwórczego do poziomu wykraczającego poza maksymalne limity wskazane w tych rozporządzeniach |
| 10.13.Z | Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego |
| 10.31.Z | Przetwórstwo i konserwowanie ziemniaków |
| 10.32.Z | Produkcja soków z owoców i warzyw |
| 10.39.Z | Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw |
| 10.41.Z | Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych |
| 10.51.Z | Przetwórstwo mleka i wyrób serów |
| 10.61.Z | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż |
| 10.62.Z | Wytwarzanie skrobi i produktów skrobiowych - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwarzania ziemniaków lub zboża na skrobię |
| 10.83.Z | Przetwórstwo herbaty i kawy - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji herbat ziołowych lub herbat ziołowych z dodatkiem owoców i innych roślin |
| 10.89.Z | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji wyrobów z jaj |
| 10.89.Z | Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie przetwórstwa miodu |
| 10.91.Z | Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich |
| 10.92.Z | Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych |
| 11.01.Z | Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do spożycia |
| 11.02.Z | Produkcja win gronowych |
| 11.03.Z | Produkcja cydru i pozostałych win owocowych, z wyłączeniem produkcji wyrobów winopochodnych i winopodobnych |
| 13.10.D | Produkcja przędzy z pozostałych włókien tekstylnych, włączając produkcję nici - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie wydobywania włókna ze słomy lnianej i konopnej |
| 20.14.Z | Produkcja pozostałych podstawowych chemikaliów organicznych - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie produkcji alkoholu etylowego nieprzeznaczonego do spożycia |
| 52.10.B | Magazynowanie i przechowywanie pozostałych towarów - dotyczy podmiotów zajmujących się działalnością w zakresie usługowego zamrażania i przechowywania produktów rolnych |
Wykaz rodzajów działalności gospodarczej, których wykonywanie jest jednym z kryteriów wyboru operacji
| Numer Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) | Sektor |
| 1 | 2 |
| 10.11.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa |
| 10.12.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu |
| 10.13.Z | Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego |
| 10.32.Z | Produkcja soków z owoców i warzyw |
| 10.39.Z | Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw |
| 10.51.Z | Przetwórstwo mleka i wyrób serów |
| 10.61.Z | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż |
| 46.21.Z | Sprzedaż hurtowa zboża, nieprzetworzonego tytoniu, nasion i pasz dla zwierząt - dotyczy sprzedaży hurtowej zbóż |
| 46.31.Z | Sprzedaż hurtowa owoców i warzyw |
| 46.32.Z | Sprzedaż hurtowa mięsa i wyrobów z mięsa |
| 46.33.Z | Sprzedaż hurtowa mleka, wyrobów mleczarskich, jaj, olejów i tłuszczów jadalnych |
WYKAZ RODZAJÓW INWESTYCJI ZWIĄZANYCH Z OCHRONĄ ŚRODOWISKA LUB PRZECIWDZIAŁANIEM ZMIANOM KLIMATU
| 1 | Obiekty gromadzenia odpadów stałych |
| 2 | Zbiorniki na ścieki przemysłowe |
| 3 | Zbiornikowe systemy bioremediacji (neutralizacji) odpadów i ścieków |
| 4 | Oczyszczalnie i podczyszczalnie ścieków na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej określonej w załącznikach nr 1 i 1a do rozporządzenia oraz działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego |
| 5 | Piece na biomasę na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej określonej w załącznikach nr 1 i 1a do rozporządzenia oraz działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego |
| 6 | Wymiana pieca węglowego na piec gazowy na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej określonej w załącznikach nr 1 i 1a do rozporządzenia oraz działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego |
| 7 | Instalacje paneli słonecznych, ogniw fotowoltaicznych; małe elektrownie wiatrowe do produkcji energii na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej określonej w załącznikach nr 1 i 1a do rozporządzenia oraz działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego |
| 8 | Systemy odzysku ciepła lub pompy ciepła |
| 9 | Wymiana eternitowych pokryć dachowych budynków produkcyjnych i magazynowych; zakup blachy |
| 10 | Termomodernizacja budynków |
| 11 | Produkcja biogazu na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej określonej w załącznikach nr 1 i 1a do rozporządzenia oraz działalności w zakresie przetwarzania i zbywania przetworzonych produktów rolnych w ramach rolniczego handlu detalicznego |
W tym roku po raz wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
Grażyna J. Leśniak 23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
Inga Stawicka 22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
Marek Rotkiewicz 19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
Marek Rotkiewicz 19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
Grażyna J. Leśniak 18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
Krzysztof Koślicki 16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.2022.1538 t.j. |
| Rodzaj: | Rozporządzenie |
| Tytuł: | Szczegółowe warunki i tryb przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach poddziałania "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. |
| Data aktu: | 05/03/2020 |
| Data ogłoszenia: | 22/07/2022 |
| Data wejścia w życie: | 11/10/2015 |








