Określenie maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia, oraz kryteria dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 25 września 2012 r.
w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia, oraz kryteriów dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania2)

Na podstawie art. 17 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
maksymalne poziomy substancji zanieczyszczających innych niż określone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającym najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.), które mogą się znajdować w tłuszczach stosowanych przez podmioty działające na rynku spożywczym do smażenia żywności, zwanych dalej "tłuszczami";
2)
metody pobierania i przygotowywania próbek tłuszczów;
3)
kryteria dla metod analitycznych stosowanych do oznaczania poziomów zawartości substancji zanieczyszczających.
§  2.
Zawartość związków polarnych w tłuszczach nie może być większa niż 25%.
§  3.
1.
Badania przesiewowe (screeningowe) zawartości związków polarnych w tłuszczach wykonuje się z użyciem szybkich testów (metoda szybka).
2.
Próbki, które w badaniu, o którym mowa w ust. 1, wskazują na obecność w tłuszczu substancji zanieczyszczających w ilości przewyższającej poziomy, o których mowa w § 2, kierowane są do oceny w badaniu wykonywanym metodą odniesienia.
§  4.
1.
W badaniach wykonanych metodą odniesienia zawartości związków polarnych w tłuszczach stosuje się kryteria określone w normie dotyczącej oznaczania zawartości związków polarnych w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych.
2.
Do badań, o których mowa w ust. 1, próbki pobiera się i przygotowuje zgodnie z normą dotyczącą pobierania próbek olejów i tłuszczów roślinnych oraz zwierzęcych.
§  5.
1.
Do dnia 31 grudnia 2012 r. nie wykonuje się badań metodami określonymi w § 3 i 4. Do tego dnia wykonuje się badania zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w tłuszczach, wyrażonych jako liczba kwasowa.
2.
Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych w tłuszczach, wyrażonych jako liczba kwasowa (mg KOH/g tłuszczu), nie może być większa niż 2,5.
3.
Badania przesiewowe (screeningowe) zawartości wolnych kwasów tłuszczowych wykonuje się z użyciem szybkich testów (metoda szybka).
4.
Próbki, które w badaniu, o którym mowa w ust. 3, wskazują na obecność w tłuszczu substancji zanieczyszczających w ilości przewyższającej poziomy, o których mowa w ust. 2, kierowane są do oceny w badaniu wykonywanym metodą odniesienia.
5.
W badaniach wykonanych metodą odniesienia zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w tłuszczach, wyrażonych jako liczba kwasowa, stosuje się kryteria określone w normie dotyczącej oznaczania liczby kwasowej i kwasowości w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych.
6.
Do badań, o których mowa w ust. 1, próbki pobiera i przygotowuje się zgodnie z normą dotyczącą pobierania próbek olejów i tłuszczów roślinnych oraz zwierzęcych.
§  6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 248, poz. 1495 i Nr 284, poz. 1672).

2) Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 17 maja 2012 r. pod numerem 2012/0321/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239, poz. 2039 oraz z 2004 r. Nr 65, poz. 597), które wdraża dyrektywę 98/34/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 czerwca 1998 r. ustanawiającą procedurę udzielania informacji w zakresie norm i przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (Dz. Urz. WE L 204 z 21.07.1998, str. 37, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 20. str. 337).

3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696 i Nr 171, poz. 1016.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2012.1096

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Określenie maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia, oraz kryteria dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania.
Data aktu: 25/09/2012
Data ogłoszenia: 04/10/2012
Data wejścia w życie: 19/10/2012