Połączenie Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, Instytutu Przemysłu Cukrowniczego oraz Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 15 czerwca 2009 r.
w sprawie połączenia Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, Instytutu Przemysłu Cukrowniczego oraz Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego

Na podstawie art. 7 ust. 2 ustawy z dnia 25 lipca 1985 r. o jednostkach badawczo-rozwojowych (Dz. U. z 2008 r. Nr 159, poz. 993) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Z dniem 1 lipca 2009 r. łączy się następujące jednostki badawczo-rozwojowe:
1)
Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego z siedzibą w Warszawie, numer identyfikacyjny REGON 000050707, numer identyfikacji podatkowej NIP 525-000-92-46, utworzony zarządzeniem nr 55 Prezesa Rady Ministrów z dnia 26 sierpnia 1975 r. w sprawie połączenia Instytutu Przemysłu Mięsnego i Instytutu Przemysłu Tłuszczowego w Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego (M. P. Nr 27, poz. 168);
2)
Instytut Przemysłu Cukrowniczego z siedzibą w Lesznie, numer identyfikacyjny REGON 000051517, numer identyfikacji podatkowej NIP 525-000-82-58, utworzony uchwałą nr 532/54 Rady Ministrów z dnia 2 sierpnia 1954 r. w sprawie utworzenia Instytutu Przemysłu Cukrowniczego oraz nadania mu statutu oraz działający na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 czerwca 2004 r. w sprawie zmiany siedziby Instytutu Przemysłu Cukrowniczego w Warszawie (Dz. U. Nr 150, poz. 1589);
3)
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego z siedzibą w Warszawie, numer identyfikacyjny REGON 000053835, numer identyfikacji podatkowej NIP 525-000-82-64, utworzony uchwałą nr 534/54 Rady Ministrów z dnia 2 sierpnia 1954 r. w sprawie przekształcenia Głównego Instytutu Przemysłu Rolnego i Spożywczego w Instytut Przemysłu Fermentacyjnego oraz nadania mu statutu oraz działający na podstawie zarządzenia nr 15 Ministra Rolnictwa, Leśnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 26 marca 1988 r. w sprawie zmiany nazwy Instytutu Przemysłu Fermentacyjnego, rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 grudnia 2002 r. w sprawie połączenia Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego z Centralnym Laboratorium Przemysłu Koncentratów Spożywczych, Centralnym Laboratorium Technologii Przetwórstwa i Przechowalnictwa Zbóż oraz Zakładem Badawczym Przemysłu Piekarskiego (Dz. U. Nr 233, poz. 1961) i rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 grudnia 2007 r. w sprawie połączenia Centralnego Laboratorium Chłodnictwa, Centralnego Laboratorium Przemysłu Ziemniaczanego, Centralnego Ośrodka Badawczo-Rozwojowego Przemysłu Gastronomicznego i Artykułów Spożywczych oraz Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (Dz. U. Nr 247, poz. 1837).
2.
Połączenie jednostek, o których mowa w ust. 1, następuje przez włączenie Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego oraz Instytutu Przemysłu Cukrowniczego do Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.
§  2.
Jednostka powstała w wyniku połączenia jednostek, o których mowa w § 1 ust. 1, zachowuje nazwę Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, zwany dalej "Instytutem".
§  3.
Siedzibą Instytutu jest miasto stołeczne Warszawa.
§  4.
Nadzór nad Instytutem sprawuje minister właściwy do spraw rynków rolnych.
§  5.
Przedmiotem działania Instytutu jest prowadzenie:
1)
badań naukowych w zakresie:
a)
pozyskiwania, doskonalenia i przechowywania szczepów drobnoustrojów przemysłowych,
b)
doskonalenia metod obrotu i uboju zwierząt rzeźnych oraz pozyskiwania surowców spożywczych i przemysłowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego,
c)
modyfikacji procesów bioinżynieryjnych i chemoinżynieryjnych,
d)
otrzymywania biopreparatów i chemopreparatów,
e)
opracowywania technologii bezodpadowych,
f)
opracowywania i adaptacji nowych fizykochemicznych i mikrobiologicznych metod badawczych surowców i produktów żywnościowych;
2)
prac rozwojowych w zakresie:
a)
zastosowania enzymów w modyfikacji żywności,
b)
otrzymywania żywności funkcjonalnej i dietetycznej,
c)
technologii koncentratów spożywczych,
d)
technologii mięsa i tłuszczów,
e)
technologii cukrownictwa;
3)
działalności innowacyjnej mającej na celu zastosowanie nowych szczepów drobnoustrojów w technologiach przemysłu spożywczego celem poprawy ich przydatności żywieniowej oraz obniżenie kosztów produkcji z uwzględnieniem zmniejszania szkodliwego wpływu technologii na środowisko;
4)
działalności gospodarczej, w tym:
a)
produkcji dozwolonych dodatków do żywności, probiotyków, kultur starterowych oraz produktów spożywczych i użytkowych,
b)
sterylizacji przypraw,
c)
zaopatrywania zakładów przemysłowych w szczepy drobnoustrojów, dozwolone dodatki do żywności i materiały pomocnicze;
5)
działalności innowacyjnej w przetwórstwie i przechowalnictwie żywności;
6)
monitoringu żywności i środowiska, wykonywanie analiz oraz standaryzacja surowców i produktów w przemyśle fermentacyjnym, owocowo-warzywnym, piekarskim i ciastkarskim, koncentratów spożywczych, zbożowym, ziemniaczanym, chłodniczym, mięsnym, tłuszczowym, cukrowniczym i innym;
7)
szkoleń i konsultacji.
§  6.
1.
Połączenie jednostek, o których mowa w § 1 ust. 1, następuje według stanu ujętego w sprawozdaniach finansowych sporządzonych na dzień 30 czerwca 2009 r.
2.
Instytut przejmuje mienie oraz zobowiązania i należności jednostek, o których mowa w § 1 ust. 1 pkt 1 i 2, w formie protokołu zdawczo-odbiorczego.
3.
Instytut wstępuje we wszystkie prawa i obowiązki, których podmiotem były jednostki, o których mowa w § 1 ust. 1 pkt 1 i 2.
4.
Zadania ujęte w planach rzeczowo-finansowych jednostek, o których mowa w § 1 ust. 1 pkt 1 i 2, wprowadza się do planu rzeczowo-finansowego Instytutu.
5.
Po połączeniu jednostek, o których mowa w § 1 ust. 1, obowiązują system finansowo-księgowy oraz finansowo-płacowy stosowane przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego przed dniem połączenia.
6.
Podział nagród, premii i innych świadczeń przysługujących pracownikom za okres przypadający po dniu połączenia jednostek, o których mowa w § 1 ust. 1, następuje według zasad obowiązujących w Instytucie.
§  7.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 2009 r.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

Zmiany w prawie

Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2009.99.831

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Połączenie Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, Instytutu Przemysłu Cukrowniczego oraz Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.
Data aktu: 15/06/2009
Data ogłoszenia: 26/06/2009
Data wejścia w życie: 01/07/2009