Zm.: rozporządzenie w sprawie ryczałtowych stawek opłat za badania lub analizy przeprowadzane przez laboratoria celne.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW 1
z dnia 22 marca 2006 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ryczałtowych stawek opłat za badania lub analizy przeprowadzane przez laboratoria celne

Na podstawie art. 92 ust. 4 ustawy z dnia 19 marca 2004 r. - Prawo celne (Dz. U. Nr 68, poz. 622 i Nr 273, poz. 2703) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie ryczałtowych stawek opłat za badania lub analizy przeprowadzane przez laboratoria celne (Dz. U. Nr 94, poz. 913) załącznik otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

RYCZAŁTOWE STAWKI OPŁAT ZA BADANIA LUB ANALIZY PRZEPROWADZANE PRZEZ LABORATORIA CELNE

Lp. Rodzaj badania Stawka w zł
1 2 3
Badania fizykochemiczne
1. Analiza mikroskopowa 70,00
2. Analiza sitowa 35,00
3. Analiza sitowa substancji mineralnych 40,00
4. Analiza termograwimetryczna (do 1.000 °C) 600,00
5. Analiza termograwimetryczna z identyfikacją produktów rozpadu techniką IR 1.000,00
6. Badania amylograficzne 35,00
7. Badania makroskopowe 35,00
8. Barwa cukru 70,00
9. Ilościowe oznaczenie pierwiastków metodą ICP 250,00

(za 1 pierwiastek)

10. Jakościowe oznaczanie pierwiastków metodą ED XRF z wyłączeniem produktów petrochemicznych 70,00
11. Jakościowe oznaczenie pierwiastków metodą ICP 120,00

(za 1 pierwiastek)

12. Kwasowość ogólna 40,00
13. Kwasowość miareczkowa 40,00
14. Liczba formolowa 55,00
15. Masa właściwa (gęstość) ciała stałego metodą piknometryczną 70,00
16. Masa właściwa (gęstość) cieczy metodą oscylacyjną 20,00
17. Pomiar grubości metodą mikrometryczną 30,00
18. Określenie grubości na podstawie gęstości materiału 50,00
19. Określenie zawartości towaru w opakowaniu jednostkowym (określenie objętości) - 1 opakowanie 30,00
20. Określenie zawartości towaru w opakowaniu jednostkowym (określenie masy) - 1 opakowanie 30,00
21. Oznaczanie pH 30,00
22. Oznaczenie kwasowości lotnej w winie 120,00
23. Oznaczenie substancji krystalicznych metodą dyfrakcji rtg (na 1 związek) 150,00
24. Oznaczenie zawartości hydroxyproliny/kolagenu 150,00
25. Oznaczanie wolnych kwasów tłuszczowych (WKT) 30,00
26. Oznaczanie liczby nadtlenkowej 20,00
27. Oznaczanie liczby jodowej 30,00
28. Spektrofotometryczne badanie tłuszczów w zakresie UV 55,00
29. Pomiar konduktometryczny 30,00
30. Pomiar lepkości z wykorzystaniem lepkościomierza rotacyjnego (1 temperatura) 80,00
31. Pomiar napięcia powierzchniowego 40,00
32. Pomiar temperatury kroplenia wosków organicznych 40,00
33. Pomiar temperatury mięknięcia 40,00
34. Pomiar temperatury topnienia 60,00
35. Pomiar temperatury wrzenia cieczy 60,00
36. Rejestracja widma absorpcyjnego w podczerwieni próbki oraz porównanie z widmem wzorcowym (promieniowanie odbite lub przechodzące) 100,00
37. Rejestracja widma absorpcyjnego w podczerwieni z wykorzystaniem technik mikroskopowych oraz porównanie z widmem wzorcowym 200,00
38. Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym 35,00
39. Różnicowa kalorymetria skaningowa (zakres temperatur -90° do 500°C) - charakterystyka dla jednego parametru 600,00
40. Wilgotność przez suszenie 40,00
41. Zawartość wody pochodzącej z zewnątrz w produktach mięsnych 30,00
42. Zawartość alkoholu etylowego w piwie albo w winie 50,00
43. Zawartość azotu/białka metodą Duma 100,00
44. Zawartość azotu/białka metodą Kjeldahla 85,00
45. Zawartość chlorków metodą Mohra 35,00
46. Zawartość skrobi metodą Luffa-Schoorla 130,00
47. Zawartość cukrów po inwersji 90,00
48. Zawartość cukrów bezpośrednio redukujących 55,00
49. Zawartość cukru(ów) (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną 165,00
50. Zawartość laktozy metodą Luffa-Schoorla 30,00
51. Zawartość laktozy metodą enzymatyczną 160,00
52. Zawartość ekstraktu bezcukrowego 70,00
53. Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej (PLATO) 75,00
54. Zawartość ekstraktu refraktometrycznego/wartość współczynnika załamania światła 20,00
55. Zawartość glutenu 45,00
56. Zawartość jonów fluorkowych z wykorzystaniem elektrody jonoselektywnej 80,00
57. Zawartość chlorków metodą potencjometryczną 20,00
58. Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCI 110,00
59. Zawartość popiołu siarczanowego 55,00
60. Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego 40,00
61. Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną 70,00
62. Zawartość skrobi metodą Eversa 70,00
63. Zawartość suchej masy metodą suszarkową 40,00
64. Zawartość pozostałości po odparowaniu rozpuszczalnika 50,00
65. Zawartość tłuszczu metodą Gerbera 40,00
66. Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta bez hydrolizy 55,00
67. Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą 90,00
68. Zawartość węglowodanów ogółem 135,00
69. Zawartość wody metodą Karla Fischera 100,00
70. Zawartość tłuszczu metodą Röse-Gottlieba

(Szmidta-Bondzyńskiego - sery)

50,00
71. Zawartość tłuszczu w maśle metodą pośrednią (poprzez oznaczanie zawartości wody i suchej pozostałości beztłuszczowej) 30,00
72. Zawartość formaldehydu w alkoholu etylowym metodą spektrofotometryczną 150,00
73. Zawartość glukonianu chlorheksydyny w alkoholu etylowym metodą spektrofotometryczną 100,00
74. Liczba kwasowa 60,00
75. Liczba hydroksylowa 60,00
76. Zawartość azotu amonowego metodą formalinową 100,00
77. Określenie obecności barwnika spożywczego metodą UV-VIS 80,00
78. Określenie obecności narkotyku za pomocą narkotestów 20,00
79. Oznaczanie gęstości zboża w stanie zsypnym 30,00
80. Zawartość zanieczyszczeń w ziarnie zbóż (Schwarzbesatz) 35,00
81. Oznaczanie szklistości kukurydzy 30,00
82. Oznaczanie natężenia strat szklistości w ziarnie zbóż 40,00
83. Określenie wskaźnika flotacji 50,00
84. Ocena wizualna tuszek drobiowych 55,00
85. Oznaczanie płci metodą PCR 150,00
86. Oznaczanie gatunku roślin i zwierząt metodą PCR 150,00
87. Zawartość mięsa chudego

(z wyłączeniem tłuszczu)

85,00
88. Identyfikacja białek pochodzenia zwierzęcego po obróbce termicznej w produktach mięsnych i w paszach. Metoda immunoenzymatyczna 230,00
89. Oznaczanie zawartości beta laktoglobuliny w produktach spożywczych metodą immunoenzymatyczną 100,00
90. Oznaczanie zawartości białka jaja w produktach spożywczych metodą immunoenzymatyczną 100,00
91. Zawartość związków chemicznych metodami immunoenzymatycznymi 400,00
92. Jakościowe oznaczenie białka mlecznego metodą elektroforetyczną 90,00
93. Identyfikacja związków chemicznych metodami spektrofotometrycznymi UV-VIS 80,00

za 1 związek

94. Zawartość związków chemicznych metodami spektrofotometrycznymi UV-VIS 150,00

za 1 związek

95. Identyfikacja substancji metodami chemicznymi 100,00
96. Ilościowe oznaczenie substancji metodami chemicznymi 200,00
Analizy chromatograficzne
Chromatografia cienkowarstwowa
97. Chromatografia jednokierunkowa 320,00
98. Chromatografia wielokierunkowa 475,00
Chromatografia gazowa
99. Analiza ilościowo-jakościowa węglowodorów (14 składników) próbki gazu płynnego LPG 520,00
100. Zawartość alkoholu etylowego 40,00
101. Zawartość alkoholu metylowego 40,00
102. Zawartość fuzli 90,00
103. Zawartość kumaryny 110,00
104. Zawartość delta 9 THC 300,00
105. Zawartość kwasów benzoesowego, sorbowego 250,00
106. Zawartość kwasów tłuszczowych 220,00
107. Zawartość kwasu erukowego 180,00
108. Zawartość kwasu masłowego 150,00
109. Zawartość steroli 250,00
110. Zawartość waniliny 150,00
111. Zawartość alkoholi alifatycznych 400,00
112. Zawartość uvaolu i erytrodiolu 270,00
113. Zawartość kwasów tłuszczowych w pozycji 2 trójglicerydów 205,00
114. Zawartość wosku 110,00
115. Zawartość stigmastadienów 75,00
116. Zawartość rozpuszczalników fluorowcowanych 70,00
117. Identyfikacja związków organicznych z wykorzystaniem spektrometrii mas -(1-3 związki) 100,00

za 1 związek

118. Identyfikacja związków organicznych z wykorzystaniem spektrometrii mas -(4-10 związków) 350,00
119. Identyfikacja związków organicznych z wykorzystaniem spektrometrii mas - powyżej 10 związków 500,00
120. Zawartość związku organicznego z wykorzystaniem spektrometrii mas (GC-MS) 150,00

za 1 związek

121. Zawartość związku organicznego z wykorzystaniem detektora innego niż detektor MS 100,00

za 1 związek

Wysoko sprawna chromatografia cieczowa
122. Analiza produktów enzymatycznego rozpadu skrobi 260,00
123. Zawartość beta-karotenu 150,00
124. Zawartość cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza) 180,00
125. Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego 260,00
126. Zawartość kakao w przeliczeniu na całkowitą odtłuszczoną masę 120,00
127. Zawartość karotenoidów i beta-karotenu 200,00
128. Zawartość kofeiny 120,00
129. Zawartość kwasu cytrynowego 120,00
130. Zawartość laktozy 230,00
131. Zawartość maltozy 230,00
132. Zawartość sorbitolu lub słodzików 180,00
133. Zawartość witamin (za jedną witaminę) 250,00
134. Zawartość trilinoleiny 80,00
135. Zawartość trójglicerydów z ECN 42 (z równoważną liczbą atomów węgla 42) 110,00
136. Zawartość pozostałości środków farmakologicznych i innych zanieczyszczeń chemicznych w żywności i paszach 350,00

za 1 związek

137. Analiza enzymów w mieszaninie lub na nośniku 250,00
138. Zawartość galaktozy 230,00
139. Zawartość benzoesanu denatonium (bitrexu) w preparatach na bazie alkoholu etylowego 300,00
140. Zawartość benzoesanu denatonium (bitrexu) w preparatach na bazie alkoholu etylowego z wykorzystaniem detektora mas 350,00
141. Zawartość glukonianu chlorheksydyny w wyrobach spirytusowych/spirytusach skażonych 350,00
142. Analiza jakościowa związków chemicznych metodą HPLC 150,00
143. Zawartość związków chemicznych metodą HPLC 350,00

za 1 związek

Analizy produktów petrochemicznych
144. Skład frakcyjny - metoda destylacji pod ciśnieniem atmosferycznym 175,00
145. Gęstość produktów naftowych 40,00
146. Siarka, zawartość - metoda dyspersyjnej rentgenowskiej spektrometrii fluorescencyjnej 150,00
147. Siarka, zawartość - metoda fluorescencji UV 250,00
148. Azot, zawartość - metoda chemiluminescencyjna 250,00
149. Ołów, zawartość - metoda dyspersyjnej rentgenowskiej spektrometrii fluorescencyjnej 150,00
150. Temperatura zapłonu w tyglu zamkniętym (Pensky - Martens) 80,00
151. Temperatura zapłonu w tyglu zamkniętym (Abel) 100,00
152. Lepkość kinematyczna lub lepkość dynamiczna 100,00
153. Wskaźnik lepkości (obejmuje badanie lepkości w 40°C i 100°C oraz obliczenia) 210,00
154. Węglowodory aromatyczne, olefiny, parafiny, nafteny, liczba oktanowa - badawcza, związki tlenowe (identyfikacja, zawartość) w benzynach i innych lekkich frakcjach naftowych - metoda chromatografii gazowej 350,00
155. Rozkład temperatur wrzenia cięższych frakcji naftowych - metoda chromatografii gazowej (destylacja symulowana) 350,00
156. Rozkład temperatur wrzenia benzyn i frakcji benzynowych - metoda chromatografii gazowej (destylacja symulowana) 350,00
157. Temperatura płynięcia 200,00
158. Temperatura mętnienia 200,00
159. Kolor naturalny lub rozcieńczony kolor C 40,00
160. Identyfikacja składu grupowego na podstawie widma próbki lub porównanie widma próbki z widmem wzorcowym - metoda spektrofotometrii IR 200,00
161. Oznaczenie zawartości estru metylowego rzepakowego w średnich (właściwych) destylatach (oleju napędowego) - metoda spektrofotometrii IR 150,00
162. Jakościowe oznaczenie pierwiastków - metoda dyspersyjnej rentgenowskiej spektrometrii fluorescencyjnej 80,00
163. Ilościowe oznaczenie pierwiastków - metoda dyspersyjnej rentgenowskiej spektrometrii fluorescencyjnej 200,00

(za 1 pierwiastek)

164. Liczba oktanowa badawcza i motorowa, zawartość w benzynach silnikowych: związków nasyconych, olefin, aromatów (w tym: benzen, toluen, ksyleny), związków tlenowych (MTBE, DIPE, ETBE, TAME, TBA, etanol, metanol) oraz tlenu całkowitego metodą spektrofotometrii w średnim zakresie podczerwieni 200,00
165. Próba kwasowa 10,00
166. Zawartość znacznika Solvent Yellow 124 w olejach napędowych metodą spektrofotometrii UV-VIS 150,00
167. Zawartość barwnika typu Solvent Red 19 lub Solvent Red 164 - metoda spektrofotometrii UV-VIS 180,00
168. Zawartość barwnika typu Solvent Blue 35 - metoda spektrofotometrii UV-VIS 180,00
169. Pomiar penetracji wosków petrochemicznych i materiałów bitumicznych 80,00
170. Zawartość oleju w woskach petrochemicznych 300,00
171. Temperatura krzepnięcia wosków petrochemicznych 80,00
172. Zawartość popiołu siarczanowego 200,00
173. Liczba zmydlenia 150,00
174. Indeks cetanowy olejów napędowych (obejmuje badanie składu frakcyjnego i gęstości oraz obliczenia) 225,00
175. Oznaczanie frakcji aromatycznych i niearomatycznych w mieszaninie wysokowrzących węglowodorów - metoda chromatografii elucyjnej 150,00
176. Oznaczanie charakterystycznych grup (polarnych, aromatycznych i nasyconych) - metoda chromatografii elucyjnej 200,00
Analizy produktów włókienniczych
177. Badanie identyfikacyjne 1 składnika metodami zespolonymi 150,00
178. Badanie identyfikacyjne mikroskopowe 70,00
179. Spalanie włókna w płomieniu 30,00
180. Określenie masy powierzchniowej 50,00
181. Określenie masy liniowej włókien 70,00
182. Określenie średniej grubości włókien odtłuszczonych metodą mikroskopową 100,00
Analizy tytoni
183. Analiza ilościowa zawartości cukrów w tytoniu metodą Luffa-Schoorla 160,00
184. Analiza półilościowo-jakościowa próbki tytoniu metodą chromatografii gazowej z detekcją mas GC-MS w zakresie podstawowym (humektanty oraz cukry: glukoza, fruktoza i sacharoza) 250,00
185. Analiza półilościowo-jakościowa próbki tytoniu metodą chromatografii gazowej z detekcją mas GC-MS w zakresie poszerzonym (humektanty; cukry: glukoza, fruktoza i sacharoza; nikotyna; składniki mieszanin sosujących, profilowanie typu tytoniu) 350,00
186. Badania makro- i mikroskopowe tytoniu 80,00
187. Identyfikacja humektantów w tytoniu i wyrobach tytoniowych metodą chromatografii gazowej w zakresie podstawowym (gliceryny, glikolu propylenowego) 80,00
188. Identyfikacja humektantów w tytoniu i wyrobach tytoniowych metodą chromatografii gazowej w zakresie poszerzonym (gliceryny, glikolu propylenowego i innych glikoli) 120,00
189. Rozdział mieszanki tytoniowej i określenie zawartości procentowej jej składników 60,00
190. Analiza zawartości i szerokości cięcia mieszanki tytoniowej 150,00
1 Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 220, poz. 1887).

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2006.56.392

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie ryczałtowych stawek opłat za badania lub analizy przeprowadzane przez laboratoria celne.
Data aktu: 22/03/2006
Data ogłoszenia: 05/04/2006
Data wejścia w życie: 20/04/2006