Zm.: rozporządzenie w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 17 grudnia 2004 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych1)

Na podstawie art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 20 sierpnia 1997 r. o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz. U. z 2002 r. Nr 207, poz. 1762 oraz z 2004 r. Nr 91, poz. 866) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 5 maja 1999 r. w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych (Dz. U. Nr 47, poz. 470 oraz z 2002 r. Nr 169, poz. 1389) wprowadza się następujące zmiany:
1)
§ 1-6 otrzymują brzmienie:

"§ 1. Ocena wartości użytkowej bydła typu użytkowego mlecznego i mięsno-mlecznego jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej2) i obejmuje:

1) użytkowość mleczną,

2) użytkowość rozpłodową,

3) ocenę typu i budowy,

4) ocenę cech funkcjonalnych, w tym:

a) zawartości komórek somatycznych,

b) szybkości oddawania mleka,

c) zachowanie się zwierzęcia w czasie doju,

d) długowieczność zwierzęcia.

§ 2. 1. Oceną użytkowości mlecznej bydła typu użytkowego mlecznego i mięsno-mlecznego obejmuje się wszystkie zwierzęta utrzymywane w stadzie, stosując dla wszystkich ocenianych zwierząt taką samą metodę oceny.

2. Ocena użytkowości mlecznej bydła typu użytkowego mlecznego i mięsno-mlecznego obejmuje:

1) określenie wydajności mlecznej w laktacji, na podstawie wyników przeprowadzonych próbnych udojów,

2) ustalenie zawartości suchej masy mleka oraz zawartości tłuszczu, białka i laktozy, w łącznej próbie mleka, pobranej z każdego doju, w próbnym udoju,

3) obliczenie wydajności tłuszczu, białka i laktozy w laktacji, na podstawie określonej wydajności mlecznej oraz ustalonej w kolejnych próbnych udojach zawartości tłuszczu, białka i laktozy,

4) określenie liczby komórek somatycznych,

5) określenie zawartości mocznika.

§ 3. 1. Próbny udój jest przeprowadzany przez prowadzącego ocenę, którego przedstawiciel jest obecny podczas doju, identyfikuje zwierzęta, pobiera próby mleka i dokonuje zapisów w dokumentacji hodowlanej (metoda "A").

2. Próbny udój jest przeprowadzany:

1) co najmniej 11 razy w roku i polega na ustaleniu ilości udojonego mleka w czasie 24 godzin oraz pobraniu łącznej próby mleka, składającej się z prób pobranych z każdego doju przeprowadzonego w tym czasie (metoda "A4") lub

2) co najmniej 6 razy w roku i polega na ustaleniu ilości udojonego mleka w czasie 24 godzin oraz pobraniu łącznej próby mleka, składającej się z prób pobranych z każdego doju przeprowadzonego w tym czasie (metoda "A8").

3. Próbny udój, o którym mowa w ust. 2 pkt 1, może polegać na ustaleniu ilości mleka pochodzącego z jednego doju, przemiennie rannego lub wieczornego, i pobraniu próby mleka z tego doju, pod warunkiem prowadzenia dwóch dojów w czasie 24 godzin (metoda "AT4").

§ 4. 1. Na wniosek posiadacza zwierzęcia i za zgodą prowadzącego ocenę mogą być stosowane inne niż wymienione w § 3 ust. 1 i 2 metody prowadzenia próbnego udoju, polegające na tym, że dokumentacja hodowlana oraz próbny udój, obejmujący ustalenie ilości mleka i pobieranie łącznej próby mleka, składającej się z prób pobranych z każdego doju przeprowadzanego w ramach próbnego udoju, jest prowadzony:

1) przez posiadacza zwierzęcia, przy czym prawidłowość dokonywanych przez niego czynności jest okresowo kontrolowana przez prowadzącego ocenę (metoda "B") albo

2) przez posiadacza zwierzęcia i przedstawiciela prowadzącego ocenę, którzy wspólnie wykonują czynności związane z próbnym udojem (metoda "C")

- zgodnie z jedną z częstotliwości przeprowadzania próbnych udojów, które są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

2. Próbne udoje, o których mowa w ust. 1, mogą polegać na ustaleniu ilości mleka pochodzącego z jednego doju, przemiennie rannego lub wieczornego, i pobraniu próby mleka z tego doju, pod warunkiem prowadzenia dwóch dojów w czasie 24 godzin (metoda "BT" lub "CT").

§ 5. 1. Ilość udojonego mleka w próbnym udoju jest ustalana dla każdej krowy oddzielnie w każdym doju.

2. Nie ustala się ilości udojonego mleka i nie pobiera się prób mleka z udojów przeprowadzonych w czasie czterech dni od dnia rozpoczęcia laktacji.

§ 6. Ocena użytkowości rozpłodowej bydła typu użytkowego mlecznego i mięsno-mlecznego polega na określeniu dla każdej samicy w stadzie:

1) okresów międzyciążowych,

2) okresów międzywycieleniowych,

3) rodzaju porodu, poprzez zakwalifikowanie go do jednej z następujących kategorii:

a) poród łatwy, odbyty siłami natury, bez pomocy człowieka,

b) poród z pomocą człowieka lub środków mechanicznych,

c) poród skomplikowany, z koniecznością interwencji lekarza weterynarii,

d) poród bardzo ciężki, powodujący uszkodzenie krowy lub cielęcia, cesarskie cięcie lub embriotomia,

e) poronienie,

4) żywotności urodzonego cielęcia, poprzez zakwalifikowanie go do jednej z następujących kategorii:

a) cielę żywe, bez wad budowy,

b) cielę martwe przy urodzeniu lub padłe w czasie 24 godzin od urodzenia,

c) cielę żywe z wadami budowy,

d) cielę potworkowate.";

2)
uchyla się § 8-9;
3)
§ 11 otrzymuje brzmienie:

"§ 11. 1. Ocena użytkowości rozpłodowej bydła typu użytkowego mięsnego polega na określeniu dla każdej samicy w stadzie:

1) okresów międzywycieleniowych,

2) rodzaju porodu, poprzez zakwalifikowanie go do jednej z następujących kategorii:

a) poród łatwy, odbyty siłami natury, bez pomocy człowieka,

b) poród z pomocą człowieka lub środków mechanicznych,

c) poród skomplikowany, z koniecznością interwencji lekarza weterynarii,

d) poród bardzo ciężki, powodujący uszkodzenie krowy lub cielęcia, cesarskie cięcie lub embriotomia,

3) żywotności urodzonego cielęcia poprzez zakwalifikowanie go do jednej z następujących kategorii:

a) ciele żywe, bez wad budowy,

b) ciele martwe przy urodzeniu lub padłe w czasie 24 godzin od urodzenia,

c) ciele żywe, z wadami budowy,

d) potworkowatość cielęcia.

2. Ocenę użytkowości rozpłodowej bydła typu użytkowego mięsnego, w zakresie określonym w ust. 1 pkt 1, prowadzi się na podstawie następujących danych, ustalanych dla każdej samicy w stadzie:

1) daty pokrycia lub sztucznego unasienniania, lub czasu przebywania buhaja w stadzie, w przypadku krycia haremowego,

2) nazwy i numeru identyfikacyjnego buhaja użytego do krycia lub buhaja, którego nasienie zostało użyte do sztucznego zapłodnienia,

3) daty pozyskiwania i liczby uzyskanych komórek jajowych lub zarodków,

4) daty przeniesienia zarodka, danych o genetycznych rodzicach oraz płci zarodka, jeśli była oznaczona,

5) daty wycielenia lub poronienia,

6) liczby wycieleń od początku okresu rozpłodowego,

7) numerów identyfikacyjnych i nazw urodzonych cieląt,

8) płci i liczby urodzonych cieląt.";

4)
w § 12 ust. 4 otrzymuje brzmienie:

"4. Określanie tempa przyrostu masy ciała polega na:

1) ustaleniu masy zwierzęcia w następujących okresach jego życia:

a) od dnia urodzenia do 5. dnia po urodzeniu oraz w okresie od 180. do 240. dnia życia,

b) od 13. do 15. miesiąca życia - dla buhajów,

c) w wieku pierwszego wycielenia - dla krów,

2) obliczeniu masy ciała zwierzęcia na:

a) dzień urodzenia,

b) 210. dzień życia - dla jałowic i buhajków,

c) 420. dzień życia - dla buhajów,

3) wyliczeniu średnich dobowych przyrostów masy ciała zwierzęcia w okresach:

a) od dnia urodzenia do 210. dnia życia - dla jałowic i buhajków,

b) od 210. do 420. dnia życia - dla buhajów.";

5)
rozdział 2 otrzymuje brzmienie:

"Rozdział 2

Zakres i metody prowadzenia oceny wartości hodowlanej bydła

§ 15. 1. Ocena wartości hodowlanej bydła jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej3) dla ras: czarno-białej, czerwono-białej, polskiej czerwonej oraz simentalskiej i obejmuje ocenę:

1) cech użytkowości mlecznej,

2) typu i budowy,

3) cech funkcjonalnych.

2. Ocena wartości hodowlanej bydła jest prowadzona z uwzględnieniem płci i wieku ocenianych zwierząt.

§ 16. Wartość hodowlana w zakresie cech użytkowości mlecznej jest szacowana dla wydajności mlecznej, wydajności tłuszczu i białka oraz procentowej zawartości tłuszczu i białka, na podstawie wyników oceny wartości użytkowej:

1) własnej zwierzęcia albo

2) krewnych zwierzęcia, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej, albo

3) własnej zwierzęcia i jego krewnych, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej.

§ 17. Wartość hodowlana w zakresie typu i budowy oraz cech funkcjonalnych jest szacowana na podstawie wyników oceny typu i budowy oraz oceny cech funkcjonalnych, prowadzonej w ramach oceny wartości użytkowej:

1) własnej zwierzęcia albo

2) krewnych zwierzęcia, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej, albo

3) własnej zwierzęcia i jego krewnych, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej.";

6)
§ 18 otrzymuje brzmienie:

"§ 18. Bydło poddawane ocenie wartości użytkowej powinno być oznakowane zgodnie z przepisami o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt.";

7)
uchyla się § 19;
8)
rozdział 4 otrzymuje brzmienie:

"Rozdział 4

Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej świń

§ 22. Ocena wartości użytkowej świń jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej4) i obejmuje użytkowość:

1) rozpłodową loch,

2) tuczną i rzeźną dokonywaną za życia zwierzęcia lub po uboju.

§ 23. 1. Ocena użytkowości rozpłodowej lochy jest prowadzona w chlewni, w której jest ona utrzymywana, i obejmuje ustalanie:

1) daty urodzenia miotu,

2) liczby prosiąt żywo urodzonych w miocie w pierwszym dniu po jego urodzeniu,

3) liczby prosiąt martwo urodzonych w miocie,

4) liczby i płci prosiąt w miocie oraz liczby sutków każdego prosięcia w tym miocie, w 21. dniu po ich urodzeniu.

2. Ocenę użytkowości rozpłodowej lochy prowadzi się od dnia urodzenia przez nią pierwszego miotu.

§ 24. 1. Ocenie użytkowości tucznej i rzeźnej dokonywanej za życia podlegają knurki i loszki od 150. do 210. dnia życia.

2. Ocena, o której mowa w ust. 1, obejmuje ustalenie:

1) wieku i płci zwierzęcia,

2) tempa wzrostu określanego za pomocą przyrostu dziennego standaryzowanego na 180. dzień życia,

3) umięśnienia, wyrażanego procentową zawartością mięsa.

§ 25. 1. Ocena użytkowości tucznej i rzeźnej świń dokonywana po uboju polega na ocenie:

1) rodzeństwa (kojarzenia) na podstawie wyników oceny po uboju rodzeństwa pochodzącego od tych samych rodziców,

2) ojca na podstawie wyników oceny jego potomstwa po uboju

- utrzymywanych w specjalnie wyodrębnionym obiekcie (stacji kontroli).

2. W ocenie użytkowości tucznej i rzeźnej świń po uboju uwzględnia się:

1) wiek, płeć i masę ciała zwierząt przyjmowanych do oceny,

2) okres adaptacyjny zwierząt przed rozpoczęciem tuczu kontrolnego,

3) długość okresu tuczu.

3. Ocena użytkowości tucznej i rzeźnej świń po uboju obejmuje ustalenie:

1) tempa wzrostu zwierząt i zużycia paszy w okresie tuczu kontrolnego,

2) jakości tuszy,

3) jakości mięsa w tuszy.";

9)
§ 27 otrzymuje brzmienie:

"§ 27. Ocena wartości hodowlanej świń jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej4), na podstawie wyników oceny wartości użytkowej:

1) własnej zwierzęcia albo

2) krewnych zwierzęcia, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej, albo

3) własnej zwierzęcia i jego krewnych, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej.";

10)
w § 29:
a)
uchyla się ust. 2 i 3,
b)
ust. 4 otrzymuje brzmienie:

"4. W przypadku znakowania świń za pomocą kolczyka, numer stada i indywidualny numer zwierzęcia w stadzie umieszcza się w sposób trwały na kolczyku, zakładanym na prawe ucho zwierzęcia.";

11)
w § 31 w ust. 5 pkt 10 otrzymuje brzmienie:

"10) królików, liczących co najmniej 20 sztuk samic stada podstawowego, przy czym co najmniej 10 sztuk samic stada podstawowego dla każdej rasy i odmiany.";

12)
w § 34:
a)
ust. 5 i 6 otrzymują brzmienie:

"5. Jakość okrywy włosowej ocenia się według gatunków skór:

1) Saga Royal (SR) - skóry bardzo czyste, klarowne, bez odcieni obcych, bez uszkodzeń, o bardzo gęstym podszyciu, włosy pokrywowe krótkie, sprężyste, równo kryjące podszycie, prawidłowo uformowane na standardowym prawidle,

2) Saga (S) - skóry o cechach, o których mowa w pkt 1, z tym że mogą to być skóry z lekkim, równomiernie rozmieszczonym nalotem barwy brązowo-beżowej lub żółtej, lekko wełniste, o krótszej okrywie włosowej, jeżeli jest ona bardzo gęsta,

3) Gatunek IA (1A):

a) skóry lisów i jenotów o cechach, o których mowa w pkt 1 albo pkt 2, oraz posiadające jedną z wymienionych wad:

- słabą okrywę na brzuchu,

- szorstki włos,

- posrebrzenie włosa,

- nierównomierne rozłożenie włosów pokrywowych (łaciatość),

b) skóry norek i tchórzy o cechach, o których mowa w pkt 1 albo pkt 2, oraz posiadające jedną z wymienionych wad:

- słabą okrywę na brzuchu,

- szorstki włos,

- posrebrzenie włosa,

- nierównomierne rozłożenie włosów pokrywowych (łaciatość),

- białe kępki włosów w podszyciu,

- metalik,

- szare podszycie,

4) Gatunek I (1) - skóry dojrzałe, pełnowartościowe, bez uszkodzeń, o okrywie włosowej rzadszej, przy czym dopuszcza się lekkie przerzedzenia na bokach i szyi, średnio wełniste, a ponadto:

a) bardzo czyste, klarowne, bez odcieni obcych lub

b) z lekkim równomiernie rozmieszczonym nalotem barwy brązowo-beżowej lub żółtej, lub

c) nieczyste, z dużym nalotem odcieni barwy beżowej, brązowej lub żółtej,

5) Gatunek I B (1B) - skóry o podszyciu rzadszym niż skóry, o których mowa w pkt 3, przy czym dopuszcza się rzadsze podszycie na bokach i brzuchu, o okrywie włosowej nie w pełni wyrośniętej, bardzo wełniste oraz:

a) bardzo czyste, klarowne, bez odcieni obcych lub

b) z lekkim, równomiernie rozmieszczonym nalotem barwy brązowo-beżowej lub żółtej, lub

c) nieczyste, z dużym nalotem odcieni barwy beżowej, brązowej lub żółtej,

6) Gatunek II (2) - skóry ze zbyt wczesnego uboju, z niewykształconą okrywą włosową,

7) Gatunek III (3) - skóry niskiej jakości z powodu uszkodzeń mechanicznych.

6. Czystość okrywy włosowej ocenia się według stopnia nasilenia odcieni barwnych i stopnia zanieczyszczeń mechanicznych, zgodnie z następującymi oznaczeniami:

1) "R+" - skóry bardzo czyste bez odcieni obcych,

2) "R" - skóry czyste bez odcieni obcych,

3) "R-" - skóry ogólnie mniej czyste bez odcieni obcych,

4) "OC" - skóry ogólnie mniej czyste z nalotem innej barwy,

5) "O-" - skóry z zanieczyszczeniami.",

b)
po ust. 6 dodaje się ust. 7 w brzmieniu:

"7. Oceny skór dokonuje się od dnia 1 grudnia do dnia 30 września roku następnego.";

13)
rozdział 9 otrzymuje brzmienie:

"Rozdział 9

Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej drobiu

§ 39. Ocena wartości użytkowej drobiu jest prowadzona dla:

1) rodów drobiu i indywidualnie dla poszczególnych ptaków w obrębie tego rodu,

2) stad reprodukcyjnych i towarowych drobiu.

§ 40. Ocena wartości użytkowej drobiu jest prowadzona z uwzględnieniem specyfiki gatunku i typu użytkowego, przez ocenę:

1) terenową rodów drobiu, stad reprodukcyjnych i towarowych drobiu,

2) testową stad rodzicielskich i towarowych drobiu.

§ 41. Ocena terenowa rodów drobiu, stad reprodukcyjnych i towarowych drobiu polega na corocznym określeniu poziomu ich użytkowości na fermach drobiu.

§ 42. 1. Ocena terenowa rodów drobiu obejmuje:

1) ustalenie procentowego wskaźnika:

a) przeżywalności ptaków w czasie wychowu,

b) zapłodnienia jaj,

c) wylęgowości jaj,

d) przeżywalności ptaków w czasie produkcji,

2) ustalenie liczby jaj zniesionych w czasie produkcji,

3) określenie masy:

a) ciała ptaka w czasie wychowu,

b) jaja zniesionego w szczycie nieśności.

2. W przypadku rodów kaczek i gęsi ocena, o której mowa w ust. 1, obejmuje ponadto ustalenie:

1) długości mostka, mierzonej wzdłuż całej długości grzebienia mostka,

2) grubości mięśnia piersiowego, mierzonej po lewej stronie ciała.

3. Liczba jaj zniesionych w czasie produkcji jest ustalana dla:

1) kur - od 21. do 64. tygodnia życia,

2) kaczek - od 25. do 56. tygodnia życia,

3) gęsi - od 29. tygodnia życia i przez trzy następne lata ich użytkowania,

4) strusi - od 78. tygodnia życia i przez dwanaście następnych lat ich użytkowania.

4. Masa ciała ptaka w czasie wychowu jest określana dla:

1) kur - w 18. tygodniu życia,

2) kaczek - w 3. i 7. tygodniu życia,

3) gęsi - w 8. i 11. tygodniu życia,

4) strusi - w 13., 26. i 52. tygodniu życia.

5. Masa jaja zniesionego w szczycie nieśności jest określana dla:

1) kur - od 33. do 35. tygodnia życia,

2) kaczek - przez 2 tygodnie, przy co najmniej 80 % nieśności,

3) gęsi - przez 3 tygodnie, od 47. tygodnia życia,

4) strusi - przez 9 tygodni, co najmniej od 130. tygodnia życia.

6. Długość mostka jest ustalana dla:

1) kaczek - w 7. tygodniu życia,

2) gęsi - w 11. tygodniu życia.

7. Grubość mięśnia piersiowego jest ustalana w punkcie położonym 4 cm od początku grzebienia mostka, wzdłuż jego długości i 1,5 cm w bok, dla:

1) kaczek - w 7. tygodniu życia,

2) gęsi - w 11. tygodniu życia.

§ 43. 1. Ocena terenowa stad reprodukcyjnych drobiu obejmuje ustalenie:

1) procentowego wskaźnika:

a) przeżywalności ptaków w czasie wychowu,

b) nieśności,

c) zapłodnienia jaj,

d) wylęgowości jaj,

e) przeżywalności ptaków w czasie produkcji,

2) wskaźnika dojrzałości płciowej stada, z wyłączeniem strusi, określonego liczbą dni życia ptaków, od dnia ich wylężenia do dnia osiągnięcia przez stado 50 % nieśności, a w przypadku stad gęsi - osiągnięcia przez stado 10 % nieśności,

3) długości użytkowania stada, określanego liczbą dni produkcji nieśnej,

4) liczby jaj zniesionych w czasie produkcji.

2. Długość użytkowania stada jest ustalana dla:

1) kur nieśnych - od 21. tygodnia życia,

2) kur mięsnych - od 25. tygodnia życia,

3) indyków - od 31. tygodnia życia,

4) kaczek - od 25. tygodnia życia,

5) gęsi jednorocznych - od 29. tygodnia życia i przez trzy następne lata ich użytkowania,

6) strusi dwuletnich - od 78. tygodnia życia i przez dwanaście następnych lat ich użytkowania.

§ 44. 1. Ocena terenowa stad towarowych mięsnego typu użytkowego drobiu obejmuje ustalenie:

1) procentowego wskaźnika przeżywalności ptaków w czasie tuczu,

2) średniej masy ciała ptaków na koniec tuczu,

3) zużycia paszy w czasie tuczu, w przeliczeniu na ptaka i na kilogram masy jego ciała,

4) liczby dni tuczu,

5) wskaźnika efektywności produkcji określonego przez:

a) wydajność żywca drobiowego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni produkcyjnej lub

b) europejskiego wskaźnika wydajności, obliczanego według wzoru określonego w załączniku nr 6 do rozporządzenia.

2. Do oceny terenowej stad towarowych nieśnego typu użytkowego drobiu stosuje się § 43 ust. 1 pkt 1 lit. a), b) i e), pkt 3 i 4 oraz ust. 2 pkt 1.

§ 45. 1. Ocena testowa stad rodzicielskich i towarowych drobiu jest prowadzona w specjalnie wyodrębnionym obiekcie, w takich samych warunkach utrzymania i żywienia ptaków.

2. Do oceny pobiera się losowo próby testowe jaj wylęgowych lub piskląt.

3. Próby testowe pobiera się ze stad:

1) kur - od 9. do 12. miesiąca życia,

2) indyków - od 8. do 12. miesiąca życia,

3) kaczek - od 12. miesiąca życia, co najmniej przy 30 % nieśności stada,

4) gęsi - od pierwszego do czwartego roku użytkowania stada, od 5. do 12. tygodnia nieśności stada,

5) strusi - od pierwszego do czwartego roku użytkowania stada, od 6. do 16. tygodnia nieśności stada.

§ 46. 1. Ocena testowa stad rodzicielskich drobiu obejmuje:

1) ustalenie:

a) procentowego wskaźnika:

- przeżywalności ptaków w czasie wychowu,

- przeżywalności ptaków w czasie produkcji,

- zapłodnienia jaj,

- wylęgowości jaj,

b) zużycia paszy przez ptaka w czasie:

- jego wychowu,

- produkcji jaj, w przeliczeniu na dzień produkcji i zniesione jajo,

c) wskaźnika dojrzałości płciowej stada, określonego liczbą dni życia ptaków, od dnia ich wylężenia do dnia osiągnięcia przez stado 50 % nieśności, a w przypadku:

- stada gęsi - osiągnięcia przez stado 10 % nieśności,

- stada strusi - osiągnięcia przez stado 20 % nieśności,

d) liczby jaj zniesionych w poszczególnych tygodniach nieśności,

e) parametrów jakości jaj, w tym wytrzymałości skorupy oraz kształtu i masy jaja,

2) określenie średniej masy ciała ptaka.

2. Liczba jaj zniesionych w poszczególnych tygodniach nieśności jest ustalana dla:

1) kur nieśnych - od 21. tygodnia życia,

2) kur mięsnych - od 25. tygodnia życia,

3) indyków - od 31. tygodnia życia,

4) kaczek - od 25. tygodnia życia,

5) gęsi jednorocznych - od 29. tygodnia życia i przez trzy następne lata ich użytkowania,

6) strusi dwuletnich - od 78. tygodnia życia i przez trzy następne lata ich użytkowania.

3. Średnia masa ciała jest określana dla:

1) kur nieśnych - w 8., 20. i 72. tygodniu życia,

2) kur mięsnych - w 8., 24. i 64. tygodniu życia,

3) indyków - w 4., 8., 12., 16., 20., 24., 30. i 50. tygodniu życia,

4) kaczek - w 3., 7., 24. i 64. tygodniu życia,

5) gęsi - w 8., 11., 28. i 58. tygodniu życia,

6) strusi - w 13., 26., 52. i 78. tygodniu życia.

§ 47. 1. Ocena testowa stad towarowych mięsnego typu użytkowego drobiu obejmuje ustalenie:

1) procentowego wskaźnika przeżywalności ptaków w czasie tuczu,

2) średniej masy ciała ptaków w czasie tuczu,

3) zużycia paszy w czasie tuczu, w przeliczeniu na ptaka i na kilogram jego masy ciała,

4) liczby dni tuczu,

5) wskaźnika efektywności produkcji określonego przez:

a) wydajność żywca drobiowego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni produkcyjnej lub

b) europejskiego wskaźnika wydajności, obliczanego według wzoru określonego w załączniku nr 6 do rozporządzenia,

6) procentowego udziału mięśni piersiowych i nóg w tuszce.

2. Do testowej oceny stad towarowych kur nieśnych stosuje się § 46 ust. 1 pkt 1 lit. a) tiret pierwsze i drugie, lit. b)-e), pkt 2, ust. 2 pkt 1 i ust. 3 pkt 1.";

14)
w § 58 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"Ocena wartości użytkowej owiec jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej5) i obejmuje:";

15)
w § 59 w pkt 1 lit. d otrzymuje brzmienie:

"d) liczby jagniąt odchowanych do 30. dnia życia dla polskiej owcy górskiej, a w pozostałych rasach, odmianach i liniach hodowlanych owiec - do 56. dnia życia,";

16)
§ 60 otrzymuje brzmienie:

"§ 60. Ocena użytkowości mięsnej owiec obejmuje:

1) ustalanie masy ciała zwierząt, polegające na:

a) trzykrotnym ważeniu jagniąt co 21 dni, poczynając od 21. dnia od urodzenia pierwszego jagnięcia w stadzie - w przypadku ras, odmian i linii hodowlanych mięsnych; pierwszego ważenia jagnięcia dokonuje się po ukończeniu przez nie co najmniej 7. dnia życia,

b) jednorazowym ważeniu jagniąt, nie wcześniej niż w 49. dniu życia i nie później niż w 63. dniu życia, w stadzie - w przypadku ras i linii hodowlanych innych niż wymienione w lit. a),

2) ustalanie masy ciała zwierzęcia na:

a) 10., 30. i 56. dzień życia jagnięcia - w przypadku ras, odmian i linii hodowlanych mięsnych,

b) 56. dzień życia - w przypadku ras i linii hodowlanych innych, niż wymienione w lit. a),

3) ustalanie średnich dobowych przyrostów masy ciała jagniąt w przedziale wiekowym od 10. do 30. dnia życia i od 30. do 56. dnia życia - w przypadku ras, odmian i linii hodowlanych mięsnych,

4) ustalanie masy miotu maciorki w 56. dniu po urodzeniu jagniąt.";

17)
w § 62:
a)
w ust. 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:

"3) wyniku jednorazowego pomiaru ilości mleka w czasie udoju porannego, między dniem 15 maja a dniem 30 czerwca dla polskiej owcy górskiej, a dla pozostałych ras użytkowanych mlecznie - między 50. a 80. dniem po wykocie (próbny udój).";

b)
ust. 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Ocena użytkowości mlecznej owiec, o której mowa w ust. 1, powinna być prowadzona co najmniej w okresie pierwszej laktacji.";

18)
w § 64 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Ocena wartości hodowlanej owiec jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej5) i obejmuje ocenę rozpłodową i mięsną.";

19)
uchyla się § 65;
20)
§ 66 otrzymuje brzmienie:

"§ 66. Owce poddawane ocenie wartości użytkowej powinny być oznakowane zgodnie z przepisami o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt.";

21)
uchyla się § 67 i 68;
22)
§ 71 otrzymuje brzmienie:

"§ 71. Ocena wartości użytkowej kóz jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej5) i obejmuje użytkowość mleczną i rozpłodową.";

23)
rozdział 18 otrzymuje brzmienie:

"Rozdział 18

Zasady i metody prowadzenia oceny wartości hodowlanej kóz

§ 74. 1. Ocena wartości hodowlanej kozłów jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej5) na podstawie:

1) pochodzenia,

2) wyników oceny użytkowości mlecznej matki.

2. Ocena wartości hodowlanej kóz jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej5) na podstawie:

1) pochodzenia,

2) wyników oceny użytkowości mlecznej:

a) własnej zwierzęcia albo

b) własnej zwierzęcia i jego krewnych, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej,

3) wyników oceny własnej użytkowości rozpłodowej zwierzęcia.";

24)
§ 76 otrzymuje brzmienie:

"§ 76. Kozy poddawane ocenie wartości użytkowej powinny być oznakowane zgodnie z przepisami o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt.";

25)
uchyla się § 77 i 78;
26)
w § 81 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Ocena wartości użytkowej koni jest prowadzona z uwzględnieniem rasy, płci i wieku zwierzęcia poddawanego ocenie, zgodnie z krajowymi programami hodowlanymi, określonymi dla danej rasy koni, przez związki hodowców lub inne podmioty prowadzące księgi koni.";

27)
uchyla się § 82;
28)
w § 83 po pkt 2 dodaje się pkt 2a w brzmieniu:

"2a) stacjonarną próbę zaprzęgową,";

29)
§ 84 i 85 otrzymują brzmienie:

"§ 84. 1. Stacjonarna próba wierzchowa obejmuje ocenę cech wierzchowych i jest prowadzona dla ogierów lub klaczy w specjalnie do tego przeznaczonym obiekcie, w takich samych warunkach ich utrzymania.

2. Stacjonarna próba zaprzęgowo-wierzchowa obejmuje ocenę cech zaprzęgowych oraz wierzchowych i jest prowadzona dla ogierów lub klaczy w specjalnie do tego przeznaczonym obiekcie, w takich samych warunkach ich utrzymania.

3. Stacjonarna próba zaprzęgowa obejmuje ocenę cech zaprzęgowych i jest prowadzona dla ogierów lub klaczy w specjalnie do tego przeznaczonym obiekcie, w takich samych warunkach ich utrzymania.

§ 85. 1. Polowa próba zaprzęgowa obejmuje ocenę charakteru oraz cech zaprzęgowych i jest prowadzona w warunkach terenowych.

2. Polowa próba wierzchowa obejmuje ocenę charakteru oraz cech wierzchowych i jest prowadzona w warunkach terenowych.";

30)
rozdział 22 otrzymuje brzmienie:

"Rozdział 22

Sposób oznakowania i identyfikacji koni

§ 90. Konia identyfikuje się przez porównanie jego maści, odmian i znaków szczególnych oraz wieku określanego na podstawie wyglądu zębów, ze słownym i graficznym opisem jego maści, odmian i znaków szczególnych, zawartym w paszporcie konia, oraz z wiekiem wynikającym z tego dokumentu.

§ 90a. Koń może być oznakowany, zgodnie z krajowym programem hodowlanym określonym dla danej rasy konia, przez związek hodowców lub inny podmiot prowadzący księgę koni, przy użyciu elektronicznego nośnika informacji (chip).";

31)
załącznik nr 1 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia;
32)
uchyla się załączniki nr 3-5, 5a, 8-10 do rozporządzenia;
33)
załącznik nr 11 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2005 r.
______

1) Przepisy niniejszego rozporządzenia wykonują postanowienia:

1)decyzji Komisji 86/130/EWG z dnia 11 marca 1986 r. ustanawiającej metody monitorowania osiągnięć i metody oceny wartości genetycznej zwierząt hodowlanych czystorasowych z gatunku bydła (Dz. Urz. WE L 101 z 17.04.1986 r.);

2)decyzji Komisji 94/515/WE z dnia 27 lipca 1994 r. zmieniającej decyzję 86/130/EWG ustanawiającą metody monitorowania osiągnięć i metody oceny wartości genetycznej zwierząt hodowlanych czystorasowych z gatunku bydła (Dz. Urz. WE L 207 z 10.08.1994 r.);

3)decyzji Komisji 96/463/WE z dnia 23 lipca 1996 r. wyznaczającej organ referencyjny odpowiedzialny za współpracę w zakresie ujednolicania metod badania i oceny wyników w odniesieniu do czystorasowych zwierząt hodowlanych z gatunku bydła (Dz. Urz. WE L 192, z 2.08.1996 r.);

4)decyzji Komisji 89/507/EWG z dnia 18 lipca 1989 r. ustanawiającej metody monitoringu osiągnięć i oceny wartości genetycznej świń hodowlanych czystorasowych i mieszańców (Dz. Urz. WE L 247 z 23.08.1989 r.);

5)decyzji Komisji 90/256/EWG z dnia 10 maja 1990 r. ustanawiającej metody monitoringu wydajności i oceny wartości genetycznej owiec i kóz hodowlanych czystorasowych (Dz. Urz. WE L 145 z 8.06.1990 r.).

2)Decyzji Komisji 86/130/EWG z dnia 11 marca 1986 r. ustanawiającej metody monitorowania osiągnięć i metody oceny wartości genetycznej zwierząt hodowlanych czystorasowych z gatunku bydła (Dz. Urz. WE L 101, z 17.04.1986 r.) i decyzji Komisji 94/515/WE z dnia 27 lipca 1994 r. zmieniającej decyzję 86/130/EWG ustanawiającą metody monitorowania osiągnięć i metody oceny wartości genetycznej zwierząt hodowlanych czystorasowych z gatunku bydła (Dz. Urz. WE L 207 z 10.08.1994 r.).

3)Decyzji Komisji 86/130/EWG z dnia 11 marca 1986 r. ustanawiającej metody monitorowania osiągnięć i metody oceny wartości genetycznej zwierząt hodowlanych czystorasowych z gatunku bydła (Dz. Urz. WE L 101 z 17.04.1986 r.), decyzji Komisji 94/515/WE z dnia 27 lipca 1994 r. zmieniającej decyzję 86/130/EWG ustanawiającą metody monitorowania osiągnięć i metody oceny wartości genetycznej zwierząt hodowlanych czystorasowych z gatunku bydła (Dz. Urz. WE L 207 z 10.08.1994 r.) i decyzji Komisji 96/463/WE z dnia 23 lipca 1996 r. wyznaczającej organ referencyjny odpowiedzialny za współpracę w zakresie ujednolicania metod badania i oceny wyników w odniesieniu do czystorasowych zwierząt hodowlanych z gatunku bydła (Dz. Urz. WE L 192 z 2.08.1996 r.).

4)Decyzji Komisji 89/507/EWG z dnia 18 lipca 1989 r. ustanawiającej metody monitoringu osiągnięć i oceny wartości genetycznej świń hodowlanych czystorasowych i mieszańców (Dz. Urz. WE L 247 z 23.08.1989 r.).

5)Decyzji Komisji 90/256/EWG z dnia 10 maja 1990 r. ustanawiającej metody monitoringu wydajności i oceny wartości genetycznej owiec i kóz hodowlanych czystorasowych (Dz. Urz. WE L 145, z 8.06.1990 r.).

Dane dotyczące ogłoszenia aktów prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

CZĘSTOTLIWOŚĆ PRZEPROWADZANIA PRÓBNYCH UDOJÓW W RAMACH OCENY UŻYTKOWOŚCI MLECZNEJ BYDŁA TYPU UŻYTKOWEGO MLECZNEGO I MIĘSNO-MLECZNEGO

Odstępy pomiędzy kolejnymi udojami Minimalna ilość udojów w roku Odstępy pomiędzy kolejnymi

udojami (w dniach)

(w tygodniach) minimalne maksymalne
1 44 4 10
2 22 10 18
3 15 16 26
4 11 22 37
5 9 32 46
6 8 38 53
7 7 44 60
8 6 50 70
9 5 55 75
codziennie 310 1 3

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WZÓR SZACOWANIA WARTOŚCI STADA ZWIERZĄT FUTERKOWYCH

Obliczenia indeksu stada dokonuje się według następującego wzoru:

Is = A x a + B x b + C x c

gdzie:

A - rozmiar skóry,

B - gatunek skóry,

C - czystość okrywy włosowej,

a - wartość współczynnika indeksowego dla rozmiaru skóry*,

b - wartość współczynnika indeksowego dla gatunku skóry*,

c - wartość współczynnika indeksowego dla czystości okrywy włosowej*.

Obliczenia wartości poszczególnych cech A, B i C dokonuje się, mnożąc procentowy udział skór w poszczególnych rozmiarach, gatunkach i w czystości okrywy włosowej przez poniższe przeliczniki, i sumuje oddzielnie dla każdej cechy,

gdzie:

1) wartość przeliczników dla skali odnoszącej się do rozmiaru skóry w przypadku lisów i jenotów wynosi:

a) 14 punktów dla 60,

b) 12 punktów dla 50,

c) 10 punktów dla 40,

d) 8 punktów dla 30,

e) 6 punktów dla 20,

f) 4 punkty dla 0,

g) 2 punkty dla 1,

h) 1 punkt dla 2;

2) wartość przeliczników dla skali odnoszącej się do rozmiaru skóry w przypadku norek i tchórzy wynosi:

a) 14 punktów dla 40,

b) 12 punktów dla 30,

c) 10 punktów dla 20,

d) 8 punktów dla 0,

e) 6 punktów dla 1,

f) 4 punkty dla 2,

g) 3 punkty dla 3,

h) 2 punkt dla 4,

i) 1 punkt dla 5;

3) wartość przeliczników dla gatunku skóry wynosi:

a) 12 punktów dla Sagy Royal (SR),

b) 10 punktów dla Sagy (S),

c) 8 punktów dla Gatunku IA (1A),

d) 6 punktów dla Gatunku I (1),

e) 4 punkty dla Gatunku IB (1 B),

f) 2 punkty dla Gatunku II (2),

g) 1 punkt dla Gatunku III (3);

4) wartość przeliczników dla czystości okrywy włosowej wynosi:

a) 12 punktów dla "R+",

b) 10 punktów dla "R",

c) 6 punktów dla "R-",

d) 2 punkty dla "OC",

e) 1 punkt dla "O-".

______

* Określona w krajowych programach hodowlanych poszczególnych gatunków zwierząt futerkowych przez związki hodowców lub inne podmioty prowadzące księgi zwierząt futerkowych.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2004.282.2811

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych.
Data aktu: 17/12/2004
Data ogłoszenia: 30/12/2004
Data wejścia w życie: 01/01/2005