Wymagania higieniczne i sanitarne obowiązujące w handlu obwoźnym środkami spożywczymi oraz wykaz artykułów, które nie mogą być wprowadzane do obrotu w handlu obwoźnym.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 20 grudnia 2002 r.
w sprawie wymagań higienicznych i sanitarnych obowiązujących w handlu obwoźnym środkami spożywczymi oraz wykazu artykułów, które nie mogą być wprowadzane do obrotu w handlu obwoźnym

Na podstawie art. 39 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Handel obwoźny środkami spożywczymi może być prowadzony po uzyskaniu decyzji, o której mowa w art. 39 ust. 4 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, zwanej dalej "ustawą".
2.
Środki transportu przeznaczone do handlu obwoźnego w czasie sprzedaży są wyposażone w tabliczkę informacyjną umieszczoną w miejscu dobrze widocznym dla kupujących, zawierającą napisane w sposób czytelny firmę lub nazwę, a w przypadku osób fizycznych - imię i nazwisko przedsiębiorcy prowadzącego handel obwoźny oraz jego siedzibę lub miejsce zamieszkania.
§  2.
1.
Wymagania sanitarne środków transportu, w tym dotyczące zachowania odpowiedniej temperatury, z których prowadzony jest handel obwoźny, określają przepisy wydane na podstawie art. 37 ust. 2 ustawy.
2.
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością podczas sprzedaży, transportu i przechowywania spełniają wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
§  3.
W handlu obwoźnym nie mogą być wprowadzone do obrotu artykuły, których wykaz stanowi załącznik do rozporządzenia.
§  4.
1.
W handlu obwoźnym są sprzedawane środki spożywcze opakowane w szczelne opakowania jednostkowe, z zastrzeżeniem § 5 i 6.
2.
Sprzedaż w handlu obwoźnym środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz innych łatwo psujących się, w tym artykułów, o których mowa w ust. 2 pkt 1-9 załącznika do rozporządzenia, w opakowaniach jednostkowych odbywa się wyłącznie ze środków transportu wyposażonych w urządzenia chłodnicze umożliwiające ich przechowywanie w oddzielnych komorach chłodniczych dla każdego rodzaju środka spożywczego.
3.
Temperatura w urządzeniach chłodniczych musi odpowiadać wymaganiom określonym przez przedsiębiorcę produkującego dany środek spożywczy i jest na bieżąco sprawdzana i rejestrowana.
§  5.
1.
Ryby świeże są sprzedawane w sposób zapewniający należyte ich zabezpieczenie przed zanieczyszczeniem oraz przechowywane w pojemnikach z tworzyw sztucznych i schładzane lodem wodnym wytworzonym z wody pitnej, a woda z topniejącego lodu - odprowadzana na bieżąco.
2.
Ryby żywe są sprzedawane w sposób zapewniający należyte ich zabezpieczenie przed zanieczyszczeniem oraz przetrzymywane w basenach z tworzyw sztucznych wypełnionych wodą pitną. Pojemność basenu musi odpowiadać wielkości i ilości przechowywanych ryb.
§  6.
1.
Sprzedaż warzyw i owoców jest prowadzona w sposób zabezpieczający je przed zanieczyszczeniem i eliminujący możliwość ich bezpośredniego zetknięcia z ziemią.
2.
Opryskiwanie warzyw i owoców dokonywane jest jedynie przy użyciu wody pitnej.
§  7.
Napoje chłodzące sprzedawane są tylko w hermetycznie zamkniętych opakowaniach jednostkowych.
§  8.
Sprzedawca jest obowiązany myć i dezynfekować sprzęt wykorzystywany do sprzedaży, każdorazowo po zakończeniu pracy oraz w przypadku jego zanieczyszczenia.
§  9.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. 2

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ ARTYKUŁÓW, KTÓRE NIE MOGĄ BYĆ WPROWADZANE DO OBROTU W HANDLU OBWOŹNYM

1. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, z wyjątkiem napojów dla sportowców i środków energetyzujących.

2. Następujące środki spożywcze bez opakowań jednostkowych:

1) mleko niepasteryzowane i niepoddane obróbce termicznej oraz przetwory mleczne, w tym lody;

2) tłuszcze roślinne i zwierzęce;

3) mięso i przetwory mięsne oraz podroby i przetwory podrobowe zwierząt rzeźnych;

4) drób bity i przetwory drobiowe oraz podroby i przetwory podrobowe z drobiu;

5) dziczyzna i przetwory z dziczyzny;

6) przetwory rybne;

7) mrożone środki spożywcze, w tym zawierające w swoim składzie środki spożywcze wymienione w pkt 2-6;

8) potrawy i wyroby garmażeryjne do bezpośredniego spożycia;

9) przetwory grzybowe;

10) pieczywo i wyroby ciastkarskie.

3. Rosnące w warunkach naturalnych grzyby świeże - poza targowiskami.

4. Napoje alkoholowe, z wyjątkiem piwa w opakowaniach jednostkowych.

1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
2 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 25 października 1994 r. w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami (Dz. U. Nr 119, poz. 574), które utraciło moc obowiązującą z dniem 1 stycznia 2003 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.21.182

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wymagania higieniczne i sanitarne obowiązujące w handlu obwoźnym środkami spożywczymi oraz wykaz artykułów, które nie mogą być wprowadzane do obrotu w handlu obwoźnym.
Data aktu: 20/12/2002
Data ogłoszenia: 10/02/2003
Data wejścia w życie: 25/02/2003