Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, świadczenia z ubezpieczeń społecznych i renty dla pracowników zatrudnionych w uspołecznionych zakładach gastronomicznych prowadzonych przez ajentów.

ROZPORZĄDZENIE
PRZEWODNICZĄCEGO KOMITETU PRACY I PŁAC
z dnia 20 maja 1964 r.
w sprawie podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, świadczeń z ubezpieczeń społecznych i rent dla pracowników zatrudnionych w uspołecznionych zakładach gastronomicznych prowadzonych przez ajentów.

Na podstawie art. 16 ust. 4 i art. 218 ust. 1 ustawy z dnia 28 marca 1933 r. o ubezpieczeniu społecznym (Dz. U. Nr 51, poz. 396 z późniejszymi zmianami) oraz art. 10 ust. 5 dekretu z dnia 25 czerwca 1954 r. o powszechnym zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin (Dz. U. z 1958 r. Nr 23, poz. 97) zarządza się, co następuje:
§  1.
Dla pracowników zatrudnionych w uspołecznionych zakładach gastronomicznych prowadzonych przez ajentów na zasadzie zryczałtowanego rozliczenia jako podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i świadczeń z ubezpieczenia na wypadek choroby i macierzyństwa oraz rent ustala się miesięczny zarobek zryczałtowany w następującej wysokości:
1)
1.750 zł dla kucharza,
2)
1.300 zł dla innego pracownika.
§  2.
1.
Składkę na ubezpieczenia społeczne za pracowników, o których mowa w § 1, opłaca się w wysokości zryczałtowanej, wynoszącej miesięcznie:
1)
275 zł - za kucharza,
2)
200 zł - za innego pracownika.
2.
Za miesiące kalendarzowe, w których pracownik nie przepracował wszystkich dni roboczych wskutek powstania lub ustania stosunku pracy albo wskutek pobierania przez okres dłuższy niż 5 dni zasiłku z ubezpieczenia na wypadek choroby i macierzyństwa, składkę określoną w ust. 1 opłaca się w wysokości zmniejszonej o 1/25 część za każdy nie przepracowany dzień roboczy.
§  3.
1.
Zryczałtowaną składkę na ubezpieczenia społeczne (§ 2) opłacają z pobranej od ajentów zryczałtowane należności za prowadzenie zakładu gastronomicznego jednostki gospodarki uspołecznionej, z którymi ajenci są obowiązani się rozliczać.
2.
Do jednostek gospodarki uspołecznionej, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio przepisy rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 stycznia 1959 r. w sprawie opłacania składek na ubezpieczenia społeczne oraz rozliczania zasiłków wypłacanych przez zakłady pracy (Dz. U. Nr 9, poz. 46).
§  4.
Za pracowników zatrudnionych w uspołecznionych zakładach gastronomicznych prowadzonych przez ajentów na zasadzie ajencji prowizyjnej podstawę do obliczenia składek na ubezpieczenia społeczne stanowią ich wynagrodzenia brutto, wypłacone z funduszu płac "prowizje" jednostki gospodarki uspołecznionej, z którą ajenci są obowiązani się rozliczać.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1964.28.183

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, świadczenia z ubezpieczeń społecznych i renty dla pracowników zatrudnionych w uspołecznionych zakładach gastronomicznych prowadzonych przez ajentów.
Data aktu: 20/05/1964
Data ogłoszenia: 27/07/1964
Data wejścia w życie: 27/07/1964