Nadzór sanitarny nad obrotem grzybami i przetwórstwem grzybów.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 10 stycznia 1959 r.
w sprawie nadzoru sanitarnego nad obrotem grzybami i przetwórstwem grzybów. *

Na podstawie art. 8 lit. a), b), c), d) i e) przepisów z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. Nr 36, poz. 343 z późniejszymi zmianami) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Rozporządzenie dotyczy nadzoru sanitarnego nad obrotem grzybami świeżymi i przetworami grzybowymi oraz nad przetwórstwem grzybów.
2.
Użyte w rozporządzeniu określenie "grzyby świeże" oznacza surowe owocniki grzybów, a określenie "przetwory grzybowe" - grzyby konserwowane albo ekstrakty bądź koncentraty grzybowe.
§  2.
Do obrotu wolno wprowadzać jedynie następujące gatunki grzybów świeżych:
1)
borowik siniak - Boletus cyanescens (Gyroporus),
2)
borowik kasztanowaty - Boletus castaneus (Gyroporus),
3)
borowik maślak - Boletus luteus (Ixocomus),
4)
borowik ziarnisty - Boletus granulatus (Ixocomus),
5)
borowik żółty - Boletus flavus (Ixocomus),
6)
borowik strojny - Boletus elegans (Ixocomus),
7)
borowik sitarz - Boletus bovinus (Ixocomus),
8)
borowik pstry - Boletus variegatas (Ixocomus),
9)
borowik brunatny - Boletus badius (Xerocomus),
10)
borowik złotawy - Boletus chrysenteron (Xerocomus),
11)
borowik zajączek - Boletus subtomentosus (Xerocomus),
12)
borowik szlachetny (prawdziwek - wszystkie jego odmiany) - Bolelus edulis,
13)
borowik kozak (koźlarz) - Boletus scaber (Krombholzia scabra),
14)
borowik pseudo-kozak (koźlarek) - Boletus pseudoscaber (Krombholzia rugosa),
15)
borowik czerwony (kozak czerwony z odmianami) - Boletus rufus (Krombholzia aurantiaca),
16)
mleczaj rydz - Lactarius deliciosus,
17)
gąska żółta (zielona) - Tricholoma equestre,
18)
opieńka miodowa - Armillaria mellea,
19)
twardzioszek przydrożny - Marasmius oreades,
20)
łuskwiak płachetka - Pholiota caperata (Rozites),
21)
pieczarka polna - Agaricus campester, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze zbioru naturalnego (dzikiego), których blaszki jeszcze nie zaróżowiały,
22)
pieczarka ogrodowa - Agaricus hortensis, z zastrzeżeniem zawartym w pkt 21,
23)
pieczarka dwuzarodnikowa - Agaricus bisporus, z zastrzeżeniem zawartym w pkt 21,
24)
pieczarka lśniąca (leśna) - Agaricus silvaticus, z zastrzeżeniem zawartym w pkt 21,
25)
czubajka kania (sowa) - Lepiota procera,
26)
pieprznik jadalny (kurka) - Cantharellus cibarius,
27)
kolczak dachówkowaty - Hydnum imbricatum,
28)
kolczak obłączasty - Hydnum repandum,
29)
lejkowiec dęty - Craterellus cornucopioides,
30)
smardz jadalny - Morchella esculenta,
31)
smardz stożkowaty (spiczak) - Morchella conica.
§  3.
1.
Do obrotu wolno wprowadzać jedynie następujące rodzaje grzybów konserwowanych:
1)
grzyby suszone, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 pkt 2, 9, 11-15 i 26 oraz
b)
nie zawierają więcej niż 12% wody,
2)
grzyby mrożone, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 oraz
b)
w celu utrwalenia zostały poddane działaniu temperatury poniżej minus 15°C,
3)
grzyby apertyzowane, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto grzybów gotowanych lub smażonych jednego gatunku spośród wymienionych w § 2 albo grzybów suszonych (pkt 1) oraz
b)
zostały umieszczone w zalewie lub w sosie z dodatkiem przypraw, zamknięte w szczelnym słoju lub puszce, a następnie poddane pasteryzacji lub sterylizacji,
4)
grzyby kiszone, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 oraz
b)
zostały zblanszowane i utrwalone fermentacją mlekową,
5)
grzyby solone, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 oraz
b)
zostały zblanszowane i utrwalone dodatkiem soli kuchennej w ilości do 15%,
6)
grzyby marynowane, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 oraz
b)
zostały zblanszowane i umieszczone w zalewie zawierającej do 2,4% kwasu octowego lub mlekowego bądź ich mieszaniny.
2.
Grzyby suszone wolno wprowadzać do obrotu jedynie w postaci:
1)
samych kapeluszy,
2)
kapeluszy z trzonami,
3)
krajanki, płatków, grysiku, kaszki lub mączki sporządzonych z kapeluszy łącznie z trzonami, których liczba nie może przekraczać liczby kapeluszy - pod warunkiem umieszczenia w jednostkowych opakowaniach opatrzonych znakiem wytwórni.
§  4.
1.
Grzybów świeżych nie wolno wprowadzać do obrotu ani używać do sporządzania przetworów grzybowych, jeżeli:
1)
stanowią mieszaninę różnych gatunków grzybów lub samych trzonów,
2)
zawierają domieszkę grzybów podzielonych na części, z tym że dla ustalenia stopnia zaczerwienia wolno tylko jeden raz przekroić osiowo kapelusz wraz z trzonem,
3)
zawierają trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej ilość kapeluszy.
2.
W przypadkach uzasadnionych Główny Inspektor Sanitarny może zezwalać na odstępstwa od przepisu ust. 1 pkt 1.
§  5.
1.
Wolno wprowadzać do obrotu jedynie takie ekstrakty i koncentraty grzybowe, które zostały sporządzone z gatunków grzybów wymienionych w § 2.
2.
Ekstrakt grzybowy może być wprowadzony do obrotu jedynie w postaci płynnego wodnego wyciągu z grzybów z dodatkiem do 15% soli kuchennej.
3.
Koncentrat grzybowy może być wprowadzony do obrotu jedynie w postaci:
1)
pasty stanowiącej zagęszczony wyciąg z grzybów z dodatkiem do 25% soli kuchennej albo
2)
proszku stanowiącego wysuszony i sproszkowany wyciąg z grzybów.
§  6.
Jako oznaki zepsucia lub zanieczyszczenia przyjmuje się w szczególności:
1)
w stosunku do wszelkich grzybów świeżych i konserwowanych:
a)
spleśnienie,
b)
nadmierne zaczerwienie,
2)
w stosunku do grzybów świeżych:
a)
gorzki smak,
b)
oślizgłość, jeżeli nie jest ona cechą właściwą gatunkowi,
3)
w stosunku do grzybów suszonych:
a)
obcy zapach,
b)
porażenie rozkruszkami,
c)
nadmierne zawilgocenie lub zanieczyszczenie przypalonymi grzybami bądź piaskiem,
4)
w stosunku do grzybów mrożonych - powtórne zamrożenie po odtajeniu,
5)
w stosunku do grzybów apertyzowanych:
a)
zanieczyszczenie drobnoustrojami szkodliwymi dla zdrowia,
b)
zanieczyszczenie solami metali ciężkich w ilościach szkodliwych dla zdrowia,
c)
gorzki smak,
6)
w stosunku do grzybów solonych, kiszonychi marynowanych:
a)
maceracja,
b)
gorzki smak,
c)
bakteryjne zaśluzowacenie zalewy,
d)
zanieczyszczenie drobnoustrojami szkodliwymi dla zdrowia,
e)
zanieczyszczenie mineralne powyżej 0,2%.
§  7.
Zabrania się obnośnego (domokrążnego) handlu grzybami świeżymi i przetworami grzybowymi.
§  8.
1.
W wytwórniach produkujących przetwory grzybowe surowiec przeznaczony do produkcji powinien być każdorazowo zakwalifikowany przez pracownika obeznanego z gatunkami i jakością grzybów (grzyboznawcę).
2.
Posiadanie umiejętności wymaganych od grzyboznawcy stwierdza wojewódzki inspektor sanitarny (inspektor sanitarny miasta wyłączonego z województwa) właściwy ze względu na położenie wytwórni.
§  9.
Grzyby świeże i przetwory grzybowe pochodzące z importu mogą być wprowadzane do obrotu jedynie za zgodą Głównego Inspektora Sanitarnego.
§  10.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
* Z dniem 27 października 1972 r., zgodnie z § 14 rozporządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami (Dz.U.72.44.279), w sprawach unormowanych w powołanym rozporządzeniu tracą moc dotychczasowe przepisy wydane na podstawie nin. rozporządzenia.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1959.5.34

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Nadzór sanitarny nad obrotem grzybami i przetwórstwem grzybów.
Data aktu: 10/01/1959
Data ogłoszenia: 27/01/1959
Data wejścia w życie: 27/01/1959