Nadzór sanitarny nad obrotem grzybami i przetwórstwem grzybów.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 10 stycznia 1959 r.
w sprawie nadzoru sanitarnego nad obrotem grzybami i przetwórstwem grzybów. *

Na podstawie art. 8 lit. a), b), c), d) i e) przepisów z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. Nr 36, poz. 343 z późniejszymi zmianami) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Rozporządzenie dotyczy nadzoru sanitarnego nad obrotem grzybami świeżymi i przetworami grzybowymi oraz nad przetwórstwem grzybów.
2.
Użyte w rozporządzeniu określenie "grzyby świeże" oznacza surowe owocniki grzybów, a określenie "przetwory grzybowe" - grzyby konserwowane albo ekstrakty bądź koncentraty grzybowe.
§  2.
Do obrotu wolno wprowadzać jedynie następujące gatunki grzybów świeżych:
1)
borowik siniak - Boletus cyanescens (Gyroporus),
2)
borowik kasztanowaty - Boletus castaneus (Gyroporus),
3)
borowik maślak - Boletus luteus (Ixocomus),
4)
borowik ziarnisty - Boletus granulatus (Ixocomus),
5)
borowik żółty - Boletus flavus (Ixocomus),
6)
borowik strojny - Boletus elegans (Ixocomus),
7)
borowik sitarz - Boletus bovinus (Ixocomus),
8)
borowik pstry - Boletus variegatas (Ixocomus),
9)
borowik brunatny - Boletus badius (Xerocomus),
10)
borowik złotawy - Boletus chrysenteron (Xerocomus),
11)
borowik zajączek - Boletus subtomentosus (Xerocomus),
12)
borowik szlachetny (prawdziwek - wszystkie jego odmiany) - Bolelus edulis,
13)
borowik kozak (koźlarz) - Boletus scaber (Krombholzia scabra),
14)
borowik pseudo-kozak (koźlarek) - Boletus pseudoscaber (Krombholzia rugosa),
15)
borowik czerwony (kozak czerwony z odmianami) - Boletus rufus (Krombholzia aurantiaca),
16)
mleczaj rydz - Lactarius deliciosus,
17)
gąska żółta (zielona) - Tricholoma equestre,
18)
opieńka miodowa - Armillaria mellea,
19)
twardzioszek przydrożny - Marasmius oreades,
20)
łuskwiak płachetka - Pholiota caperata (Rozites),
21)
pieczarka polna - Agaricus campester, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze zbioru naturalnego (dzikiego), których blaszki jeszcze nie zaróżowiały,
22)
pieczarka ogrodowa - Agaricus hortensis, z zastrzeżeniem zawartym w pkt 21,
23)
pieczarka dwuzarodnikowa - Agaricus bisporus, z zastrzeżeniem zawartym w pkt 21,
24)
pieczarka lśniąca (leśna) - Agaricus silvaticus, z zastrzeżeniem zawartym w pkt 21,
25)
czubajka kania (sowa) - Lepiota procera,
26)
pieprznik jadalny (kurka) - Cantharellus cibarius,
27)
kolczak dachówkowaty - Hydnum imbricatum,
28)
kolczak obłączasty - Hydnum repandum,
29)
lejkowiec dęty - Craterellus cornucopioides,
30)
smardz jadalny - Morchella esculenta,
31)
smardz stożkowaty (spiczak) - Morchella conica.
§  3.
1.
Do obrotu wolno wprowadzać jedynie następujące rodzaje grzybów konserwowanych:
1)
grzyby suszone, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 pkt 2, 9, 11-15 i 26 oraz
b)
nie zawierają więcej niż 12% wody,
2)
grzyby mrożone, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 oraz
b)
w celu utrwalenia zostały poddane działaniu temperatury poniżej minus 15°C,
3)
grzyby apertyzowane, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto grzybów gotowanych lub smażonych jednego gatunku spośród wymienionych w § 2 albo grzybów suszonych (pkt 1) oraz
b)
zostały umieszczone w zalewie lub w sosie z dodatkiem przypraw, zamknięte w szczelnym słoju lub puszce, a następnie poddane pasteryzacji lub sterylizacji,
4)
grzyby kiszone, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 oraz
b)
zostały zblanszowane i utrwalone fermentacją mlekową,
5)
grzyby solone, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 oraz
b)
zostały zblanszowane i utrwalone dodatkiem soli kuchennej w ilości do 15%,
6)
grzyby marynowane, jeżeli:
a)
do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w § 2 oraz
b)
zostały zblanszowane i umieszczone w zalewie zawierającej do 2,4% kwasu octowego lub mlekowego bądź ich mieszaniny.
2.
Grzyby suszone wolno wprowadzać do obrotu jedynie w postaci:
1)
samych kapeluszy,
2)
kapeluszy z trzonami,
3)
krajanki, płatków, grysiku, kaszki lub mączki sporządzonych z kapeluszy łącznie z trzonami, których liczba nie może przekraczać liczby kapeluszy - pod warunkiem umieszczenia w jednostkowych opakowaniach opatrzonych znakiem wytwórni.
§  4.
1.
Grzybów świeżych nie wolno wprowadzać do obrotu ani używać do sporządzania przetworów grzybowych, jeżeli:
1)
stanowią mieszaninę różnych gatunków grzybów lub samych trzonów,
2)
zawierają domieszkę grzybów podzielonych na części, z tym że dla ustalenia stopnia zaczerwienia wolno tylko jeden raz przekroić osiowo kapelusz wraz z trzonem,
3)
zawierają trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej ilość kapeluszy.
2.
W przypadkach uzasadnionych Główny Inspektor Sanitarny może zezwalać na odstępstwa od przepisu ust. 1 pkt 1.
§  5.
1.
Wolno wprowadzać do obrotu jedynie takie ekstrakty i koncentraty grzybowe, które zostały sporządzone z gatunków grzybów wymienionych w § 2.
2.
Ekstrakt grzybowy może być wprowadzony do obrotu jedynie w postaci płynnego wodnego wyciągu z grzybów z dodatkiem do 15% soli kuchennej.
3.
Koncentrat grzybowy może być wprowadzony do obrotu jedynie w postaci:
1)
pasty stanowiącej zagęszczony wyciąg z grzybów z dodatkiem do 25% soli kuchennej albo
2)
proszku stanowiącego wysuszony i sproszkowany wyciąg z grzybów.
§  6.
Jako oznaki zepsucia lub zanieczyszczenia przyjmuje się w szczególności:
1)
w stosunku do wszelkich grzybów świeżych i konserwowanych:
a)
spleśnienie,
b)
nadmierne zaczerwienie,
2)
w stosunku do grzybów świeżych:
a)
gorzki smak,
b)
oślizgłość, jeżeli nie jest ona cechą właściwą gatunkowi,
3)
w stosunku do grzybów suszonych:
a)
obcy zapach,
b)
porażenie rozkruszkami,
c)
nadmierne zawilgocenie lub zanieczyszczenie przypalonymi grzybami bądź piaskiem,
4)
w stosunku do grzybów mrożonych - powtórne zamrożenie po odtajeniu,
5)
w stosunku do grzybów apertyzowanych:
a)
zanieczyszczenie drobnoustrojami szkodliwymi dla zdrowia,
b)
zanieczyszczenie solami metali ciężkich w ilościach szkodliwych dla zdrowia,
c)
gorzki smak,
6)
w stosunku do grzybów solonych, kiszonychi marynowanych:
a)
maceracja,
b)
gorzki smak,
c)
bakteryjne zaśluzowacenie zalewy,
d)
zanieczyszczenie drobnoustrojami szkodliwymi dla zdrowia,
e)
zanieczyszczenie mineralne powyżej 0,2%.
§  7.
Zabrania się obnośnego (domokrążnego) handlu grzybami świeżymi i przetworami grzybowymi.
§  8.
1.
W wytwórniach produkujących przetwory grzybowe surowiec przeznaczony do produkcji powinien być każdorazowo zakwalifikowany przez pracownika obeznanego z gatunkami i jakością grzybów (grzyboznawcę).
2.
Posiadanie umiejętności wymaganych od grzyboznawcy stwierdza wojewódzki inspektor sanitarny (inspektor sanitarny miasta wyłączonego z województwa) właściwy ze względu na położenie wytwórni.
§  9.
Grzyby świeże i przetwory grzybowe pochodzące z importu mogą być wprowadzane do obrotu jedynie za zgodą Głównego Inspektora Sanitarnego.
§  10.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
* Z dniem 27 października 1972 r., zgodnie z § 14 rozporządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami (Dz.U.72.44.279), w sprawach unormowanych w powołanym rozporządzeniu tracą moc dotychczasowe przepisy wydane na podstawie nin. rozporządzenia.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1959.5.34

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Nadzór sanitarny nad obrotem grzybami i przetwórstwem grzybów.
Data aktu: 10/01/1959
Data ogłoszenia: 27/01/1959
Data wejścia w życie: 27/01/1959