Sposób rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 4 marca 1948 r.
wydane w porozumieniu z Ministrem Aprowizacji w sprawie sposobu rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.

Na podstawie § 6 rozporządzenia Ministrów: Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 22 grudnia 1947 r., wydanego w porozumieniu z Ministrami: Administracji Publicznej, Ziem Odzyskanych, Rolnictwa i Reform Rolnych i Skarbu o przemiale zbóż (Dz. U. R. P. z 1948 r. Nr. 5, poz. 33), zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się dwa rodzaje przemiału: gospodarczy - na zlecenie rolników oraz handlowy - na zlecenie przedsiębiorstw, instytucyj i innych uprawnionych.
§  2.
Standarty zboża i produktów przemiału głównych i ubocznych określają załączniki Nr 1 i 2 niniejszego zarządzenia.
§  3.
Przy przemiale gospodarczym ustala się następujące rozliczenie młyna z dostawcą zboża:

1. Młyn przyjmuje do przemiału zboże niestandaryzowane i oddaje po przemiale tego zboża produkty główne i uboczne niestandaryzowane.

2. Młyn po potrąceniu opłaty za przemiał w naturze winien z pozostałego zboża wydać:

przy przemiale żyta lub pszenicy na mąkę 80% 80% mąki i 17% otrąb

przy przemiale żyta na mąkę 90%, 90% mąki i 7% otrąb

przy przemiale żyta lub pszenicy na mąkę 97% 97% mąki

przy przemiale pszenicy na mąkę 70% 70% mąki i 27% otrąb

3. Młyn może nie przyjąć do przemiału zboża o wilgotności powyżej 17% i zanieczyszczeniu ponad 5%.

§  4.
Przy przemiale handlowym ustala się następujące rozliczenie młyna z dostawcą zboża:

1. Młyn przyjmuje do przemiału zboże standaryzowane i oddaje po przemiale dostawcy zboże standaryzowane główne i uboczne produkty przemiału.

2. Młyn winien wydać dostawcy:

przy przemiale żyta lub pszenicy na mąkę 80% 80% mąki i 17% otrąb

przy przemiale żyta na mąkę 90% 90% mąki i 7% otrąb

przy przemiale żyta lub pszenicy na mąkę 97% 97% mąki

przy przemiale pszenicy na mąkę 80% 80% mąki i 17% otrąb

przy przemiale pszenicy na mąkę 70% 70% mąki i 27% otrąb

§  5.
W wypadku dostarczenia do młyna do przemiału handlowego zboża niestandaryzowanego, a w szczególności zawierającego więcej niż 15% wilgotności lub o zanieczyszczeniu wyższym niż 3%, młyn obowiązany jest doprowadzić takie zboże do norm standartowych i może z tego tytułu potrącić z wagi przemielonego zboża:
1.
przy wilgotności zboża od 15 do 16% - 1%
" " " " 16 do 17% - 2%
przy wilgotności powyżej 17% - efektywny ubytek wagi zboża;

2. przy zanieczyszczeniu wyższym niż 3% - za każdy procent nadmiaru zanieczyszczenia - 1% wagi;

3. za nadmiar domieszek (ponad ilości dopuszczalne podane w normach standartowych):

a)
w życie - jęczmienia
b)
w pszenicy - żyta i jęczmienia

młyn może potrącić za każdy procent nadmiaru - 0,2% wagi.

Za doprowadzenie zboża do norm standartowych przedsiębiorstwu młyńskiemu przysługuje wynagrodzenie w wysokości poniesionych kosztów.

§  6.
Określenie jakości zboża (wilgotność, zanieczyszczenie) może nastąpić na podstawie analizy, dokonanej w młynie, za zgodą zleceniodawcy. W wypadku braku zgody - o jakości zboża rozstrzyga orzeczenie laboratorium przy giełdzie zbożowo-towarowej, a do czasu ich uruchomienia orzeczenie Stacji Oceny Nasion. Koszty analizy ponosi zleceniodawca. Próby zboża pobiera, za zgodą zleceniodawcy młyn, a w braku zgody - przysięgły próbobiorca giełdy zbożowo-towarowej.
§  7.
W wypadku gdy wyprodukowane przez młyn główne i uboczne produkty przemiału zawierają powyżej 15% wilgoci, młyn obowiązany jest udzielić odbiorcy bonifikaty w wysokości 1% za każdy procent nadmiernej wilgoci ponad 15%, przy czym młyn winien na etykiecie opakowania mąki oznaczyć, iż produkt jest niestandaryzowany i zawiera powyżej 15% wilgoci.
§  8.
Zarządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  Nr 1

Standarty zboża przemiałowego na rok gospodarczy 1947/48.

Żyto

1. Wygląd: naturalny t. zw. typowy dla poszczególnego gatunku i odmiany o żywym połysku,

2. Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: zdrowe, nie porażone pleśnią (porażenie sporyszem dopuszczalne do 0,01%, zanieczyszczenie kąkolem do 0,1%),

4. Waga: jednego litra nie mniej niż 680 gramów,

5. Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15%,

6. Zanieczyszczenie ogólne: - nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,5%, obcych ziarn, to jest owsa, bobiku, groszku itp., nie więcej niż 2% i chwastów nie więcej niż 0,5%,

7. Naturalna obecność ziarn obcych: jęczmienia nie więcej niż 3%.

Pszenica

1. Wygląd: naturalny, o żywym połysku,

2. Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: zdrowe, nie porażone pleśnią (porażenie śniecią dopuszczalne do 0,01%, zanieczyszczanie kąkolem do 0,1%),

4. Waga: jednego litra nie mniej niż 725 gramów,

5.
Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15%,

6. Zanieczyszczenie ogólne: nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,5%, obcych ziarn, to jest owsa, bobiku, groszku itp., nie więcej niż 2% i chwastów nie więcej niż 0,5%,

7. Naturalna obecność ziarn obcych: żyta nie więcej niż 5% i jęczmienia nie więcej niż 2%.

Jęczmień

1. Wygląd: naturalny, o żywym połysku,

2. Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: zdrowe, nieporażone pleśnią,

4. Waga: 1 litra nie mniej niż 620 gramów,

5. Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15,5%,

6. Zanieczyszczenie ogólne: nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,5%, obcych ziarn, tj. owsa, bobiku, groszku itp., nie więcej niż 2% i chwastów nie więcej niż 0,5%.

Owies

1. Wygląd: naturalny, o żywym połysku,

2. Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: zdrowe, nie porażone pleśnią,

4. Waga: jednego litra nie mniej, niż 430 gramów,

5. Zawartość wilgoci - nie więcej niż 15%,

6. Zanieczyszczenie ogólne: - nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,3%,

7. Naturalna obecność obcych zbóż - nie więcej niż 9%.

Proso

1. Wygląd: naturalny, z odcieniami w zależności od gatunku,

2. Zapach - normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: zdrowe,

4. Waga: jednego litra nie mniej niż 650 gramów,

5. Zawartość wilgoci nie więcej niż 15%,

6. Zanieczyszczenie: - nie większe niż 3%,

7. Naturalna obecność ziarn obcych: nie więcej niż 5%,

8. Ziarn połamanych: - nie więcej niż 10%.

Gryka

1. Wygląd: naturalny,

2. Zapach: normalny, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: - zdrowe, nieporażone pleśnią,

4. Waga: jednego litra nie mniej niż 700 gramów,

5. Zawartość wilgoci: - nie więcej niż 15%,

6. Zanieczyszczenie: - nie większe niż 3%,

7. Naturalna obecność ziarn obcych oraz niedojrzałych: nie więcej niż 5%.

ZAŁĄCZNIK  Nr 2

Standarty produktów przemiału na rok gospodarczy 1947/48

I.

Mąka żytnia

1. Barwa: jednolita od szarawej do białej z odcieniami w zależności od wysokości przemiału i od grubości i ilości łuski,

2. Zapach: normalny, świeży, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów

3. Smak: swoisty, niekwaśny, niegorzki,

4. Kwaśność do 7°,

5. Zawartość kąkolu nie większa niż 0,1%, sporyszu nie więcej niż 0,01%,

6. Wilgotność: nie większa niż 15%,

7. Normy techniczne:

Zawartość popiołu w przelicz. na suchą subst. Rodzaj i grubość przemiału pozostałość na sitach Procent mąki po przejściu przez sito
Nr sita % pozostałości. Nr sita % pozostałości
Mąka 80% 1,4 38 2% 38 55%
" 90% 1,7 24 2% 38 30%
" 97% 2 24 2% 38 15%

II.

Mąka pszenna

1. Barwa: jednolita od jasnoszarej do białe] z odcieniami żółtawymi w zależności od wysokości przemiału i od grubości i jakości łusek,

2. Zapach normalny, świeży, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Smak swoisty, niekwaśny, niegorzki,

4. Kwasowość: do 5°,

5. Wilgotność: nie większa niż do 15%,

6. Normy techniczne:

Zawartość popiołu w przelicz. na suchą subst. Rodzaj i grubość przemiału pozostałość na sitach Procent mąki po przejściu przez sito zawartość glutenu w %
Nr sita % pozostałości. Nr sita % pozostałości
Mąka przen.

"

"

70% 0,85% 85 2% 38 75 30%
80% 1,25% 27 2% 38 60 25%
90% 1,7% 24 2% 38 30 20%
97% 1,9% 24 2% 38 24 18%

Mąki nie mogą być skawalone oraz nie powinny zawierać żadnych szkodników mącznych.

III.

Otręby

1. Barwa: naturalna, szara z odcieniami w zależności od rodzaju przemielanego zboża,

2. Zapach: świeży, niestęchły, niespleśniały, niekwaśny,

3. Smak: normalny, bez goryczy i kwasu,

4. Wilgotność: nie więcej niż 15%,

5. Kwasowość: do 10°,

6. Zanieczyszczenia odpadkami nie większe niż 3%, w tym zanieczyszczeń mineralnych nie więcej niż 1%, a nasion szkodliwych nie więcej niż 2%.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1948.34.143

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Sposób rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.
Data aktu: 04/03/1948
Data ogłoszenia: 02/04/1948
Data wejścia w życie: 02/04/1948