Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 27 kwietnia 2001 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.

Na podstawie art. 4 ust. 4 i 5 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456, z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 60, poz. 369 i Nr 88, poz. 554, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i z 2000 r. Nr 120, poz. 1268) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72 i Nr 15, poz. 165) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 1:
a)
pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych i używek według numerycznego systemu oznaczeń Unii Europejskiej, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia, z wyłączeniem substancji dodatkowych dozwolonych podnoszących walory odżywcze środków spożywczych,"

b)
po pkt 2 dodaje się pkt 2a w brzmieniu:

"2a) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych podnoszących walory odżywcze środka spożywczego oraz ich dopuszczalne ilości, stanowiący załącznik nr 2a do rozporządzenia,";

2)
skreśla się § 6;
3)
skreśla się § 7;
4)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a)
w części 5 "Kwasy i regulatory kwasowości"
lp. 15 otrzymuje brzmienie:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"15 Kwas fosforowy E 338 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 339, E 340, E 341, E 343, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
b)
w części 6 "Stabilizatory i emulgatory"
na końcu lp. 11 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 339 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 340, E 341, E 343, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 12 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 340 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 341, E 343, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451 E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 13 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 341 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 343, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
po lp. 13 dodaje się lp. 13a w brzmieniu:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"13a Fosforany magnezu E 343 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 450,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 39 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 450 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343,
Napoje dla sportowców 0,5 E 451, E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 40 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 451 Aromatyzowane

napoje

bezalkoholowe

0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343,
Napoje dla

sportowców

0,5 E 450, E 452, wyrażone jako P205"
na końcu lp. 41 dodaje się wyrazy:
Lp. Nazwa substancji Nr Środek spożywczy Maksymalna dawka

g/kg lub g/l

Uwagi
1 2 3 4 5 6
"E 452 Aromatyzowane napoje bezalkoholowe 0,7 pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343,
Napoje dla sportowców 0,5 E 450, E 451, wyrażone jako P205"
5)
dodaje się załącznik nr 2a do rozporządzenia w brzmieniu określonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 7 maja 2001 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PODNOSZĄCYCH WALORY ODŻYWCZE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO ORAZ ICH DOPUSZCZALNE ILOŚCI

Lp. Substancja dodatkowa Nazwa środka spożywczego Maksymalna dopuszczalna ilość w 100 g produktu końcowego
1 Witamina A Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%) 900 μg

(3.000 j.m.)*

Masło o obniżonej zawartości tłuszczu 900 μg

(3.000 j.m.)*

Mieszaniny masła z olejem 900 μg

(3.000 j.m.)*

2 Witamina D3 Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%) 7,5 μg

(300 j.m.)**

Masło o obniżonej zawartości tłuszczu 7,5 μg

(300 j.m.)**

Mieszaniny masła z olejem 7,5 μg

(300 j.m.)**

3 Jodek potasu

Jodan potasu

Sól spożywcza jodowana 2,3 mg ***
* 1 μg retinolu = 3,33 j.m. witaminy A

** 1 μg cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D3

*** w przeliczeniu na jod - wartość średnia

4 Witamina A Oleje roślinne jadalne 900 μg

(3.000 j.m.)

Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu* 40 μg

(133 j.m.)

Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu* 40 μg

(133 j.m.)

Mleko odtłuszczone w proszku 1.500 μg

(5.000 j.m.)

5 Witamina D3 Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu* 0,5 μg

(20 j.m.)

Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu* 0,5 μg

(20 j.m.)

Mleko odtłuszczone w proszku 12,5 μg

(500 j.m.)

6 Witamina E Oleje roślinne jadalne 50 mg
Margaryny 30 mg
Zbożowe produkty śniadaniowe 8 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 5 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 5 mg
7 Witamina C Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 60 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 60 mg
Koncentraty napojów w proszku z udziałem suszu owocowego 100 mg
Koncentraty deserów z udziałem suszu owocowego 100 mg
Zaprawy do napojów z udziałem soku owocowego 100 mg
Zbożowe produkty śniadaniowe 50 mg
8 Tiamina Mąka i inne przetwory zbożowe 0,7 mg
(witamina B1) Zbożowe produkty śniadaniowe 1,4 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,4 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,4 mg
9 Ryboflawina Mąka i inne przetwory zbożowe 0,8 mg
(witamina B2) Zbożowe produkty śniadaniowe 1,6 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,5 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,5 mg
10 Niacyna Mąka i inne przetwory zbożowe 9 mg
(witamina PP) Zbożowe produkty śniadaniowe 18 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 5 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 5 mg
11 Witamina B12 Mąka i inne przetwory zbożowe 0,5 μg
Zbożowe produkty śniadaniowe 1 μg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,3 μg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,3 μg
12 Pantotenian Zbożowe produkty śniadaniowe 6 mg
wapnia Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 2 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 2 mg
13 Kwas foliowy Mąka i inne przetwory zbożowe 100 μg
Zbożowe produkty śniadaniowe 200 μg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 100 μg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 100 μg
14 Witamina B6 Mąka i inne przetwory zbożowe 1,0 mg
Zbożowe produkty śniadaniowe 2,0 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,5 mg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,5 mg
15 Biotyna Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 0,05 μg
Napoje z dodatkiem soków owocowych 0,05 μg
16 Prowitamina A Soki i nektary owocowe 2 mg
(β-karoten) Soki warzywne 3 mg
Napoje z udziałem soków owocowych 2 mg
17 Węglan wapnia Mąka i inne przetwory zbożowe 120 mg
Wyroby ciastkarskie 160 mg
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 90 mg
18 Mleczan wapnia Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary 90 mg
19 Siarczan żelazawy Mąka i inne przetwory zbożowe 3 mg
Zbożowe produkty śniadaniowe 14 mg

* Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu oznacza mleko o zawartości 1,5% tłuszczu i poniżej.

Uwaga:

Proponowane ilości witamin i składników mineralnych odnoszą się do witamin, a nie do ich pochodnych (np. do tiaminy, a nie azotanu tiaminy), a w przypadku wapnia i żelaza dotyczą pierwiastków, a nie ich związków chemicznych.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2001.40.464

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.
Data aktu: 27/04/2001
Data ogłoszenia: 07/05/2001
Data wejścia w życie: 07/05/2001