Rozporządzenie 2023/466 zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izoksabenu, nowaluronu i tetrakonazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/466
z dnia 3 marca 2023 r.
zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izoksabenu, nowaluronu i tetrakonazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a), art. 18 ust. 1 lit. b) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("NDP") izoksabenu, nowaluronu i tetrakonazolu są określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W odniesieniu do izoksabenu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię dotyczącą przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . Urząd zalecił obniżenie obecnych NDP w odniesieniu do owoców i orzechów z drzew orzechowych, warzyw korzeniowych i bulwiastych, warzyw cebulowych, melonów, dyni, cykorii warzywnej, szczypiorku, liści selera, warzyw łodygowych, szałwii, rozmarynu, tymianku, bazylii, nasion oleistych i owoców oleistych, zbóż i cykorii podróżnik (korzeni), zgodnie z zasadą ustalania NDP na najniższym racjonalnie osiągalnym poziomie oraz w oparciu o wystarczające dane potwierdzające obecne dobre praktyki rolnicze. Urząd zalecił utrzymanie obecnych NDP w odniesieniu do cukinii i fasoli (świeżej, bez strąków) na podstawie wystarczających danych potwierdzających obecne dobre praktyki rolnicze. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko odniesieniu do wspomnianych NDP, należy wyznaczyć NDP dla tych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(3) W odniesieniu do izoksabenu Urząd stwierdził ponadto, że NDP w odniesieniu do nasion bawełny, naparów ziołowych (suszonych, kwiatów), naparów ziołowych (suszonych, korzeni) i chmielu należy ustalić zgodnie z obecnymi granicami oznaczalności ("LOD") specyficznymi dla każdego produktu, zgodnie z zasadą ustalania NDP na najniższych racjonalnie osiągalnych poziomach i w oparciu o obecne dobre praktyki rolnicze. Ponieważ jednak niektóre informacje nie były dostępne, stwierdzono, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. W związku z tym, chociaż te NDP uznaje się za bezpieczne, zostaną one poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dla tych produktów należy ustalić na poziomie granic oznaczal- ności określonych dla każdego produktu w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(4) Złożono wniosek na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dotyczący zmiany obecnego NDP izoksabenu w odniesieniu do grochu (świeżego, bez strąków). W odniesieniu do tego wniosku państwo członkowskie wystąpiło o zastosowanie przyspieszonej procedury przewidzianej w wytycznych technicznych dotyczących procedury ustalania NDP 3  w celu ustalenia NDP na podstawie badań pozostałości na fasoli (świeżej, bez strąków). Urząd dokonał niedawno oceny badań pozostałości na fasoli (świeżej, bez strąków) w ramach przeglądu obecnych NDP izoksabenu i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP 4 . Wspomniana opinia Urzędu opiera się na aktualnej wiedzy naukowej i technicznej na ten temat. Ponieważ należy ekstrapolować z badań pozostałości na fasoli (świeżej, bez strąków) na groch (świeży, bez strąków), co potwierdzono w obowiązujących unijnych wytycznych w sprawie ekstrapolacji NDP 5 , nie ma potrzeby zwracania się do Urzędu o przedstawienie uzasadnio-

(5) W odniesieniu do nowaluronu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 6 . Ze względu na różne luki w danych dotyczących kwestii istotnych z toksykologicznego punktu widzenia, w tym niepewność co do ewentualnych właściwości tej substancji czynnej zaburzających funkcjonowanie układu hormonalnego, Urząd nie mógł wykluczyć szkodliwego wpływu na zdrowie ludzi w odniesieniu do NDP nowaluronu we wszystkich produktach. NDP należy zatem ustalić dla wszystkich produktów na poziomie granic oznaczalności określonych dla każdego produktu w załączniku V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) W przypadku nowaluronu laboratoria referencyjne Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów zaproponowały zmianę definicji pozostałości na: "nowaluron (suma izomerów składowych)" w celu doprecyzowania, że pozostałości mogą występować przy dowolnym stosunku izomerów, ponieważ nowaluron jest związkiem chiralnym. Komisja uważa, że ta nowa definicja pozostałości jest właściwa, ponieważ zapewni wysoki poziom ochrony konsumentów i ułatwi kontrole przeprowadzane przez organy egzekwowania prawa, i nie ma wpływu na uzasadnioną opinię Urzędu. W związku z tym zgodnie z art. 14 ust. 2 lit. f) rozporządzenia (WE) nr 396/2005 definicja pozostałości nowaluronu powinna brzmieć: "nowaluron (suma izomerów składowych)".

(7) W odniesieniu do tetrakonazolu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 7 . Urząd zalecił utrzymanie obecnego NDP w odniesieniu do szaronu/per- symony/kaki/humy wschodniej na podstawie wystarczających danych potwierdzających obecne dobre praktyki rolnicze. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP odniesieniu do szaronu/persymony/ kaki/humy wschodniej w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(8) W odniesieniu do tetrakonazolu Urząd stwierdził ponadto, że NDP w przypadku owocu nieśplika japońskiego, moreli, brzoskwiń, winogron stołowych, winogron do produkcji wina, truskawek, ogórków, korniszonów, cukinii, żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej, korzeni buraka cukrowego, produktów pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem wątroby bydlęcej i wątroby koni oraz mleka należy obniżyć zgodnie z zasadą ustalania NDP na najniższym racjonalnie osiągalnym poziomie i w oparciu o obecne dobre praktyki rolnicze. Urząd stwierdził, że NDP w odniesieniu do jabłek, gruszek, pigw, owoców nieszpułki zwyczajnej, cykorii, karczochów zwyczajnych, siemienia lnianego, ziaren rzepaku i jaj ptasich należy utrzymać w oparciu o obecne dobre praktyki rolnicze. Urząd stwierdził ponadto, że NDP w odniesieniu do pomidorów, oberżyn, melonów, dyni, arbuzów, cykorii podróżnik (korzeni), wątroby bydlęcej i wątroby koni należy podnieść w oparciu o obecne dobre praktyki rolnicze. Ponieważ jednak niektóre informacje nie były dostępne, stwierdzono, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. W związku z tym, chociaż te NDP uznaje się za bezpieczne, zostaną one poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla tych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(9) W odniesieniu do tetrakonazolu Urząd stwierdził, że nie są dostępne żadne badania pozostałości w celu określenia wartości NDP dla papryki, jęczmienia, gryki zwyczajnej, kukurydzy, prosa zwyczajnego, owsa zwyczajnego, ryżu i sorgo, w związku z czym osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Wobec braku takich badań Komisja uznaje, że NDP dla tych produktów należy ustalić na poziomie granic oznaczalności określonych dla każdego produktu w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) W przypadku tetrakonazolu laboratoria referencyjne Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów zaproponowały zmianę definicji pozostałości na: "tetrakonazol (suma izomerów składowych)" w celu doprecyzowania, że pozostałości mogą występować przy dowolnym stosunku izomerów, ponieważ tetrakonazol jest związkiem chiralnym. Komisja uważa, że ta nowa definicja pozostałości jest właściwa, ponieważ zapewni wysoki poziom ochrony konsumentów i ułatwi kontrole przeprowadzane przez organy egzekwowania prawa, i nie ma wpływu na uzasadnioną opinię Urzędu. W związku z tym, zgodnie z art. 14 ust. 2 lit. f) rozporządzenia (WE) nr 396/2005, definicja pozostałości tetrakonazolu powinna brzmieć: "tetrakonazol (suma izomerów składowych)".

(11) W uzasadnionych opiniach Urząd ocenił obowiązujące kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("CXL") Przy ustalaniu NDP Komisja wzięła pod uwagę te CXL, które uznaje się za bezpieczne dla konsumentów w Unii.

(12) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancje czynne izoksaben, nowaluron lub tetrakonazol i dla których nie istnieją tolerancje przywozowe ani CXL, należy ustalić NDP na poziomie określonych granic oznaczalności lub powinien obowiązywać wzorcowy NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(13) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do wszystkich substancji czynnych objętych niniejszym rozporządzeniem laboratoria te zaproponowały granice oznaczalności dla poszczególnych produktów.

(14) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(15) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(16) W przypadku izoksabenu i tetrakonazolu, aby umożliwić normalne wprowadzanie do obrotu, przetwarzanie i konsumpcję produktów, niniejsze rozporządzenie nie powinno mieć zastosowania do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed rozpoczęciem stosowania nowych NDP i w odniesieniu do których utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(17) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania nowych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowanie się do wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(18) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II, III, i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W odniesieniu do substancji czynnych izoksaben i tetrakonazol we wszystkich produktach oraz na ich powierzchni rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 26 września 2023 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 26 września 2023 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 3 marca 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)
w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące izoksabenu i tetrakonazolu w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Izoksaben Tetrakonazol (suma izomerów składowych) (F)
(1) (2) (3) (4)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,01 * 0,01 *
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0 110 030 Cytryny
0 110 040 Limy/limonki
0 110 050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,01 * 0,01 *
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0 120 030 Orzechy nerkowca
0 120 040 Kasztany jadalne
0 120 050 Orzechy kokosowe
0 120 060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120 110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,01 *
0130010 Jabłka 0,3(+)
0130020 Gruszki 0,3(+)
0 130 030 Pigwy 0,3(+)
0 130 040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,3(+)
0 130 050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,2(+)
0130990 Pozostałe (2) 0,01 *
0140000 Owoce pestkowe 0,01 *
0140010 Morele 0,03(+)
0140020 Czereśnie 0,01 *
0 140 030 Brzoskwinie 0,03(+)
0 140 040 Śliwki 0,01 *
0140990 Pozostałe (2) 0,01 *
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,01 * 0,07
0151010 Winogrona stołowe (+)
0151020 Winogrona do produkcji wina (+)
0152000 b) truskawki 0,01 0,15(+)
0153000 c) owoce leśne 0,01 * 0,01 *
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0 154 000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 * 0,01 *
0154010 Borówki amerykańskie
0 154 020 Żurawiny
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0 154 070 Głóg włoski
0 154 080 Bez czarny
0154990 Pozostałe (2)
0160000 Owoce różne z 0,01 *
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,01 *
0161020 Figi 0,01 *
0 161 030 Oliwki stołowe 0,01 *
0 161 040 Kumkwat 0,01 *
0 161 050 Karambola 0,01 *
0 161 060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,09
0161070 Czapetka kuminowa 0,01 *
0161990 Pozostałe (2) 0,01 *
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 *
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0 162 030 Marakuja/Męczennica jadalna
0 162 040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0 162 050 Caimito
0 162 060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże 0,01 *
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163 110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe (2)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 * 0,01 *
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213 110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213 990 Pozostałe (2)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 * 0,01 *
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0 220 030 Szalotka
0 220 040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0 230 000 Warzywa owocowe
0 231 000 a) Solanaceae i Malvaceae 0,01 *
0231010 Pomidory 0,15(+)
0 231 020 Papryka roczna 0,01 *
0 231 030 Oberżyny/Bakłażany 0,15(+)
0 231 040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,01 *
0231990 Pozostałe (2) 0,01 *
0 232 000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,15
0232010 Ogórki 0,01 * (+)
0 232 020 Korniszony 0,01 * (+)
0 232 030 Cukinie 0,05 (+)
0232990 Pozostałe (2) 0,01 *
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,01 * 0,08
0233010 Melony (+)
0233020 Dynie olbrzymie (+)
0 233 030 Arbuzy (+)
0233 990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 * 0,01 *
0 239 000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 * 0,01 *
0 240 000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 * 0,01 *
0 241 000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0 241 020 Kalafiory
0 241 990 Pozostałe (2)
0 242 000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0 242 020 Kapusta głowiasta
0 242 990 Pozostałe (2)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243 990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa
0 250 000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne 0,01 *
0 251 000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 *
0251010 Roszpunka warzywna
0 251 020 Sałaty
0 251 030 Endywia o liściach szerokich
0 251 040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0 251 050 Gorczycznik wiosenny
0 251 060 Rokietta siewna/rukola
0 251 070 Gorczyca sarepska
0 251 080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe (2)
0 252 000 b) szpinak i podobne liście 0,01 *
0252010 Szpinak
0 252 020 Portulaka pospolita
0 252 030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 *
0254000 d) rukiew wodna 0,01 *
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,02(+)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 *
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0 256 030 Liście selera
0 256 040 Pietruszka - nać
0 256 050 Szałwia lekarska
0 256 060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0 260 000 Warzywa strączkowe 0,01 *
0260010 Fasola (w strąkach) 0,01 *
0 260 020 Fasola (bez strąków) 0,02
0 260 030 Groch (w strąkach) 0,01 *
0 260 040 Groch (bez strąków) 0,02
0 260 050 Soczewica 0,01 *
0260990 Pozostałe (2) 0,01 *
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 *
0270010 Szparagi 0,01 *
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,01 *
0 270 030 Seler 0,01 *
0 270 040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,01 *
0 270 050 Karczochy zwyczajne 0,2(+)
0 270 060 Pory 0,01 *
0270070 Rabarbar 0,01 *
0270080 Pędy bambusa 0,01 *
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 *
0270990 Pozostałe (2) 0,01 *
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 * 0,01 *
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 * 0,01 *
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 * 0,01 *
0300010 Fasola
0 300020 Soczewica
0 300030 Groch
0 300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 *
0401000 Nasiona oleiste
0 401 010 Siemię lniane 0,15
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,01 *
0 401 030 Nasiona maku 0,01 *
0 401 040 Ziarna sezamu 0,01 *
0 401 050 Ziarna słonecznika 0,01 *
0 401 060 Ziarna rzepaku 0,15(+)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,01 *
0401080 Nasiona gorczycy 0,01 *
0401090 Nasiona bawełny 0,01 *
0401100 Nasiona dyni 0,01 *
0401 110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,01 *
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,01 *
0401130 Nasiona Inicznika siewnego 0,01 *
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,01 *
0401150 Rącznik pospolity 0,01 *
0401990 Pozostałe (2) 0,01 *
0402000 Owoce oleiste 0,01 *
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0 402 040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA 0,01 *
0500010 Jęczmień 0,01 *
0 500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,01 *
0 500030 Kukurydza 0,01 *
0 500040 Proso zwyczajne 0,01 *
0 500050 Owies zwyczajny 0,01 *
0500060 Ryż siewny 0,01 *
0 500070 Żyto zwyczajne 0,02(+)
0 500080 Sorgo japońskie 0,01 *
0 500090 Pszenica zwyczajna 0,02(+)
0500990 Pozostałe (2) 0,01 *
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 * 0,05 *
0610000 Herbaty
0620000 Ziarna kawy
0 630 000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów (+)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski (+)
0631020 Ketmia szczawiowa (+)
0 631 030 Róża (+)
0 631 040 Jaśmin (+)
0 631 050 Lipa (+)
0631990 Pozostałe (2)
0 632 000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0 632 020 Aspalat prosty
0 632 030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni (+)
0633010 Kozłek lekarski (+)
0633020 Żeń-szeń (+)
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0 640 000 Ziarna kakaowe
0 650 000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0 700000 CHMIEL 0,05 *(+) 0,05 *
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 * 0,05 *
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 * 0,05 *
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0 820 030 Kminek zwyczajny
0 820 040 Kardamon malabarski
0 820 050 Jagody jałowca
0 820 060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0 830 000 Przyprawy korowe 0,05 * 0,05 *
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0 840 000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 * 0,05 *
0 840 020 Imbir lekarski (10)
0 840 030 Kurkuma 0,05 * 0,05 *
0 840 040 Chrzan pospolity (11)
0 840 990 Pozostałe (2) 0,05 * 0,05 *
0 850 000 Przyprawy pączkowe 0,05 * 0,05 *
0850010 Goździki
0 850 020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0 860 000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 * 0,05 *
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 * 0,05 *
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 *
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,01 *(+)
0900020 Trzcina cukrowa 0,01 *
0 900 030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,06(+)
0900990 Pozostałe (2) 0,01 *
1 000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1 010000 Towary z 0,01 *
1 011000 a) świń
1 011010 Mięśnie 0,01 *(+)
1 011020 Tłuszcz 0,07(+)
1 011030 Wątroba 0,7(+)
1 011040 Nerka 0,04(+)
1 011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,7
1 011990 Pozostałe (2) 0,01 *
1 012000 b) bydła
1 012010 Mięśnie 0,015(+)
1 012020 Tłuszcz 0,2(+)
1 012030 Wątroba 1,5(+)
1 012040 Nerka 0,06(+)
1 012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1,5
1 012 990 Pozostałe (2) 0,01 *
1 013 000 c) owiec
1 013010 Mięśnie 0,01 *(+)
1 013 020 Tłuszcz 0,09(+)
1 013 030 Wątroba 0,9(+)
1 013040 Nerka 0,05(+)
1 013 050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,9
1 013 990 Pozostałe (2) 0,01 *
1 014000 d) kóz
1 014010 Mięśnie 0,01 *(+)
1 014020 Tłuszcz 0,09(+)
1 014030 Wątroba 0,9(+)
1 014040 Nerka 0,05(+)
1 014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,9
1 014990 Pozostałe (2) 0,01 *
1 015 000 e) koniowatych
1 015010 Mięśnie 0,015(+)
1 015 020 Tłuszcz 0,2(+)
1 015 030 Wątroba 1,5(+)
1 015040 Nerka 0,06(+)
1 015 050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1,5
1 015 990 Pozostałe (2) 0,01 *
1 016000 f) drobiu
1 016010 Mięśnie 0,015(+)
1 016020 Tłuszcz 0,3(+)
1 016030 Wątroba 0,05(+)
1 016040 Nerka 0,01 *(+)
1 016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,3
1 016 990 Pozostałe (2) 0,01 *
1 017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1 017010 Mięśnie 0,01 *
1 017020 Tłuszcz 0,09
1 017030 Wątroba 0,9
1 017040 Nerka 0,05
1 017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,9
1 017 990 Pozostałe (2) 0,01 *
1 020000 Mleko 0,01 *
1 020010 Bydło 0,02(+)
1 020020 Owce 0,01 *(+)
1 020 030 Kozy 0,01 *(+)
1 020 040 Konie 0,02(+)
1 020 990 Pozostałe (2) 0,01 *
1 030 000 Jaja ptasie 0,01 * 0,05
1 030010 Kury (+)
1 030 020 Kaczki (+)
1 030 030 Gęsi (+)
1 030 040 Przepiórki (+)
1 030 990 Pozostałe (2)
1 040 000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 * 0,05 *
1 050 000 Płazy i gady 0,01 * 0,01 *
1 060 000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 * 0,01 *
1 070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 * 0,01 *
1 100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1 200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1 300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
* Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Izoksaben

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0401090 Nasiona bawełny

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0631000 a) kwiatów

0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020 Ketmia szczawiowa

0631030 Róża

0631040 Jaśmin

0631050 Lipa

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0633000 c) korzeni

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeń-szeń

0700000 CHMIEL

Tetrakonazol (suma izomerów składowych) (F)

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiza związku macierzystego i metabolitów, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0130010 Jabłka

0130020 Gruszki

0140010 Morele

0140030 Brzoskwinie
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiza metabolitów, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności metabolitu przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0151010 Winogrona stołowe
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i stabilności metabolitów przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwz-
ględni ich brak.
0151020 Winogrona do produkcji wina
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiza metabolitów oraz informacje dotyczące stabilności metabolitu przy przechowywaniu i pozostałości metabolitów w uprawach w płodozmianie, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0152000 b) truskawki

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiza metabolitów i pozostałości metabolitów w uprawach w płodozmianie, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0231010 Pomidory
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0232010 Ogórki
0232030 Cukinie
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0500070 Żyto zwyczajne
0500090 Pszenica zwyczajna
0900010 Korzenie buraka cukrowego
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości metabolitów w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich
brak.
0232020 Korniszony
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiza metabolitów, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiza związku macierzystego i metabolitów oraz pozostałości metabolitów w uprawach w płodozmianie, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub -
jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0270050 Karczochy zwyczajne
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiza związku macierzystego i metabolitów oraz informacje dotyczące stabilności metabolitów przy przechowywaniu i pozostałości metabolitów w uprawach w płodozmianie, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0401060 Ziarna rzepaku
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiza związku macierzystego, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich
brak.
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie"
2)
w załączniku III część A uchyla się kolumny dotyczące izoksabenu, nowaluronu i tetrakonazolu;
3)
w załączniku V dodaje się kolumnę dotyczącą nowaluronu w brzmieniu: "Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Nowaluron (suma izomerów składowych) (F)
(1) (2) (3)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH 0,01 *
0110000 Owoce cytrusowe
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe
0140010 Morele
0140020 Czereśnie
0140030 Brzoskwinie
0140040 Śliwki
0140990 Pozostałe (2)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie
0154020 Żurawiny
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
0154990 Pozostałe (2)
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe (2)
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe (2)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 *
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe (2)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 *
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 *
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory
0231020 Papryka roczna
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990 Pozostałe (2)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 *
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe (2)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 *
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe (2)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 *
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 *
0254000 d) rukiew wodna 0,01 *
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 *
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 *
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 *
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe (2)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 *
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0270990 Pozostałe (2)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 *
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 *
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 *
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 *
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe
0401030 Nasiona maku
0401040 Ziarna sezamu
0401050 Ziarna słonecznika
0401060 Ziarna rzepaku
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401080 Nasiona gorczycy
0401090 Nasiona bawełny
0401100 Nasiona dyni
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego
0401130 Nasiona lnicznika siewnego
0401140 Nasiona konopi siewnych
0401150 Rącznik pospolity
0401990 Pozostałe (2)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA 0,01 *
0500010 Jęczmień
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny
0500060 Ryż siewny
0500070 Żyto zwyczajne
0500080 Sorgo japońskie
0500090 Pszenica zwyczajna
0500990 Pozostałe (2)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 *
0610000 Herbaty
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000 CHMIEL 0,05 *
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 *
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 *
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 *
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 *
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 *
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 *
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 *
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 *
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 *
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 *
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,02 *
1011020 Tłuszcz 0,1 *
1011030 Wątroba 0,05 *
1011040 Nerka 0,05 *
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 *
1011990 Pozostałe (2) 0,1 *
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,02 *
1012020 Tłuszcz 0,1 *
1012030 Wątroba 0,05 *
1012040 Nerka 0,05 *
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 *
1012990 Pozostałe (2) 0,1 *
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,02 *
1013020 Tłuszcz 0,1 *
1013030 Wątroba 0,05 *
1013040 Nerka 0,05 *
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 *
1013990 Pozostałe (2) 0,1 *
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,02 *
1014020 Tłuszcz 0,1 *
1014030 Wątroba 0,05 *
1014040 Nerka 0,05 *
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 *
1014990 Pozostałe (2) 0,1 *
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,02 *
1015020 Tłuszcz 0,1 *
1015030 Wątroba 0,05 *
1015040 Nerka 0,05 *
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 *
1015990 Pozostałe (2) 0,1 *
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie 0,02 *
1016020 Tłuszcz 0,1 *
1016030 Wątroba 0,05 *
1016040 Nerka 0,05 *
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 *
1016990 Pozostałe (2) 0,1 *
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,02 *
1017020 Tłuszcz 0,1 *
1017030 Wątroba 0,05 *
1017040 Nerka 0,05 *
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 *
1017990 Pozostałe (2) 0,1 *
1020000 Mleko 0,02 *
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,01 *
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 *
1050000 Płazy i gady 0,01 *
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 *
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 *
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
* Wskazuje granicę oznaczalności.
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Nowaluron (suma izomerów składowych) (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach"
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for isoxaben according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" ("Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izoksabenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005"). Dziennik EFSA 2022;20(1):7062.
3 "Technical guidelines MRL setting procedure in accordance with Articles 6 to 11 of Regulation (EC) No 396/2005 and Article 8 of Regulation (EC) No 1107/2009" ("Wytyczne techniczne dotyczące procedury ustalania NDP zgodnie z art. 6-11 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i art. 8 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009") (SANTE/2015/10595 Rev. 6.1).
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for isoxaben according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" ("Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izoksabenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005"). Dziennik EFSA 2022;20(1):7062.
5 "Technical guidelines on data requirements for setting maximum residue levels, comparability of residue trials and extrapolation of residue data on products from plant and animal origin" ("Wytyczne techniczne w sprawie wymogów dotyczących danych na potrzeby ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości, porównywalności badań pozostałości i ekstrapolacji danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego") (SANTE/2019/12752 - 23 listopada 2020 r.). nej opinii dotyczącej grochu (świeżego, bez strąków). W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy zatem ustalić NDP w odniesieniu do grochu (świeżego, bez strąków) na tym samym poziomie co NDP w odniesieniu do fasoli (świeżej, bez strąków) na podstawie badań pozostałości przeprowadzonych na fasoli (świeżej, bez strąków).
6 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for novalu- ron according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" ("Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nowaluronu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005"). Dziennik EFSA 2022;20(1):7041.
7 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for tetraconazole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" ("Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tetrakonazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005"). Dziennik EFSA 2022;20(1):7111.

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2023.68.55

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2023/466 zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izoksabenu, nowaluronu i tetrakonazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 03/03/2023
Data ogłoszenia: 06/03/2023
Data wejścia w życie: 26/03/2023, 26/09/2023