Rozporządzenie 2023/173 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksamidu (PAM), cykloksydymu, cyflumetofenu, cyflutryny, metobromuronu i pentiopiradu w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/173
z dnia 26 stycznia 2023 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1-metylo- 3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksamidu (PAM), cykloksydymu, cyflumetofenu, cyflutryny, metobromuronu i pentiopiradu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) cykloksydymu, cyflumetofenu i pentiopiradu są określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP cyflutryny określono w załącznikach II i III do tego rozporządzenia. W rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 nie określono żadnych NDP 1-metylo-3-(trifluorome- tylo)-1H-pirazolo-4-karboksamidu (PAM) i metobromuronu, a ponieważ substancje te nie są włączone do załącznika IV do tego rozporządzenia, stosuje się wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP beta-cyflutryny i cyflutryny zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . W uzasadnionej opinii Urząd potwierdził definicję pozostałości jako "cyflutrynę, w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)". Ponieważ beta-cyflutryna jest takim izomerem cyflutryny, NDP ustanowione dla cyflutryny obejmują również beta-cyflutrynę. Obie substancje nie są już zatwierdzone jako substancje czynne stosowane w środkach ochrony roślin w UE. W związku z tym Urząd ocenił NDP na podstawie pozaunijnych zastosowań środków ochrony roślin, takich jak te ustanowione obecnie przez Komisję Kodeksu Żywnościowego (kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL)) oraz tolerancje importowe zgłoszone przez państwa członkowskie. Urząd wziął również pod uwagę dozwolone stosowanie cyflutryny w weterynaryjnych produktach leczniczych dla bydła i owiec oraz NDP określone w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 470/2009 3 . Urząd zalecił obniżenie NDP dotyczących jabłek, gruszek, ziemniaków, papryki rocznej, kapusty głowiastej, przypraw owocowych, przypraw korzeniowych lub kłączowych, świń (mięśni, wątroby, nerek), bydło (wątroby, mięśni, nerek), owiec (mięśni, wątroby, nerek), kóz (mięśni, wątroby, nerek), koniowatych (mięśni, wątroby, nerek), drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby), mleka koni i jaj ptasich. Urząd zalecił podniesienie NDP dotyczących grejpfrutów, pomarańczy, cytryn, lim/limonek, mandarynek, pomidorów, oberżyn/bakłażanów, ziaren rzepaku, nasion bawełny. Ponadto Urząd zalecił utrzymanie obecnych NDP dotyczących ziaren soi zwyczajnej, tłuszczu (świń, bydła, owiec, kóz, koniowatych), mleka (bydła, owiec i kóz), dla których przedłożono wystarczające dane potwierdzające dobre praktyki rolnicze i zostały one ocenione przez Urząd. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla wszystkich powyższych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd.

(3) W odniesieniu do stosowania beta-cyflutryny i cyflutryny na powierzchni kalafiora Urząd stwierdził potencjalne ostre ryzyko dla konsumentów w przypadku ustalenia CXL dla kalafiora. W związku z tym NDP zostanie obniżony do wartości wzorcowej wynoszącej 0,01 mg/kg.

(4) Urząd stwierdził także, że w przypadku NDP dotyczących jęczmienia i pszenicy zwyczajnej pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Chociaż te NDP uznaje się za bezpieczne, zostaną one poddane przeglądowi; w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP cyflutryny w odniesieniu do jęczmienia i pszenicy zwyczajnej należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(5) W odniesieniu do cykloksydymu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 4 . Urząd zalecił obniżenie NDP dotyczących jabłek, gruszek, moreli, brzoskwiń, winogron stołowych i do produkcji wina, selera zwyczajnego, grochu (świeżego, w strąkach), fenkułu włoskiego/kopru włoskiego, karczochów zwyczajnych, ziaren rzepaku, korzeni buraka cukrowego i drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby). Urząd zalecił podniesienie NDP dotyczących truskawek, ziemniaków, kartofla słodkiego/bata- tów, buraków, chrzanu pospolitego, pasternaku, korzenia pietruszki zwyczajnej, rzodkwi zwyczajnej, kozibrodu porolistnego/salsefii, brukwi/karpieli, rzepy białej/rzepy jadalnej, czosnku, szalotki, brokułów, kalafiorów, bruk- selki/kapusty brukselskiej, kapusty głowiastej, kalarepy, rokietty siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej, warzyw o mło- dych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych), portulaki pospolitej, boćwiny, "ziół, kwiatów jadalnych", fasoli (bez strąków), soczewica, łubinu białego, nasion maku, ziaren słonecznika, nasion gorczycy, nasion bawełny, nasion ogórecznika lekarskiego, bydła (mięśni, tłuszczu, nerek), owiec (mięśni, tłuszczu, nerek), kóz (mięśni, tłuszczu, nerek), koniowatych (mięśni, tłuszczu, nerek), mleka (bydła, owiec, kóz, koni) i jaj ptasich. W odniesieniu do truskawek Urząd zalecił podniesienie NDP zgodnie ze swoją wcześniejszą uzasadnioną opinią w sprawie NDP tej substancji czynnej 5 . Ponieważ kwestia ta została już uwzględniona w rozporządzeniu Komisji (UE) 2021/976 6 , obowiązujące NDP dla truskawek zostaje utrzymane. Urząd zalecił utrzymanie tych obowiązujących NDP dotyczących innych produktów, w odniesieniu do których przedłożono wystarczające dane potwierdzające dobre praktyki rolnicze i zostały one ocenione przez Urząd. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla wszystkich powyższych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd.

(6) Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących dymki/cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatki, rosz- punki warzywnej, endywii o liściach szerokich, rzeżuchy i innych kiełków i pędów, gorczycznika wiosennego, kukurydzy i naparów ziołowych z korzeni pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Chociaż te NDP uznaje się za bezpieczne, zostaną one poddane przeglądowi; w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP cykloksydymu dla wszystkich powyższych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(7) W odniesieniu do cyflumetofenu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 7 . Urząd zalecił utrzymanie obecnych NDP dotyczących "owoców cytrusowych", "orzechów z drzew orzechowych", "owoców ziarnkowych", moreli, brzoskwiń, winogron stołowych i do produkcji wina, truskawek, głogu włoskiego, szaronu/persymony/kaki/humy wschodniej, pomidorów, oberżyn/ bakłażanów, ogórków i chmielu, w odniesieniu do których przedłożono wystarczające dane potwierdzające dobre praktyki rolnicze i zostały one ocenione przez Urząd. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla tych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(8) Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), koniowa- tych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek) oraz mleka (krowiego, owczego, koziego, końskiego) pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Chociaż te NDP uznaje się za bezpieczne, zostaną one poddane przeglądowi; w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP cyflumetofenu dla wszystkich powyższych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(9) W odniesieniu do metobromuronu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 8 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości na sumę metobro- muronu i 4-bromofenylomocznika wyrażoną jako metobromuron.

(10) Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących truskawek, ziemniaków, marchwi, pasternaku, roszpunki warzywnej, szpinaku, rukwi wodnej, liści selera, pietruszki - naci, szałwii lekarskiej, tymianku pospolitego/macie- rzanki tymianku, bazylii pospolitej i kwiatów jadalnych, fasoli (w strąkach), fasoli (bez strąków), szparagów, fenkułu włoskiego/kopru włoskiego, fasoli, grochu, ziaren słonecznika, ziaren soi zwyczajnej, świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), koniowatych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek) i mleka (bydła, owiec, kóz, koni) pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Chociaż te NDP uznaje się za bezpieczne dla konsumentów, zostaną one poddane przeglądowi; w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP metobromuronu dla wszystkich powyższych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(11) W odniesieniu do pentiopiradu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 9 . W odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego Urząd zaproponował dwie odrębne definicje pozostałości: "pentiopirad" i "1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karbok- samid", aby uwzględnić obecność metabolitu PAM w wyniku stosowania pentiopiradu w produktach pochodzenia zwierzęcego. Urząd zalecił obniżenie NDP dotyczących moreli, brzoskwiń i owsa zwyczajnego. Urząd zalecił podniesienie NDP dotyczących żyta zwyczajnego i pszenicy zwyczajnej. Urząd zalecił utrzymanie obowiązujących NDP dotyczących innych produktów, w odniesieniu do których przedłożono wystarczające dane potwierdzające dobre praktyki rolnicze i zostały one ocenione przez Urząd. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla tych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd.

(12) Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących dymki/cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatki, rosz- punki warzywnej, sałaty, rzeżuchy i innych kiełków i pędów, gorczycznika wiosennego, rokietty siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej, warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych), szpinaku, portulaki pospolitej, boćwiny, trybuli, szczypiorku, karczochów hiszpańskich, selera, fenkułu włoskiego/kopru włoskiego, porów, rabarbaru, nasion bawełny, jęczmienia i sorgo pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Chociaż te NDP uznaje się za bezpieczne, zostaną one poddane przeglądowi; w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP pentiopiradu dla wszystkich powyższych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(13) W odniesieniu do PAM, który jest głównym metabolitem pentiopiradu, Urząd zalecił, na podstawie badań metabolizmu pentiopiradu u zwierząt gospodarskich, ustalenie NDP na poziomie granicy oznaczalności w produktach pochodzenia zwierzęcego. W odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego Urząd nie zaproponował żadnych NDP, ponieważ metabolit ten nie jest istotny dla produktów pochodzenia roślinnego. Ponadto w produktach pochodzenia roślinnego PAM może występować naturalnie, i ustalenie NDP na poziomie wartości wzorcowej 0,01 mg/kg nie jest właściwe. Należy zatem wyjaśnić w załączniku II, że wartość wzorcowa wynosząca 0,01 mg/kg dla PAM nie ma zastosowania do produktów pochodzenia roślinnego. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Urząd ocenił istniejące CXL w uzasadnionych opiniach. Przy ustalaniu NDP Komisja wzięła pod uwagę te CXL, które uznaje się za bezpieczne dla konsumentów w Unii.

(14) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie w Unii danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani CXL, NDP należy ustalić na poziomie granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej wynoszącej 0,01 mg/kg, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(15) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do wszystkich substancji czynnych objętych niniejszym rozporządzeniem laboratoria te zaproponowały granice oznaczalności dla poszczególnych produktów, które są osiągalne w sposób analityczny.

(16) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione. W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(17) W odniesieniu do PAM, cykloksydymu, cyflumetofenu, cyflutryny, metobromuronu i pentiopiradu, aby umożliwić normalne wprowadzanie do obrotu, przetwarzanie i konsumpcję produktów, niniejsze rozporządzenie nie powinno mieć zastosowania do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP i w odniesieniu do których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(18) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przystosowanie się do spełnienia wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(19) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W odniesieniu do PAM, cykloksydymu, cyflumetofenu, cyflutryny, metobromuronu i pentiopiradu we wszystkich produktach oraz na ich powierzchni rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub wwiezione do Unii przed dniem 16 sierpnia 2023 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 16 sierpnia 2023 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 26 stycznia 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

W rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące 1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksyamidu (PAM), cykloksydymu, cyflumetofenu, metobromuronu i pentiopiradu w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) 1-metylo-3-(trifluorometylo)-

1H-pirazolo-4-karboksyamid (PAM)

Cykloksydym, w tym produkty rozpadu i reakcji, które można oznaczyć jako kwas 3-(3-tianylo)glutarowy S-dioksyd (BH 517-TGSO2) lub kwas 3-hydroksy-3-(3-tianylo)glutarowy S-dioksyd (BH 517-5-OH-TGSO2) lub jego pochodne, obliczane łącznie jako cycloksydym Cyflumetofen (suma izomerów) Pentiopirad (F) Suma metobromuronu i 4-bromofenylomocznika wyrażona jako metobromuron
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH 0,02 (*)
0110000 Owoce cytrusowe 0,09 (*) 0,5 0,01 (*)
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,09 (*) 0,01 (*) 0,05
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,09 (*) 0,4 0,5
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 0,09 (*)
0140010 Morele 0,3 3
0140020 Czereśnie 0,01 (*) 4
0140030 Brzoskwinie 0,3 3
0140040 Śliwki 0,01 (*) 1,5
0140990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,3 0,6 0,01 (*)
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 4 0,6 3 (+)
0153000 c) owoce leśne 0,09 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,09 (*)
0154010 Borówki amerykańskie 0,01 (*) 0,01 (*)
0154020 Żurawiny 0,01 (*) 0,01 (*)
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,01 (*) 0,01 (*)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,01 (*) 0,01 (*)
0154050 Róża dzika 0,01 (*) 0,01 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,01 (*) 0,01 (*)
0154070 Głóg włoski 0,4 0,4
0154080 Bez czarny 0,01 (*) 0,01 (*)
0154990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0160000 Owoce różne z 0,09 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,01 (*) 0,01 (*)
0161020 Figi 0,01 (*) 0,01 (*)
0161030 Oliwki stołowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0161040 Kumkwat 0,01 (*) 0,01 (*)
0161050 Karambola 0,01 (*) 0,01 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,4 0,4
0161070 Czapetka kuminowa 0,01 (*) 0,01 (*)
0161990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,01 (*) 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże 0,01 (*) 0,01 (*)
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe (2)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 4 0,05 0,03(+)
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,02 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy 0,09 (*) 0,01 (*)
0212020 Kartofel słodki/Batat 0,6 0,04
0212030 Pochrzyn 0,09 (*) 0,01 (*)
0212040 Maranta trzcinowata 0,09 (*) 0,01 (*)
0212990 Pozostałe (2) 0,09 (*) 0,01 (*)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,02 (*)
0213010 Buraki 3 0,6
0213020 Marchew 5 0,6 (+)
0213030 Seler zwyczajny 3 0,01 (*)
0213040 Chrzan pospolity 3 0,6
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,9 0,6
0213060 Pasternak 3 0,6 (+)
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 1 0,6
0213080 Rzodkiew zwyczajna 3 3
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 3 0,01 (*)
0213100 Brukiew/Karpiel 1 0,6
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 3 0,6
0213990 Pozostałe (2) 0,9 0,01 (*)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*) 0,02 (*)
0220010 Czosnek 1,5 0,8
0220020 Cebula 3 0,8
0220030 Szalotka 1,5 0,8
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,3(+) 4(+)
0220990 Pozostałe (2) 0,3 0,8
0230000 Warzywa owocowe 0,02 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae 2
0231010 Pomidory 1,5 0,4
0231020 Papryka roczna 9 0,01 (*)
0231030 Oberżyny/Bakłażany 1,5 0,4
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,09 (*) 0,01 (*)
0231990 Pozostałe (2) 0,09 (*) 0,01 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,09 (*) 0,7
0232010 Ogórki 0,4
0232020 Korniszony 0,01 (*)
0232030 Cukinie 0,01 (*)
0232990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,09 (*) 0,01 (*) 0,6
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,09 (*) 0,01 (*) 0,02
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,09 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*) 0,02 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 9 4
0241010

0241020

Brokuły

Kalafiory

0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste 9
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,01 (*)
0242020 Kapusta głowiasta 4
0242990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe 3 0,01 (*)
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa 9 0,01 (*)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna 2(+) 20(+) 0,4(+)
0251020 Sałaty 1,5 20(+) 0,02 (*)
0251030 Endywia o liściach szerokich 1(+) 0,01 (*) 0,02 (*)
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 1(+) 20(+) 0,02 (*)
0251050 Gorczycznik wiosenny 1(+) 20(+) 0,02 (*)
0251060 Rokietta siewna/rukola 3 20(+) 0,02 (*)
0251070 Gorczyca sarepska 3 20(+) 0,02 (*)
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 3 50(+) 0,02 (*)
0251990 Pozostałe (2) 1 0,01 (*) 0,02 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście 2 0,01 (*) 30 0,02 (*)
0252010 Szpinak (+) (+)
0252020 Portulaka pospolita (+)
0252030 Boćwina (+)
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,09 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,09 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)+)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,09 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 (*) 0,04 (*)
0256010 Trybula 2 20(+)
0256020 Szczypiorek 0,8 20(+)
0256030 Liście selera 2 0,02 (*) (+)
0256040 Pietruszka - nać 2 0,02 (*) (+)
0256050 Szałwia lekarska 2 0,02 (*) (+)
0256060 Rozmaryn lekarski 2 0,02 (*)
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 2 0,02 (*) (+)
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 2 0,02 (*) (+)
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 2 0,02 (*)
0256100 Estragon 2 0,02 (*)
0256990 Pozostałe (2) 0,8 0,02 (*)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*) 0,02 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 15 3 (+)
0260020 Fasola (bez strąków) 15 0,4 (+)
0260030 Groch (w strąkach) 2 4
0260040 Groch (bez strąków) 15 0,3
0260050 Soczewica 15 0,01 (*)
0260990 Pozostałe (2) 2 0,01 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*) 0,02 (*)
0270010 Szparagi 0,09 (*) 0,01 (*) (+)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,09 (*) 20(+)
0270030 Seler 0,09 (*) 20(+)
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,09 (*) 20(+) (+)
0270050 Karczochy zwyczajne 0,09 (*) 0,01 (*)
0270060 Pory 4 3(+)
0270070 Rabarbar 0,09 (*) 15(+)
0270080 Pędy bambusa 0,09 (*) 0,01 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,09 (*) 0,01 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,09 (*) 0,01 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,09 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,09 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,3 0,02 (*)
0300010 Fasola 30 (+)
0300020 Soczewica 20
0300030 Groch 30 (+)
0300040 Łubin biały 20
0300990 Pozostałe (2) 20
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 7 0,01 (*) 0,02 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,09 (*) 0,05 0,02 (*)
0401030 Nasiona maku 7 0,01 (*) 0,02 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,09 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 7 1,5 0,02(+)
0401060 Ziarna rzepaku 7 0,5 0,02 (*)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 80 0,3 0,02(+)
0401080 Nasiona gorczycy 6 0,01 (*) 0,02 (*)
0401090 Nasiona bawełny 7 0,5(+) 0,02 (*)
0401100 Nasiona dyni 0,09 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,09 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 7 0,01 (*) 0,02 (*)
0401130 Nasiona Inicznika siewnego 0,09 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,09 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,09 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,09 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,09 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,02 (*)
0500010 Jęczmień 0,09 (*) 0,4(+)
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,09 (*) 0,01 (*)
0500030 Kukurydza 0,2(+) 0,01 (*)
0500040 Proso zwyczajne 0,09 (*) 0,8
0500050 Owies zwyczajny 0,09 (*) 0,2
0500060 Ryż siewny 0,09 (*) 0,01 (*)
0500070 Żyto zwyczajne 0,09 (*) 0,15
0500080 Sorgo japońskie 0,09 (*) 0,8(+)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,09 (*) 0,15
0500990 Pozostałe (2) 0,09 (*) 0,01 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0610000 Herbaty 0,1 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,1 (*)
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów 0,1 (*)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni 9(+)
0633010 Kozłek lekarski (+)
0633020 Żeń-szeń (+)
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,1 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,1 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,1 (*)
0700000 CHMIEL 0,1 (*) 30 0,05 (*) 0,1 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,02 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,2 0,5
0900020 Trzcina cukrowa 0,09 (*) 0,01 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,09 (*) 0,01 (*)
0900990 Pozostałe (2) 0,09 (*) 0,01 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,06 0,01 (*)+) (+)
1011020 Tłuszcz 0,1 0,01 (*)+) (+)
1011030 Wątroba 0,5 0,02(+) (+)
1011040 Nerka 0,5 0,02(+) (+)
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 0,02
1011990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
1012000 b) bydła 0,01 (*)
1012010 Mięśnie 0,1 (+) (+)
1012020 Tłuszcz 0,15 (+) (+)
1012030 Wątroba 0,5 (+) (+)
1012040 Nerka 0,8 (+) (+)
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,8
1012990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,1 0,01 (*)+) (+)
1013020 Tłuszcz 0,2 0,01 (*)+) (+)
1013030 Wątroba 0,5 0,02(+) (+)
1013040 Nerka 0,9 0,02(+) (+)
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,9 0,02
1013990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,1 0,01 (*)+) (+)
1014020 Tłuszcz 0,2 0,01 (*)+) (+)
1014030 Wątroba 0,5 0,02(+) (+)
1014040 Nerka 0,9 0,02(+) (+)
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,9 0,02
1014990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
1015000 e) koniowatych 0,01 (*)
1015010 Mięśnie 0,1 (+) (+)
1015020 Tłuszcz 0,15 (+) (+)
1015030 Wątroba 0,5 (+) (+)
1015040 Nerka 0,8 (+) (+)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,8
1015990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
1016000 f) drobiu 0,01 (*)
1016010 Mięśnie 0,03 (*)
1016020 Tłuszcz 0,03 (*)
1016030 Wątroba 0,03
1016040 Nerka 0,03
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03
1016990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,1 0,01 (*)
1017020 Tłuszcz 0,15 0,01 (*)
1017030 Wątroba 0,5 0,02
1017040 Nerka 0,8 0,02
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,8 0,02
1017990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
1020000 Mleko 0,01 (*) 0,06 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1020010 Bydło (+) (+)
1020020 Owce (+) (+)
1020030 Kozy (+) (+)
1020040 Konie (+) (+)
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*) 0,15 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE

WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksyamid (PAM)
(O) NDP nie będzie miał zastosowania do towarów pochodzenia roślinnego
Cykloksydym, w tym produkty rozpadu i reakcji, które można oznaczyć jako kwas 3-(3-tianylo)glutarowy S-dioksyd (BH 517-TGSO2) lub kwas 3-hydroksy-3-(3-tianylo)
glutarowy S-dioksyd (BH 517-5-OH-TGSO2) lub jego pochodne, obliczane łącznie jako cycloksydym
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zda-
niu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu
pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0251010 Roszpunka warzywna
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0500030 Kukurydza
Cyflumetofen (suma izomerów)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zda-
niu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
Pentiopirad (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące hydrolizy metabolitu 1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksyamidu (PAM) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0251010 Roszpunka warzywna
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0401090 Nasiona bawełny
0500080 Sorgo japońskie
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące hydrolizy metabolitu 1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksyamidu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości oraz hydrolizy metabolitu 1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksyamidu (PAM) są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0251020 Sałaty
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0500010 Jęczmień

Suma metobromuronu i 4-bromofenylomocznika wyrażona jako metobromuron

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz metabolizmu zwierząt gospodarskich są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja
uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0211000 a) ziemniaki
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zda-
niu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0152000 b) truskawki
0213020 Marchew
0213060 Pasternak
0252010 Szpinak
0254000 d) rukiew wodna
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0270010 Szparagi
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0300010 Fasola
0300030 Groch
0401050 Ziarna słonecznika
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, badań pozostałości i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP,
Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich
brak.
0251010 Roszpunka warzywna
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu zwierząt gospodarskich są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o któ-
rych mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie"
2)
w załączniku II kolumna dotycząca cyflutryny otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Cyflutryna (cyflutryna w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)) (F)
(1) (2) (3)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,3
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,01 (*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe
0130010 Jabłka 0,1
0130020 Gruszki 0,1
0130030 Pigwy 0,01 (*)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0,01 (*)
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0,01 (*)
0130990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*)
0140010 Morele
0140020 Czereśnie
0140030 Brzoskwinie
0140040 Śliwki
0140990 Pozostałe (2)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce 0,01 (*)
0151000 a) winogrona
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie
0154020 Żurawiny
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
0154990 Pozostałe (2)
0160000 Owoce różne z 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe (2)
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe (2)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe (2)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0230000 Warzywa owocowe
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory 0,2
0231020 Papryka roczna 0,2
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,2
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,01 (*)
0231990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,01 (*)
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,01 (*)
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,01 (*)
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,01 (*)
0242020 Kapusta głowiasta 0,08
0242990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe 0,01 (*)
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa 0,01 (*)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe (2)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,01 (*)
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 (*)
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe (2)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*)
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0270990 Pozostałe (2)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,01 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,01 (*)
0401030 Nasiona maku 0,01 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,01 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,01 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 0,07
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,03
0401080 Nasiona gorczycy 0,01 (*)
0401090 Nasiona bawełny 0,7
0401100 Nasiona dyni 0,01 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,01 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,01 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,01 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,01 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,01 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,01 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA
0500010 Jęczmień 0,3(+)
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,01 (*)
0500030 Kukurydza 0,01 (*)
0500040 Proso zwyczajne 0,01 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,01 (*)
0500060 Ryż siewny 0,01 (*)
0500070 Żyto zwyczajne 0,01 (*)
0500080 Sorgo japońskie 0,01 (*)
0500090 Pszenica zwyczajna 0,04(+)
0500990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*)
0610000 Herbaty
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000 CHMIEL 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,03
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,01
1011020 Tłuszcz 0,2
1011030 Wątroba 0,02
1011040 Nerka 0,02
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1011990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,01
1012020 Tłuszcz 0,2
1012030 Wątroba 0,02
1012040 Nerka 0,02
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1012990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,01
1013020 Tłuszcz 0,2
1013030 Wątroba 0,02
1013040 Nerka 0,02
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1013990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,01
1014020 Tłuszcz 0,2
1014030 Wątroba 0,02
1014040 Nerka 0,02
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1014990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,01
1015020 Tłuszcz 0,2
1015030 Wątroba 0,02
1015040 Nerka 0,02
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1015990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1016000 f) drobiu 0,01 (*)
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,01
1017020 Tłuszcz 0,2
1017030 Wątroba 0,02
1017040 Nerka 0,02
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2
1017990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1020000 Mleko
1020010 Bydło 0,02
1020020 Owce 0,02
1020030 Kozy 0,02
1020040 Konie 0,01
1020990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO

PRODUKCJI PASZ (8)

1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Cyflutryna (cyflutryna w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)) (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 27 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0500010 Jęczmień
0500090 Pszenica zwyczajna"
3)
w załączniku III część A skreśla się kolumny dotyczące cykloksydymu, cyflumetofenu i pentiopiradu;
4)
w załączniku III część B skreśla się kolumnę dotyczącą cyflutryny.
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for beta- cyfluthrin and cyfluthrin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości beta-cyflutryny i cyflutryny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2021;19(9):6837.
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 470/2009 z dnia 6 maja 2009 r. ustanawiające wspólnotowe procedury określania maksymalnych limitów pozostałości substancji farmakologicznie czynnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 oraz zmieniające dyrektywę 2001/82/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i rozporządzenie (WE) nr 726/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 152 z 16.6.2009, s. 11).
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for cycloxy- dim according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cykloksydymu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5962.
5 "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for cycloxidim in strawberries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości cykloksydymu w truskawkach). Dziennik EFSA 2018;16(8):5404.
6 Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/976 z dnia 4 czerwca 2021 r. zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cykloksydymu, mepikwatu, szczepu Metschnikowia fructicola NRRL Y-27328 i proheksadionu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 216 z 18.6.2021, s. 1).
7 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for cyflume- tofen according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyflumetofenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2021;19(8):6812.
8 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for metobro- muron according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości metobromuronu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2021;19(9):6841.
9 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for penthio- pyrad according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pentiopiradu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2021;19 (9):6810.

Zmiany w prawie

KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2023.25.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2023/173 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1-metylo-3-(trifluorometylo)-1H-pirazolo-4-karboksamidu (PAM), cykloksydymu, cyflumetofenu, cyflutryny, metobromuronu i pentiopiradu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 26/01/2023
Data ogłoszenia: 27/01/2023
Data wejścia w życie: 16/08/2023, 16/02/2023