Rozporządzenie 2023/1719 zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izoksabenu, metaldehydu, Metarhizium brunneum szczep Ma 43, paklobutrazolu i feromonów łuskoskrzydłych o łańcuchach prostych (SCLP) w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/1719
z dnia 8 września 2023 r.
zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izoksabenu, metaldehydu, Metarhizium brunneum szczep Ma 43, paklobutrazolu i feromonów łuskoskrzydłych o łańcuchach prostych (SCLP) w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("NDP") izoksabenu, metaldehydu i paklobutrazolu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W odniesieniu do Metarhizium brunneum szczep Ma 43 i feromonów łuskoskrzydłych o łańcuchach prostych (SCLP) nie określono NDP ani nie włączono tych substancji do załącznika IV do tego rozporządzenia, zatem zastosowanie ma wartość wzorcowa określona w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2) W przypadku metaldehydu złożono na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek o zmianę obecnych NDP w odniesieniu do kapustnych kwitnących i kapustnych liściowych.

(3) Ponadto w ramach innego wniosku złożonego na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w trakcie przeglądu przeprowadzonego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 inny wnioskodawca przedłożył informacje, które nie były wcześniej dostępne, na temat badania hydrolizy dotyczącego wpływu sterylizacji na charakter pozostałości. Badanie to wykazało, że obecne NDP metaldehydu w ziemniakach, pozostałych warzywach korzeniowych i bulwiastych oprócz buraka cukrowego (z wyjątkiem brukwi/karpieli), pomidorach, oberżynach/ bakłażanach, warzywach kapustnych (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drob- nych liściach), sałatach i warzywach sałatowych, szpinaku i podobnych liściach, karczochach zwyczajnych są w pełni poparte danymi.

(4) W odniesieniu do paklobutrazolu podczas przeglądu przeprowadzonego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioskodawca przedłożył wcześniej niedostępne informacje na temat reprezentatywnego badania dotyczącego metabolizmu pierwotnego w uprawach owocowych. Badanie to wykazało, że obecne NDP tej substancji w jabłkach, gruszkach, pigwach, owocach nieszpułki zwyczajnej, owocach nieśplika japońskiego/owocach misz- pelnika japońskiego, morelach i brzoskwiniach są w pełni poparte danymi.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wszystkie te wnioski zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji i Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").

(6) Urząd ocenił wnioski i sprawozdania z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for metaldehyde in certain legume vegetables and pulses" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP metaldehydu w niektórych warzywach strączkowych i jadalnych nasionach roślin strączkowych). Dziennik EFSA 2014;12(1):3537.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. "Reasoned Opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for paclobutrazol" (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP paklobutra- zolu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2022;20(11):7651.

(7) Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął przy tym pod uwagę najnowsze dane na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(8) W odniesieniu do izoksabenu złożono wniosek o zmianę obecnego NDP w korniszonach na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) W odniesieniu do tego wniosku państwo członkowskie wystąpiło o zastosowanie przyspieszonej procedury przewidzianej w wytycznych technicznych dotyczących procedury ustalania NDP 3  w celu ustalenia NDP na podstawie badań pozostałości na cukiniach.

(10) Urząd dokonał oceny badań pozostałości na cukiniach w ramach przeglądu obecnych NDP izoksabenu i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP 4 . Opinia ta opiera się na aktualnej wiedzy naukowej i technicznej w tej dziedzinie. Ponieważ należy ekstrapolować z badań pozostałości przeprowadzonych na cukiniach na korniszony, co potwierdzają unijne wytyczne w sprawie ekstrapolacji NDP 5 , nie ma potrzeby zwracania się do Urzędu o przedstawienie uzasadnionej opinii dotyczącej w szczególności korniszonów.

(11) Należy zatem ustalić NDP izoksabenu w korniszonach na poziomie 0,05 mg/kg na podstawie badań pozostałości przeprowadzonych na cukiniach.

(12) Zatwierdzenia substancji czynnych niskiego ryzyka: Metarhizium brunneum szczep Ma 43 i feromony łuskoskrzyd- łych o łańcuchach prostych (SCLP) zostały odnowione odpowiednio rozporządzeniami wykonawczymi Komisji (UE) 2022/383 6  i (UE) 2022/1251 7 . Nie oczekuje się, że warunki stosowania tych substancji doprowadzą do obecności w żywności lub paszy pozostałości, które mogą stanowić ryzyko dla konsumentów, w związku z czym NDP nie są wymagane. Należy zatem włączyć te substancje do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(13) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 tego rozporządzenia.

(14) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(15) Ze względów technicznych zmiany proponowanych NDP powinny mieć zastosowanie później niż zmiany wprowadzone rozporządzeniem Komisji (UE) 2023/466 8 .

(16) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 27 września 2023 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 września 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

W rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące izoksabenu, metaldehydu i paklobutrazolu otrzymują brzmienie:

""ZALACZNIK II

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Izoksaben Metaldehyd Paklobutrazol (suma izomerów składowych)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE;

ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0,05 (*)
0110000 Owoce cytrusowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,01 (*) 0,01 (*)
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,01 (*) 0,05
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*)
0140010 Morele 0,15
0140020 Czereśnie 0,01 (*)
0140030 Brzoskwinie 0,15
0140040 Śliwki 0,01 (*)
0140990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce 0,01 (*)
0151000 a) winogrona 0,01 (*)
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,01
0153000 c) owoce leśne 0,01 (*)
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 (*)
0154010 Borówki amerykańskie
0154020 Żurawiny
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
0154990 Pozostałe (2)
0160000 Owoce różne z 0,01 (*) 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat
0161050 Karambola
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia
0161070 Czapetka kuminowa
0161990 Pozostałe (2)
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/ Owoce guanabany
0163990 Pozostałe (2)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*) 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,15
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki 0,3(+)
0213020 Marchew 0,3(+)
0213030 Seler zwyczajny 0,3(+)
0213040 Chrzan pospolity 0,3(+)
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,3(+)
0213060 Pasternak 0,3(+)
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,3(+)
0213080 Rzodkiew zwyczajna 0,3(+)
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,3(+)
0213100 Brukiew/Karpiel 0,05 (*)
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,3(+)
0213990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae 0,01 (*)
0231010 Pomidory 0,15(+)
0231020 Papryka roczna 0,05 (*)
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,15(+)
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,05 (*)
0231990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,05 (*)
0232010 Ogórki 0,01 (*)
0232020 Korniszony 0,05
0232030 Cukinie 0,05
0232990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,01 (*) 0,05 (*)
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (*) 0,05 (*)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (*) 0,05 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,01 (*) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,7
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste 0,4
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe (2)
0243000 c) kapustne liściowe 6
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa 0,15
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne 0,01 (*)
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 2 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe (2)
0252000 b) szpinak i podobne liście 2 0,01 (*)
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,05 (*) 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,05 (*) 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liścias- ta/cykoria brukselska 0,05 (*) 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 2 0,02 (*)
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 0,01 (*) 0,4
0260020 Fasola (bez strąków) 0,02 0,3
0260030 Groch (w strąkach) 0,01 (*) 0,4
0260040 Groch (bez strąków) 0,02 0,3
0260050 Soczewica 0,01 (*) 0,05 (*)
0260990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,05 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,05 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,05 (*)
0270030 Seler 0,05 (*)
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,05 (*)
0270050 Karczochy zwyczajne 0,07
0270060 Pory 1,5
0270070 Rabarbar 0,05 (*)
0270080 Pędy bambusa 0,05 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,05 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,2 0,01 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*) 0,01 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,6
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,05 (*)
0401030 Nasiona maku 0,6
0401040 Ziarna sezamu 0,6
0401050 Ziarna słonecznika 0,6
0401060 Ziarna rzepaku 0,6
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,6
0401080 Nasiona gorczycy 0,6
0401090 Nasiona bawełny (+) 0,6
0401100 Nasiona dyni 0,6
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,6
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,6
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,6
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,6
0401150 Rącznik pospolity 0,05 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,05 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0500010 Jęczmień
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny
0500060 Ryż siewny
0500070 Żyto zwyczajne
0500080 Sorgo japońskie
0500090 Pszenica zwyczajna
0500990 Pozostałe (2)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0610000 Herbaty
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów (+)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski (+)
0631020 Ketmia szczawiowa (+)
0631030 Róża (+)
0631040 Jaśmin (+)
0631050 Lipa (+)
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni (+)
0633010 Kozłek lekarski (+)
0633020 Żeń-szeń (+)
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000 CHMIEL 0,05 (*)(+) 0,1 (*) 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,05 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA

ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000 Towary z 0,01 (*) 0,01 (*)(+) 0,01 (*)
1011000 a) świń (+)
1011010 Mięśnie (+)
1011020 Tłuszcz (+)
1011030 Wątroba (+)
1011040 Nerka (+)
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+)
1011990 Pozostałe (2) (+)
1012000 b) bydła (+)
1012010 Mięśnie (+)
1012020 Tłuszcz (+)
1012030 Wątroba (+)
1012040 Nerka (+)
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+)
1012990 Pozostałe (2) (+)
1013000 c) owiec (+)
1013010 Mięśnie (+)
1013020 Tłuszcz (+)
1013030 Wątroba (+)
1013040 Nerka (+)
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+)
1013990 Pozostałe (2) (+)
1014000 d) kóz (+)
1014010 Mięśnie (+)
1014020 Tłuszcz (+)
1014030 Wątroba (+)
1014040 Nerka (+)
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+)
1014990 Pozostałe (2) (+)
1015000 e) koniowatych (+)
1015010 Mięśnie (+)
1015020 Tłuszcz (+)
1015030 Wątroba (+)
1015040 Nerka (+)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+)
1015990 Pozostałe (2) (+)
1016000 f) drobiu (+)
1016010 Mięśnie (+)
1016020 Tłuszcz (+)
1016030 Wątroba (+)
1016040 Nerka (+)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+)
1016990 Pozostałe (2) (+)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych (+)
1017010 Mięśnie (+)
1017020 Tłuszcz (+)
1017030 Wątroba (+)
1017040 Nerka (+)
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) (+)
1017990 Pozostałe (2) (+)
1020000 Mleko 0,01 (*) 0,01 (*)(+) 0,01 (*)
1020010 Bydło (+)
1020020 Owce (+)
1020030 Kozy (+)
1020040 Konie (+)
1020990 Pozostałe (2) (+)
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*) 0,01 (*)(+) 0,01 (*)
1030010 Kury (+)
1030020 Kaczki (+)
1030030 Gęsi (+)
1030040 Przepiórki (+)
1030990 Pozostałe (2) (+)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,01 (*) 0,01 (*)(+) 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,01 (*)(+) 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,01 (*)(+) 0,01 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY

SPOŻYWCZE (9)

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Izoksaben

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 marca 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0401090 Nasiona bawełny

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 marca 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0631000 a) kwiatów

0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020 Ketmia szczawiowa

0631030 Róża

0631040 Jaśmin

0631050 Lipa

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 marca 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0633000 c) korzeni

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeń-szeń

0700000 CHMIEL

Metaldehyd
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne.
Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedło-
żone do dnia 14 marca 2017 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0231010 Pomidory
0231030 Oberżyny/Bakłażany
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedo-
stępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one
przedłożone do dnia 14 marca 2017 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich
brak.
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1011990 Pozostałe (2)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1012990 Pozostałe (2)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1013990 Pozostałe (2)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1014990 Pozostałe (2)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1015990 Pozostałe (2)
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990 Pozostałe (2)
1020000 Mleko
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1050000 Płazy i gady
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe";";
2)
w załączniku IV dodaje się następujące pozycje, zachowując porządek alfabetyczny: "Metarhizium brunneum szczep Ma 43", "feromony łuskoskrzydłych o łańcuchach prostych (SCLP)".
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. "Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue levels for metaldehyde in flowering brassica and leafy brassica" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości metaldehydu w kapustnych kwitnących i kapustnych liściowych). Dziennik EFSA 2023;21(3):7885.
3 "Technical guidelines MRL setting procedure in accordance with Articles 6 to 11 of Regulation (EC) No 396/2005 and Article 8 of Regulation (EC) No 1107/2009" (Wytyczne techniczne dotyczące procedury ustalania NDP zgodnie z art. 6-11 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i art. 8 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009) (SANTE/2015/10595 Rev. 6.1).
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for isoxaben according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izoksabenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2022;20(1):7062.
5 "Technical guidelines on data requirements for setting maximum residue levels, comparability of residue trials and extrapolation of residue data on products from plant and animal origin" (Wytyczne techniczne w sprawie wymogów dotyczących danych na potrzeby ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości, porównywalności badań pozostałości i ekstrapolacji danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego) (SANTE/2019/12752 - 23 listopada 2020 r.).
6 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/383 z dnia 4 marca 2022 r. w sprawie odnowienia zatwierdzenia substancji czynnej niskiego ryzyka Metarhizium brunneum szczep Ma 43 (wcześniejsza nazwa: Metarhizium anisopliae var. anisopliae szczep BIPESCO 5/F52), zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 76 z 7.3.2022, s. 1).
7 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/1251 z dnia 19 lipca 2022 r. w sprawie odnowienia zatwierdzenia substancji czynnych feromony łuskoskrzydłych o łańcuchach prostych (octany) jako substancji czynnej niskiego ryzyka i feromony łuskoskrzydłych o łańcuchach prostych (aldehydy i alkohole), zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009, oraz w sprawie zmiany załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 191 z 20.7.2022, s. 35).
8 Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/466 z dnia 3 marca 2023 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izoksabenu, nowaluronu i tetrakonazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 68 z 6.3.2023, s. 55).

Zmiany w prawie

KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2023.223.9

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2023/1719 zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izoksabenu, metaldehydu, Metarhizium brunneum szczep Ma 43, paklobutrazolu i feromonów łuskoskrzydłych o łańcuchach prostych (SCLP) w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 08/09/2023
Data ogłoszenia: 11/09/2023
Data wejścia w życie: 27/09/2023, 01/10/2023