KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania oraz odnawiania takich zezwoleń.
(2) Preparaty Lactiplantibacillus plantarum DSM 12836 (wcześniejsza nazwa taksonomiczna Lactobacillus plantarum DSM 12836), Lactiplantibacillus plantarum DSM 12837 (wcześniejsza nazwa taksonomiczna Lactobacillus plantarum DSM 12837), Lentilactobacillus buchneri DSM 16774 (wcześniejsza nazwa taksonomiczna Lactobacillus buchneri DSM 16774), Pediococcus acidilactici DSM 16243, Pediococcus pentosaceus DSM 12834, Lacticaseibacillus paracasei DSM 16245 (wcześniejsza nazwa taksonomiczna Lactobacillus paracasei DSM 16245), Levilactobacillus brevis DSM 12835 (wcześniejsza nazwa taksonomiczna Lactobacillus brevis DSM 12835), Lacticaseibacillus rhamnosus NCIMB 30121 (wcześniejsza nazwa taksonomiczna Lactobacillus rhamnosus NCIMB 30121), Lactococcus lactis NCIMB 30160, Lenti- lactobacillus buchneri DSM 12856 (wcześniejsza nazwa taksonomiczna Lactobacillus buchneri DSM 12856) i Lactococcus lactis DSM 11037 zostały dopuszczone na okres 10 lat jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1263/2011 2 .
(3) Zgodnie z art. 14 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wnioski o odnowienie zezwolenia na stosowanie preparatów Lactiplantibacillus plantarum DSM 12836, Lactiplantibacillus plantarum DSM 12837, Lentilactobacillus buchneri DSM 16774, Pediococcus acidilactici DSM 16243, Pediococcus pentosaceus DSM 12834, Lacticaseibacillus paracasei DSM 16245, Levilactobacillus brevis DSM 12835, Lacticaseibacillus rhamnosus NCIMB 30121, Lactococcus lactis NCIMB 30160, Lentilactobacillus buchneri DSM 12856 i Lactococcus lactis DSM 11037 jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt, wnosząc o sklasyfikowanie dodatków w kategorii "dodatki technologiczne" i w grupie funkcjonalnej "dodatki do kiszonki". Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 14 ust. 2 tego rozporządzenia.
(4) W opiniach z dnia 5 maja 2021 r. 3 ,4 , 23 czerwca 2021 r. 5 ,6 ,7 , 29 września 2021 r. 8 ,9 ,10 , 10 listopada 2021 r. 11 , 26 stycznia 2022 r. 12 i 23 marca 2022 r. 13 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że wnioskodawcy przedstawili dowody na to, że w dopuszczonych warunkach stosowania dodatki te pozostają bezpieczne dla wszystkich gatunków zwierząt, konsumentów i środowiska. Urząd stwierdził również, że preparaty nie działają drażniąco na skórę i oczy, ale należy je uznać za substancje potencjalnie działające uczulająco na skórę i na drogi oddechowe.
(5) Zgodnie z art. 5 ust. 4 lit. c) rozporządzenia Komisji (WE) nr 378/2005 14 laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003 uznało, że wnioski i zalecenia zawarte w poprzednich ocenach są ważne i mają zastosowanie do bieżących wniosków.
(6) Ocena preparatów dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy odnowić zezwolenie na stosowanie tych dodatków.
(7) W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku.
(8) W związku z odnowieniem zezwolenia na stosowanie tych preparatów jako dodatków paszowych oraz w związku z wygaśnięciem innego zezwolenia, którego dotyczy rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 1263/2011, rozporządzenie to należy uchylić.
(9) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie preparatów Lactiplantibacillus plantarum DSM 12836, Lactiplantibacillus plantarum DSM 12837, Lenti- lactobacillus buchneri DSM 16774, Lacticaseibacillus paracasei DSM 16245, Levilactobacillus brevis DSM 12835, Lacticasei- bacillus rhamnosus NCIMB 30121 i Lentilactobacillus buchneri DSM 12856, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z odnowienia zezwolenia.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich pań stwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 30 czerwca 2023 r.
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1263/2011 z dnia 5 grudnia 2011 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie Lactobacillus buchneri (DSM 16774), Lactobacillus buchneri (DSM 12856), Lactobacillus paracasei (DSM 16245), Lactobacillus paracasei (DSM 16773), Lactobacillus plantarum (DSM 12836), Lactobacillus plantarum (DSM 12837), Lactobacillus brevis (DSM 12835), Lactobacillus rhamnosus (NCIMB 30121), Lactococcus lactis (DSM 11037), Lactococcus lactis (NCIMB 30160), Pediococcus acidilactici (DSM 16243) i Pediococcus pen- tosaceus (DSM 12834) jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt (Dz.U. L 322 z 6.12.2011, s. 3).
3 Dziennik EFSA 2021; 19(6):6626.
4 Dziennik EFSA 2021; 19(6):6614.
5 Dziennik EFSA 2021; 19(7):6696.
6 Dziennik EFSA 2021; 19(7):6697.
7 Dziennik EFSA 2021; 19(7):6713.
8 Dziennik EFSA 2021; 19(11):6902.
9 Dziennik EFSA 2021; 19(11):6900.
10 Dziennik EFSA 2021; 19(11):6901.
11 Dziennik EFSA 2022; 20(1):6975.
12 Dziennik EFSA 2022; 20(2):7148.
13 Dziennik EFSA 2022; 20(4):7241.
14 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 378/2005 z dnia 4 marca 2005 r. w sprawie szczegółowych zasad wykonania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w zakresie obowiązków i zadań laboratorium referencyjnego Wspólnoty dotyczących wniosków o wydanie zezwolenia na stosowanie dodatków paszowych (Dz.U. L 59 z 5.3.2005, s. 8).