Wiersz |
Państwo pochodzenia |
Żywność i pasze (zamierzone zastosowanie) |
Kod CN f) |
Podpo- zycja TARIC |
Zagrożenie |
Częstotliwość kontroli identyfikacyjnych i bezpośrednich (%) |
|
|
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) w łupinach |
0802 21 00 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) bez łupin |
0802 22 00 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy leszczyny |
ex 0813 50 39; |
70 |
|
|
|
|
ex 0813 50 91; |
70 |
|
|
|
|
|
ex 0813 50 99 |
70 |
|
|
|
|
- Pasta z orzechów leszczyny |
ex 2007 10 10; |
70 |
|
|
|
|
|
ex 2007 10 99; |
40 |
|
|
|
|
|
ex 2007 99 39; |
05; 06 |
|
|
|
|
|
ex 2007 99 50; |
33 |
|
|
|
|
|
ex2007 99 97 |
23 |
|
|
|
|
- Orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszanki |
ex 2008 19 12; |
30 |
|
|
|
|
ex 2008 19 19; |
30 |
|
|
|
|
ex 2008 19 92; |
30 |
|
|
|
|
|
ex 2008 19 95; |
20 |
|
|
|
|
|
ex 2008 19 99; |
30 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 12; |
15 |
|
|
1 |
Azerbejdżan (AZ) |
|
ex 2008 97 14; |
15 |
Aflatoksyny |
20 |
|
|
ex 2008 97 16; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 18; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 32; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 34; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 36; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 38; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 51; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 59; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 72; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 74; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 76; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 78; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 92; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 93; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 94; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 96; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 97; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 98; |
15 |
|
|
|
|
- Mąka, mączka i proszek z orzechów leszczyny |
ex 1106 30 90 |
40 |
|
|
|
|
- Olej z orzechów leszczyny (Żywność)
|
ex 1515 90 99 |
20 |
|
|
|
|
- Orzechy brazylijskie w łupinach |
0801 21 00; |
|
|
|
|
|
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy brazylijskie w łupinach (Żywność)
|
ex 0813 50 31; |
20 |
|
|
|
|
ex 0813 50 39; |
20 |
Aflatoksyny |
50 |
|
|
ex 0813 50 91; |
20 |
|
|
|
|
ex 0813 50 99 |
20 |
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne, w łupinkach |
1202 41 00 |
|
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne łuskane |
1202 42 00 |
|
|
|
|
|
- Masło orzechowe |
2008 11 10 |
|
|
|
2 |
Brazylia (BR) |
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane |
2008 11 91; |
|
Pozostałości pestycydów (3) |
30 |
|
2008 11 96; |
|
|
|
|
|
2008 11 98 |
|
|
|
|
|
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych |
2305 00 00 |
|
|
|
|
|
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych |
ex 1208 90 00 |
20 |
|
|
|
|
- Pasta z orzeszków ziemnych |
ex 2007 10 10 |
80 |
|
|
|
|
(Żywność i pasze) |
ex 2007 10 99 |
50 |
|
|
|
|
|
ex 2007 99 39 |
07; 08 |
|
|
|
|
Olej palmowy |
151110 90 |
|
|
|
|
Wybrzeże Kości Słoniowej (CI) |
(Żywność) |
1511 90 11 |
|
Barwniki Sudan (14) |
20 |
3 |
|
ex 1511 90 19 |
90 |
|
|
|
|
1511 90 99 |
|
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne, w łupinkach |
1202 41 00 |
|
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne łuskane |
1202 42 00 |
|
|
|
|
|
- Masło orzechowe |
2008 11 10 |
|
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane |
2008 11 91; |
|
|
|
|
|
2008 11 96; |
|
|
|
|
|
|
2008 11 98 |
|
|
|
4 |
Chiny (CN) |
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych |
2305 00 00 |
|
Aflatoksyny |
10 |
|
|
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych |
ex 1208 90 00 |
20 |
|
|
|
|
- Pasta z orzeszków ziemnych |
ex 2007 10 10 |
80 |
|
|
|
|
(Żywność i pasze) |
ex 2007 10 99 |
50 |
|
|
|
|
|
ex 2007 99 39 |
07; 08 |
|
|
|
|
Słodka papryka (Capsicum annuum) (Żywność - rozgniatana lub mielona)
|
ex 0904 22 00 |
11 |
Salmonella (4) |
10 |
|
|
Herbata, nawet aromatyzowana (Żywność) |
0902 |
|
Pozostałości pestycydów (3) (5) |
20 |
5 |
Kolumbia (CO) |
Granadilla i passiflora (Passiflora ligularis i Passiflora edulis) (Żywność) |
ex 0810 90 20 |
30 |
Pozostałości pestycydów (3) |
10 |
|
|
- Słodka papryka (Capsicum annuum) |
0709 60 10 |
|
|
|
|
Republika Dominikańska (DO) |
|
0710 80 51 |
|
Pozostałości pestycydów (3) (17) |
|
6 |
- Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)
|
ex 0709 60 99 |
20 |
50 |
|
ex 0710 80 59 |
20 |
|
|
|
- Słodka papryka (Capsicum annuum) |
0709 60 10 0710 80 51
|
|
|
|
|
|
- Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)
|
ex 0709 60 99 |
20 |
Pozostałości pestycy- |
30 |
7 |
Egipt (EG) |
ex 0710 80 59 |
20 |
dów (3) (6) |
|
|
|
Pomarańcze (Żywność - świeża lub suszona)
|
0805 10 |
|
Pozostałości pestycydów (3) |
30 |
|
|
Flaszowiec łuskowaty (Annona squamosa) (Żywność - świeża lub schłodzona) |
ex 0810 90 75 |
20 |
Pozostałości pestycydów (3) |
20 |
|
|
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) w łupinach |
0802 21 00 |
|
|
|
|
|
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) bez łupin |
0802 22 00 |
|
|
|
|
|
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy leszczyny |
ex 0813 50 39; |
70 |
|
|
|
|
ex 0813 50 91; |
70 |
|
|
|
|
|
ex 0813 50 99 |
70 |
|
|
|
|
- Pasta z orzechów leszczyny |
ex 2007 10 10; |
70 |
|
|
|
|
|
ex 2007 10 99; |
40 |
|
|
|
|
|
ex 2007 99 39; |
05; 06 |
|
|
|
|
|
ex 2007 99 50; |
33 |
|
|
|
|
|
ex 2007 99 97 |
23 |
|
|
|
|
- Orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszanki |
ex 2008 19 12; ex 2008 19 19;
ex 2008 19 92;
|
30 30
30
|
|
|
|
|
|
ex 2008 19 95; |
20 |
|
|
|
|
|
ex 2008 19 99; |
30 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 12; |
15 |
|
|
8 |
Gruzja (GE) |
|
ex 2008 97 14; |
15 |
Aflatoksyny |
30 |
|
|
|
ex 2008 97 16; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 18; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 32; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 34; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 36; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 38; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 51; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 59; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 72; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 74; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 76; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 78; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 92; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 93; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 94; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 96; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 97; |
15 |
|
|
|
|
|
ex 2008 97 98; |
15 |
|
|
|
|
- Mąka, mączka i proszek z orzechów leszczyny |
ex 1106 30 90 |
40 |
|
|
|
|
- Olej z orzechów leszczyny |
ex 1515 90 99 |
20 |
|
|
|
|
(Żywność) |
|
|
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne, w łupinkach |
1202 41 00 |
|
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne łuskane |
1202 42 00 |
|
|
|
|
|
- Masło orzechowe |
2008 11 10 |
|
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki |
2008 11 91; |
|
|
|
|
|
2008 11 96; |
|
|
|
|
|
|
2008 11 98; |
|
|
|
|
|
|
ex 2008 19 12; |
40 |
|
|
|
|
|
ex 2008 19 19; |
50 |
Aflatoksyny |
50 |
9 |
Gambia (GM) |
|
ex 2008 19 92; |
40 |
|
|
|
ex 2008 19 95; |
40 |
|
|
|
|
|
ex 2008 19 99 |
50 |
|
|
|
|
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych |
2305 00 00 |
|
|
|
|
|
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych |
ex 1208 90 00 |
20 |
|
|
|
|
- Pasta z orzeszków ziemnych |
ex 2007 10 10 |
80 |
|
|
|
|
(Żywność i pasze) |
ex 2007 10 99 |
50 |
|
|
|
|
|
ex 2007 99 39 |
07; 08 |
|
|
10 |
Izrael (IL)16 |
Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) (Żywność) |
ex 1211 90 86 |
20 |
Pozostałości pestycydów (3) |
10 |
Mięta (Mentha) (Żywność) |
ex 1211 90 86 |
30 |
Pozostałości pestycydów (3) |
10 |
|
|
Liście betelu (Piper betle L.) (Żywność) |
ex 1404 90 00 (10) |
10 |
Salmonella (4) |
30 |
|
|
Ketmia jadalna |
ex 0709 99 90; |
20 |
Pozostałości pestycy- dów(3)(7)(13) |
20 |
|
|
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
ex 0710 80 95 |
30 |
|
|
|
Moringa olejodajna (Moringa oleifera) |
ex 0709 99 90 |
10 |
Pozostałości pestycydów (3) |
20 |
|
|
(Żywność świeża, schłodzona lub mrożona) |
ex 0710 80 95 |
75 |
|
|
Ryż (Żywność)
|
1006 |
|
Aflatoksyny ochratok- syna A |
5 |
|
|
Pozostałości pestycydów (3) |
10 |
|
|
Wspięga chińska (Vigna unguiculata ssp.
sesquipedalis, Vigna unguiculata ssp. unguiculata)
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone
lub mrożone)
|
ex 0708 20 00; ex 0710 22 00
|
10 10
|
Pozostałości pestycydów (3) |
20 |
|
|
Guawa (Psidium guajava) (Żywność) |
ex 0804 50 00 |
30 |
Pozostałości pestycydów (3) |
30 |
|
|
Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) (Żywność - suszone przyprawy)
|
0908 11 00; 0908 12 00
|
|
Aflatoksyny |
30 |
11 |
Indie (IN) |
Papryka z rodzaju Capsicum (słodka lub inna niż słodka) (Żywność - suszona, pieczona, rozgniatana lub mielona) |
0904 21 10 |
|
|
|
|
|
ex 0904 22 00 |
11; 19 |
|
|
|
|
ex 0904 21 90 |
20 |
Aflatoksyny |
10 |
|
|
ex 2005 99 10 |
10; 90 |
|
|
|
|
ex 2005 99 80 |
94 |
|
|
|
|
- Chleb świętojański |
1212 92 00 |
|
|
|
|
|
- Nasiona chleba świętojańskiego, niełuszczone, niekru- szone ani niemielone |
1212 99 41 |
|
Pozostałości pestycydów (13) |
|
|
|
- Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z chleba świętojańskiego lub nasion chleba świętojańskiego (Żywność i pasze)
|
1302 32 10 |
|
20 |
Guma guar (Żywność i pasze)
|
ex 1302 32 90 |
|
Pozostałości pestycydów (13) |
20 |
Pentachlor- ofenol i dioksyny |
50 |
- Nasiona kminu rzymskiego - Nasiona kminu rzymskiego, rozgniatane lub mielone
(Żywność)
|
0909 31 00 0909 32 00
|
|
Pozostałości pestycydów (3) |
20 |
12 |
Kenia (KE) |
Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) (Żywność - świeża lub schłodzona)
|
070820 |
|
Pozostałości pestycydów (3) |
10 |
Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
ex 0709 60 99; ex 0710 80 59
|
20 20
|
Pozostałości pestycydów (3) |
20 |
13 |
Korea Południowa (KR) |
Suplementy diety zawierające składniki botaniczne (17) (Żywność) |
ex1302 ex 2106
|
|
Pozostałości pestycydów (13) |
30 |
Makaron błyskawiczny typu noodle zawierający przyprawy korzenne/przyprawy kulinarne lub sosy (Żywność) |
ex 1902 30 10 |
30 |
Pozostałości pestycydów (13) |
20 |
14 |
Sri Lanka (LK) |
Wąkrotka azjatycka (Centella asiatica) (Żywność)
|
ex 1211 90 86 |
60 |
Pozostałości pestycydów (3) |
50 |
Alternantera bezszypułkowa (Alternanthera sessilis) (Żywność)
|
ex 0709 99 90 |
35 |
Pozostałości pestycydów (3) |
50 |
15 |
Madagaskar (MG) |
Fasolnik chiński (Vigna unguiculata) (Żywność) |
0713 35 00 |
|
Pozostałości pestycydów (3) |
10 |
16 |
Meksyk (mx) |
Papaja zielona (Carica papaya) (Żywność - świeża lub schłodzona) |
080720 00 |
|
Pozostałości pestycydów (3) |
20 |
17 |
Malezja (my) |
Owoce chlebowca (Artocarpus heterofillas) (Żywność - świeża) |
ex 0810 90 20 |
20 |
Pozostałości pestycydów (3) |
50 |
|
|
Mieszanki przypraw (Żywność)
|
0910 91 10; 0910 91 90
|
|
Aflatoksyny |
50 |
18 |
Pakistan (PK) |
Ryż (Żywność)
|
1006 |
|
Aflatoksyny ochratok- syna A |
10 |
|
|
|
|
|
Pozostałości pestycydów (3) |
5 |
|
|
Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
ex 0709 60 99; |
20 |
Pozostałości |
|
|
|
ex 0710 80 59 |
20 |
pestycydów (3) |
20 |
|
Rwanda (RW) |
Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
ex 0709 60 99; |
20 |
Pozostałości |
|
19 |
ex 0710 80 59 |
20 |
pestycydów (3) |
20 |
|
|
- Orzeszki ziemne, w łupinkach |
1202 41 00 |
|
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne łuskane |
1202 42 00 |
|
|
|
|
|
- Masło orzechowe |
2008 11 10 |
|
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki |
2008 11 91; |
|
|
|
|
|
2008 11 96; |
|
|
|
20 |
Sudan(SD) |
|
2008 11 98; |
|
Aflatoksyny |
50 |
|
|
|
ex 2008 19 12; |
40 |
|
|
|
|
|
ex 2008 19 19; |
50 |
|
|
|
|
|
ex 2008 19 92; |
40 |
|
|
|
|
|
ex 2008 19 95; |
40 |
|
|
|
|
|
ex 2008 19 99 |
50 |
|
|
|
|
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych |
2305 00 00 |
|
|
|
|
|
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych |
ex 1208 90 00 |
20 |
|
|
|
|
- Pasta z orzeszków ziemnych |
ex 2007 10 10 |
80 |
|
|
|
|
|
ex 2007 10 99 |
50 |
|
|
|
|
(Żywność i pasze) |
ex 2007 99 39 |
07; 08 |
|
|
21 |
Syria (SY) |
Tahini i halva z nasion sezamu (Żywność)
|
ex 1704 90 99 |
12; 92 |
Salmonella (2) |
20 |
ex 1806 20 95 |
13; 93 |
|
ex 1806 90 50 |
10 |
|
ex 1806 90 60 |
11; 91 |
|
ex 2008 19 19 |
40 |
|
ex 2008 19 99 |
40 |
22 |
Tajlandia (TH) |
Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum |
ex 0709 60 99; |
20 |
Pozostałości pestycydów (3) (8) |
|
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
ex 0710 80 59 |
20 |
30 |
|
|
Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum) (Żywność - świeża, schłodzona lub suszona)
|
0805 50 10 |
|
Pozostałości pestycydów (3) |
30 |
|
|
Grejpfruty (Żywność)
|
0805 40 00 |
|
Pozostałości pestycydów (3) |
30 |
|
|
Granaty (Żywność - świeża lub schłodzona)
|
ex 0810 90 75 |
30 |
Pozostałości pestycydów (3) (9) |
30 |
|
|
- Słodka papryka (Capsicum annuum) |
0709 60 10 0710 80 51
|
|
Pozostałości pestycydów (3) (10) |
|
23 |
Turcja (TR) |
- Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)
|
ex 0709 60 99 ex 0710 80 59
|
20 20
|
20 |
|
|
- Nasiona kminu rzymskiego |
0909 31 00 |
|
Alkaloidy pirolizydy- nowe |
|
|
|
- Nasiona kminu rzymskiego, rozgniatane lub mielone (Żywność)
|
0909 32 00 |
|
20 |
|
|
Suszone oregano (Żywność)
|
ex 1211 90 86 |
40 |
Alkaloidy pirolizydy- nowe |
20 |
|
|
Nasiona sezamu (Żywność)
|
1207 40 90 |
|
|
|
|
|
ex 2008 19 19 |
40 |
Salmonella (2) |
20 |
|
|
|
ex 2008 19 99 |
40 |
|
|
|
|
- Chleb świętojański |
1212 92 00 |
|
|
|
|
|
- Nasiona chleba świętojańskiego, niełuszczone, niekru- szone ani niemielone |
1212 99 41 |
|
Pozostałości pestycydów (13) |
20 |
|
|
- Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z chleba świętojańskiego lub nasion chleba świętojańskiego (Żywność i pasze)
|
1302 32 10 |
|
24 |
Uganda (UG) |
Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
ex 0709 60 99; |
20 |
Pozostałości pestycydów (3) |
50 |
ex 0710 80 59 |
20 |
Pozostałości pestycydów (13) |
10 |
|
|
- Orzeszki ziemne, w łupinkach |
1202 41 00 |
|
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne łuskane |
1202 42 00 |
|
|
|
|
|
- Masło orzechowe |
2008 11 10 |
|
|
|
|
|
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane |
2008 11 91; 2008 11 96;
2008 11 98
|
|
|
|
25 |
Stany Zjednoczone (US) |
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych |
2305 00 00 |
|
Aflatoksyny |
20 |
|
|
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych |
ex 1208 90 00 |
20 |
|
|
|
|
- Pasta z orzeszków ziemnych |
ex 2007 10 10 |
80 |
|
|
|
|
(Żywność i pasze) |
ex 2007 10 99 |
50 |
|
|
|
|
|
ex 2007 99 39 |
07; 08 |
|
|
26 |
Wietnam |
Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) |
ex 0709 60 99; ex 0710 80 59
|
20 20
|
Pozostałości pestycydów (3) (12) |
50 |
(VN) |
Makaron błyskawiczny typu noodle zawierający przyprawy korzenne/przyprawy kulinarne lub sosy (Żywność) |
ex 1902 30 10 |
30 |
Pozostałości pestycydów (13) |
20 |
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'. (2) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. a).
(3) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni).
(4) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. b).
(5) Pozostałości tolfenpiradu.
(6) Pozostałości dikofolu (suma izomerów p, p' i o,p'), dinotefuranu, folpetu, prochlorazu (suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4,6-trichlorofenolu, wyrażona jako prochloraz), tiofanatu metylowego i triforyny.
(7) Pozostałości diafentiuronu.
(8) Pozostałości formetanatu (suma formetanatu i jego soli wyrażona jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)), protiofosu i trifo- ryny.
(9) Pozostałości prochlorazu.
(10) Pozostałości diafentiuronu, formetanatu (suma formetanatu i jego soli wyrażona jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)) i tiofa- natu metylowego.
(11) Metody referencyjne: EN 1988-1:1998, EN 1988-2:1998 lub ISO 5522:1981.
|
(12) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram |
i ziram), fentoatu i kwinalfosu. |
(13) Pozostałości tlenku etylenu (suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażona jako tlenek etylenu). W przypadku dodatków do żyw- |
ności obowiązujący najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) wynosi 0,1 mg/kg (granica oznaczalności (LOQ)). Zakaz sto- |
sowania tlenku etylenu wprowadzony rozporządzeniem Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiającym specyfika- |
cje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego |
i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1). |
(14) Do celów niniejszego załącznika nazwa 'barwniki Sudan' odnosi się do następujących substancji chemicznych: (i) Sudan I (numer CAS |
842-07-9); (ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6); (iii) Sudan III (numer CAS 85-86-9); (iv) Scarlet Red lub Sudan IV (numer CAS |
85-83-6). Stężenie pozostałości barwników Sudan, przy zastosowaniu metody analizy z granicą oznaczalności (LOQ), musi być niższe |
niż 0,5 mg/kg). |
(15) Zarówno produkty gotowe, jak i surowce zawierające wszelkie składniki botaniczne przeznaczone do produkcji suplementów żywnoś- |
ciowych zgłoszonych w ramach kodów CN wymienionych w kolumnie "Kod CN". |
(16) Rozumiany dalej jako Państwo Izrael, z wyłączeniem terytoriów znajdujących się pod administracją Państwa Izrael po 5 czerwca |
1967 r., tj. Wzgórz Golan, Strefy Gazy, Wschodniej Jerozolimy i pozostałego obszaru Zachodniego Brzegu. |
(17) Pozostałości acefatu. |