Rozporządzenie 2023/1049 zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oleju rybnego, pendimetaliny, tłuszczu owczego i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/1049
z dnia 30 maja 2023 r.
zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oleju rybnego, pendimetaliny, tłuszczu owczego i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) pendimetaliny i spirotetramatu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Olej rybny i tłuszcz owczy są ujęte w załączniku IV do tego rozporządzenia.

(2) W odniesieniu do substancji czynnej pendimetalina złożono na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek o zmianę obecnych NDP w odniesieniu do grochu (w strąkach), fasoli (w strąkach) i porów. W odniesieniu do substancji czynnej spirotetramat wniosek taki złożono w odniesieniu do ziół i kwiatów jadalnych.

(3) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(5) W odniesieniu do spirotetramatu, w ziołach i kwiatach jadalnych, pozostałych, Urząd nie zalecił określonej wartości NDP. Urząd zauważył jednak, że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć wdrożenie NDP wynoszącego 10 mg/kg w odniesieniu do całej grupy ziół i kwiatów jadalnych oraz że byłoby to bezpieczne dla konsumentów. Należy zatem zaproponować ustalenie NDP spirotetramatu w ziołach i kwiatach jadalnych, pozostałych, na poziomie 10 mg/kg zgodnie z odpowiednimi wytycznymi technicznymi Komisji 3 .

(6) W odniesieniu do pendimetaliny i spirotetramatu Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął przy tym pod uwagę najnowsze dane na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(7) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu istotnych czynników wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy stwierdzić, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi tego artykułu.

(8) Olej rybny i tłuszcz owczy zostały tymczasowo włączone do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 do czasu zakończenia ich oceny na podstawie dyrektywy Rady 91/414/EWG 4  albo rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 5  oraz w oczekiwaniu na przegląd NDP tych substancji czynnych zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W kontekście wniosków o odnowienie zatwierdzenia tych substancji czynnych na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 Urząd wydał wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej oleju rybnego i tłuszczu owczego 6 . Na podstawie tych wniosków NDP nie są wymagane w odniesieniu do oleju rybnego i tłuszczu owczego. Te substancje powinny zatem nadal figurować w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 30 maja 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumny dotyczące pendimetaliny i spirotetramatu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Pendimetalina (F) Spirotetramat i spirotetramatenol (suma) wyrażone jako spirotetramat (R)
(1) (2) (3) (4)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH 0,05 (*)
0110000 Owoce cytrusowe 0,5
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,5
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,7
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 3
0140010 Morele
0140020 Czereśnie
0140030 Brzoskwinie
0140040 Śliwki
0140990 Pozostałe (2)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 2
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,3
0153000 c) owoce leśne 0,02 (*)
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 1,5
0154010 Borówki amerykańskie
0154020 Żurawiny
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
0154990 Pozostałe (2)
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,02 (*)
0161020 Figi 0,02 (*)
0161030 Oliwki stołowe 1,5
0161040 Kumkwat 0,02 (*)
0161050 Karambola 0,02 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,4
0161070 Czapetka kuminowa 0,02 (*)
0161990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 3
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 15
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 0,02 (*)
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,02 (*)
0162050 Caimito 0,02 (*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0,02 (*)
0162990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,4
0163020 Banany 0,4
0163030 Mango 0,3
0163040 Papaja 0,4
0163050 Granaty/Jabłka granatu 0,4
0163060 Czerymoja 0,02 (*)
0163070 Gujawa/Gruszla 2
0163080 Ananasy 0,15
0163090 Owoce chlebowca 0,02 (*)
0163100 Owoce duriana właściwego 0,02 (*)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0,02 (*)
0163990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000 a) ziemniaki 0,05 (*) 0,8
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05 (*) 0,02 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,07
0213010 Buraki 0,05 (*)
0213020 Marchew 0,7
0213030 Seler zwyczajny 0,2
0213040 Chrzan pospolity 0,7
0213050 Słonecznik bulwiasty 0,05 (*)
0213060 Pasternak 0,7
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0,7
0213080 Rzodkiew zwyczajna 0,05 (*)
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0,7
0213100 Brukiew/Karpiel 0,4
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0,4
0213990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0220000 Warzywa cebulowe 0,05 (*)
0220010 Czosnek 0,3
0220020 Cebula 0,4
0220030 Szalotka 0,3
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0,9
0220990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0230000 Warzywa owocowe 0,05 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae 1
0231010 Pomidory
0231020 Papryka roczna
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990 Pozostałe (2)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,2
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0,2
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa 1,5
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,02 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,05 (*) 1
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste 0,05 (*)
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,3(+)
0242020 Kapusta głowiasta 2
0242990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0243000 c) kapustne liściowe 0,5 7
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa 0,3 1,5(+)
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 7
0251010 Roszpunka warzywna 0,6
0251020 Sałaty 4
0251030 Endywia o liściach szerokich 0,05 (*)
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 0,6
0251050 Gorczycznik wiosenny 0,05 (*)
0251060 Rokietta siewna/rukola 0,6
0251070 Gorczyca sarepska 0,05 (*)
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 0,6
0251990 Pozostałe (2) 0,05 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,05 (*) 7
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,05 (*) 0,02 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,05 (*) 7
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,05 (*) 0,03
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne
0256010 Trybula 0,6 7
0256020 Szczypiorek 0,6 7
0256030 Liście selera 0,6 7
0256040 Pietruszka - nać 2 7
0256050 Szałwia lekarska 2 10
0256060 Rozmaryn lekarski 0,6 10
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 0,6 10
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 0,6 7
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 0,6 10
0256100 Estragon 0,6 7
0256990 Pozostałe (2) 0,6 10
0260000 Warzywa strączkowe
0260010 Fasola (w strąkach) 0,06 2
0260020 Fasola (bez strąków) 0,05 (*) 1,5
0260030 Groch (w strąkach) 0,09 2
0260040 Groch (bez strąków) 0,05 (*) 1,5
0260050 Soczewica 0,05 (*) 1,5
0260990 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,02 (*)
0270000 Warzywa łodygowe
0270010 Szparagi 0,1 0,02 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,05 (*) 0,02 (*)
0270030 Seler 0,1 4
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0,1 4
0270050 Karczochy zwyczajne 0,05 (*) 1
0270060 Pory 0,3 0,9
0270070 Rabarbar 0,05 (*) 4
0270080 Pędy bambusa 0,05 (*) 0,02 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,05 (*) 0,02 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,02 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,05 (*) 0,02 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,05 (*) 0,02 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,15 2
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,05 (*)
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,02 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,02 (*)
0401030 Nasiona maku 0,02 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,02 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,02 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 0,02 (*)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 4
0401080 Nasiona gorczycy 0,02 (*)
0401090 Nasiona bawełny 0,4
0401100 Nasiona dyni 0,02 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,02 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,02 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,02 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,02 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,02 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 1,5
0402020 Nasiona palm olejowych 0,02 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,02 (*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,02 (*)
0402990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0500000 ZBOŻA 0,05 (*) 0,02 (*)
0500010 Jęczmień
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny
0500060 Ryż siewny
0500070 Żyto zwyczajne
0500080 Sorgo japońskie
0500090 Pszenica zwyczajna
0500990 Pozostałe (2)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000 Herbaty 0,05 (*) 0,1 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,05 (*) 0,1 (*)
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów 0,05 (*) 0,1 (*)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół 0,05 (*) 50
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni 0,5 0,1 (*)
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,05 (*) 0,1 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*) 0,1 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*) 0,1 (*)
0700000 CHMIEL 0,05 (*) 15
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*) 0,1 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*) 0,1 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 0,1 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*) 0,1 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) 0,1 (*)
0840040

0840990

Chrzan pospolity (11)

Pozostałe (2)

0,05 (*) 0,1 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 0,1 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 0,1 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 0,1 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,05 (*) 0,06
0900020 Trzcina cukrowa 0,05 (*) 0,02 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,2 0,07
0900990 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,02 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,01 (*) 0,05
1011020 Tłuszcz 0,2 0,02 (*)
1011030 Wątroba 0,05 0,7
1011040 Nerka 0,05 0,7
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 0,7
1011990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,01 (*) 0,05
1012020 Tłuszcz 0,2 0,02 (*)
1012030 Wątroba 0,05 0,7
1012040 Nerka 0,05 0,7
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 0,7
1012990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,01 (*) 0,05
1013020 Tłuszcz 0,2 0,02 (*)
1013030 Wątroba 0,05 0,7
1013040 Nerka 0,05 0,7
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 0,7
1013990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,01 (*) 0,05
1014020 Tłuszcz 0,2 0,02 (*)
1014030 Wątroba 0,05 0,7
1014040 Nerka 0,05 0,7
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 (*) 0,7
1014990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,01 (*) 0,05
1015020 Tłuszcz 0,2 0,02 (*)
1015030 Wątroba 0,05 0,7
1015040 Nerka 0,05 0,7
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 0,7
1015990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
1016000 f) drobiu 0,01 (*) 0,02 (*)
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,01 (*) 0,05
1017020 Tłuszcz 0,2 0,02 (*)
1017030 Wątroba 0,05 0,7
1017040 Nerka 0,05 0,7
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 0,7
1017990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
1020000 Mleko 0,02 0,01 (*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,01 (*) 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,5
1050000 Płazy i gady 0,01 (*) 0,02 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,02 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,01 (*) 0,02 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE

WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Pendimetalina (F)

(F) Rozpuszczalna w tłuszczach

Spirotetramat i spirotetramat-enol (suma) wyrażone jako spirotetramat (R)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: spirotetramat - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: spirotetramat-enol wyrażony jako spirotetramat

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0242010 Brukselka/Kapusta brukselska

0244000 d) kalarepa"

2)
w załączniku IV wprowadza się następujące zmiany:
a)
pozycja "Środki odstraszające: olej rybny(1)" otrzymuje brzmienie:

"Środki odstraszające: olej rybny";

b)
pozycja "Środki odstraszające: tłuszcz owczy(1)" otrzymuje brzmienie:

"Środki odstraszające: tłuszcz owczy".

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 "Reasoned Opinion on the modification of the existing maximum residue levels for pendimethalin in peas (with pods), beans (with pods) and leeks" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pendimeta- liny w grochu (w strąkach), fasoli (w strąkach) i porach). Dziennik EFSA 2023;21(3):7663. "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for spirotetramat in herbs and edible flowers" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spirotetramatu w ziołach i kwiatach jadalnych). Dziennik EFSA 2022;20(12):7668.
3 Wytyczne techniczne Komisji w sprawie wymogów dotyczących danych na potrzeby ustalania NDP, porównywalności badań pozostałości i ekstrapolacji danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (SANTE/2019/12752).
4 Dyrektywa Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotycząca wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1).
5 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).
6 "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance fish oil" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej olej rybny). Dziennik EFSA 2022;20(1):7079. "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance sheep fat" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej tłuszcz owczy). Dziennik EFSA 2022;20(1):7073.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2023.141.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2023/1049 zmieniające załączniki II i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oleju rybnego, pendimetaliny, tłuszczu owczego i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Data aktu: 30/05/2023
Data ogłoszenia: 31/05/2023
Data wejścia w życie: 20/06/2023