Rozporządzenie 2021/1842 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/1842
z dnia 20 października 2021 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną flupiradifuron na powierzchni truskawek, oliwek stołowych, piżmianu jadalnego/ketmii jadalnej/okry, kalafiorów, brokułów, brukselki/kapusty brukselskiej, kapusty głowiastej, jarmużu, kalarepy, "sałat i warzyw sałatowych", "szpinaku i podobnych liści", "ziół i kwiatów jadalnych", fasoli, grochu, ziaren rzepaku, nasion gorczycy i oliwek do produkcji oliwy złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obecnych NDP dotyczących flupiradifuronu i jego głównego metabolitu kwasu difluorooctowego.

(3) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący tolerancji importowych w odniesieniu do flupiradifuronu stosowanego w Stanach Zjednoczonych na owocach cytrusowych, owocach opun- cji figowej/figach indyjskich, nasionach bawełny, kukurydzy cukrowej, jęczmieniu, kukurydzy, sorgo japońskim i pszenicy, w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie - na orzechach z drzew orzechowych, owocach ziarnkowych, winogronach, borówkach amerykańskich, "warzywach korzeniowych i bulwiastych", pomidorach, papryce rocznej, oberżynach/bakłażanach, melonach, selerze, jadalnych nasionach roślin strączkowych, orzeszkach ziemnych/orze- chach arachidowych, ziarnach soi zwyczajnej i chmielu, w Brazylii - na ziarnach kawy oraz w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej - na ziarnach kakaowych. Wnioskodawcy twierdzą, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianych uprawach w tych państwach skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP wskazane w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(4) W kontekście tych wniosków wnioskodawca - w terminie określonym w rozporządzeniu Komisji (UE) 2016/486 2  - przedłożył Niderlandom, państwu członkowskiemu pełniącemu rolę sprawozdawcy, dodatkowe badania polowe nad roślinami uprawianymi zmianowo oraz badania żywienia zwierząt gospodarskich.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez Niderlandy, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 3 . Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) W odniesieniu do flupiradifuronu w owocach ziarnkowych, melonach, pomidorach i chmielu Urząd stwierdził, że przedłożone dane są niewystarczające do ustalenia nowych NDP. W odniesieniu do flupiradifuronu w selerze nie można było wykluczyć obaw związanych z nadmiernym spożyciem. W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wspomnianych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(8) W następstwie oceny dodatkowych badań polowych nad roślinami uprawianymi zmianowo i badań żywienia zwierząt gospodarskich Urząd zalecił podniesienie, obniżenie lub utrzymanie obecnych NDP flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego w roślinach uprawianych zmianowo i produktach pochodzenia zwierzęcego. W szczególności Urząd zaproponował obniżenie NDP flupiradifuronu w liściach winorośli oraz kwasu difluorooctowego w kukurydzy, ziarnach kakaowych i wątrobie świń. Te NDP należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowych poziomach lub na poziomach określonych przez Urząd.

(9) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć środek przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(13) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do flupiradifuronu w liściach winorośli oraz kwasu difluorooctowego w kukurydzy, ziarnach kakaowych i wątrobie świń w przypadku produktów wyprodukowanych w Unii lub przywiezionych do Unii przed dniem 10 maja 2022 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

W odniesieniu do NDP dotyczących flupiradifuronu w liściach winorośli oraz kwasu difluorooctowego w kukurydzy, ziarnach kakaowych i wątrobie świń niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 10 maja 2022 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 20 października 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące kwasu difluorooctowego i flupiradifuronu w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Kwas difluorooctowy Flupiradifuron
(1) (2) (3) (4)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe
0110010 Grejpfruty 0,05 3
0110020 Pomarańcze 0,05 3
0110030 Cytryny 0,05 1,5
0110040 Limy/limonki 0,05 1,5
0110050 Mandarynki 0,05 1,5
0110990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,04 0,02
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,2 0,6
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 0,02 (*) 0,01 (*)
0140010 Morele
0140020 Czereśnie
0140030 Brzoskwinie
0140040 Śliwki
0140990 Pozostałe (2)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 0,15 3
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki 0,3 0,4
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny 0,07 1,5
0153020 Jeżyny popielice 0,02 (*) 0,01 (*)
0153030 Maliny (czerwone i żółte) 0,07 1,5
0153990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie 0,05 4
0154020 Żurawiny 0,02 (*) 0,01 (*)
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,02 (*) 0,01 (*)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,02 (*) 0,01 (*)
0154050 Róża dzika 0,02 (*) 0,01 (*)
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,02 (*) 0,01 (*)
0154070 Głóg włoski 0,02 (*) 0,01 (*)
0154080 Bez czarny 0,02 (*) 0,01 (*)
0154990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,02 (*) 0,01 (*)
0161020 Figi 0,02 (*) 0,01 (*)
0161030 Oliwki stołowe 0,15 5
0161040 Kumkwat 0,02 (*) 0,01 (*)
0161050 Karambola 0,02 (*) 0,01 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,02 (*) 0,01 (*)
0161070 Czapetka kuminowa 0,02 (*) 0,01 (*)
0161990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe 0,02 (*) 0,01 (*)
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2)
0163000 c) niejadalną skórką, duże 0,02 (*) 0,01 (*)
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe (2)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000 a) ziemniaki 0,2 0,05
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,2 0,05
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,4 0,9
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe (2)
0220000 Warzywa cebulowe 0,15 0,01 (*)
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0230000 Warzywa owocowe
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory 0,4 0,7
0231020 Papryka roczna 0,9 0,9
0231030 Oberżyny/Bakłażany 0,9 1
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0,4 0,9
0231990 Pozostałe (2) 0,15 0,01 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,7 0,6
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony 0,3 0,01 (*)
0233020 Dynie olbrzymie 0,3 0,01 (*)
0233030 Arbuzy 0,15 0,15
0233990 Pozostałe (2) 0,15 0,01 (*)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,2 0,05
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,15 0,01 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)
0241000 a) kapustne kwitnące 0,7 0,6
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0,4 0,09
0242020 Kapusta głowiasta 0,4 0,3
0242990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 0,02 (*) 0,01 (*)
0243020 Jarmuż 0,6 5
0243990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
0244000 d) kalarepa 0,4 0,09
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe
0251010 Roszpunka warzywna 0,3 6
0251020 Sałaty 0,2 6
0251030 Endywia o liściach szerokich 0,08 0,07
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 0,3 6
0251050 Gorczycznik wiosenny 0,3 6
0251060 Rokietta siewna/rukola 0,3 6
0251070 Gorczyca sarepska 0,3 6
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 0,3 6
0251990 Pozostałe (2) 0,3 6
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,3 6
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,04 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 0,08 0,07
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,08 0,07
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,3 6
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe
0260010 Fasola (w strąkach) 0,9 0,5
0260020 Fasola (bez strąków) 1 0,4
0260030 Groch (w strąkach) 0,9 0,5
0260040 Groch (bez strąków) 1 0,4
0260050 Soczewica 1 0,4
0260990 Pozostałe (2) 0,4 0,01 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,2 0,01 (*)
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0270990 Pozostałe (2)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,02 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,02 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 3 3
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,05 0,01 (*)
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,06 0,04
0401030 Nasiona maku 0,05 0,01 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,05 0,01 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,05 0,01 (*)
0401060 Ziarna rzepaku 0,3 0,3
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,7 1,5
0401080 Nasiona gorczycy 0,3 0,3
0401090 Nasiona bawełny 0,08 0,8
0401100 Nasiona dyni 0,05 0,01 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,05 0,01 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,05 0,01 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,05 0,01 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,05 0,01 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,05 0,01 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,05 0,01 (*)
0402000 Owoce oleiste
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0,15 5
0402020 Nasiona palm olejowych 0,02 (*) 0,01 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,02 (*) 0,01 (*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0,02 (*) 0,01 (*)
0402990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01 (*)
0500000 ZBOŻA
0500010 Jęczmień 0,8 3
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,3 0,01 (*)
0500030 Kukurydza 0,1 0,02
0500040 Proso zwyczajne 0,3 0,01 (*)
0500050 Owies zwyczajny 0,3 0,01 (*)
0500060 Ryż siewny 0,3 0,01 (*)
0500070 Żyto zwyczajne 0,3 0,01 (*)
0500080 Sorgo japońskie 0,3 3
0500090 Pszenica zwyczajna 1,5 1
0500990 Pozostałe (2) 0,3 0,01 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY
0610000 Herbaty 0,1 (*) 0,05 (*)
0620000 Ziarna kawy 0,2 1
0630000 Napary ziołowe z 0,05 (*)
0631000 a) kwiatów 0,1 (*)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół 0,1 (*)
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni 0,1 (*)
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe 0,06 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,1 (*) 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 0,3 4
0800000 PRZYPRAWY
0 810000 Przyprawy nasienne 0,1 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,1 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,1 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,1 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,1 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,1 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,1 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,1 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,1 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,02 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,15 0,03
1011020 Tłuszcz 0,1 0,015
1011030 Wątroba 0,09 0,08
1011040 Nerka 0,2 0,09
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,2 0,09
1011990 Pozostałe (2) 0,2 0,09
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,4 0,3
1012020 Tłuszcz 0,5 0,2
1012030 Wątroba 0,4 1
1012040 Nerka 0,5 1
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 1
1012990 Pozostałe (2) 0,5 1
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,2 0,3
1013020 Tłuszcz 0,15 0,2
1013030 Wątroba 0,15 1
1013040 Nerka 0,3 1
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,3 1
1013990 Pozostałe (2) 0,3 1
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,2 0,3
1014020 Tłuszcz 0,15 0,2
1014030 Wątroba 0,15 1
1014040 Nerka 0,3 1
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,3 1
1014990 Pozostałe (2) 0,3 1
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,4 0,3
1015020 Tłuszcz 0,5 0,2
1015030 Wątroba 0,4 1
1015040 Nerka 0,5 1
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 1
1015990 Pozostałe (2) 0,5 1
1016000 f) drobiu 0,01 (*)
1016010 Mięśnie 0,15
1016020 Tłuszcz 0,03
1016030 Wątroba 0,3
1016040 Nerka 0,02 (*)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,02 (*)
1016990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych
1017010 Mięśnie 0,4 0,3
1017020 Tłuszcz 0,5 0,2
1017030 Wątroba 0,4 1
1017040 Nerka 0,5 1
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,5 1
1017990 Pozostałe (2) 0,5 1
1020000 Mleko
1020010 Bydło 0,07 0,15
1020020 Owce 0,03 0,15
1020030 Kozy 0,03 0,15
1020040 Konie 0,03 0,01 (*)
1020990 Pozostałe (2) 0,03 0,01 (*)
1030000 Jaja ptasie 0,1 0,01 (*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,02 (*) 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*) 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,02 (*) 0,01 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I."

2)
w części A załącznika III skreśla się kolumny dotyczące kwasu difluorooctowego i flupiradifuronu.
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) 2016/486 z dnia 29 marca 2016 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyjazofamidu, cykloksy- dymu, kwasu difluorooctowego, fenoksykarbu, flumetraliny, fluopikolidu, flupiradifuronu, fluksapyroksadu, krezoksymu metylu, mandestrobiny, mepanipirymu, metalaksylu-M, pendimetalinu oraz teflutryny w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 90 z 6.4.2016, s. 1).
3 Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu: "Reasoned opinion on the setting of import tolerances, modification of existing maximum residue levels and evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for flupyradifurone and DFA" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowych, zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oraz oceny danych potwierdzających w następstwie przeglądu NDP flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2020; 18(6):6133. "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for flupyradifurone and DFA in rapeseeds/canola seeds and mustard seeds" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flupiradi- furonu i kwasu difluorooctowego w ziarnach rzepaku i nasionach gorczycy). Dziennik EFSA 2020; 18(11):6298. "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for flupyradifurone and DFA in okra/lady's finger" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego w piżmianie jadalnym/ketmii jadalnej/okrze). Dziennik EFSA 2021; 19(5):6581.

Zmiany w prawie

KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2021.373.76

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2021/1842 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 20/10/2021
Data ogłoszenia: 21/10/2021
Data wejścia w życie: 10/11/2021, 10/05/2022