Rozporządzenie wykonawcze 2021/1319 zezwalające na zmiany w specyfikacji nowej żywności olej z kolendry Coriandrum sativum oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/1319
z dnia 9 sierpnia 2021 r.
zezwalające na zmiany w specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu.

(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 przyjęto rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 2  ustanawiające unijny wykaz nowej żywności, która uzyskała zezwolenie.

(3) Decyzją wykonawczą Komisji 2014/155/UE 3  zezwolono, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 , na wprowadzenie do obrotu w Unii oleju z kolendry Coriandrum sativum jako nowego składnika żywności do stosowania w suplementach diety.

(4) W październiku 2017 r. przedsiębiorstwo Ovalie Innovation ("wnioskodawca") poinformowało Komisję o zamiarze wprowadzenia do obrotu surowego oleju z kolendry Coriandrum sativum jako nowego składnika żywności zgodnie z art. 5 rozporządzenia (WE) nr 258/97. Wnioskodawca przedstawił w związku z tym sprawozdanie wydane przez właściwy organ Irlandii na podstawie art. 3 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, w którym w oparciu o dowody naukowe przedstawione przez wnioskodawcę stwierdzono, że olej z kolendry Coriandrum sativum jest w istocie równorzędny z olejem z kolendry dopuszczonym decyzją wykonawczą 2014/155/UE.

(5) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/456 5  i rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/2165 6  zezwolono na zmiany w specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" w celu zmniejszenia najniższej liczby zmydlenia ze 186 mg KOH/g do 179 mg KOH/g, a minimalnego poziomu kwasu oleinowego - z 8,0 % do 7,0 %.

(6) W dniu 12 stycznia 2021 r. wnioskodawca przedłożył Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum". Wnioskodawca wystąpił o zwiększenie najwyższego dopuszczalnego poziomu liczby kwasowej w oleju z kolendry z 2,5 mg KOH/g oleju, jak wskazano w unijnym wykazie nowej żywności, do < 3,5 mg KOH/g oleju oraz o zmianę opisu barwy z koloru "delikatny żółty" na "żółtawy do brązowego".

(7) Wnioskodawca uzasadnił wniosek, wskazując, że zmiana jest konieczna w celu odzwierciedlenia naturalnych różnic w cechach wizualnych oleju z kolendry i w poziomach wolnych kwasów tłuszczowych zawartych w tym oleju, mierzonych metodą miareczkowania wodorotlenkiem potasu (KOH) oleju z nasion uzyskanego z rośliny Coriandrum sativum.

(8) Komisja uważa, że przeprowadzenie przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") oceny bezpieczeństwa proponowanej zmiany specyfikacji zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 nie jest konieczne. Zwiększenie liczby kwasowej oleju z kolendry z 2,5 mg do < 3,5 mg KOH/g oleju jest porównywalne z liczbami kwasowymi innych powszechnie używanych olejów jadalnych o długiej historii bezpiecznego spożycia i nie przekracza górnej granicy wynoszącej 4,0 mg KOH/g dla tłuszczów i olejów jadalnych, określonej przez wspólny program Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia dotyczący norm żywnościowych - Kodeks Żywnościowy ("Kodeks Żywnościowy FAO/WHO") 7 . Na tej podstawie, i dla zachowania spójności z normą Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, Komisja uważa, że wartość graniczną liczby kwasowej oleju z kolendry należy także ustalić na poziomie 4,0 mg KOH/g. Proponowane zmiany w parametrach specyfikacji odzwierciedlające wygląd fizyczny oleju są również porównywalne z naturalnymi różnicami, które obserwuje się w przypadku praktycznie wszystkich olejów jadalnych, i nie mają wpływu na bezpieczeństwo oleju ani jego wartość odżywczą.

(9) Proponowane zmiany dotyczące liczby kwasowej i wyglądu fizycznego oleju z kolendry Coriandrum sativum nie zmieniają wniosków z oceny bezpieczeństwa przeprowadzonej przez Urząd 8 , który poparł jego pierwotne dopuszczenie. Należy zatem zmienić specyfikację nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" w odniesieniu do proponowanego poziomu kwasowości oraz wyglądu fizycznego oleju.

(10) Informacje zawarte we wniosku dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że proponowane zmiany specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" są zgodne z art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Do unijnego wykazu dozwolonej nowej żywności, przewidzianego w art. 6 rozporządzenia (UE) 2015/2283 i zawartego w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470, wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia w odniesieniu do nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 9 sierpnia 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W tabeli 2 (Specyfikacje) w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 pozycja dotycząca "oleju z kolendry Coriandrum sativum" otrzymuje brzmienie:
"Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie Specyfikacje
Olej z kolendry Coriandrum sativum Opis/definicja:

Olej z kolendry to olej zawierający glicerydy kwasów tłuszczowych wytwarzany z nasion kolendry Coriandrum sativum L.

Kolor żółtawy do brązowego, mdły smak

Nr CAS: 8008-52-4

Skład kwasów tłuszczowych:

Kwas palmitynowy (C16:0): 2-5 %

Kwas stearynowy (C18:0): < 1,5 %

Kwas petroselinowy (cis-C18:1 (n-12)): 60-75 %

Kwas oleinowy (cis-C18:1 (n-9)): 7-15 %

Kwas linolowy (C18:2): 12-19 %

Kwas alfa-linolenowy (C18:3): < 1,0 %

Kwasy tłuszczowe typu trans: < 1,0 %

Czystość:

Współczynnik załamania światła (20 °C): 1,466-1,474

Liczba kwasowa: < 4 mg KOH/g

Liczba nadtlenkowa (PV): < 5,0 meq/kg

Liczba jodowa: 88-110 jednostek

Liczba zmydlenia: 179-200 mg KOH/g

Substancje niezmydlające się: < 15 g/kg"

1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).
3 Decyzja wykonawcza Komisji 2014/155/UE z dnia 19 marca 2014 r. zezwalająca na wprowadzenie do obrotu oleju z kolendry jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 85 z 21.3.2014, s. 13).
4 Rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1).
5 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/456 z dnia 20 marca 2019 r. zezwalające na zmianę specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 79 z 21.3.2019, s. 13).
6 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/2165 z dnia 17 grudnia 2019 r. zezwalające na zmianę specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 328 z 18.12.2019, s. 81).
7 CODEX STAN 19-1981, Rev. 2 - 1999.
8 Dziennik EFSA 2013; 11(10):3422.

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2021.286.12

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2021/1319 zezwalające na zmiany w specyfikacji nowej żywności olej z kolendry Coriandrum sativum oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470
Data aktu: 09/08/2021
Data ogłoszenia: 10/08/2021
Data wejścia w życie: 30/08/2021