Rozporządzenie 2021/1110 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, biksafenu, fenazachiny, spinetoramu, teflutryny i tienkarbazonu metylowego w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/1110
z dnia 6 lipca 2021 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, biksafenu, fenazachiny, spinetoramu, teflutryny i tienkarbazonu metylowego w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) ametoktradyny, biksafenu, fenazachiny, spinetoramu i teflutryny określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 nie określono NDP tienkarbazonu metylowego, a ponieważ ta substancja czynna nie jest włączona do załącznika IV do tego rozporządzenia, stosuje się wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W przypadku ametoktradyny Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do papryki rocznej. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących dymki/cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatki, jęczmienia, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej, chmielu, świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka), koniowatych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka), drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek) oraz jaj ptasich pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(3) W odniesieniu do biksafenu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 3 . Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do siemienia lnianego, nasion gorczycy, jęczmienia i owsa zwyczajnego. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Na podstawie badań roślin uprawianych zmianowo oraz z uwagi na to, że nie można całkowicie uniknąć wchłaniania pozostałości przez rośliny uprawiane następczo, określono NDP odzwierciedlające wchłanianie pozostałości z gleby w odniesieniu do buraków, marchwi, selera korzeniowego, chrzanu pospolitego, słonecznika bulwiastego, pasternaku, korzenia pietruszki zwyczajnej, rzodkwi zwyczajnej, kozibrodu porolistnego/ salsefii, brukwi/karpieli, rzepy białej/rzepy jadalnej, naparów ziołowych z korzeni, korzeni buraka cukrowego oraz korzeni cykorii podróżnika. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd.

(4) W odniesieniu do fenazachiny Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 4 . Zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do ogórków, melonów i arbuzów. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących owoców cytrusowych, owoców ziarnkowych, truskawek, pomidorów i herbat pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(5) W odniesieniu do spinetoramu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 5 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Urząd zalecił obniżenie NDP dotyczących pomarańczy, mandarynek, śliwek, liczi (śliwy chińskiej), mango, ziemniaków, cebuli, pomidorów, papryki rocznej, oberżyn/bakłażanów, ogórków, korniszonów, cukinii, melonów, dyni, arbuzów, kukurydzy cukrowej, brokułów, kalafiorów, brukselki/kapusty brukselskiej, kapusty głowiastej, sałat, szpinaku, fasoli (w strąkach), porów i korzeni buraka cukrowego. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. W świetle dodatkowych informacji na temat dobrych praktyk rolniczych przekazanych przez Belgię oraz ze względu na fakt, iż konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące rzeżuchy i innych kiełków i pędów oraz gorczycznika wiosennego należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących orzechów z drzew orzechowych, owoców ziarnkowych, moreli, winogron stołowych i winogron do produkcji wina, jeżyn, jeżyn popielic, żurawin, agrestu (zielonego, czerwonego i żółtego), owoców dzikiej róży, morwy (czarnej i białej), głogu włoskiego, owoców bzu czarnego, oliwek stołowych, ziaren soi zwyczajnej, nasion bawełny, oliwek do produkcji oliwy, kukurydzy, ryżu siewnego, bydła (tłuszczu, wątroby, nerek), koniowatych (tłuszczu, wątroby, nerek), drobiu (tłuszczu, wątroby) oraz jaj ptasich pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(6) W odniesieniu do teflutryny Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 6 . Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do cykorii warzywnej/cykorii liś- ciastej/cykorii brukselskiej i korzeni cykorii podróżnika. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących selera korzeniowego, rzodkwi zwyczajnej, brukwi/karpieli, rzepy białej/rzepy jadalnej, pomidorów, oberżyn/bakłażanów, melonów, arbuzów, kukurydzy cukrowej, roszpunki warzywnej, rzeżuchy i innych kiełków i pędów, gorczycznika wiosennego, rokietty siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej, warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych), selera, fenkułu włoskiego/kopru włoskiego, rabarbaru, ziaren słonecznika, ziaren rzepaku, ziaren soi zwyczajnej, nasion bawełny, jęczmienia, kukurydzy, prosa zwyczajnego, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego, sorgo, pszenicy zwyczajnej, drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych) oraz jaj ptasich pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(7) W odniesieniu do tienkarbazonu metylowego Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 7 . Urząd zalecił ustalenie NDP na poziomie granicy oznaczalności ("GO"). Te NDP należy ustalić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) W uzasadnionych opiniach Urzędu uwzględniono obecne kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ("CXL"). Przy wyznaczaniu NDP uwzględniono CXL, które są bezpieczne dla konsumentów w Unii.

(9) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL), NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub należy stosować wartość wzorcową NDP, jak przewidziano w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej do spraw pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji objętych zakresem niniejszego rozporządzenia laboratoria te stwierdziły, że w wyniku rozwoju technicznego w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.

(11) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(12) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(13) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(14) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepis przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(15) Należy przewidzieć rozsądny termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(16) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2  8  

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 27 stycznia 2022 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 27 stycznia 2022 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 6 lipca 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące ametoktradyny, biksafenu, fenazachiny, spinetoramu, teflutryny i tienkar- bazonu metylowego w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Ametoktradyna (R) (F) Biksafen (R) (F) Fenazachina (F) Spinetoram (suma spinetoramu- J i spinetoramu-L) (F) (A) Teflutryna (teflutryna, w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)) (F) Tienkarbazon metylowy
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8)
0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0110000 Owoce cytrusowe 0,01 (*) 0,3
0110010 Grejpfruty (+) 0,02 (*)
0110020 Pomarańcze (+) 0,07
0110030 Cytryny (+) 0,02 (*)
0110040 Limy/limonki (+) 0,02 (*)
0110050 Mandarynki (+) 0,15
0110990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,01 (*) 0,02 (*)
0120010 Migdały 0,02 (+)
0120020 Orzechy brazylijskie 0,01 (*) (+)
0120030 Orzechy nerkowca 0,01 (*) (+)
0120040 Kasztany jadalne 0,01 (*) (+)
0120050 Orzechy kokosowe 0,01 (*) (+)
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 0,01 (*) (+)
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 0,01 (*) (+)
0120080 Orzechy pekan 0,01 (*) (+)
0120090 Orzeszki piniowe 0,01 (*) (+)
0120100 Orzeszki pistacjowe 0,01 (*) (+)
0120110 Orzechy włoskie 0,01 (*) (+)
0120990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,01 (*) 0,15 0,15
0130010 Jabłka (+) (+)
0130020 Gruszki (+) (+)
0130030 Pigwy (+) (+)
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej (+) (+)
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego (+) (+)
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 0,01 (*) 0,01 (*)
0140010 Morele 0,2(+)
0140020 Czereśnie 2
0140030 Brzoskwinie 0,3
0140040 Śliwki 0,02 (*)
0140990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce
0151000 a) winogrona 6 0,01 (*) 0,4
0151010 Winogrona stołowe (+)
0151020 Winogrona do produkcji wina (+)
0152000 b) truskawki 0,01 (*) 0,4(+) 0,2
0153000 c) owoce leśne 0,01 (*) 0,01 (*) 1
0153010 Jeżyny (+)
0153020 Jeżyny popielice (+)
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0,01 (*) 0,01 (*)
0154010 Borówki amerykańskie 0,4
0154020 Żurawiny 0,4(+)
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0,5
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0,4(+)
0154050 Róża dzika 0,4(+)
0154060 Morwy (czarne i białe) 0,4(+)
0154070 Głóg włoski 0,4(+)
0154080 Bez czarny 0,4(+)
0154990 Pozostałe (2) 0,4
0160000 Owoce różne z 0,01 (*) 0,01 (*)
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,02 (*)
0161020 Figi 0,02 (*)
0161030 Oliwki stołowe 0,07(+)
0161040 Kumkwat 0,02 (*)
0161050 Karambola 0,02 (*)
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,02 (*)
0161070 Czapetka kuminowa 0,02 (*)
0161990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 0,02 (*)
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 0,015
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 0,4
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0,02 (*)
0162050 Caimito 0,02 (*)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc 0,02 (*)
hurmy wirginijskiej
0162990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0163000 c) niejadalną skórką, duże 0,02 (*)
0163010 Awokado
0163020 Banany
0163030 Mango
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163080 Ananasy
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
0163990 Pozostałe (2)
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0211000 a) ziemniaki 0,05 0,01 (*) 0,01 (*)
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05 0,01 (*) 0,01 (*)
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,01 (*) 0,09
0213010 Buraki (+) 0,08
0213020 Marchew (+) 0,08
0213030 Seler zwyczajny (+) 0,08(+)
0213040 Chrzan pospolity (+) 0,01 (*)
0213050 Słonecznik bulwiasty (+) 0,01 (*)
0213060 Pasternak (+) 0,01 (*)
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej (+) 0,01 (*)
0213080 Rzodkiew zwyczajna (+) 0,1(+)
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia (+) 0,01 (*)
0213100 Brukiew/Karpiel (+) 0,08(+)
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna (+) 0,08(+)
0213990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0220000 Warzywa cebulowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0220010 Czosnek 1,5 0,02 (*) 0,07
0220020 Cebula 1,5 0,02 (*) 0,07
0220030 Szalotka 1,5 0,02 (*) 0,5
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 20(+) 0,8 0,01 (*)
0220990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0230000 Warzywa owocowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory 2 0,05(+) 0,06 (+)
0231020 Papryka roczna 1,5 0,01 (*) 0,4
0231030 Oberżyny/Bakłażany 2 0,01 (*) 0,05 (+)
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 1,5 0,01 (*) 0,02 (*)
0231990 Pozostałe (2) 1,5 0,01 (*) 0,02 (*)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0,06
0232010 Ogórki 2 0,15
0232020 Korniszony 3 0,01 (*)
0232030 Cukinie 3 0,01 (*)
0232990 Pozostałe (2) 3 0,01 (*)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 3 0,03
0233010 Melony 0,07 (+)
0233020 Dynie olbrzymie 0,01 (*)
0233030 Arbuzy 0,07 (+)
0233990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0234000 d) kukurydza cukrowa 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) (+)
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/ drobnych liściach) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0241000 a) kapustne kwitnące 9
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 9
0242020 Kapusta głowiasta 15
0242990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 60
0243020 Jarmuż 50
0243990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0244000 d) kalarepa 9
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0251010 Roszpunka warzywna 70 4 0,09(+)
0251020 Sałaty 50 1,5 0,01 (*)
0251030 Endywia o liściach szerokich 50 0,02 (*) 0,01 (*)
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 50 4 0,09(+)
0251050 Gorczycznik wiosenny 50 4 0,09(+)
0251060 Rokietta siewna/rukola 50 4 0,09(+)
0251070 Gorczyca sarepska 50 4 0,09(+)
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 50 4 0,09(+)
0251990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0252000 b) szpinak i podobne liście 60 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0252010 Szpinak 0,9
0252020 Portulaka pospolita 1,5
0252030 Boćwina 1,5
0252990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 50 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0254000 d) rukiew wodna 50 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cyko- ria brukselska 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,02 (*) 0,02 (*) 4 0,02 (*) 0,02 (*)
0256010 Trybula 50
0256020 Szczypiorek 40
0256030 Liście selera 40
0256040 Pietruszka - nać 40
0256050 Szałwia lekarska 40
0256060 Rozmaryn lekarski 40
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 40
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne 40
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 40
0256100 Estragon 40
0256990 Pozostałe (2) 40
0260000 Warzywa strączkowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0260010 Fasola (w strąkach) 0,05
0260020 Fasola (bez strąków) 0,02 (*)
0260030 Groch (w strąkach) 0,02 (*)
0260040 Groch (bez strąków) 0,02 (*)
0260050 Soczewica 0,02 (*)
0260990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0270000 Warzywa łodygowe 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0270010 Szparagi 0,01 (*) 0,02 (*)
0270020 Karczochy hiszpańskie 0,01 (*) 0,02 (*)
0270030 Seler 20 0,02 (*) (+)
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 20 0,02 (*) (+)
0270050 Karczochy zwyczajne 0,01 (*) 0,02 (*)
0270060 Pory 5 0,05
0270070 Rabarbar 0,01 (*) 0,02 (*) (+)
0270080 Pędy bambusa 0,01 (*) 0,02 (*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,01 (*) 0,02 (*)
0270990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,02 (*)
0280000 Grzyby, mchy i porosty 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0280010 Grzyby uprawne
0280020 Grzyby dzikie
0280990 Mchy i porosty
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*) 0,01 (*)
0401000 Nasiona oleiste 0,02 (*)
0401010 Siemię lniane 0,05
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,01 (*)
0401030 Nasiona maku 0,01 (*)
0401040 Ziarna sezamu 0,01 (*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,01 (*) (+)
0401060 Ziarna rzepaku 0,08 (+)
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,01 (*) (+) (+)
0401080 Nasiona gorczycy 0,05
0401090 Nasiona bawełny 0,01 (*) (+) (+)
0401100 Nasiona dyni 0,01 (*)
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,01 (*)
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,01 (*)
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,01 (*)
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,01 (*)
0401150 Rącznik pospolity 0,01 (*)
0401990 Pozostałe (2) 0,01 (*)
0402000 Owoce oleiste 0,01 (*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0,06(+)
0402020 Nasiona palm olejowych 0,02 (*)
0402030 Owoce palm olejowych 0,02 (*)
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/

Drzewo kapokowe

0,02 (*)
0402990 Pozostałe (2) 0,02 (*)
0500000 ZBOŻA 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0500010 Jęczmień (+) 0,4 0,02(+)
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,01 (*) 0,01 (*)
0500030 Kukurydza 0,01 (*) (+) 0,02(+)
0500040 Proso zwyczajne 0,01 (*) 0,02(+)
0500050 Owies zwyczajny (+) 0,4 0,02(+)
0500060 Ryż siewny 0,01 (*) (+) 0,01 (*)
0500070 Żyto zwyczajne (+) 0,05 0,02(+)
0500080 Sorgo japońskie 0,01 (*) 0,02(+)
0500090 Pszenica zwyczajna (+) 0,05 0,02(+)
0500990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0610000 Herbaty 0,05 (*) 9(+)
0620000 Ziarna kawy 0,05 (*) 0,05 (*)
0630000 Napary ziołowe z 0,05 (*)
0631000 a) kwiatów 0,05 (*)
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół 0,05 (*)
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni 0,9
0633010 Kozłek lekarski (+)
0633020 Żeń-szeń (+)
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny 0,05 (*)
0640000 Ziarna kakaowe 0,05 (*) 0,05 (*)
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0,05 (*) 0,05 (*)
0700000 CHMIEL 90(+) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840020 Imbir lekarski (10)
0840030 Kurkuma 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850000 Przyprawy pączkowe 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,01 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
0900010 Korzenie buraka cukrowego 0,09(+) 0,08
0900020 Trzcina cukrowa 0,01 (*) 0,01 (*)
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0,09(+) 0,02
0900990 Pozostałe (2) 0,01 (*) 0,01 (*)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
1011000 a) świń 0,03 (*)
1011010 Mięśnie (+) 0,8 0,01
1011020 Tłuszcz (+) 2 0,01
1011030 Wątroba (+) 4 0,01
1011040 Nerka (+) 4 0,01
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 4 0,01
1011990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,03 (*)(+) 0,8 0,01
1012020 Tłuszcz 0,03 (*)(+) 2 (+) 0,01
1012030 Wątroba 0,04(+) 4 (+) 0,01
1012040 Nerka 0,03 (*)(+) 4 (+) 0,01
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03 (*) 4 0,01
1012990 Pozostałe (2) 0,03 (*) 0,02 (*) 0,01
1013000 c) owiec 0,03 (*)
1013010 Mięśnie (+) 0,8 0,015
1013020 Tłuszcz (+) 2 0,02
1013030 Wątroba (+) 4 0,02
1013040 Nerka (+) 4 0,01
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 4 0,01
1013990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01
1014000 d) kóz 0,03 (*)
1014010 Mięśnie (+) 0,8 0,015
1014020 Tłuszcz (+) 2 0,02
1014030 Wątroba (+) 4 0,02
1014040 Nerka (+) 4 0,01
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 4 0,01
1014990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,03 (*)(+) 0,8 0,01
1015020 Tłuszcz 0,03 (*)(+) 2 (+) 0,01
1015030 Wątroba 0,04(+) 4 (+) 0,01
1015040 Nerka 0,03 (*)(+) 4 (+) 0,01
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03 (*) 4 0,01
1015990 Pozostałe (2) 0,03 (*) 0,02 (*) 0,01
1016000 f) drobiu 0,03 (*)
1016010 Mięśnie (+) 0,02 (*) 0,05(+)
1016020 Tłuszcz (+) 0,05 (+) 0,05(+)
1016030 Wątroba (+) 0,05 (+) 0,05(+)
1016040 Nerka (+) 0,02 (*) 0,05(+)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,05 0,05(+)
1016990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych 0,03 (*)
1017010 Mięśnie 0,8 0,01
1017020 Tłuszcz 2 0,01
1017030 Wątroba 4 0,01
1017040 Nerka 4 0,01
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 4 0,01
1017990 Pozostałe (2) 0,02 (*) 0,01
1020000 Mleko 0,03 (*) 0,2 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 (*)
1020010 Bydło (+) 0,01
1020020 Owce (+) 0,01
1020030 Kozy (+) 0,01
1020040 Konie (+) 0,01
1020990 Pozostałe (2) 0,01
1030000 Jaja ptasie 0,03 (*) 0,05 0,01 (*) 0,02 (*) 0,05 0,01 (*)
1030010 Kury (+) (+) (+)
1030020 Kaczki (+) (+) (+)
1030030 Gęsi (+) (+) (+)
1030040 Przepiórki (+) (+) (+)
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)
1050000 Płazy i gady 0,03 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 0,01 (*)
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,03 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 0,01 (*)
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,03 (*) 0,02 (*) 0,01 (*) 0,02 (*) 0,01 0,01 (*)
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

Ametoktradyna (R) (F)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Ametoktradyna - kod 1000000 oprócz 1040000: ametoktradyna, metabolit kwasu 4-(7-amino- 5-etylo [1,2,4]triazolo, [1,5-a]pirymidyn-6-ylo) masłowego (M650F01) oraz metabolit kwasu 6-(7-amino-5-etylo [1,2,4]triazolo [1,5-a]pirymidyn-6-ylo) heksanowego (M650F06), wyrażone jako ametoktradyna
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500070 Żyto zwyczajne
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0700000 CHMIEL
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0500010 Jęczmień
0500050 Owies zwyczajny
0500090 Pszenica zwyczajna
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że nie są dostępne pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu i badań żywieniowych. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1012010 Mięśnie
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1015010 Mięśnie
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011010 Mięśnie
1011020 Tłuszcz
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1013010 Mięśnie
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014010 Mięśnie
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
Biksafen (R) (F)
(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Biksafen - kod 1000000 oprócz 1040000: suma biksafenu i desmetylo-biksafenu wyrażona jako biksafen
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo.
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
Fenazachina (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości 2-(4-tert-butylofenylo)etanolu i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0610000 Herbaty
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0152000 b) truskawki
0231010 Pomidory
Spinetoram (suma spinetoramu-J i spinetoramu-L) (F) (A)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
(A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla spinetoramu-J i spinetoramu-L jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 7 lipca 2022 r., lub, jeśli wzorzec odniesienia nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego brak.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamia
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0161030 Oliwki stołowe
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
0401090 Nasiona bawełny
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0500030 Kukurydza
0500060 Ryż siewny
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0140010 Morele
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0154020 Żurawiny
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
Teflutryna (teflutryna, w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)) (F)
(F) Rozpuszczalny w tłuszczach
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu i badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1016020 Tłuszcz
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1030020 Kaczki
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu i badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1016010 Mięśnie
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0213080 Rzodkiew zwyczajna
1030010 Kury
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0213030 Seler zwyczajny
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, metod analitycznych i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0270070 Rabarbar
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0231010 Pomidory
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0401050 Ziarna słonecznika
0401070 Ziarna soi zwyczajnej
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0401060 Ziarna rzepaku
0401090 Nasiona bawełny
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0233010 Melony
0233030 Arbuzy
0234000 d) kukurydza cukrowa
0251010 Roszpunka warzywna
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0500010 Jęczmień
0500030 Kukurydza
0500040 Proso zwyczajne
0500050 Owies zwyczajny
0500070 Żyto zwyczajne
0500080 Sorgo japońskie
0500090 Pszenica zwyczajna"
2)
w załączniku III część A skreśla się kolumny dotyczące ametoktradyny, biksafenu, fenazachiny, spinetoramu i teflu- tryny.
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for ametoctradin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5990.
3 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for bixafen according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości biksafenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5998.
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for fenaza- quin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenazachiny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5955.
5 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for spineto- ram according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spinetoramu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(3):5997.
6 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for tefluthrin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości teflutryny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5995.
7 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for thiencar- bazone-methyl according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tienkarbazonu metylowego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5957.
8 Art. 2 zmieniony przez sprostowanie z dnia 30 września 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.345.39).

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2021.239.4

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2021/1110 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, biksafenu, fenazachiny, spinetoramu, teflutryny i tienkarbazonu metylowego w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 06/07/2021
Data ogłoszenia: 07/07/2021
Data wejścia w życie: 27/01/2022, 27/07/2021