RADA UNII EUROPEJSKIEJ,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 207 ust. 4 akapit pierwszy w związku z art. 218 ust. 9,
uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Umowa międzynarodowa w sprawie oliwy z oliwek i oliwek stołowych z 2015 r. (zwana dalej "Umową") została podpisana w imieniu Unii zgodnie z decyzją Rady (UE) 2016/1892 1 w dniu 18 listopada 2016 r. w siedzibie głównej Organizacji Narodów Zjednoczonych w Nowym Jorku, z zastrzeżeniem jej zawarcia w późniejszym terminie. Umowa weszła w życie tymczasowo w dniu 1 stycznia 2017 r. zgodnie z art. 31 ust. 2.
(2) Umowa została zawarta w imieniu Unii w dniu 17 maja 2019 r. na mocy decyzji Rady (UE) 2019/848 2 .
(3) Zgodnie z art. 7 ust. 1 Umowy Rada Członków Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (zwana dalej "Radą Członków") przyjmuje decyzje zmieniające normy handlowe mające zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek.
(4) Na swoim 113. posiedzeniu, które odbędzie się w dniach 28-30 czerwca 2021 r., Rada Członków ma przyjąć decyzje zmieniające normy handlowe mające zastosowanie do oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek (zwane dalej "decyzjami zmieniającymi").
(5) Należy zatem ustalić stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii w ramach Rady Członków, ponieważ decyzje zmieniające, które mają zostać przyjęte przez Radę Członków, wywołają skutki prawne dla Unii w odniesieniu do handlu międzynarodowego z pozostałymi członkami Międzynarodowej Rady ds. Oliwy z Oliwek (IOC) i będą mogły mieć decydujący wpływ na treść przepisów prawa Unii, a mianowicie na normy handlowe dotyczące oliwy z oliwek przyjęte przez Komisję na podstawie art. 75 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 3 .
(6) Decyzje zmieniające, które mają zostać przyjęte przez Radę Członków, dotyczą zmiany limitów niektórych parametrów chemicznych oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek oraz zmiany jednej metody analizy. Zmiany limitów polegają na zastąpieniu limitu dla a-tokoferolu w rafinowanych oliwach odniesieniem do GMP (dobre praktyki produkcyjne), ustaleniu limitu dla kwasu oleinowego i kwasu palmitynowego w oliwie z oliwek i oliwie z wytłoczyn z oliwek oraz ustaleniu limitu dla erytrodiolu w oliwie rafinowanej. Metoda analizy dotyczy oznaczania zawartości stigmastadienów w olejach roślinnych. Decyzje zmieniające zostały szczegółowo omówione przez naukowców i ekspertów technicznych ds. oliwy z oliwek reprezentujących Komisję i państwa członkowskie. Decyzje zmieniające przyczynią się do międzynarodowej harmonizacji norm dotyczących oliwy z oliwek oraz ustanowią ramy, które zapewnią uczciwą konkurencję w handlu produktami sektora oliwy z oliwek. Z tego powodu należy poprzeć decyzje zmieniające.
(7) Jeżeli przyjęcie decyzji zmieniających przez Radę Członków podczas jej 113. posiedzenia zostanie odroczone z powodu braku możliwości ich zatwierdzenia przez niektórych członków, stanowisko polegające na poparciu przyjęcia decyzji zmieniających należy zająć w imieniu Unii w ramach ewentualnej procedury przyjęcia przez Radę Członków w drodze wymiany korespondencji, zgodnie z art. 10 ust. 6 Umowy. Procedurę przyjęcia w drodze wymiany korespondencji należy rozpocząć przed kolejnym posiedzeniem zwyczajnym Rady Członków w listopadzie 2021 r.
(8) W celu ochrony interesów Unii, jeżeli nowe informacje o charakterze naukowym lub technicznym przedstawione przed 113. posiedzeniem lub w jego trakcie mogą mieć wpływ na stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii, przedstawiciele Unii w Radzie Członków powinni mieć możliwość zwrócenia się o odroczenie przyjęcia decyzji zmieniających do późniejszego posiedzenia,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ: