(notyfikowana jako dokument nr C(2021) 2386)(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(Dz.U.UE L z dnia 13 kwietnia 2021 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 866/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie systemu na podstawie art. 2 Protokołu 10 do Aktu przystąpienia 1 , w szczególności jego art. 4 ust. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Do czasu powtórnego zjednoczenia Cypru art. 1 ust. 1 Protokołu 10 do Aktu przystąpienia zawiesza stosowanie dorobku prawnego Wspólnoty na obszarze Republiki Cypryjskiej, nad którym rząd Republiki Cypryjskiej nie sprawuje skutecznej kontroli.
(2) Ze względu na zdrowie publiczne i zdrowie zwierząt rozporządzeniem (WE) nr 866/2004 zakazano przemieszczania żywych zwierząt i produktów zwierzęcych podlegających unijnym wymogom weterynaryjnym przez linię oddzielającą obszary Republiki Cypryjskiej, nad którymi rząd Republiki Cypryjskiej nie sprawuje skutecznej kontroli, od obszarów, nad którymi rząd Republiki Cypryjskiej sprawuje taką kontrolę.
(3) Art. 4 ust. 9 rozporządzenia (WE) nr 866/2004 stanowi, że zakazy dotyczące żywych zwierząt lub produktów zwierzęcych podlegających unijnym wymogom weterynaryjnym mogą zostać zniesione decyzjami Komisji ustanawiającymi warunki mające zastosowanie w handlu i przyjętymi zgodnie z procedurą, o której mowa w art. 58 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 2 .
(4) Decyzją Komisji 2007/330/WE 3 zniesiono zakaz przemieszczania produktów zwierzęcych w przypadku świeżych ryb i miodu przeznaczonego do spożycia przez ludzi, pod warunkiem że produkty te spełniają warunki określone w załącznikach I i II do wspomnianej decyzji.
(5) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/591 4 w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych zarejestrowano nazwę "Χαλλούμι" (Halloumi)/"Hellim" (ChNP) ("produkt").
(6) Ta chroniona nazwa pochodzenia obejmuje całą wyspę Cypr, w tym obszary, nad którymi rząd Republiki Cypryjskiej nie sprawuje skutecznej kontroli. Do czasu powtórnego zjednoczenia Cypru należy zatem znieść zakaz na mocy art. 4 ust. 9 rozporządzenia (WE) nr 866/2004 i zezwolić na przemieszczanie produktu przez linię oddzielającą obszary Republiki Cypryjskiej, nad którymi rząd Republiki Cypryjskiej nie sprawuje skutecznej kontroli, od obszarów, nad którymi rząd Republiki Cypryjskiej sprawuje taką kontrolę, oraz należy ustanowić warunki handlu produktem.
(7) Należy zapewnić, aby zniesienie zakazu dotyczącego produktu nie zagrażało zdrowiu publicznemu i zdrowiu zwierząt, jak również należy zagwarantować bezpieczeństwo żywności zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1480/2004 5 , w którym określono szczegółowe zasady dotyczące towarów przybywających z obszarów, nad którymi rząd Republiki Cypryjskiej nie sprawuje skutecznej kontroli, na obszary, nad którymi ten rząd sprawuje taką kontrolę. W związku z tym handel produktem powinien podlegać pewnym warunkom.
(8) Ze względu na to, że na niektórych obszarach kwalifikującego się obszaru geograficznego produkcji "Χαλλούμι" (Halloumi)/"Hellim" ChNP wspólnotowy dorobek prawny jest zawieszony, oraz do czasu powtórnego zjednoczenia Cypru należy wprowadzić tymczasowe rozwiązanie praktyczne, aby zagwarantować sprawne przeprowadzanie unijnych kontroli w zakresie zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego na całej wyspie Cypr.
(9) W tym celu Republika Cypryjska, stosując procedury analogiczne do procedur określonych w tytule II rozdział III rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 6 , powinna przekazać jednostce upoważnionej uprawnienia niezbędne do przeprowadzania wszelkich inspekcji i kontroli związanych z przemieszczaniem produktu przez linię. Kontrole przeprowadzane przez tę jednostkę upoważnioną powinny ograniczać się do sprawdzenia, czy spełniono unijne wymagania w zakresie zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt mające zastosowanie do produktu.
(10) Jednostka upoważniona powinna składać sprawozdania rządowi Republiki Cypryjskiej. Kopię sprawozdań sporządzonych przez jednostkę upoważnioną powinna otrzymywać Izba Handlowa Turków Cypryjskich.
(11) Do decyzji 2007/330/WE należy dodać specjalny załącznik dotyczący produktu i określający odpowiednie warunki niezbędne do zapewnienia zgodności produktu ze wszystkimi wymaganiami prawa Unii w zakresie ochrony zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt.
(12) Pierwszym z tych warunków, które należy spełnić, stanowi korzystny status zdrowia zwierząt określony zgodnie z normami międzynarodowymi Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt w odniesieniu do wszystkich chorób, które mogą być przenoszone w wyniku handlu produktem. W przypadku braku takich norm międzynarodowych ustalenia statusu zdrowia zwierząt należy dokonać zgodnie z odpowiednimi kryteriami, które mają zastosowanie na mocy prawa Unii. Przewiduje się, że status zdrowia zwierząt na obszarach Republiki Cypryjskiej, nad którymi rząd Republiki Cypryjskiej nie sprawuje skutecznej kontroli, będzie określany w drodze decyzji Komisji. Zgodnie z sytuacją w zakresie zdrowia zwierząt zostaną rozważone alternatywne metody obróbki w poświadczeniu zdrowia zwierząt w załączniku, w tym metody, o których mowa w rozporządzeniu wykonawczym Komisji. Po określeniu korzystnego statusu zdrowia zwierząt kolejnym warunkiem, który należy spełnić, powinien być roczny program monitorowania pozostałości, który powinna opracować jednostka upoważniona. Przewiduje się, że Komisja będzie zatwierdzać ten program co roku w drodze decyzji.
(13) Do czasu powtórnego zjednoczenia Cypru można ustanowić, przy wsparciu Komisji, grupę roboczą składającą się z równej liczby przedstawicieli społeczności Greków cypryjskich i społeczności Turków cypryjskich; grupa, której przewodniczyłby przedstawiciel Komisji, organizowałaby regularne posiedzenia w celu przeglądu funkcjonowania systemu kontroli produktu ustanowionego niniejszą decyzją.
(14) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2007/330/WE.
(15) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli dnia 12 kwietnia 2021 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Stella KYRIAKIDES |
|
Członek Komisji |
1 Dz.U. L 161 z 30.4.2004, s. 128.
2 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).
3 Decyzja Komisji 2007/330/WE z dnia 4 maja 2007 r. znosząca zakaz przemieszczania niektórych produktów zwierzęcych na wyspie Cypr zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 866/2004 i ustanawiająca warunki przemieszczania tych produktów (Dz.U. L 123 z 12.5.2007, s. 30).
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/591 z dnia 12 kwietnia 2021 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę ("Χαλλούμι" (Halloumi)/"Hellim" (ChNP)) (Dz.U. L 125 z 13.4.2021, s. 42).
5 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1480/2004 z dnia 10 sierpnia 2004 r. określające szczegółowe zasady dotyczące towarów przybywających z obszarów niepodlegających skutecznej kontroli Rządu Cypru na obszary, na których Rząd sprawuje skuteczną kontrolę (Dz.U. L 272 z 20.8.2004, s. 3).
6 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (Dz.U. L 95 z 7.4.2017, s. 1).
7 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/591 z dnia 12 kwietnia 2021 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę ("Χαλλούμι" (Halloumi)/"Hellim" (ChNP)) (Dz.U. L 125 z 13.4.2021, s. 42).
8 Dyrektywa Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiająca przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 18 z 23.1.2003, s. 11).
9 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 206/2010 z dnia 12 marca 2010 r. ustanawiające wykazy krajów trzecich, ich terytoriów lub części, upoważnionych do wprowadzania do Unii Europejskiej niektórych zwierząt oraz świeżego mięsa, a także wymogi dotyczące świadectw weterynaryjnych (Dz.U. L 73 z 20.3.2010, s. 1).
10 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 37/2010 z dnia 22 grudnia 2009 r. w sprawie substancji farmakologicznie czynnych i ich klasyfikacji w odniesieniu do maksymalnych limitów pozostałości w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 15 z 20.1.2010, s. 1).
11 Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1).
12 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5).
13 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).
14 Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1).
15 Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55).
16 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (Dz.U. L 95 z 7.4.2017, s. 1).
17 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/627 z dnia 15 marca 2019 r. ustanawiające jednolite praktyczne rozwiązania dotyczące przeprowadzania kontroli urzędowych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 oraz zmieniające rozporządzenie Komisji (WE) nr 2074/2005 w odniesieniu do kontroli urzędowych (Dz.U. L 131 z 17.5.2019, s. 51).
18 Dyrektywa Rady 96/23/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie środków monitorowania niektórych substancji i ich pozostałości u żywych zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz uchylająca dyrektywy 85/358/EWG i 86/469/EWG oraz decyzje 89/187/EWG i 91/664/EWG (Dz.U. L 125 z 23.5.1996, s. 10).
19 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 37/2010 z dnia 22 grudnia 2009 r. w sprawie substancji farmakologicznie czynnych i ich klasyfikacji w odniesieniu do maksymalnych limitów pozostałości w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 15 z 20.1.2010, s. 1).
20 Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1).
21 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5).
22 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 1).
23 Niepotrzebne skreślić.
24 Niepotrzebne skreślić.
25 Niepotrzebne skreślić.
26 Niepotrzebne skreślić.
27 Niepotrzebne skreślić.
28 Niepotrzebne skreślić.
29 Niepotrzebne skreślić.
30 Niepotrzebne skreślić.
31 Niepotrzebne skreślić.
32 Niepotrzebne skreślić.
33 Niepotrzebne skreślić.
34 Niepotrzebne skreślić.
35 Niepotrzebne skreślić.
36 Niepotrzebne skreślić.
37 Niepotrzebne skreślić.
38 Niepotrzebne skreślić.
39 Niepotrzebne skreślić.
40 Niepotrzebne skreślić.
41 Niepotrzebne skreślić.
42 Niepotrzebne skreślić.
43 Niepotrzebne skreślić.
44 Niepotrzebne skreślić.