Rozporządzenie 2020/192 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości prochlorazu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2020/192
z dnia 12 lutego 2020 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości prochlorazu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) prochlorazu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz w części B załącznika III do tego rozporządzenia.

(2) W odniesieniu do tej substancji czynnej Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości na "sumę prochlorazu, BTS 44595 (M201-04) i BTS 44596 (M201-03), wyrażoną jako prochloraz". Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących owoców cytrusowych, kiwi, bananów, mango, ananasów i wątroby bydła istnieje ryzyko dla konsumentów. Należy zatem obniżyć te NDP do poziomu granicy oznaczalności lub poziomu określonego przez Urząd. Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do czosnku, szalotki, sałat i warzyw sałatowych, portulaki pospolitej, ziół, kwiatów jadalnych, grochu, siemienia lnianego, ziaren słonecznika, ziaren rzepaku, jęczmienia, owsa zwyczajnego, ryżu siewnego, żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej, ziaren kawy, naparów ziołowych z kwiatów, liści i ziół oraz korzeni, przypraw, korzeni buraka cukrowego, bydła (tłuszcz, nerki), tłuszczu koniowatych i wątroby drobiu. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził, że w przypadku kodeksowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (CXL) dotyczących kumkwatu, liczi chińskiego/śliwki chińskiej, marakui/męczennicy jadalnej, owocu opuncji figowej/figi indyjskiej, caimito, owocu hebanowca wirginijskiego/owocu hurmy wirginijskiej, awokado, papai, granatów/jabłek granatu, czerymoi, gujawy/gruszli, owoców chlebowca, owoców duriana właściwego i owoców flaszowca miękkociernistego/owoców guanabany niektóre informacje nie były dostępne w odniesieniu do nowej definicji pozostałości i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie obowiązujących CXL. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(3) W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danych środków ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje przywozowe ani CXL, NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(4) Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej do spraw pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji laboratoria te stwierdziły, że w związku z rozwojem technicznym w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.

(5) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(8) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepis przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(9) Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W odniesieniu do substancji czynnej prochloraz we wszystkich produktach oraz na ich powierzchni z wyjątkiem owoców cytrusowych, kiwi, bananów, mango, ananasów i wątroby bydła rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub wwiezione do Unii przed dniem 4 września 2020 r.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 4 września 2020 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 12 lutego 2020 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK 3  

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w załączniku II kolumna dotycząca prochlorazu otrzymuje brzmienie:
Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Prochloraz (suma prochlorazu, BTS

44595 (M201-04) i BTS 44596

(M201-03), wyrażona jako

prochloraz) (F)

0100000 OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH
0110000 Owoce cytrusowe 0,03*
0110010 Grejpfruty
0110020 Pomarańcze
0110030 Cytryny
0110040 Limy/limonki
0110050 Mandarynki
0110990 Pozostałe (2)
0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0,03*
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej
0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej
0120080 Orzechy pekan
0120090 Orzeszki piniowe
0120100 Orzeszki pistacjowe
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe (2)
0130000 Owoce ziarnkowe 0,03*
0130010 Jabłka
0130020 Gruszki
0130030 Pigwy
0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej
0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego
0130990 Pozostałe (2)
0140000 Owoce pestkowe 0,03*
0140010 Morele
0140020 Czereśnie
0140030 Brzoskwinie
0140040 Śliwki
0140990 Pozostałe (2)
0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce 0,03*
0151000 a) winogrona
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 b) truskawki
0153000 c) owoce leśne
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice
0153030 Maliny (czerwone i żółte)
0153990 Pozostałe (2)
0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody
0154010 Borówki amerykańskie
0154020 Żurawiny
0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe)
0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (czarne i białe)
0154070 Głóg włoski
0154080 Bez czarny
0154990 Pozostałe (2)
0160000 Owoce różne z
0161000 a) jadalną skórką
0161010 Daktyle 0,03*
0161020 Figi 0,03*
0161030 Oliwki stołowe 0,03*
0161040 Kumkwat 10 (+)
0161050 Karambola 0,03*
0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0,03*
0161070 Czapetka kuminowa 0,03*
0161990 Pozostałe (2) 0,03*
0162000 b) niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 0,03*
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 7 (+)
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 7 (+)
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 7 (+)
0162050 Caimito 7 (+)
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 7 (+)
0162990 Pozostałe (2) 0,03*
0163000 c) niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 7 (+)
0163020 Banany 0,03*
0163030 Mango 0,03*
0163040 Papaja 7 (+)
0163050 Granaty/Jabłka granatu 7 (+)
0163060 Czerymoja 7 (+)
0163070 Gujawa/Gruszla 7 (+)
0163080 Ananasy 0,03*
0163090 Owoce chlebowca 7 (+)
0163100 Owoce duriana właściwego 7 (+)
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 7 (+)
0163990 Pozostałe (2) 0,03*
0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE
0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,03*
0211000 a) ziemniaki
0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy
0212020 Kartofel słodki/Batat
0212030 Pochrzyn
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe (2)
0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010 Buraki
0213020 Marchew
0213030 Seler zwyczajny
0213040 Chrzan pospolity
0213050 Słonecznik bulwiasty
0213060 Pasternak
0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej
0213080 Rzodkiew zwyczajna
0213090 Kozibród porolistny/Salsefia
0213100 Brukiew/Karpiel
0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna
0213990 Pozostałe (2)
0220000 Warzywa cebulowe 0,03*
0220010 Czosnek
0220020 Cebula
0220030 Szalotka
0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka
0220990 Pozostałe (2)
0230000 Warzywa owocowe 0,03*
0231000 a) Solanaceae i Malvaceae
0231010 Pomidory
0231020 Papryka roczna
0231030 Oberżyny/Bakłażany
0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra
0231990 Pozostałe (2)
0232000 b) dyniowate z jadalną skórką
0232010 Ogórki
0232020 Korniszony
0232030 Cukinie
0232990 Pozostałe (2)
0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką
0233010 Melony
0233020 Dynie olbrzymie
0233030 Arbuzy
0233990 Pozostałe (2)
0234000 d) kukurydza cukrowa
0239000 e) pozostałe warzywa owocowe
0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0,03*
0241000 a) kapustne kwitnące
0241010 Brokuły
0241020 Kalafiory
0241990 Pozostałe (2)
0242000 b) kapustne głowiaste
0242010 Brukselka/Kapusta brukselska
0242020 Kapusta głowiasta
0242990 Pozostałe (2)
0243000 c) kapustne liściowe
0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai
0243020 Jarmuż
0243990 Pozostałe (2)
0244000 d) kalarepa
0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne
0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0,03*
0251010 Roszpunka warzywna
0251020 Sałaty
0251030 Endywia o liściach szerokich
0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy
0251050 Gorczycznik wiosenny
0251060 Rokietta siewna/rukola
0251070 Gorczyca sarepska
0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)
0251990 Pozostałe (2)
0252000 b) szpinak i podobne liście 0,03*
0252010 Szpinak
0252020 Portulaka pospolita
0252030 Boćwina
0252990 Pozostałe (2)
0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0,03*
0254000 d) rukiew wodna 0,03*
0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0,03*
0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0,06*
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia lekarska
0256060 Rozmaryn lekarski
0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek
0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne
0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny
0256100 Estragon
0256990 Pozostałe (2)
0260000 Warzywa strączkowe 0,03*
0260010 Fasola (w strąkach)
0260020 Fasola (bez strąków)
0260030 Groch (w strąkach)
0260040 Groch (bez strąków)
0260050 Soczewica
0260990 Pozostałe (2)
0270000 Warzywa łodygowe 0,03*
0270010 Szparagi
0270020 Karczochy hiszpańskie
0270030 Seler
0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski
0270050 Karczochy zwyczajne
0270060 Pory
0270070 Rabarbar
0270080 Pędy bambusa
0270090 Rdzenie palmowe
0270990 Pozostałe (2)
0280000 Grzyby, mchy i porosty
0280010 Grzyby uprawne 3
0280020 Grzyby dzikie 0,03*
0280990 Mchy i porosty 0,03*
0290000 Algi i organizmy prokariotyczne 0,03*
0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0,03*
0300010 Fasola
0300020 Soczewica
0300030 Groch
0300040 Łubin biały
0300990 Pozostałe (2)
0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000 Nasiona oleiste
0401010 Siemię lniane 0,3
0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0,03*
0401030 Nasiona maku 0,3
0401040 Ziarna sezamu 0,03*
0401050 Ziarna słonecznika 0,3
0401060 Ziarna rzepaku 0,3
0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0,03*
0401080 Nasiona gorczycy 0,03*
0401090 Nasiona bawełny 0,03*
0401100 Nasiona dyni 0,03*
0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0,03*
0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0,03*
0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0,03*
0401140 Nasiona konopi siewnych 0,03*
0401150 Rącznik pospolity 0,03*
0401990 Pozostałe (2) 0,03*
0402000 Owoce oleiste 0,03*
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Nasiona palm olejowych
0402030 Owoce palm olejowych
0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe (2)
0500000 ZBOŻA
0500010 Jęczmień 0,03*
0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0,03*
0500030 Kukurydza 0,03*
0500040 Proso zwyczajne 0,03*
0500050 Owies zwyczajny 0,03*
0500060 Ryż siewny 0,03*
0500070 Żyto zwyczajne 0,2
0500080 Sorgo japońskie 0,03*
0500090 Pszenica zwyczajna 0,2
0500990 Pozostałe (2) 0,03*
0600000 HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY 0,15*
0610000 Herbaty
0620000 Ziarna kawy
0630000 Napary ziołowe z
0631000 a) kwiatów
0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski
0631020 Ketmia szczawiowa
0631030 Róża
0631040 Jaśmin
0631050 Lipa
0631990 Pozostałe (2)
0632000 b) liści i ziół
0632010 Truskawka
0632020 Aspalat prosty
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe (2)
0633000 c) korzeni
0633010 Kozłek lekarski
0633020 Żeń-szeń
0633990 Pozostałe (2)
0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny
0640000 Ziarna kakaowe
0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański
0700000 CHMIEL 0,15*
0800000 PRZYPRAWY
0810000 Przyprawy nasienne 0,15*
0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż
0810020 Kminek czarny/Czarny kmin
0810030 Seler
0810040 Kolendra siewna
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatołowa
0810990 Pozostałe (2)
0820000 Przyprawy owocowe 0,15*
0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski
0820020 Pieprz syczuański
0820030 Kminek zwyczajny
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)
0820070 Wanilia
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe (2)
0830000 Przyprawy korowe 0,15*
0830010 Cynamon
0830990 Pozostałe (2)
0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe
0840010 Lukrecja 0,15*
0840020 Imbir lekarski (10) 0,15*
0840030 Kurkuma 0,15*
0840040 Chrzan pospolity (11)
0840990 Pozostałe (2) 0,15*
0850000 Przyprawy pączkowe 0,15*
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe (2)
0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0,15*
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe (2)
0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0,15*
0870010 Kwiat muszkatołowy
0870990 Pozostałe (2)
0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0,03*
0900010 Korzenie buraka cukrowego
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik, korzenie
0900990 Pozostałe (2)
1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 Towary z
1011000 a) świń
1011010 Mięśnie 0,03*
1011020 Tłuszcz 0,03*
1011030 Wątroba 0,3 (+)
1011040 Nerka 0,05 (+)
1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03*
1011990 Pozostałe (2) 0,03*
1012000 b) bydła
1012010 Mięśnie 0,03*
1012020 Tłuszcz 0,07 (+)
1012030 Wątroba 1 (+)
1012040 Nerka 0,2 (+)
1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03*
1012990 Pozostałe (2) 0,03*
1013000 c) owiec
1013010 Mięśnie 0,03*
1013020 Tłuszcz 0,15 (+)
1013030 Wątroba 3 (+)
1013040 Nerka 0,5 (+)
1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03*
1013990 Pozostałe (2) 0,03*
1014000 d) kóz
1014010 Mięśnie 0,03*
1014020 Tłuszcz 0,15 (+)
1014030 Wątroba 3 (+)
1014040 Nerka 0,5 (+)
1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03*
1014990 Pozostałe (2) 0,03*
1015000 e) koniowatych
1015010 Mięśnie 0,03*
1015020 Tłuszcz 0,07 (+)
1015030 Wątroba 1 (+)
1015040 Nerka 0,2 (+)
1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03*
1015990 Pozostałe (2) 0,03*
1016000 f) drobiu
1016010 Mięśnie 0,03* (+)
1016020 Tłuszcz 0,03* (+)
1016030 Wątroba 0,04 (+)
1016040 Nerka 0,03* (+)
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 0,03* (+)
1016990 Pozostałe (2) 0,03* (+)
1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych 0,03*
1017010 Mięśnie
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1017990 Pozostałe (2)
1020000 Mleko 0,03*
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe (2)
1030000 Jaja ptasie 0,1
1030010 Kury (+)
1030020 Kaczki (+)
1030030 Gęsi (+)
1030040 Przepiórki (+)
1030990 Pozostałe (2)
1040000 Miód i pozostałe produkty pszczele (7) 0,15*
1050000 Płazy i gady 0,03*
1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 0,03*
1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe 0,03*
1100000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)
1200000 PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)
1300000 PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)
(*) Granica oznaczalności
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Prochloraz (suma prochlorazu, BTS 44595 (M201-04) i BTS 44596 (M201-03), wyrażona jako prochloraz) (F)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, związane z nową definicją pozostałości, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia [13 lutego 2022] r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0161040 Kumkwat
0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska
0162030 Marakuja/Męczennica jadalna
0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska
0162050 Caimito
0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej
0163010 Awokado
0163040 Papaja
0163050 Granaty/Jabłka granatu
0163060 Czerymoja
0163070 Gujawa/Gruszla
0163090 Owoce chlebowca
0163100 Owoce duriana właściwego
0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań żywieniowych, analizujących egzekwowanie oraz definicje pozostałości na potrzeby oceny ryzyka, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia [13 lutego 2022] r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1016010 Mięśnie
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)
1016990 Pozostałe (2)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
2)
w części B załącznika III skreśla się kolumnę dotyczącą prochlorazu.
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels for prochloraz according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości prochlorazu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2018; 16(8):5401.
3 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 28 października 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.382.58) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 marca 2020 r.

Zmiany w prawie

Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2020.40.4

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2020/192 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości prochlorazu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 12/02/2020
Data ogłoszenia: 13/02/2020
Data wejścia w życie: 04/09/2020, 04/03/2020