Rozporządzenie 2018/1462 zmieniające załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 ustanawiającego specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do specyfikacji dla niektórych estrów sorbitolu

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/1462
z dnia 28 września 2018 r.
zmieniające załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 ustanawiającego specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do specyfikacji dla niektórych estrów sorbitolu (E 491 monostearynian sorbitolu, E 492 tristearynian sorbitolu oraz E 495 monopalmitynian sorbitolu)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 14,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 3  określono specyfikacje dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(2) Specyfikacje te mogą być aktualizowane zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(3) Dnia 14 października 2014 r. złożono wniosek o zmianę specyfikacji dotyczących dodatków do żywności monostearynian sorbitolu (E 491), tristearynian sorbitolu (E 492) oraz monopalmitynian sorbitolu (E 495). Wniosek ten udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(4) W aktualnych specyfikacjach unijnych określono zakres temperatur krzepnięcia (stanowiący jeden z parametrów identyfikacji) dla monostearynianu sorbitolu (E 491), tristearynianu sorbitolu (E 492) oraz monopalmitynianu sorbitolu (E 495).

(5) Wnioskodawca zwrócił się o usunięcie ze specyfikacji unijnych zakresu temperatur krzepnięcia jako jednej z metod identyfikacji monostearynianu sorbitolu (E 491), tristearynianu sorbitolu (E 492) oraz monopalmitynianu sorbitolu (E 495), ponieważ z uwagi na brak przejrzystej i wspólnej metodyki nie jest to najlepsza metoda identyfikacji.

(6) W opinii z dnia 5 maja 2017 r. 4  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że proponowana przez wnioskodawcę zmiana specyfikacji, polegająca na usunięciu parametru "zakres temperatur krzepnięcia" w odniesieniu do identyfikacji monostearynianu sorbitolu (E 491), tristearynianu sorbitolu (E 492) oraz monopalmitynianu sorbitolu (E 495), nie stanowiłaby zagrożenia dla bezpieczeństwa.

(7) Urząd stwierdził również, że wskutek usunięcia zakresu temperatur krzepnięcia ze specyfikacji unijnych charakterystyka poszczególnych estrów sorbitolu nasyconych kwasów tłuszczowych będzie mniej szczegółowa, ale że ten parametr identyfikacji można zastąpić innym. Urząd stwierdził, że analiza metodą chromatografii gazowej zapewnia najdokładniejsze i najbardziej rzetelne wyniki ze wszystkich dostępnych metod analitycznych oraz że jest to metoda właściwa na potrzeby kontroli żywności.

(8) W związku z tym należy zmienić specyfikacje unijne, by usunąć zakres temperatur krzepnięcia jako jeden z parametrów identyfikacji dodatków do żywności monostearynian sorbitolu (E 491), tristearynian sorbitolu (E 492) i monopalmitynian sorbitolu (E 495), oraz zastąpić ten parametr identyfikacją za pomocą liczby kwasowej, liczby jodowej lub chromatografii gazowej.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 28 września 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w pozycji dotyczącej dodatku do żywności "E 491 Monostearynian sorbitolu" specyfikacja dotycząca zakresu temperatur krzepnięcia otrzymuje brzmienie:
"Sposób identyfikacji za pomocą liczby kwasowej, liczby jodowej (nie wyższej niż 4), chromatografii gazowej"
2)
w pozycji dotyczącej dodatku do żywności "E 492 Tristearynian sorbitolu" specyfikacja dotycząca zakresu temperatur krzepnięcia otrzymuje brzmienie:
"Sposób identyfikacji za pomocą liczby kwasowej, liczby jodowej (nie wyższej niż 4), chromatografii gazowej"
3)
w pozycji dotyczącej dodatku do żywności "E 495 Monopalmitynian sorbitolu" specyfikacja dotycząca zakresu temperatur krzepnięcia otrzymuje brzmienie:
"Sposób identyfikacji za pomocą liczby kwasowej, liczby jodowej (nie wyższej niż 4), chromatografii gazowej"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
4 Panel EFSA ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności (ANS), 2017 r. Scientific Opinion on the reevaluation of sorbitan monostearate (E 491), sorbitan tristearate (E 492), sorbitan monolaurate (E 493), sorbitan monooleate (E 494) and sorbitan monopalmitate (E 495) when used as food additives (Opinia naukowa w sprawie ponownej oceny stosowania monostearynianu sorbitolu (E 491), tristearynianu sorbitolu (E 492), monolaurynianu sorbitolu (E 493), monooleinianu sorbitolu (E 494) oraz monopalmitynianu sorbitolu (E 495) jako dodatków do żywności). Dziennik EFSA 2017;15(5):4788, 56 s. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.4788

Zmiany w prawie

Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2018.245.6

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2018/1462 zmieniające załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 ustanawiającego specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do specyfikacji dla niektórych estrów sorbitolu
Data aktu: 28/09/2018
Data ogłoszenia: 01/10/2018
Data wejścia w życie: 21/10/2018