Rozporządzenie 2018/98 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do sorbinianu wapnia

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/98
z dnia 22 stycznia 2018 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do sorbinianu wapnia (E 203)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 14,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w dodatkach do żywności, enzymach spożywczych, środkach aromatyzujących i składnikach odżywczych oraz warunki ich stosowania.

(3) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 2  ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(4) Sorbinian wapnia (E 203) jest dopuszczony do stosowania jako substancja konserwująca w wielu środkach spożywczych oraz w preparatach barwników spożywczych i środkach aromatyzujących zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(5) Art. 32 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 stanowi, że wszystkie dodatki do żywności, które zostały dopuszczone w Unii przed dniem 20 stycznia 2009 r., podlegają ponownej ocenie ryzyka przeprowadzanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").

(6) W tym celu w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 257/2010 3  ustanowiono program ponownej oceny dodatków do żywności. Zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 257/2010 ponowną ocenę substancji konserwujących należało zakończyć do dnia 31 grudnia 2015 r.

(7) W dniu 30 czerwca 2015 r. Urząd wydał opinię naukową w sprawie ponownej oceny kwasu sorbowego (E 200), sorbinianu potasu (E 202) i sorbinianu wapnia (E 203) jako dodatków do żywności 4 . W opinii stwierdzono, że brakuje danych dotyczących genotoksyczności w odniesieniu do sorbinianu wapnia. W związku z powyższym Urząd nie mógł potwierdzić bezpieczeństwa sorbinianu wapnia jako dodatku do żywności i stwierdził, że substancję tę należy wyłączyć z grupy, dla której ustalono dopuszczalne dzienne spożycie i do której należą kwas sorbowy (E 200) oraz sorbinian potasu (E 202). W opinii stwierdzono, że aby rozważyć włączenie sorbinianu wapnia do wspomnianej grupy, dla której ustalono dopuszczalne dzienne spożycie, należy przeprowadzić badania genotoksyczności w odniesieniu do tej substancji.

(8) W dniu 10 czerwca 2016 r. Komisja ogłosiła publiczne zaproszenie do przedstawienia danych naukowych i technologicznych dotyczących kwasu sorbowego (E 200), sorbinianu potasu (E 202) i sorbinianu wapnia (E 203) 5  w celu uzyskania danych, które uznano za niezbędne w opinii naukowej w sprawie ponownej oceny wspomnianych substancji jako dodatków do żywności. Żaden podmiot gospodarczy nie zobowiązał się jednak do dostarczenia wymaganych danych dotyczących genotoksyczności w odniesieniu do sorbinianu wapnia (E 203). Bez tych danych Urząd nie może zakończyć ponownej oceny bezpieczeństwa sorbinianu wapnia jako dodatku do żywności i w związku z tym nie można ustalić, czy substancja ta nadal spełnia warunki jej umieszczenia w unijnym wykazie dopuszczonych dodatków do żywności określone w art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(9) Należy zatem wykreślić sorbinian wapnia (E 203) z unijnego wykazu dopuszczonych dodatków do żywności.

(10) Zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 unijny wykaz dopuszczonych dodatków do żywności podlega zmianie zgodnie z procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 6 .

(11) Art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 stanowi, że unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(12) Należy zatem zmienić załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 poprzez wykreślenie sorbinianu wapnia (E 203) z unijnego wykazu dopuszczonych dodatków do żywności, ponieważ ze względu na brak odpowiednich danych dotyczących genotoksyczności nie może on być nadal ujęty w wykazie.

(13) Aby podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze mogły dostosować się do nowych wymogów lub znaleźć substancję, która zastąpi sorbinian potasu (E 203), stosowanie niniejszego rozporządzenia należy rozpocząć sześć miesięcy po jego wejściu w życie.

(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 skreśla się pozycję dotyczącą dodatku do żywności (E 203) sorbinian wapnia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 12 sierpnia 2018 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 22 stycznia 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

1.
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
a)
w części B tabela 3: Dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące skreśla się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 203 sorbinian wapnia;
b)
w części C tabela 5: Inne dodatki, które mogą być uregulowane łącznie, wprowadza się następujące zmiany:
(i)
lit. a) "200-203: Kwas sorbowy - sorbiniany (SA)" otrzymuje brzmienie:

"a) E 200-202: Kwas sorbowy - sorbinian potasu (SA)

Numer E Nazwa
E 200 Kwas sorbowy
E 202 Sorbinian potasu"
(ii)
w lit. c) "E 200-213: Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany (SA + BA)" skreśla się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 203 sorbinian wapnia;
(iii)
w lit. d) "E 200-219: Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany (SA + BA + PHB)" skreśla się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 203 sorbinian wapnia;
(iv)
lit. e) "E 200-203; 214-219: Kwas sorbowy - sorbiniany; p-hydroksybenzoesany (SA + PHB)" otrzymuje brzmienie:

"e) E 200-202; 214-219: Kwas sorbowy - sorbinian potasu; p-hydroksybenzoesany (SA + PHB)

Numer E Nazwa
E 200 Kwas sorbowy
E 202 Sorbinian potasu
E 214 p-hydroksybenzoesan etylu
E 215 Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu
E 218 p-hydroksybenzoesan metylu
E 219 Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu"
c)
w części E wprowadza się następujące zmiany:
1)
w kategorii 01.3 (Fermentowane przetwory mleczne bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących, poddane obróbce cieplnej po fermentacji) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2) koagulat mleczny"
2)
w kategorii 01.4 (Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce cieplnej) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 300 (1) (2) Tylko desery na bazie produktów mlecznych niepoddawane obróbce cieplnej"
3)
w kategorii 01.7.1 (Sery niedojrzewające, z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2)"
4)
w kategorii 01.7.2 (Sery dojrzewające) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2) Tylko sery, pakowane, w plasterkach i krojone; sery dojrzewające przekładane i sery z dodatkiem środków spożywczych
E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu quantum satis Tylko do stosowania na powierzchnię produktów serowych dojrzewających"
5)
w kategorii 01.7.4 (Ser serwatkowy) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2) Tylko sery, pakowane, w plasterkach; sery przekładane i sery z dodatkiem środków spożywczych"
6)
w kategorii 01.7.5 (Sery topione) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 2 000 (1) (2)"
7)
w kategorii 01.7.6 (Produkty serowe (z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16)) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2) Tylko produkty niedojrzewające; produkty dojrzewające, pakowane, w plasterkach; produkty dojrzewające przekładane i dojrzewające z dodatkiem środków spożywczych
E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu quantum satis Tylko do stosowania na powierzchnię produktów dojrzewających"
8)
w kategorii 01.8 (Analogi produktów mleczarskich, włączając zabielacze do napojów) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 2 000 (1) (2) Tylko białkowe analogi serów
E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu quantum satis (1) (2) Tylko analogi serów (tylko do stosowania na powierzchnię)"
9)
w kategorii 02.2.2 (Pozostałe emulsje tłuszczowe i olejowe, w tym tłuszcze do smarowania w rozumieniu rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007, i emulsje ciekłe) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200- 203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2) Tylko emulsje tłuszczowe (z wyłączeniem masła) o zawartości tłuszczu 60 % lub wyższej
E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 2 000 (1) (2) Tylko emulsje tłuszczowe o zawartości tłuszczu poniżej 60 %"
10)
w kategorii 04.1.1 (Całe świeże owoce i warzywa) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 20 Tylko do stosowania na powierzchnię świeżych nieobranych owoców cytrusowych"
11)
w kategorii 04.2.1 (Owoce i warzywa suszone) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2) Tylko suszone owoce"
12)
w kategorii 04.2.2 (Owoce i warzywa w occie, oleju lub solance) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 2 000 (1) (2) Tylko warzywa (z wyłączeniem oliwek)"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2) Tylko oliwki i produkty na bazie oliwek"
(iii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 1 000 (1) (2) Tylko oliwki i produkty na bazie oliwek"
13)
w kategorii 04.2.4.1 (Przetwory owocowe i warzywne, z wyłączeniem owoców w wodnym roztworze cukru, poddanych obróbce cieplnej) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2) Tylko przetwory owocowe i warzywne, włączając przetwory na bazie wodorostów morskich, sosy na bazie owoców, auszpik (galaretę), z wyłączeniem purée, musów, owoców w wodnym roztworze cukru poddanych obróbce cieplnej, sałatek i produktów podobnych, w puszkach i słoikach"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 1 000 (1) (2) Tylko preparaty na bazie oliwek"
14)
w kategorii 04.2.5.1 (Dżemy ekstra i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 1 000 (1) (2) Tylko niskocukrowe i podobne produkty niskokaloryczne lub bez dodatku cukru, mermeladas"
15)
w kategorii 04.2.5.2 (Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 1 000 (1) (2) Tylko produkty niskocukrowe i podobne produkty niskokaloryczne lub bez dodatku cukru, produkty do smarowania, mermeladas"
16)
w kategorii 04.2.5.3 (Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymują brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 1 000 (1) (2) Inne produkty do smarowania na bazie owoców, mermeladas
E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 1 500 (1) (2) Tylko marmelada"
17)
w kategorii 04.2.6 (Przetworzone produkty z ziemniaków) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200- 203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 2 000 (1) (2) Tylko ciasto ziemniaczane i wstępnie obsmażone ziemniaki w plasterkach"
18)
w kategorii 05.2 (Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-219 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany 1 500 (1) (2) (5) Z wyjątkiem kandyzowanych, krystalizowanych i lukrowanych owoców i warzyw"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 1 000 (1) (2) Tylko kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce i warzywa"
19)
w kategorii 05.3 (Guma do żucia) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 1 500 (1) (2)"
20)
w kategorii 05.4 (Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2) Tylko polewy (syropy do naleśników, aromatyzowane syropy do koktajli mlecznych i lodów spożywczych; produkty podobne)"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-219 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany 1 500 (1) (2) (5)"
21)
w kategorii 06.4.4 (Gnocchi ziemniaczane) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1)"
22)
w kategorii 06.4.5 (Nadzienia do makaronów nadziewanych (pierożków ravioli i produktów podobnych)) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2)"
23)
w kategorii 06.6 (Ciasto o luźnej konsystencji) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 2 000 (1) (2)"
24)
w kategorii 06.7 (Produkty zbożowe wstępnie obgotowane lub przetworzone) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 200 (1) (2) Tylko polenta
E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 2 000 (1) (2) Tylko Semmelknödelteig"
25)
w kategorii 07.1 (Chleb i bułki) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 2 000 (1) (2) Tylko chleb pakowany krojony i chleb żytni, częściowo upieczone pakowane wyroby piekarskie przeznaczone do sprzedaży detalicznej i chleb o obniżonej wartości energetycznej przeznaczony do sprzedaży detalicznej"
26)
w kategorii 07.2 (Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 2 000 (1) (2) Tylko o aktywności wody większej niż 0,65"
27)
w kategorii 08.3.1 (Produkty mięsne niepoddane obróbce cieplnej) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-219 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany quantum satis (1) (2) Tylko do stosowania na powierzchnię suszonych produktów mięsnych"
28)
w kategorii 08.3.2 (Produkty mięsne poddane obróbce cieplnej) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203; 214-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202; 214-219 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; p-hydroksybenzoesany 1 000 (1) (2) Tylko pasztety"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2) Tylko auszpik (galareta)"
(iii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany, kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-219 Kwas sorbowy - sorbinian potasu, kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany quantum satis (1) (2) Tylko do stosowania na powierzchnię suszonych produktów mięsnych"
29)
w kategorii 08.3.3 (Osłonki i powłoki oraz dekoracje mięsa) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu quantum satis Tylko osłonki kolagenowe o aktywności wody większej niż 0,6"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203; 214-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202; 214-219 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; p-hydroksybenzoesany 1 000 (1) (2) Tylko żelowe powłoki produktów mięsnych (parzonych, peklowanych lub suszonych)"
30)
w kategorii 09.2 (Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2) Auszpik (galareta)"
(ii)
pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymują brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 200 (1) (2) Tylko ryby solone i suszone
E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 2 000 (1) (2) Tylko częściowo utrwalone ryby i produkty rybołówstwa, w tym skorupiaki, mięczaki, surimi i pasty rybne/pasty ze skorupiaków; gotowane skorupiaki i mięczaki
E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 6 000 (1) (2) Tylko gotowane Crangon crangon i Crangon vulgaris"
31)
w kategorii 09.3 (Ikra rybia) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 2 000 (1) (2) Tylko częściowo utrwalone przetwory rybne, łącznie z produktami z ikry ryb"
32)
w kategorii 10.2 (Przetworzone jaja i produkty jajeczne) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2) Tylko odwodnione i skoncentrowane, mrożone lub głęboko mrożone produkty jajeczne"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 5 000 (1) (2) Tylko płynna masa jajowa (białko, żółtko lub całe jajo)"
33)
w kategorii 11.4.1 (Słodziki stołowe w postaci płynnej) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-219 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydroksybenzoesany 500 (1) (2) Tylko jeśli zawartość wody jest wyższa niż 75 %"
34)
w kategorii 12.2.2 (Przyprawy kulinarne i dodatki do potraw) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 1 000 (1) (2)"
35)
w kategorii 12.4 (Musztarda) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 1 000 (1) (2)"
36)
w kategorii 12.5 (Zupy i buliony) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 500 (1) (2) Tylko zupy i buliony w płynie (z wyłączeniem tych w puszkach)"
37)
w kategorii 12.6 (Sosy) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2) Tylko zemulgowane sosy o zawartości tłuszczu 60 % lub wyższej
E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 2 000 (1) (2) Tylko zemulgowane sosy o zawartości tłuszczu poniżej 60 %"
(ii)
pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymują brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 1 000 (1) (2) Tylko zemulgowane sosy o zawartości tłuszczu 60 % lub wyższej; sosy niezemulgowane
E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 2 000 (1) (2) Tylko zemulgowane sosy o zawartości tłuszczu poniżej 60 %"
38)
w kategorii 12.7 (Sałatki i produkty smakowe do smarowania pieczywa) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 1 500 (1) (2)"
39)
w kategorii 12.9 (Produkty białkowe, z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1.8) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 2 000 (1) (2) Tylko analogi mięsa, ryb, skorupiaków i głowonogów oraz sera produkowane na bazie białek"
40)
w kategorii 13.2 (Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE (z wyłączeniem produktów z kategorii żywności 13.1.5)) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 1 500 (1) (2)"
41)
w kategorii 13.3 (Dietetyczne środki spożywcze stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała, całkowicie zastępujące dzienne posiłki lub poszczególne posiłki (całość lub część całkowitej dziennej diety)) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 1 500 (1) (2)"
42)
w kategorii 14.1.2 (Soki owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112/WE oraz soki warzywne) wprowadza się następujące zmiany:
(i)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 500 (1) (2) tylko Sød ... saft i sødet ... saft"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 2 000 (1) (2) Tylko sok winogronowy, niesfermentowany, do użytku w obrzędach religijnych"
43)
w kategorii 14.1.3 (Nektary owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112/WE oraz nektary warzywne i produkty podobne) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 250 (1) (2) Tylko tradycyjne szwedzkie syropy owocowe, maksymalny poziom ma również zastosowanie, jeśli zastosowano jednocześnie substancje E 210-213, kwas benzoesowy - benzoesany.
E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 300 (1) (2) Tylko tradycyjne szwedzkie i fińskie syropy owocowe"
44)
w kategorii 14.1.4 (Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 250 (1) (2) Maksymalny poziom ma zastosowanie, jeśli zastosowano jednocześnie substancje E 210- 213, kwas benzoesowy - benzoesany.
E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 300 (1) (2) Z wyłączeniem napojów na bazie produktów mlecznych"
45)
w kategorii 14.1.5.2 (Inne) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 600 (1) (2) Tylko płynne koncentraty herbaty i płynne koncentraty naparów owocowych i ziołowych"
46)
w kategorii 14.2.1 (Piwo i napoje słodowe) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 200 (1) (2) Tylko piwo w beczce zawierające więcej niż 0,5 % dodanego cukru fermentującego lub soków owocowych albo koncentratów z owoców"
47)
w kategorii 14.2.2 (Wina i inne produkty zdefiniowane w rozporządzeniu (WE) nr 1234/2007 oraz ich odpowiedniki bezalkoholowe) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 200 (1) (2) Tylko bezalkoholowe"
48)
w kategorii 14.2.3 (Cydr i perry) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 200 (1) (2)"
49)
w kategorii 14.2.4 (Wino owocowe i made wine) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 200 (1) (2)"
50)
w kategorii 14.2.5 (Miód pitny) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 200 (1) (2)"
51)
w kategorii 14.2.7.1 (Wina aromatyzowane) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 200 (1) (2)"
52)
w kategorii 14.2.7.2 (Aromatyzowane napoje na bazie wina) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 200 (1) (2)"
53)
w kategorii 14.2.7.3 (Aromatyzowane koktajle na bazie wina) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 200 (1) (2)"
54)
w kategorii 14.2.8 (Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 %) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200- 203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 200 (1) (2) Tylko napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 % oraz nalewka na winie owocowym, aromatyzowana nalewka na winie owocowym, nalewka na winie z soku winogronowego, aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego, napój winny owocowy lub miodowy, aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy, wino owocowe niskoalkoholowe i aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe"
55)
w kategorii 15.1 (Przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203; 214-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202; 214-219 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; p-hydroksybenzoesany 1 000 (1) (2) (5)"
56)
w kategorii 15.2 (Przetworzone orzechy) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-203; 214-219 (Kwas sorbowy - sorbiniany; p-hydroksybenzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-202; 214-219 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; p-hydroksybenzoesany 1 000 (1) (2) (5) Tylko orzechy powlekane"
57)
w kategorii 16 (Desery z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1, 3 i 4) wprowadza się następujące zmiany
(i)
pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203 (Kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymują brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 1 000 (1) (2) Tylko frugtgrød, rote Grütze i pasha
E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu 2 000 (1) (2) Tylko ostkaka"
(ii)
pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 300 (1) (2) Tylko desery na bazie produktów mlecznych niepoddawane obróbce cieplnej"
58)
w kategorii 17.1 (Suplementy diety w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek, oraz w podobnych postaciach, z wyłączeniem postaci do żucia) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 1 000 (1) (2) Tylko suplementy w postaci suchej i zawierające preparaty witaminy A lub połączenie witaminy A i D"
59)
w kategorii 17.2 (Suplementy diety w postaci płynnej) pozycja dotycząca dodatków do żywności E 200-213 (Kwas sorbowy - sorbiniany; kwas benzoesowy - benzoesany) otrzymuje brzmienie:
"E 200-213 Kwas sorbowy - sorbinian potasu; kwas benzoesowy - benzoesany 2 000 (1) (2)"
2.
W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
a)
w części 2 (Dodatki do żywności inne niż nośniki w dodatkach do żywności) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203, E 210, E 211 i E 212 otrzymują brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy - sorbinian potasu (część 6 tabela 2) 1 500 mg/kg pojedynczo lub łącznie w preparacie; 15 mg/kg w produkcie końcowym, w przeliczeniu na wolny kwas Preparaty barwnikowe"
E 210 Kwas benzoesowy
E 211 Benzoesan sodu
E 212 Benzoesan potasu
b)
w części 4 (Dodatki do żywności, w tym nośniki, w środkach aromatyzujących) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 200-203, E 210, E 211, E 212 i E 213 otrzymują brzmienie:
"E 200-202 Kwas sorbowy i sorbinian potasu (część 6 tabela 2) Wszystkie środki aromatyzujące 1 500 mg/kg (pojedynczo lub łącznie w przeliczeniu na wolny kwas) w środkach aromatyzujących"
E 210 Kwas benzoesowy
E 211 Benzoesan sodu
E 212 Benzoesan potasu
E 213 Benzoesan wapnia
c)
w części 6 (Definicje grup dodatków do żywności do celów części 1-5) tabela 2 (Tabela 2: kwas sorbowy - sorbiniany) otrzymuje brzmienie:

"Tabela 2

Kwas sorbowy - sorbinian potasu

Numer E Nazwa
E 200 Kwas sorbowy
E 202 Sorbinian potasu"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 257/2010 z dnia 25 marca 2010 r. ustanawiające program ponownej oceny dopuszczonych dodatków do żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 80 z 26.3.2010, s. 19).
4 Dziennik EFSA (2015); 13(6):4144.
6 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2018.17.14

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2018/98 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do sorbinianu wapnia
Data aktu: 22/01/2018
Data ogłoszenia: 23/01/2018
Data wejścia w życie: 12/08/2018, 12/02/2018