Rozporządzenie 812/2011 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dimetomorfu, fluopikolidu, mandipropamidu, metrafenonu, nikotyny i spirotetramatu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 812/2011
z dnia 10 sierpnia 2011 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dimetomorfu, fluopikolidu, mandipropamidu, metrafenonu, nikotyny i spirotetramatu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a), a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla dimetomorfu, fluopikolidu, mandipropamidu, metrafenonu, nikotyny i spirotetramatu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury, zgodnie z dyrektywą Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(2), złożono wniosek na mocy art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 o zmianę obowiązującego NDP w odniesieniu do zezwolenia na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną - mandipropamid w przypadku chmielu.

(3) W odniesieniu do dimetomorfu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku truskawek i roszpunki warzywnej. W odniesieniu do fluopikolidu złożono wniosek dotyczący stosowania w przypadku cebuli, pomidorów, dyniowatych (z jadalną skórką), kapustnych kwitnących, kapustnych głowiastych, kalarepy, sałaty i pora.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2.005 złożono wniosek dotyczący stosowania metrafenonu w przypadku winogron do produkcji wina i winogron stołowych. Dozwolone stosowanie metrafenonu w przypadku winogron do produkcji wina w Stanach Zjednoczonych prowadzi do wyższego poziomu pozostałości niż NDP określony w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Aby uniknąć barier w handlu w odniesieniu do przywozu winogron do produkcji wina i winogron stołowych, konieczny jest wyższy NDP. Unikanie barier w handlu jest również zgodne z celami Umowy pomiędzy Wspólnotą Europejską i Stanami Zjednoczonymi Ameryki w sprawie handlu winem(3), jak określono w art. 1 wspomnianej umowy.

(5) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania oceniające przekazano Komisji.

(6) W odniesieniu do nikotyny Komisja otrzymała od podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze informacje wskazujące na obecność nikotyny w herbacie, naparach ziołowych, przyprawach, róży dzikiej i świeżych ziołach, prowadzącą do występowania wyższego poziomu pozostałości niż wzorcowy NDP w wysokości 0,01 mg/kg, określony w tym rozporządzeniu.

(7) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej "Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny w odniesieniu do dimetomorfu, fluopikolidu, mandipropamidu i metrafenonu, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP(4).

W odniesieniu do nikotyny Urząd ocenił dostępne dane z monitorowania i wydał uzasadnioną opinię w sprawie ustanowienia tymczasowych NDP dla nikotyny w przedmiotowych produktach(5). Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(8) W swoich uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wnosili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje o właściwościach toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku narażenia na wymienione substancje przez całe życie w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji danych produktów, nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(9) W odniesieniu do fluopikolidu na powierzchni cebuli, pomidorów, dyniowatych (z jadalną skórką), kapustnych kwitnących, kapustnych głowiastych i brukselki Urząd stwierdził, że NDP są już określone na poziomie obejmującym obecnie dozwolone stosowanie.

(10) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) W odniesieniu do spirotetramatu Komisja Codex Alimentarius przyjęła wartości CXL(6). Te wartości CXL należy włączyć do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 jako NDP, z wyjątkiem tych CXL, które nie są bezpieczne dla europejskiej grupy konsumentów i w sprawie których Unia zgłosiła zastrzeżenie do Komisji Codex Alimentarius.

(12) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(13) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 10 sierpnia 2011 r.
W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1.

(3) Dz.U. L 87 z 24.3.2006, s. 2.

(4) Sprawozdania naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej http://www.efsa.europa.eu: Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of existing MRL for dimethomorph [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla dimetomorfu], Dziennik EFSA 2011;9(1):1978 [s. 29]. Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of existing MRL for fluopicolide [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla fluopikolidu], Dziennik EFSA 2011;9(1):1977 [s. 39]. Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of the current MRL for mandipropamid [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla mandipropamidu], Dziennik EFSA 2011;9(2):2013 [s. 22]. Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of existing MRL for metrafenone [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla metrafenonu], Dziennik EFSA 2011;9(1):1979 [s. 23].

(5) Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the setting of temporary MRLs for nicotine in tea, herbal infusions, spices, rose hips and fresh herbs [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca ustanowienia tymczasowych NDP dla nikotyny w herbacie, naparach ziołowych, przyprawach, róży dzikiej i świeżych ziołach], Dziennik EFSA 2011;9(3):2098 [s. 50].

(6) Dodatek III do ALINORM 09/32/24 z Komisji Codex Alimentarius, http://wwwcodexalimentarius.net/web/index_en.jsp.

ZAŁĄCZNIK 

W części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące dimetomorfu, fluopikolidu, mandipropamidu, metrafenonu, nikotyny i spirotetramatu otrzymują następujące brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Spirotetramat wraz ze swoimi czterema metabolitami: BYI08330-enolem, BYI08330-ketohydroksy, BYI08330-monohydroksy i BYI08330 enolglukozydem, wyrażone jako spirotetramat.(R)
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8)
0100000 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000 (i) Owoce cytrusowe 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,05(*)
0110010 Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)
0110020 Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030 Cytryny (Cedrat, cytryna)
0110040 Limy (Limonki)
0110050 Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)
0110990 Pozostałe
0120000 (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,5
0120010 Migdały
0120020 Orzechy brazylijskie
0120030 Orzechy nerkowca
0120040 Kasztany jadalne
0120050 Orzechy kokosowe
0120060 Orzechy laskowe (Filbert)
0120070 Orzechy makadamia
0120080 Orzeszki pekan
0120090 Orzeszki sosnowe
0120100 Pistacje
0120110 Orzechy włoskie
0120990 Pozostałe
0130000 (iii) Owoce ziarnkowe 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,05(*)
0130010 Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020 Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030 Pigwy
0130040 Nieszpułka zwyczajna
0130050 Nieśplik japoński
0130990 Pozostałe
0140000 (iv) Owoce pestkowe 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,05(*)
0140010 Morele
0140020 Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)
0140030 Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)
0140040 Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)
0140990 Pozostałe
0150000 (v) Jagody i drobne owoce
0151000 (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 3 2 2 5
0151010 Winogrona stołowe
0151020 Winogrona do produkcji wina
0152000 (b) Truskawki 0,7 0,01(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,1(*)
0153000 (c) Owoce leśne 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,1(*)
0153010 Jeżyny
0153020 Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)
0153030 Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))
0153990 Pozostałe
0154000 (d) Inne drobne owoce i jagody 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,1(*)
0154010 Borówki amerykańskie (Borówki czarne) 0.3 (+)
0154020 Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))
0154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
0154040 Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)
0154050 Róża dzika
0154060 Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")
0154070 Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))
0154080 Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)
0154990 Pozostałe
0160000 (vi) Owoce różne 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,05(*)
0161000 (a) Z jadalną skórką 0,1(*)
0161010 Daktyle
0161020 Figi
0161030 Oliwki stołowe
0161040 Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))
0161050 Karambola (Bilimbi)
0161060 Kaki (Szaron, Persymon)
0161070 Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)
0161990 Pozostałe
0162000 (b) Z niejadalną skórką, małe
0162010 Kiwi 0,3
0162020 Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan) 15
0162030 Owoce męczennicy 0,1(*)
0162040 Owoc opuncji (figa opuncjowa) 0,1(*)
0162050 Caimito 0,1(*)
0162060 Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota) 0,1(*)
0162990 Pozostałe 0,1(*)
0163000 (c) Z niejadalną skórką, duże
0163010 Awokado 0,7
0163020 Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) 0,1(*)
0163030 Mango 0,2
0163040 Papaja 0,4
0163050 Granaty 0,1(*)
0163060 Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea) 0,1(*)
0163070 Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus)) 0,1(*)
0163080 Ananasy 0,1(*)
0163090 Chlebowiec właściwy (Jackfruit) 0,1(*)
0163100 Durian (Rościan) 0,1(*)
0163110 Flaszowiec miękkociernisty 0,1(*)
0163990 Pozostałe 0,1(*)
0200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE 0,05(*)
0210000 (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,01(*)
0211000 (a) Ziemniaki 0,5 0,02 0,8
0212000 (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05(*) 0,01(*) 0,1(*)
0212010 Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)
0212020 Słodkie ziemniaki
0212030 Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040 Maranta trzcinowata
0212990 Pozostałe
0213000 (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,01(*) 0,1(*)
0213010 Buraki 0,05(*)
0213020 Marchew 0,05(*)
0213030 Seler korzeniowy 0,05(*)
0213040 Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) 0,05(*)
0213050 Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) 0,05(*)
0213060 Pasternak 0,05(*)
0213070 Pietruszka zwyczajna - korzeń 0,05(*)
0213080 Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) 1
0213090 Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)) 0,05(*)
0213100 Brukiew 0,05(*)
0213110 Rzepa 0,05(*)
0213990 Pozostałe 0,05(*)
0220000 (ii) Warzywa cebulowe
0220010 Czosnek 0,15 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0220020 Cebula (Cebula srebrzysta) 0,15 1 0,1 0,3
0220030 Szalotka 0,15 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0220040 Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany) 0,3 10 7 0,1(*)
0220990 Pozostałe 0,1 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0230000 (iii) Warzywa owocowe
0231000 (a) Rośliny psiankowate 1
0231010 Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense)) 1 1
0231020 Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) 0,5 1
0231030 Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino)) 0,3 1
0231040 Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa 0,05(*) 0,01(*)
0231990 Pozostałe 0,05(*) 0,01(*)
0232000 (b) Dyniowate - z jadalną skórką 1 0,5 0,2
0232010 Ogórki 0,2
0232020 Korniszon 0,1
0232030 Cukinia (Kabaczek (patison)) 0,2
0232990 Pozostałe 0,1
0233000 (c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,5 0,2
0233010 Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty)) 1 0,5
0233020 Dynia (Dynia olbrzymia) 0,05(*) 0,3
0233030 Arbuz 0,05(*) 0,3
0233990 Pozostałe 0,05(*) 0,3
0234000 (d) Kukurydza cukrowa 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0239000 (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0240000 (iv) Warzywa kapustne 0,05(*)
0241000 (a) Kapustne kwitnące 2
0241010 Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska) 2
0241020 Kalafiory 0,01(*)
0241990 Pozostałe 0,01(*)
0242000 (b) Kapustne głowiaste
0242010 Brukselka 0,2 0,01(*) 0,3
0242020 Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) 0,2 3
0242990 Pozostałe 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0243000 (c) Kapustne liściowe 0,1 25
0243010 Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (pe-tsai))
0243020 Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990 Pozostałe
0244000 (d) Kalarepa 0,03 0,01(*)
0250000 (v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000 (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne 25
0251010 Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) 10 0,01 (*)
0251020 Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) 10 8
0251030 Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia) 1 0,01(*)
0251040 Rzeżucha 1 0,01(*)
0251050 Gorycznik wiosenny 1 0,01(*)
0251060 Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy) 10 0,01(*)
0251070 Gorczyca sarepska 1 0,01(*)
0251080 Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka)) 1 0,01(*)
0251990 Pozostałe 1 0,01(*)
0252000 (b) Szpinak i podobne (liście) 0,01(*) 25
0252010 Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii) 0,1
0252020 Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda)) 1
0252030 Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) 0,05(*)
0252990 Pozostałe 0,05(*)
0253000 (c) Liście winorośli 10 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0254000 (d) Rukiew wodna 10 0,01(*) 25
0255000 (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) 10 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0256000 (f) Zioła 10 0,01(*) 10 0.4 (+) 0,1(*)
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)
0256060 Rozmaryn
0256070 Tymianek (Majeranek, oregano)
0256080 Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)
0256090 Liście laurowe
0256100 Estragon (Hizop)
0256990 Pozostałe (Kwiaty jadalne)
0260000 (vi) Warzywa strączkowe (świeże) 0,01(*) 0,01(*)
0260010 Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi) 0,05(*) 1,5
0260020 Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea) 0,05(*) 0,7
0260030 Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy) 0,05(*) 1,5
0260040 Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) 0,1 0,1(*)
0260050 Soczewica 0,05(*) 0,1(*)
0260990 Pozostałe 0,05(*) 0,1(*)
0270000 (vii) Warzywa łodygowe
0270010 Szparagi 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0270020 Karczochy 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0270030 Seler 0,05(*) 0,01(*) 20
0270040 Koper włoski 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0270050 Karczochy kuliste 2 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0270060 Por 1,5 1,5 0,01(*) 0,1(*)
0270070 Rabarbar 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0270080 Pędy bambusa 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0270090 Rdzenie palmowe 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0270990 Pozostałe 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0280000 (viii) Grzyby 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0280010 Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take) 0.04 (+)
0280020 Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990 Pozostałe
0290000 (ix) Wodorosty morskie 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0300000 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,05(*)
0300010 Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas) 1,5
0300020 Soczewica 0,1(*)
0300030 Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch) 1,5
0300040 Łubin 0,1(*)
0300990 Pozostałe 0,1(*)
0400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,05(*)
0401000 (i) Nasiona oleiste
0401010 Siemię lnu 0,1(*)
0401020 Orzeszki ziemne 0,1(*)
0401030 Mak 0,1(*)
0401040 Ziarna sezamu 0,1(*)
0401050 Ziarna słonecznika 0,1(*)
0401060 Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) 0,1(*)
0401070 Ziarna soi 3
0401080 Nasiona gorczycy 0,1(*)
0401090 Nasiona bawełny 0,3
0401100 Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) 0,1(*)
0401110 Rokosz barwierski 0,1(*)
0401120 Ogórecznik 0,1(*)
0401130 Lnicznik właściwy 0,1(*)
0401140 Konopie 0,1(*)
0401150 Rącznik pospolity 0,1(*)
0401990 Pozostałe 0,1(*)
0402000 (ii) Owoce oleiste 0,1(*)
0402010 Oliwki do produkcji oliwy
0402020 Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
0402030 Olejowiec gwinejski
0402040 Drzewo kapokowe
0402990 Pozostałe
0500000 5. ZBOŻA 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,1(*)
0500010 Jęczmień 0,5
0500020 Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) 0,05(*)
0500030 Kukurydza 0,05(*)
0500040 Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff) 0,05(*)
0500050 Owies zwyczajny 0,5
0500060 Ryż 0,05(*)
0500070 Żyto 0,1
0500080 Sorgo 0,05(*)
0500090 Pszenica (Orkisz, pszenżyto) 0,5
0500990 Pozostałe 0,05(*)
0600000 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,1(*)
0610000 (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) 0.6 (+)
0620000 (ii) Ziarna kawy
0630000 (iii) Napary ziołowe (suszone) 0.5 (+)
0631000 (a) Kwiaty
0631010 Kwiaty rumianku
0631020 Kwiat malwy sudańskiej
0631030 Płatki róży
0631040 Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)
0631050 Lipa drobnoziarnista
0631990 Pozostałe
0632000 (b) Liście
0632010 Liście truskawki
0632020 Liście Rooibos (Liście miłorzębu)
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 (c) Korzenie
0633010 Korzeń waleriany
0633020 Korzeń żeń-szenia
0633990 Pozostałe
0639000 (d) Pozostałe napary ziołowe
0640000 (iv) Kakao (femetowane ziarna)
0650000 (v) Chleb świętojański (st johns bread)
0700000 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek 50 0,02(*) 50 0,05(*) 15
0800000 8. PRZYPRAWY 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,1(*)
0810000 (i) Nasiona 0.3 (+)
0810010 Anyż
0810020 Czarnuszka siewna
0810030 Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)
0810040 Kolendra
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatałowa
0810990 Pozostałe
0820000 (ii) Owoce i jagody 0.3 (+)
0820010 Ziele angielskie
0820020 Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030 Kminek
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070 Wanilia płaskolistna
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 (iii) Kora 4 (+)
0830010 Cynamon (Kasja)
0830990 Pozostałe
0840000 (iv) Korzenie lub kłącza 4 (+)
0840010 Lukrecja
0840020 Imbir
0840030 Kurkuma
0840040 Chrzan pospolity
0840990 Pozostałe
0850000 (v) Pąki 4 (+)
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 (vi) Słupki kwiatowe 4 (+)
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 (vii) Osnówka nasienia 4 (+)
0870010 Muszkatołowiec korzenny
0870990 Pozostałe
0900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE 0,05(*) 0,01(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,1(*)
0900010 Burak cukrowy (korzeń)
0900020 Trzcina cukrowa
0900030 Cykoria podróżnik korzenie
0900990 Pozostałe
1000000 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*)
1010000 (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach 0,01(*)
1011000 (a) Świnie
1011010 Mięso 0,01(*)
1011020 Tłuszcz z chudego mięsa 0,01(*)
1011030 Wątroba 0,03
1011040 Nerka 0,03
1011050 Podroby jadalne 0,03
1011990 Pozostałe 0,01(*)
1012000 (b) Bydło
1012010 Mięso 0,01(*)
1012020 Tłuszcz 0,01(*)
1012030 Wątroba 0,03
1012040 Nerka 0,03
1012050 Podroby jadalne 0,03
1012990 Pozostałe 0,01(*)
1013000 (c) Owce
1013010 Mięso 0,01(*)
1013020 Tłuszcz 0,01(*)
1013030 Wątroba 0,03
1013040 Nerka 0,03
1013050 Podroby jadalne 0,03
1013990 Pozostałe 0,01(*)
1014000 (d) Kozy
1014010 Mięso 0,01(*)
1014020 Tłuszcz 0,01(*)
1014030 Wątroba 0,03
1014040 Nerka 0,03
1014050 Podroby jadalne 0,03
1014990 Pozostałe 0,01(*)
1015000 (e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010 Mięso 0,01(*)
1015020 Tłuszcz 0,01(*)
1015030 Wątroba 0,03
1015040 Nerka 0,03
1015050 Podroby jadalne 0,03
1015990 Pozostałe 0,01(*)
1016000 (f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie 0,01(*)
1016010 Mięso
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne
1016990 Pozostałe
1017000 (g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)
1017010 Mięso 0,01(*)
1017020 Tłuszcz 0,01(*)
1017030 Wątroba 0,03
1017040 Nerka 0,03
1017050 Podroby jadalne 0,03
1017990 Pozostałe 0,01(*)
1020000 (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi 0,02 0,005(*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego 0,01(*) 0,01(*)
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy) 0,01(*) 0,01(*)
1050000 (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) 0,01(*) 0,01(*)
1060000 (vi) Ślimaki 0,01(*) 0,01(*)
1070000 (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych 0,01(*) 0,01(*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Spirotetramat - kod 1000000: Spirotetramat i jego metabolit BYI08330-enol wyrażone jako spirotetramat

Nikotyna
(+) Do suszonych grzybów dziko rosnących stosuje się następujące najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości: 2,3 mg/kg w przypadku borowików, 1,2 mg/kg w przypadku suszonych grzybów dziko rosnących innych niż borowiki. Powyższe poziomy zostaną poddane przeglądowi w ciągu 2 lat, aby ocenić nowe dostępne dane i informacje, w tym dowody naukowe dotyczące naturalnego występowania lub tworzenia się nikotyny w grzybach.
0280020 Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
(+) Wskazany NDP zostaje poddany przeglądowi po upływie 2 lat, aby ocenić nowe dane i informacje, które staną się dostępne, w tym dowody naukowe dotyczące naturalnego występowania lub tworzenia się nikotyny w przedmiotowej uprawie.
0154050 Róża dzika
0256000 (f) Zioła
0256010 Trybula
0256020 Szczypiorek
0256030 Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))
0256040 Pietruszka - nać
0256050 Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)
0256060 Rozmaryn
0256070 Tymianek (Majeranek, oregano)
0256080 Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)
0256090 Liście laurowe
0256100 Estragon (Hizop)
0256990 Pozostałe (Kwiaty jadalne)
0610000 (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
0630000 (iii) Napary ziołowe (suszone)
0631000 (a) Kwiaty
0631010 Kwiaty rumianku
0631020 Kwiat malwy sudańskiej
0631030 Płatki róży
0631040 Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)
0631050 Lipa drobnoziarnista
0631990 Pozostałe
0632000 (b) Liście
0632010 Liście truskawki
0632020 Liście Rooibos (Liście miłorzębu)
0632030 Ostrokrzew paragwajski
0632990 Pozostałe
0633000 (c) Korzenie
0633010 Korzeń waleriany
0633020 Korzeń żeń-szenia
0633990 Pozostałe
0639000 (d) Pozostałe napary ziołowe
0810000 (i) Nasiona
0810010 Anyż
0810020 Czarnuszka siewna
0810030 Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)
0810040 Kolendra
0810050 Kmin rzymski
0810060 Koper ogrodowy
0810070 Koper włoski
0810080 Kozieradka pospolita
0810090 Gałka muszkatałowa
0810990 Pozostałe
0820000 (ii) Owoce i jagody
0820010 Ziele angielskie
0820020 Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030 Kminek
0820040 Kardamon malabarski
0820050 Jagody jałowca
0820060 Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070 Wanilia płaskolistna
0820080 Tamarynd
0820990 Pozostałe
0830000 (iii) Kora
0830010 Cynamon (Kasja)
0830990 Pozostałe
0840000 (iv) Korzenie lub kłącza
0840010 Lukrecja
0840020 Imbir
0840030 Kurkuma
0840040 Chrzan pospolity
0840990 Pozostałe
0850000 (v) Pąki
0850010 Goździki
0850020 Kapary
0850990 Pozostałe
0860000 (vi) Słupki kwiatowe
0860010 Szafran
0860990 Pozostałe
0870000 (vii) Osnówka nasienia
0870010 Muszkatołowiec korzenny
0870990 Pozostałe"

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2011.208.1

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 812/2011 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dimetomorfu, fluopikolidu, mandipropamidu, metrafenonu, nikotyny i spirotetramatu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 10/08/2011
Data ogłoszenia: 13/08/2011
Data wejścia w życie: 14/08/2011