Rozporządzenie 256/2009 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny i fludioksonilu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 256/2009
z dnia 23 marca 2009 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny i fludioksonilu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla azoksystrobiny i fludioksonilu zostały określone odpowiednio w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W odniesieniu do azoksystrobiny, w kontekście nowego zezwolenia na stosowanie tego środka ochrony roślin w odniesieniu do rzepy, udzielonego zgodnie z dyrektywą Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(2), złożono wniosek o zmianę dotychczasowego NDP zgodnie z art. 6 ust. 1 wymienionego rozporządzenia. W odniesieniu do fludioksonilu otrzymano wniosek o ustalenie tolerancji importowej zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, złożony przez wnioskodawcę z kraju trzeciego (Stanów Zjednoczonych), w którym to kraju dozwolone stosowanie wymienionego środka ochrony roślin prowadzi do obecności pozostałości na poziomie przekraczającym NDP dla granatów, określony w załączniku III do wymienionego rozporządzenia.

(2) Dokonano oceny obu wniosków zgodnie z art. 8 rozporządzenia; Portugalia i Dania przekazały Komisji sprawozdania z oceny.

(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej "Urząd") dokonał oceny bezpieczeństwa wnioskowanych NDP, z uwzględnieniem informacji zawartych we wnioskach i sprawozdaniach z oceny, i wydał uzasadnione opinie. Urząd przekazał te opinie [zgodnie z art. 10 rozporządzenia] Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości(3).

(4) W swoich uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że dwie zmiany NDP, o które wnosili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje o właściwościach toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku narażenia na obie substancje przez całe życie w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji rzepy lub granatów, nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(5) Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że wnioskowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i nie spotkały się ze sprzeciwem Parlamentu Europejskiego ani Rady,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie w dniu następującym po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 23 marca 2009 r.

W imieniu Komisji
Androulla VASSILIOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1.

(3) Sprawozdania naukowe EFSA (2008) 199 i 200 na stronie http://efsa.europa.eu

ZAŁĄCZNIK  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

(1) W załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

Pozycje dotyczące azoksystrobiny otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Azoksystrobina
100000 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
110000 (i) Owoce cytrusowe 1
110010 Grejpfruty
110020 Pomarańcze
110030 Cytryny
110040 Limy (Limonki)
110050 Mandarynki
110990 Pozostałe
120000 (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) 0,1(*)
120010 Migdały
120020 Orzechy brazylijskie
120030 Orzechy nerkowca
120040 Kasztany jadalne
120050 Orzechy kokosowe
120060 Orzechy laskowe
120070 Orzechy makadamia
120080 Orzeszki pekan
120090 Orzeszki sosnowe
120100 Pistacje
120110 Orzechy włoskie
120990 Pozostałe
130000 (iii) Owoce ziarnkowe 0,05(*)
130010 Jabłka
130020 Gruszki
130030 Pigwy
130040 Nieszpułka zwyczajna (**)
130050 Nieśplik japoński (**)
130990 Pozostałe
140000 (iv) Owoce pestkowe 0,05(*)
140010 Morele
140020 Wiśnie i czereśnie
140030 Brzoskwinie
140040 Śliwki
140990 Pozostałe
150000 (v) Jagody i drobne owoce
151000 (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 2
151010 Winogrona stołowe
151020 Winogrona do produkcji wina
152000 (b) Truskawki 2
153000 (c) Owoce leśne
153010 Jeżyny 3
153020 Jeżyny popielice 0,05(*)
153030 Maliny 3
153990 Pozostałe 0,05(*)
154000 (d) Inne drobne owoce i jagody 0,05(*)
154010 Borówki amerykańskie
154020 Żurawiny
154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
154040 Agrest
154050 Róża dzika (**)
154060 Morwy (**)
154070 Głóg (mediteranean medlar) (**)
154080 Bez czarny (**)
154990 Pozostałe
160000 (vi) Owoce różne
161000 (a) Z jadalną skórką 0,05(*)
161010 Daktyle
161020 Figi
161030 Oliwki stołowe
161040 Kumkwat
161050 Karambola (**)
161060 Kaki (Szaron, Persymon) (**)
161070 Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (**)
161990 Pozostałe
162000 (b) Z niejadalną skórką, małe 0,05(*)
162010 Kiwi
162020 Liczi, (śliwa chińska)
162030 Owoce męczennicy
162040 Owoc opuncji (figa opuncjowa) (**)
162050 Caimito (**)
162060 Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (**)
162990 Pozostałe
163000 (c) Z niejadalną skórką, duże
163010 Awokado 0,05(*)
163020 Banany 2
163030 Mango 0,2
163040 Papaja 0,2
163050 Granaty 0,05(*)
163060 Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (**)
163070 Guajawa (**)
163080 Ananasy 0,05(*)
163090 Chlebowiec właściwy (**)
163100 Durian (Rościan) (**)
163110 Flaszowiec miękkociernisty (**)
163990 Pozostałe 0,05(*)
200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
210000 (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste
211000 (a) Ziemniaki 0,05(*)
212000 (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05(*)
212010 Maniok
212020 Słodkie ziemniaki
212030 Pochrzyn
212040 Maranta trzcinowata (**)
212990 Pozostałe
213000 (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
213010 Buraki 0,05(*)
213020 Marchew 0,2
213030 Seler korzeniowy 0,3
213040 Chrzan 0,2
213050 Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) 0,05(*)
213060 Pasternak 0,2
213070 Pietruszka zwyczajna - korzeń 0,2
213080 Rzodkiewka 0,2
213090 Salsefia 0,2
213100 Brukiew 0,05(*)
213110 Rzepa 0,2
213990 Pozostałe 0,05(*)
220000 (ii) Warzywa cebulowe
220010 Czosnek 0,05(*)
220020 Cebula 0,05(*)
220030 Szalotka 0,05(*)
220040 Dymka 2
220990 Pozostałe 0,05(*)
230000 (iii) Warzywa owocowe
231000 (a) Rośliny psiankowate 2
231010 Pomidory
231020 Papryka
231030 Bakłażan (Oberżyna)
231040 Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa
231990 Pozostałe
232000 (b) Dyniowate - z jadalną skórką 1
232010 Ogórki
232020 Korniszon
232030 Cukinia
232990 Pozostałe
233000 (c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,5
233010 Melony
233020 Dynia
233030 Arbuz
233990 Pozostałe
234000 (d) Kukurydza cukrowa 0,05(*)
239000 (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach 0,05(*)
240000 (iv) Warzywa kapustne
241000 (a) Kapustne kwitnące 0,5
241010 Brokuły
241020 Kalafiory
241990 Pozostałe
242000 (b) Kapustne głowiaste 0,3
242010 Brukselka
242020 Kapusta głowiasta
242990 Pozostałe
243000 (c) Kapustne liściowe 5
243010 Kapusta pekińska
243020 Jarmuż
243990 Pozostałe
244000 (d) Kalarepa 0,2
250000 (v) Warzywa liściowe i świeże zioła
251000 (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne 3
251010 Roszpunka warzywna
251020 Sałata
251030 Endywia (cykoria endywia)
251040 Rzeżucha
251050 Gorycznik wiosenny (**)
251060 Rokietta siewna, rukola
251070 Gorczyca sarepska (**)
251080 Liście i pędy kapustnych
251990 Pozostałe
252000 (b) Szpinak i podobne (liście)
252010 Szpinak 0,05(*)
252020 Portulaka pospolita (**)
252030 Boćwina 0,05(*)
252990 Pozostałe 0,05(*)
253000 (c) Liście winorośli (**)
254000 (d) Rukiew wodna 0,05(*)
255000 (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) 0,2
256000 (f) Zioła 3
256010 Trybula
256020 Szczypiorek
256030 Liście selera
256040 Pietruszka - nać
256050 Szałwia (**)
256060 Rozmaryn (**)
256070 Tymianek (**)
256080 Bazylia (**)
256090 Liście laurowe (**)
256100 Estragon (**)
256990 Pozostałe
260000 (vi) Warzywa strączkowe (świeże)
260010 Fasola (w strąkach) 1
260020 Fasola (bez strąków) 0,2
260030 Groch (w strąkach) 0,5
260040 Groch (bez strąków) 0,2
260050 Soczewica 0,05(*)
260990 Pozostałe 0,05(*)
270000 (vii) Warzywa łodygowe
270010 Szparagi 0,05(*)
270020 Karczochy 0,05(*)
270030 Seler 5
270040 Koper włoski 5
270050 Karczochy kuliste 1
270060 Por 2
270070 Rabarbar 0,05(*)
270080 Pędy bambusa (**)
270090 Rdzenie palmowe (**)
270990 Pozostałe 0,05(*)
280000 (viii) Grzyby 0,05(*)
280010 Uprawne
280020 Dzikie
280990 Pozostałe (**)
290000 (ix) Wodorosty morskie
300000 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE 0,1
300010 Fasola
300020 Soczewica
300030 Groch
300040 Łubin
300990 Pozostałe
400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE
401000 (i) Nasiona oleiste
401010 Siemię lnu 0,05(*)
401020 Orzeszki ziemne 0,05(*)
401030 Mak 0,05(*)
401040 Ziarna sezamu 0,05(*)
401050 Ziarna słonecznika 0,05(*)
401060 Nasiona rzepaku 0,5
401070 Ziarna soi 0,5
401080 Nasiona gorczycy 0,05(*)
401090 Nasiona bawełny 0,05(*)
401100 Nasiona dyni 0,05(*)
401110 Rokosz barwierski (**)
401120 Ogórecznik (**)
401130 Lnicznik właściwy (**)
401140 Konopie 0,05(*)
401150 Rącznik pospolity (**)
401990 Pozostałe 0,05 (*)
402000 (ii) Owoce oleiste 0,05 (*)
402010 Oliwki do produkcji oliwy
402020 Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) (**)
402030 Olejowiec gwinejski (**)
402040 Drzewo kapokowe (**)
402990 Pozostałe
500000 5. ZBOŻA
500010 Jęczmień 0,3
500020 Gryka zwyczajna 0,05(*)
500030 Kukurydza 0,05(*)
500040 Proso zwyczajne 0,05(*)
500050 Owies zwyczajny 0,3
500060 Ryż 5
500070 Żyto 0,3
500080 Sorgo 0,05(*)
500090 Pszenica 0,3
500990 Pozostałe 0,05(*)
600000 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO
610000 (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis) 0,1(*)
620000 (ii) Ziarna kawy (**)
630000 (iii) Napary ziołowe (suszone) (**)
631000 (a) Kwiaty (**)
631010 Kwiaty rumianku (**)
631020 Kwiat malwy sudańskiej (**)
631030 Płatki róży (**)
631040 Kwiaty jaśminu (**)
631050 Lipa drobnoziarnista (**)
631990 Pozostałe (**)
632000 (b) Liście (**)
632010 Liście truskawki (**)
632020 Liście Rooibos (**)
632030 Ostrokrzew paragwajski (**)
632990 Pozostałe (**)
633000 (c) Korzenie (**)
633010 Korzeń waleriany (**)
633020 Korzeń żeńszenia (**)
633990 Pozostałe (**)
639000 (d) Pozostałe napary ziołowe (**)
640000 (iv) Kakao (fermentowane ziarna) (**)
650000 (v) Chleb świętojański (st johns bread) (**)
700000 7. CHMIEL (SUSZONY), W TYM SZYSZKI CHMIELU I NIEZAGĘSZCZONY PROSZEK 20
800000 8. PRZYPRAWY (**)
810000 (i) Nasiona (**)
810010 Anyż (**)
810020 Czarnuszka siewna (**)
810030 Nasiona selera zwyczajnego (**)
810040 Kolendra (**)
810050 Kmin rzymski (**)
810060 Koper ogrodowy (**)
810070 Koper włoski (**)
810080 Kozieradka pospolita (**)
810090 Gałka muszkatałowa (**)
810990 Pozostałe (**)
820000 (ii) Owoce i jagody (**)
820010 Ziele angielskie (**)
820020 Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum (**)
820030 Kminek (**)
820040 Kardamon malabarski (**)
820050 Jagody jałowca (**)
820060 Pieprz, (czarny i biały) (**)
820070 Wanilia płaskolistna (**)
820080 Tamarynd (**)
820990 Pozostałe (**)
830000 (iii) Kora (**)
830010 Cynamon (**)
830990 Pozostałe (**)
840000 (iv) Korzenie lub kłącza (**)
840010 Lukrecja (**)
840020 Imbir (**)
840030 Kurkuma (**)
840040 Chrzan pospolity (**)
840990 Pozostałe (**)
850000 (v) Pąki (**)
850010 Goździki (**)
850020 Kapary (**)
850990 Pozostałe (**)
860000 (vi) Słupki kwiatowe (**)
860010 Szafran (**)
860990 Pozostałe (**)
870000 (vii) Osnówka nasienia (**)
870010 Muszkatołowiec korzenny (**)
870990 Pozostałe (**)
900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE (**)
900010 Burak cukrowy (korzeń) (**)
900020 Trzcina cukrowa (**)
900030 Cykoria podróżnik korzenie (**)
900990 Pozostałe (**)
1000000 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000 (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach 0,05(*)
1011000 (a) Świnie
1011010 Mięso
1011020 Tłuszcz z chudego mięsa
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne
1011990 Pozostałe
1012000 (b) Bydło
1012010 Mięso
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne
1012990 Pozostałe
1013000 (c) Owce
1013010 Mięso
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne
1013990 Pozostałe
1014000 (d) Kozy
1014010 Mięso
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne
1014990 Pozostałe
1015000 (e) Konie, osły, muły lub osłomuły (**)
1015010 Mięso (**)
1015020 Tłuszcz (**)
1015030 Wątroba (**)
1015040 Nerka (**)
1015050 Podroby jadalne (**)
1015990 Pozostałe (**)
1016000 (f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010 Mięso
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne
1016990 Pozostałe
1017000 (g) Inne zwierzęta hodowlane (**)
1017010 Mięso (**)
1017020 Tłuszcz (**)
1017030 Wątroba (**)
1017040 Nerka (**)
1017050 Podroby jadalne (**)
1017990 Pozostałe (**)
1020000 (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi 0,01(*)
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego 0,05(*)
1030010 Kury (**)
1030020 Kaczki (**)
1030030 Gęsi (**)
1030040 Przepiórki (**)
1030990 Pozostałe (**)
1040000 (iv) Miód (**)
1050000 (v) Płazy i gady (**)
1060000 (vi) Ślimaki (**)
1070000 (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (**)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.
(*) Wskazuje granicę oznaczalności
(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.".

(2) W załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

Pozycje dotyczące fludioksonilu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) Fludioksonil
100000 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
110000 (i) Owoce cytrusowe
110010 Grejpfruty 10
110020 Pomarańcze 7
110030 Cytryny 7
110040 Limy (Limonki) 7
110050 Mandarynki 7
110990 Pozostałe 7
120000 (ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) 0,05(*)
120010 Migdały
120020 Orzechy brazylijskie
120030 Orzechy nerkowca
120040 Kasztany jadalne
120050 Orzechy kokosowe
120060 Orzechy laskowe
120070 Orzechy makadamia
120080 Orzeszki pekan
120090 Orzeszki sosnowe
120100 Pistacje
120110 Orzechy włoskie
120990 Pozostałe
130000 (iii) Owoce ziarnkowe 5
130010 Jabłka
130020 Gruszki
130030 Pigwy
130040 Nieszpułka zwyczajna
130050 Nieśplik japoński
130990 Pozostałe
140000 (iv) Owoce pestkowe
140010 Morele 5
140020 Wiśnie i czereśnie 5
140030 Brzoskwinie 7
140040 Śliwki 0,5
140990 Pozostałe 0,05(*)
150000 (v) Jagody i drobne owoce
151000 (a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 2
151010 Winogrona stołowe 2
151020 Winogrona do produkcji wina 2
152000 (b) Truskawki 3
153000 (c) Owoce leśne
153010 Jeżyny 5
153020 Jeżyny popielice 0,05(*)
153030 Maliny 5
153990 Pozostałe 0,05(*)
154000 (d) Inne drobne owoce i jagody
154010 Borówki amerykańskie 3
154020 Żurawiny 1
154030 Porzeczki (czerwone, czarne i białe) 3
154040 Agrest 3
154050 Róża dzika 1
154060 Morwy 1
154070 Głóg (mediteranean medlar) 1
154080 Bez czarny 2
154990 Pozostałe 2
160000 (vi) Owoce różne
161000 (a) Z jadalną skórką 0,05(*)
161010 Daktyle
161020 Figi
161030 Oliwki stołowe
161040 Kumkwat
161050 Karambola
161060 Kaki (Szaron, Persymon)
161070 Czapetka kuminowa (śliwka jawajska)
161990 Pozostałe
162000 (b) Z niejadalną skórką, małe
162010 Kiwi 20
162020 Liczi, (śliwa chińska) 0,05(*)
162030 Owoce męczennicy 0,05(*)
162040 Owoc opuncji (figa opuncjowa) 0,05(*)
162050 Caimito 0,05(*)
162060 Oczar wirginijski (Wirginia kaki) 0,05(*)
162990 Pozostałe 0,05(*)
163000 (c) Z niejadalną skórką, duże
163010 Awokado 0,05(*)
163020 Banany 0,05(*)
163030 Mango 0,05(*)
163040 Papaja 0,05(*)
163050 Granaty 3
163060 Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) 0,05(*)
163070 Guajawa 0,05(*)
163080 Ananasy 0,05(*)
163090 Chlebowiec właściwy 0,05(*)
163100 Durian (Rościan) 0,05(*)
163110 Flaszowiec miękkociernisty 0,05(*)
163990 Pozostałe 0,05(*)
200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
210000 (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste
211000 (a) Ziemniaki 1
212000 (b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0,05(*)
212010 Maniok
212020 Słodkie ziemniaki
212030 Pochrzyn
212040 Maranta trzcinowata
212990 Pozostałe
213000 (c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0,05(*)
213010 Buraki
213020 Marchew
213030 Seler korzeniowy
213040 Chrzan
213050 Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)
213060 Pasternak
213070 Pietruszka zwyczajna - korzeń
213080 Rzodkiewka
213090 Salsefia
213100 Brukiew
213110 Rzepa
213990 Pozostałe
220000 (ii) Warzywa cebulowe
220010 Czosnek 0,05(*)
220020 Cebula 0,1
220030 Szalotka 0,05(*)
220040 Dymka 0,3
220990 Pozostałe 0,05(*)
230000 (iii) Warzywa owocowe
231000 (a) Rośliny psiankowate
231010 Pomidory 1
231020 Papryka 2
231030 Bakłażan (Oberżyna) 1
231040 Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa 0,5
231990 Pozostałe 0,5
232000 (b) Dyniowate - z jadalną skórką
232010 Ogórki 1
232020 Korniszon 0,5
232030 Cukinia 1
232990 Pozostałe 0,5
233000 (c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,05(*)
233010 Melony
233020 Dynia
233030 Arbuz
233990 Pozostałe
234000 (d) Kukurydza cukrowa 0,05(*)
239000 (e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach 0,05(*)
240000 (iv) Warzywa kapustne 0,05(*)
241000 (a) Kapustne kwitnące 0,05(*)
241010 Brokuły
241020 Kalafiory
241990 Pozostałe
242000 (b) Kapustne głowiaste 0,05(*)
242010 Brukselka
242020 Kapusta głowiasta
242990 Pozostałe
243000 (c) Kapustne liściowe 0,05(*)
243010 Kapusta pekińska
243020 Jarmuż
243990 Pozostałe
244000 (d) Kalarepa 0,05(*)
250000 (v) Warzywa liściowe i świeże zioła
251000 (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne 10
251010 Roszpunka warzywna
251020 Sałata
251030 Endywia (cykoria endywia)
251040 Rzeżucha
251050 Gorycznik wiosenny
251060 Rokietta siewna, rukola
251070 Gorczyca sarepska
251080 Liście i pędy kapustnych
251990 Pozostałe
252000 (b) Szpinak i podobne (liście)
252010 Szpinak 0,05(*)
252020 Portulaka pospolita 10
252030 Boćwina 0,05(*)
252990 Pozostałe 0,05(*)
253000 (c) Liście winorośli 0,05(*)
254000 (d) Rukiew wodna 0,05(*)
255000 (e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) 0,05(*)
256000 (f) Zioła 1
256010 Trybula
256020 Szczypiorek
256030 Liście selera
256040 Pietruszka - nać
256050 Szałwia
256060 Rozmaryn
256070 Tymianek
256080 Bazylia
256090 Liście laurowe
256100 Estragon
256990 Pozostałe
260000 (vi) Warzywa strączkowe (świeże)
260010 Fasola (bez strąków) 1
260020 Fasola (bez strąków) 0,2
260030 Groch (bez strąków) 0,2
260040 Groch (bez strąków) 0,05(*)
260050 Soczewica 0,05(*)
260990 Pozostałe 0,05(*)
270000 (vii) Warzywa łodygowe
270010 Szparagi 0,05(*)
270020 Karczochy 0,05(*)
270030 Seler 0,05(*)
270040 Koper włoski 0,1
270050 Karczochy kuliste 0,05(*)
270060 Por 0,05(*)
270070 Rabarbar 0,05(*)
270080 Pędy bambusa 0,05(*)
270090 Rdzenie palmowe 0,05(*)
270990 Pozostałe 0,05(*)
280000 (viii) Grzyby 0,05(*)
280010 Uprawne
280020 Dzikie
280990 Pozostałe
290000 (ix) Wodorosty morskie 0,05(*)
300000 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE 0,05(*)
300010 Fasola
300020 Soczewica
300030 Groch
300040 Łubin
300990 Pozostałe
400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,05(*)
401000 (i) Nasiona oleiste
401010 Siemię lnu
401020 Orzeszki ziemne
401030 Mak
401040 Ziarna sezamu
401050 Ziarna słonecznika
401060 Nasiona rzepaku
401070 Ziarna soi
401080 Nasiona gorczycy
401090 Nasiona bawełny
401100 Nasiona dyni
401110 Rokosz barwierski
401120 Ogórecznik
401130 Lnicznik właściwy
401140 Konopie
401150 Rącznik pospolity
401990 Pozostałe
402000 (ii) Owoce oleiste
402010 Oliwki do produkcji oliwy
402020 Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
402030 Olejowiec gwinejski
402040 Drzewo kapokowe
402990 Pozostałe
500000 5. ZBOŻA
500010 Jęczmień 0,05(*)
500020 Gryka zwyczajna 0,05(*)
500030 Kukurydza 0,1
500040 Proso zwyczajne 0,05(*)
500050 Owies zwyczajny 0,05(*)
500060 Ryż 0,05(*)
500070 Żyto 0,05(*)
500080 Sorgo 0,05(*)
500090 Pszenica 0,2
500990 Pozostałe 0,05(*)
600000 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO 0,05(*)
610000 (i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
620000 (ii) Ziarna kawy
630000 (iii) Napary ziołowe (suszone)
631000 (a) Kwiaty
631010 Kwiaty rumianku
631020 Kwiat malwy sudańskiej
631030 Płatki róży
631040 Kwiaty jaśminu
631050 Lipa drobnoziarnista
631990 Pozostałe
632000 (b) Liście
632010 Liście truskawki
632020 Liście Rooibos
632030 Ostrokrzew paragwajski
632990 Pozostałe
633000 (c) Korzenie
633010 Korzeń waleriany
633020 Korzeń żeń-szenia
633990 Pozostałe
639000 (d) Pozostałe napary ziołowe
640000 (iv) Kakao (fermentowane ziarna)
650000 (v) Chleb świętojański (st johns bread)
700000 7. CHMIEL (SUSZONY), W TYM SZYSZKI CHMIELU I NIEZAGĘSZCZONY PROSZEK 0,05(*)
800000 8. PRZYPRAWY 0,05(*)
810000 (i) Nasiona
810010 Anyż
810020 Czarnuszka siewna
810030 Nasiona selera zwyczajnego
810040 Kolendra
810050 Kmin rzymski
810060 Koper ogrodowy
810070 Koper włoski
810080 Kozieradka pospolita
810090 Gałka muszkatałowa
810990 Pozostałe
820000 (ii) Owoce i jagody
820010 Ziele angielskie
820020 Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
820030 Kminek
820040 Kardamon malabarski
820050 Jagody jałowca
820060 Pieprz, (czarny i biały)
820070 Wanilia płaskolistna
820080 Tamarynd
820990 Pozostałe
830000 (iii) Kora
830010 Cynamon
830990 Pozostałe
840000 (iv) Korzenie lub kłącza
840010 Lukrecja
840020 Imbir
840030 Kurkuma
840040 Chrzan pospolity
840990 Pozostałe
850000 (v) Pąki
850010 Goździki
850020 Kapary
850990 Pozostałe
860000 (vi) Słupki kwiatowe
860010 Szafran
860990 Pozostałe
870000 (vii) Osnówka nasienia
870010 Muszkatołowiec korzenny
870990 Pozostałe
900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE 0,05(*)
900010 Burak cukrowy (korzeń)
900020 Trzcina cukrowa
900030 Cykoria podróżnik korzenie
900990 Pozostałe
1000000 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE 0,05(*)
1010000 (i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach
1011000 (a) Świnie
1011010 Mięso
1011020 Tłuszcz z chudego mięsa
1011030 Wątroba
1011040 Nerka
1011050 Podroby jadalne
1011990 Pozostałe
1012000 (b) Bydło
1012010 Mięso
1012020 Tłuszcz
1012030 Wątroba
1012040 Nerka
1012050 Podroby jadalne
1012990 Pozostałe
1013000 (c) Owce
1013010 Mięso
1013020 Tłuszcz
1013030 Wątroba
1013040 Nerka
1013050 Podroby jadalne
1013990 Pozostałe
1014000 (d) Kozy
1014010 Mięso
1014020 Tłuszcz
1014030 Wątroba
1014040 Nerka
1014050 Podroby jadalne
1014990 Pozostałe
1015000 (e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010 Mięso
1015020 Tłuszcz
1015030 Wątroba
1015040 Nerka
1015050 Podroby jadalne
1015990 Pozostałe
1016000 (f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010 Mięso
1016020 Tłuszcz
1016030 Wątroba
1016040 Nerka
1016050 Podroby jadalne
1016990 Pozostałe
1017000 (g) Inne zwierzęta hodowlane
1017010 Mięso
1017020 Tłuszcz
1017030 Wątroba
1017040 Nerka
1017050 Podroby jadalne
1017990 Pozostałe
1020000 (ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi
1020010 Bydło
1020020 Owce
1020030 Kozy
1020040 Konie
1020990 Pozostałe
1030000 (iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego
1030010 Kury
1030020 Kaczki
1030030 Gęsi
1030040 Przepiórki
1030990 Pozostałe
1040000 (iv) Miód
1050000 (v) Płazy i gady
1060000 (vi) Ślimaki
1070000 (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.".
1 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 12 sierpnia 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.208.39/1).

Zmiany w prawie

KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2009.81.3

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 256/2009 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny i fludioksonilu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
Data aktu: 23/03/2009
Data ogłoszenia: 27/03/2009
Data wejścia w życie: 28/03/2009