Rozporządzenie 205/2009 zatwierdzające nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Riso Nano Vialone Veronese (ChOG))

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 205/2009
z dnia 16 marca 2009 r.
zatwierdzające nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Riso Nano Vialone Veronese (ChOG))

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 9 ust. 2 zdanie drugie,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 9 ust. 1 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 510/2006 i na mocy art. 17 ust. 2 tego rozporządzenia Komisja przeanalizowała wniosek Włoch w sprawie zatwierdzenia zmiany elementów specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego "Riso Nano Vialone Veronese" zarejestrowanego rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1107/96(2), zmienionym rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1263/96(3).

(2) Wniosek ma na celu zmianę specyfikacji w zakresie opisu produktu. Pierwsza zmiana wskazuje, że używany materiał siewny musi należeć do odmiany Vialone Nano. Druga zmiana dotyczy cech biometrycznych ziaren ryżu i ustala wartości minimalne lub maksymalne zamiast wartości średnich podawanych dotychczas. Trzecia zmiana dotyczy właściwości fizykochemicznych (amyloza, żelatynizacja, konsystencja, lepkość).

(3) Komisja przeanalizowała przedmiotowe zmiany i stwierdziła, że są one uzasadnione. W związku z tym, że są to zmiany nieznaczne w rozumieniu art. 9 rozporządzenia (WE) nr 510/2006, Komisja może je zatwierdzić bez odwoływania się do procedury określonej w art. 5, 6 i 7 wymienionego rozporządzenia,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia "Riso Nano Vialone Veronese" wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Streszczenie zawierające główne elementy specyfikacji znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 16 marca 2009 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

(2) Dz.U. L 148 z 21.6.1996, s. 1.

(3) Dz.U. L 163 z 2.7.1996, s. 19.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia "Riso Nano Vialone Veronese" zatwierdza się następujące zmiany:

"Opis produktu":

1) w art. 4 ust. 5:

zamiast: "Używany materiał siewny Vialone Nano nie może być zakażony grzybami pasożytniczymi, między innymi: pyricularia oryzae, fusarium moniliforme, drechslera oryzae. Materiał siewny musi być certyfikowany przez ENSE.",

powinno być: "Używany materiał siewny musi należeć do odmiany Vialone Nano i być certyfikowany przez ENSE.";

2) w art. 6 ust. 1, jeśli chodzi o cechy biometryczne ziaren:

zamiast: "długość: 5,7 mm;

szerokość: 3,5 mm;

grubość: 2,1 mm;

kształt (długość/szerokość): 1,6",

powinno być: "długość: 5,6-5,8 mm;

szerokość: 3,4-3,6 mm;

grubość: 2,0-2,2 mm;

kształt (długość/szerokość): 1,5-1,7";

3) w art. 6 ust. 4, jeśli chodzi o właściwości fizykochemiczne:

zamiast: "amyloza: powyżej 23 % masy suchej;

czas żelatynizacji: 15,5-16,5 minut;

wskaźnik konsystencji: powyżej 0,90 kg/cm2;

wskaźnik lepkości: poniżej 1,1 g/cm",

powinno być: "amyloza: nie mniej niż 21 % suchej masy;

czas żelatynizacji: zawarty w przedziale 15-20 minut;

wskaźnik konsystencji: nie mniej niż 0,85 kg/cm2;

wskaźnik lepkości: nie więcej niż 2,5 g/cm".

ZAŁĄCZNIK  II

STRESZCZENIE

Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

"RISO NANO VIALONE VERONESE"

NR WE: IT-PGI-0117-1529-16.2.2001

ChNP ( ) ChOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego

Nazwa: MINISTERO DELLE POLITICHE AGRICOLE E FORESTALI

Adres: Via XX Settembre n.20 - 00187 ROMA

Telefon: 06-4819968

Faks: 06-42013126

E-mail: qtc3@politicheagricole.it

2. Grupa składająca wniosek

Nazwa: Consorzio Tutela Riso Vialone Nano Veronese IGP

Adres: Via Mazzini, 2b - 37063 Isola della Scala (VR)

Telefon: 045 6630815

Faks: 045 7300397

E-mail: -

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ( )

3. Rodzaj produktu

Klasa 1.6 - Owoce, warzywa i zboża

4. Specyfikacja produktu

(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa

"Riso Nano Vialone Veronese"

4.2. Opis produktu

Gatunek o średnio wczesnym okresie wegetacji, średnim wzroście, drobnych, gładkich ziarnach w kształcie perły.

Pochodzenie: Nano x Vialone;

Odmiana: Japonica;

Rok wprowadzenia do produkcji: 1937;

Okres wegetacji: 155 dni;

Długość pędu: 95,2 cm;

Barwa węzłów: fioletowa;

Barwa międzywęźli: fioletowa prążkowana;

Blaszka liściowa: barwa fioletowa prążkowana, pokrój zwieszony;

Barwa pochwy: fioletowa;

Barwa uszek: fioletowa;

Barwa kolanka: fioletowa;

Języczek: długość 17,0 mm, rozdwojony, barwy fioletowej; ułożenie liści: chorągiewkowate, zwisające;

Wiecha: długość 17,8 cm; pokrój zwieszony, typ: prosta; rozpierzchła; ości brak;

Barwa znamienia: zabarwione;

Barwa plewy: fioletowo-brązowa;

Barwa plewki: żeberka fioletowo-brązowe; łuska fioletowo-brązowa; wierzchołek fioletowo-brązowy;

Kłosek: bródki brak; średnio owłosiony; długość 8,1 mm, szerokość 4,1 mm; masa 1.000 kłosków wynosi 37,9 g;

Ziarniak: okrywa owocowo-nasienna barwy białej, długość 5,6-5,8 mm, szerokość 3,4-3,6 mm, grubość 2,0-2,2 mm, kształt (długość/szerokość) 1,5-1,7; masa 1.000 ziaren wynosi 31,1 g;

Odporność na zimno: sadzonek: wysoka, podczas kwitnienia: średnia; odporność na głębokość zanurzenia (40-50): wysoka;

Tempo rozwoju sadzonek: wysokie; wymagany stopień płodności: średni; wydajność: 55%.

W celu lepszego odróżnienia "Riso Vialone Nano Veronese":

w przypadku zanieczyszczeń innymi odmianami - dopuszczalną maksymalną wartość wynoszącą 2 %; ponadto należy przestrzegać następujących właściwości fizykochemicznych:

– amyloza: nie mniej niż 21 % suchej masy,

– czas żelatynizacji: zawarty w przedziale 15-20 minut,

– wskaźnik konsystencji: nie mniej niż 0,85 kg/cm2,

– wskaźnik lepkości: nie więcej niż 2,5 g/cm.

4.3. Obszar geograficzny

Południowa część prowincji Werony: gminy: Mozzecane, Nogarole Rocca, Vigasio, Trevenzuolo, Erbč, Sorgŕ, Nogara, Gazza Veronese, Salizzole, Isola della Scala, Buttapietra, Sanguinetto, Concamarise, Casaleone, Cerea, San Pietro di Morubio, Bovolone, Roverchiara, Isola Rizza, Oppeano, Ronco All'Adige, Palů, Zevio i Povegliano Veronese.

4.4. Dowód pochodzenia

Każdy etap procesu produkcji jest monitorowany dzięki rejestracji produktów wchodzących i produktów wychodzących. W ten sposób, a także przez wpisanie producentów i przedsiębiorstw pakujących do odpowiednich rejestrów prowadzonych przez właściwy organ kontrolny oraz dzięki natychmiastowemu zgłaszaniu organowi kontrolnemu wyprodukowanych ilości, zagwarantowana jest identyfikowalność produktu. Wszystkie osoby fizyczne lub prawne wpisane do tych rejestrów podlegają kontroli prowadzonej przez organ kontrolny.

4.5. Metoda produkcji

Używany materiał siewny musi należeć do odmiany Vialone Nano i być certyfikowany przez ENSE.

Ponieważ w porównaniu do innych, nowszych odmian ryżu Riso Vialone Nano jest mało wydajny, podatny na zarazę ryżową i wyleganie, jego uprawa wymaga szczególnych zabiegów.

Gleba regionu Werony, na określonym wyżej obszarze, woda źródlana, klimat i płodozmian stanowią zrównoważone czynniki, które umożliwiają przejście całego okresu wegetacji bez trudności, z wytworzeniem pełnego, grubego ziarniaka z dużą perłą w środku, co nie zawsze ma miejsce w innych regionach produkcji ryżu.

Należy przypomnieć, że ze względu na obecność skał wapiennych gleba regionu Werony, lekka i czysta, charakteryzuje się na ogół pH wynoszącym co najmniej 7,5 i że wody są zawsze alkaliczne.

Właśnie wyraźna alkaliczność charakteryzuje i wyróżnia środowisko pól ryżowych regionu Werony w stosunku do innych obszarów produkcji ryżu we Włoszech, na których gleba jest zasadniczo kwaśna i często brakuje w niej wapienia.

Jeśli chodzi o przetwórstwo, trzeba przypomnieć, że odbywa się ono w lokalnych gospodarstwach ryżowych, wywodzących się bezpośrednio z pile da riso, które licznie powstały w tym regionie w ciągu XVI w., a kilka z nich działa do dziś. Ryż był w nich łuskany przy użyciu hydraulicznych moździerzy. Nawet jeśli obecnie w większości przypadków proces przetwórczy przeprowadza się przy użyciu nowoczesnych maszyn, przestrzega się zasad i osiąga wyniki, które są owocem wielowiekowej tradycji. Procesy obłuskiwania i wybielania ziarna nigdy nie są doprowadzane do końca. Ziarno pozostaje częściowo pokryte owocnią, co nadaje mu optymalne właściwości do przygotowania typowych werońskich risotto.

4.6. Związek z obszarem geograficznym

Produkcja "Riso Vialone Nano Veronese" może odbywać się na ograniczonym obszarze, gdyż charakteryzuje się on jednolitymi warunkami klimatycznymi. Przyczynia się do tego jakość słodkawej wody źródlanej, dość typowej dla regionu. Na obszarach tych uprawę ryżu prowadzi się w systemie płodozmianu, co znacznie zmniejsza zużycie środków ochrony roślin i nawozów sztucznych.

Charakterystyka gleby w regionie Werony wyróżnia się na tle innych regionów uprawy ryżu następującymi czynnikami:

– pH, które zawsze jest alkaliczne,

– woda źródlana pochodząca ze skał wapiennych, a więc również alkaliczna,

– tradycja uprawy, która po dziś dzień utrzymuje dziedzictwo związane z uprawą ryżu.

4.7. Organ kontrolny

Nazwa: Ente Nazionale Risi

Adres: Piazza Pio XI, 1 - 20123 MILANO

Telefon: 02 8855111

Faks: 02 861372

E-mail: info@enterisi.it

4.8. Etykietowanie

Ryż jest pakowany w papierowe torebki noszące etykietę i znak chronionego oznaczenia.

Na etykiecie uwypuklone są słowa "Riso Nano Vialone Veronese IGP".

Logo przedstawia Cangrande della Scala na białym koniu, żółtą wiechę ryżu na czarnym tle; w dolnej części znajduje się herb Werony z czerwoną drabiną na żółtym polu.

Zmiany w prawie

Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2009.71.15

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 205/2009 zatwierdzające nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Riso Nano Vialone Veronese (ChOG))
Data aktu: 16/03/2009
Data ogłoszenia: 17/03/2009
Data wejścia w życie: 06/04/2009