Decyzja 2009/819/WE zmieniająca decyzję nr 1/1999 dotyczącą wdrożenia przepisów dotyczących przetworzonych produktów rolnych, o których mowa w art. 10 Układu eurośródziemnomorskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Tunezyjską, z drugiej strony

DECYZJA RADY STOWARZYSZENIA UE-TUNEZJA NR 1/2009
z dnia 22 października 2009 r.
zmieniająca decyzję nr 1/1999 dotyczącą wdrożenia przepisów dotyczących przetworzonych produktów rolnych, o których mowa w art. 10 Układu eurośródziemnomorskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Tunezyjską, z drugiej strony

(2009/819/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 7 listopada 2009 r.)

RADA STOWARZYSZENIA UE-TUNEZJA,

uwzględniając Układ eurośródziemnomorski z dnia 17 lipca 1995 r. ustanawiający stowarzyszenie między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Tunezyjską, z drugiej strony(1), zwany dalej "układem", w szczególności jego art. 10 i 80,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzją nr 1/1999(2), zgodnie z art. 10 ust. 2 układu, ustanowiono oddzielne określenie przez Republikę Tunezyjską elementu rolnego ceł podstawowych nakładanych na produkty pochodzące ze Wspólnoty, wymienione w załączniku 2 do układu.

(2) Art. 10 ust. 4 układu przewiduje, że Republika Tunezyjska znosi element przemysłowy ceł od chwili wejścia w życie układu w 1998 r.

(3) W związku z trudnościami napotkanymi w trakcie znoszenia elementu przemysłowego ceł, przewidzianego w art. 10 ust. 2, 3 i 4 układu, w odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku 2, grupa ekspertów Komisji i Republiki Tunezyjskiej, działających w ramach mandatu Rady Stowarzyszenia, spotkała się dziesięć razy w latach 2003-2007.

(4) Grupa ekspertów doszła do wniosku, że należy zmienić oddzielne określenie elementu rolnego ceł podstawowych, a w konsekwencji zmienić załączniki do decyzji 1/1999. Zmiana ta nie powinna mieć wpływu ani na cła podstawowe, ani na kalendarz znoszenia ceł ustalony w układzie.

(5) Zmianę tę należy wprowadzić w drodze decyzji Rady Stowarzyszenia,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Załączniki I i II do decyzji nr 1/1999 zastępuje się odpowiednio załącznikami I i II do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Republika Tunezyjska, państwa członkowskie i Wspólnota są zobowiązane, każde w swoim zakresie, do podjęcia środków niezbędnych do wykonania niniejszej decyzji.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja wchodzi w życie następnego dnia po jej przyjęciu przez Radę Stowarzyszenia.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 października 2009 r.

W imieniu Rady Stowarzyszenia
C. BILDT
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 278 z 21.10.2005, s. 9.

(2) Dz.U. L 298 z 19.11.1999, s. 16.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Kod CN(1) Oznaczenie towarów DD 1.1.1995

(w %)

Element rolny

(w %)

0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone:
0710 40 00 - Kukurydza cukrowa 43 30
0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
0711 90 30 - - - Kukurydza cukrowa 43 42
1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel: 29
1702 50 00 - Fruktoza chemicznie czysta 10
1903 Tapioka i jej substytuty sporządzone ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, wysiewek lub w podobnych postaciach: 29 10
1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 20 - Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych:
1904 20 10 - - Preparaty typu müsli bazujące na nieprażonych płatkach zbożowych 43 32
- - Pozostałe:
1904 20 91 - - - Otrzymane z kukurydzy 43 32
1904 20 95 - - - Otrzymane z ryżu 43 32
1904 20 99 - - - Pozostałe 43 32
1904 30 00 - Pszenica spęczniona 43 15
2001 Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym:
2001 90 - Pozostałe:
2001 90 30 - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) 43 27
2001 90 40 - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej 43 15
2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
2004 10 - Ziemniaki:
- - Pozostałe
2004 10 91 - - - W postaci mąki, mączki lub płatków 43 10
2004 90 - Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:
2004 90 10 - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) 43 19
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
2005 20 - Ziemniaki:
2005 20 10 - - W postaci mąki, mączki lub płatków 43 12
2005 80 00 - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) 43 21
2008 Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2008 99 - - Pozostałe:
- - - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - - Niezawierające dodatku cukru:
2008 99 85 - - - - - Kukurydza inna niż kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata). 43 10
2008 99 91 - - - - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej 43 15
2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie kawy:
2101 12 - - Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów lub na bazie kawy:
2101 12 98 - - - Pozostałe z wyjątkiem przetworów na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów lub na bazie kawy 43 10
2101 20 - Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) i przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej):
- - Ekstrakty, esencje lub koncentraty
- - - Przetwory:
2101 20 92 - - - Na bazie ekstraktów, esencji lub koncentratów herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej) 43 10
2101 20 98 - - - Pozostałe 43 10
2101 30 - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
- - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy:
2101 30 19 - - - Pozostałe (inne niż palona cykoria) 43 0
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty z cykorii palonej i innych palonych namiastek kawy:
2101 30 99 - - - Pozostałe (inne niż palona cykoria) 43 0
2905 Alkohole alifatyczne i ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne:
- Pozostałe alkohole poliwodorotlenowe:
2905 43 00 - - Mannit 20 0
2905 44 - - D-sorbit (sorbitol):
- - - W roztworze wodnym:
2905 44 11 - - - - Zawierający 2 % masy D-mannitu lub mniej, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu 20 0
2905 44 19 - - - - Pozostałe 20 0
- - - Pozostałe
2905 44 91 - - - - Zawierający 2 % masy D-mannitu lub mniej, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu 20 0
2905 44 99 - - - - Pozostałe 20 0
ex 3501 Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny:
3501 10 - Kazeina 20 0
3501 90 - Pozostałe:
3501 90 90 - - Pozostałe 20 0
3824 Gotowe spoiwa dla form lub rdzeni odlewniczych; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
3824 60 - Sorbit, inny niż ten objęty podpozycją 2905 44:
- - W roztworze wodnym:
3824 60 11 - - - Zawierający 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu 23 0
3824 60 19 - - - Pozostałe 23 0
- - Pozostałe:
3824 60 91 - - - Zawierające 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu na zawartość D-sorbitu 23 0
3824 60 99 - - - Pozostałe 23 0
(1) Kody CN odpowiadają kodom obowiązującym w dniu 1 stycznia 2008 r.

ZAŁĄCZNIK  II

Kod NC(1) Oznaczenie towarów DD 1.1.1995

(w %)

Element rolny

(w %)

ex 1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej:
1517 10 10 - - Zawierająca więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka 43 32
1517 90 - Pozostałe:
1517 90 10 - - Zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka 43 32
1520 00 00 Gliceryna surowa; wody glicerynowe i ługi glicerynowe 20 10
1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704 10 Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
ex 1704 10 10 - - Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza), w paskach 43 32
ex 1704 10 10 - - Zawierająca mniej niż 60 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza), inna niż w paskach 43 43
1704 10 90 - - Zawierająca mniej niż 60 % lub więcej masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) 43 43
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 10 - - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji, zawierający więcej niż 10 % sacharozy w masie, ale niezawierający innych dodanych substancji 43 32
1704 90 30 - - Biała czekolada 43 43
- - Pozostałe
1704 90 51 - - - Pasty, włącznie z marcepanem, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub większej 43 43
1704 90 55 - - - Pastylki na gardło i dropsy na kaszel 43 23
1704 90 61 - - - Wyroby pokryte cukrem 43 43
- - - Pozostałe:
1704 90 65 - - - - Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych 43 43
1704 90 71 - - - - Cukierki z masy gotowanej, nawet nadziewane 43 43
1704 90 75 - - - - Toffi, karmelki i podobne cukierki 43 43
- - - - Pozostałe
1704 90 81 - - - - - Wyroby cukiernicze prasowane 43 43
1704 90 99 - - - - Pozostałe 43 43
1803 Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona:
1803 10 00 - Nieodtłuszczona 33 18
1803 20 00 - Odtłuszczona całkowicie lub częściowo 33 18
1805 00 00 Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego 43 18
1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
1806 10 15 - - Niezawierający sacharozy lub zawierający mniej niż 5 % masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza 43 32
1806 10 20 - - Zawierający 5 % masy lub więcej, ale mniej niż 65 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza 43 32
1806 10 30 - - Zawierający 65 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza 43 32
1806 10 90 - - Zawierający 80 % masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza 43 32
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg:
1806 20 10 - - Zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego lub zawierające 31 % masy lub więcej masła kakaowego i tłuszczu mleka łącznie 43 43
1806 20 30 - - Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 31 % masy, masła kakaowego i tłuszczu mleka łącznie 43 32
- - Pozostałe:
1806 20 50 - - - Zawierające 18 % masy lub więcej masła kakaowego 40 32
1806 20 70 - - - Przetwory sporządzone z okruchów czekolady mlecznej 43 32
1806 20 80 - - - Polewa czekoladowa 43 32
1806 20 95 - - - Pozostałe 43 43
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 31 00 - - Z nadzieniem: 43 43
- - Bez nadzienia:
1806 32 10 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 43 43
1806 32 90 - - - Pozostałe 43 43
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i wyroby czekoladowe:
- - - Czekolady (w tym praliny), nadziewane lub nienadziewane:
1806 90 11 - - - - Zawierające alkohol 43 17
1806 90 19 - - - - Pozostałe 43 43
- - - Pozostałe:
1806 90 31 - - - - Nadziewane 43 43
1806 90 39 - - - - Bez nadzienia 43 43
1806 90 50 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao 43 43
1806 90 60 - - Wyroby do smarowania zawierające kakao 43 43
1806 90 70 - - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów 43 43
1806 90 90 - - Pozostałe 43 43
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901 10 00 - Przetwory dla niemowląt, pakowane do sprzedaży detalicznej:
ex 1901 10 00 Mleko w proszku zawierające kakao 43 19
ex 1901 10 00 Mleko w proszku niezawierające kakao 20 19
ex 1901 10 00 Mleko dla dzieci chorych i dla niemowląt 15 10
ex 1901 10 00 Pozostałe przetwory wykorzystywane w żywieniu dzieci 43 19
1901 20 00 Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905 43 43
1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11 O zawartości suchego ekstraktu 90 % masy lub większej 29 10
1901 90 19 - - - Pozostałe 29 10
- - Pozostałe:
1901 90 91 - - - Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi, z wyłączeniem przetworów spożywczych w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404 29 10
1901 90 99 - - - Pozostałe 29 29
1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 10 - Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych:
1904 10 10 - - Otrzymane z kukurydzy 43 43
1904 10 30 - - Otrzymane z ryżu 43 43
1904 10 90 - - Pozostałe 43 43
1904 90 - Pozostałe:
1904 90 10 - - Ryż 43 15
1904 90 80 - - Pozostałe 43 32
2105 Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao:
2105 00 10 - Niezawierające tłuszczu mleka lub zawierające mniej niż 3 % masy takich tłuszczów 43 43
- Zawierające tłuszcz mleka
2105 00 91 - - 3 % masy lub więcej, ale mniej niż 7 % masy 43 43
2105 00 99 - - 7 % masy lub więcej 43 43
2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 10 - Koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe:
2106 10 20 - - Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % masy tłuszczu mleka, 5 % masy sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy glukozy lub skrobi 43 0
2106 10 80 - - Pozostałe: 43 0
2106 90 - Pozostałe:
- Pozostałe:
2106 90 92 - - - Niezawierające tłuszczu mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % masy tłuszczu mleka, 5 % masy sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy glukozy lub skrobi 43 0
ex 2106 90 98 - - - Pozostałe, z wyjątkiem wymienionych w pozycjach 2106 90 98.200 i 2106 90 98.915 43 0
2106 90 98.200 - - - - Fondue 43 10
2106 90 98.915 - - - - Proszki do przygotowywania kremów 43 10
2202 Wody, łącznie z wodami mineralnymi i napowietrzanymi, zawierające dodany cukier lub inne substancje słodzące lub aromatyzowane, oraz inne napoje bezalkoholowe, niezawierajace soków owocowych lub warzywnych objętych pozycją 2009:
2202 90 - Pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009:
- - Pozostałe, zawierające tłuszcz uzyskany z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404:
2202 90 91 - - - Poniżej 0,2 % 43 10
2202 90 95 - - - 0,2 % lub więcej, ale mniej niż 2 % 43 10
2202 90 99 - - - 2 % lub więcej 43 10
2203 00 Piwo wytworzone ze słodu 43 43
2208 Alkohol etylowy nieskażony o zawartości alkoholu poniżej 80 % vol; okowity, likiery i pozostałe napoje spirytusowe:
2208 20 - Napoje spirytusowe otrzymane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron 43 10
2208 30 - Whisky 43 10
2208 40 - Rum i pozostałe napoje spirytusowe otrzymane przez destylację sfermentowanych produktów z trzciny cukrowej 43 10
2208 50 - Gin i gin Geneva 43 10
2208 60 - Wódka
- - O objętościowej mocy alkoholu 45,4 % obj. lub mniejszej, w pojemnikach o objętości:
2208 60 11 - - - Nieprzekraczającej 2 l 43 10
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 45,4 % obj., w pojemnikach o objętości:
2208 60 91 - - - Nieprzekraczającej 2 l 43 10
2208 60 99 - - - Większej niż 2 litry 43 10
2208 70 - Likiery:
2208 70 10 - - W pojemnikach o objętości nieprzekraczającej 2 litrów 43 0
2208 70 90 - - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 43 0
2208 90 - Pozostałe:
- - Arak, w pojemnikach o objętości:
2208 90 11 - - - Nieprzekraczającej 2 l 43 10
2208 90 19 - - - Większej niż 2 litry 43 10
- - Napoje spirytusowe śliwkowe, gruszkowe, wiśniowe i czereśniowe w pojemnikach o objętości:
2208 90 33 - - - Nieprzekraczającej 2 l 43 10
2208 90 38 - - - Większej niż 2 litry 43 10
- - Pozostałe wódki i inne napoje alkoholowe w pojemnikach o objętości:
- - - Nieprzekraczającej 2 l:
2208 90 41 - - - - Ouzo 43 10
- - - - Pozostałe:
- - - - - Napoje spirytusowe:
- - - - - - Na bazie owoców:
2208 90 45 - - - - - - - Calvados 43 10
2208 90 48 - - - - - - - Pozostałe 43 10
- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 - - - - - - - Korn 43 10
2208 90 54 - - - - - - - Tequila 43 0
2208 90 56 - - - - - - - Pozostałe 43 0
2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje spirytusowe 43 0
- - - O objętości większej niż 2 litry:
- - - - Napoje spirytusowe:
2208 90 71 - - - - - Destylowane z owoców 43 0
2208 90 75 - - - - - Tequila 43 0
2208 90 77 - - - - - Pozostałe 43 0
2208 90 78 - - - - Pozostałe napoje spirytusowe 43 0
- - Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości:
2208 90 91 - - - Nieprzekraczającej 2 l 43 0
2208 90 99 - - - Większej niż 2 litry 43 0
2402 Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
2402 10 00 - Cygara, nawet z obciętymi końcami i cygaretki, zawierające tytoń 34 10
2402 20 - Papierosy zawierające tytoń:
2402 20 10 - - Zawierające goździki 34 10
2402 20 90 - - Pozostałe 34 10
2402 90 00 - Pozostałe 34 10
2905 45 00 - - Gliceryna 20 10
2915 Nasycone alifatyczne kwasy monokarboksylowe i ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenkokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne: 20
2915 90 - Pozostałe 0
3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje na bazie skrobi, dekstryn lub pozostałych skrobi modyfikowanych:
3505 10 - Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 10 - - Dekstryny 20 0
- - Pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 90 - - - Pozostałe skrobie modyfikowane, inne niż estryfikowane lub eteryfikowane 20 0
3505 20 - Kleje:
3505 20 10 - - Zawierające mniej niż 25 % masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi 20 0
3505 20 30 - - Zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 55 % masy, skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi 20 0
3505 20 50 - - Zawierające 55 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy, skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi 20 0
3505 20 90 - - Zawierające 80 % masy lub więcej skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi 20 0
3809 Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i pozostałe preparaty (na przykład klejonki i zaprawy), w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
3809 10 - Na bazie substancji skrobiowych:
3809 10 10 - - Zawierające mniej niż 55 % masy tych substancji 20 0
3809 10 30 - - Zawierające 55 % masy lub więcej tych substancji, ale mniej niż 70 % masy 20 0
3809 10 50 - - Zawierające 70 % masy lub więcej tych substancji, ale mniej niż 83 % masy 20 0
3809 10 90 - - Zawierające 83 % masy lub więcej tych substancji 20 0
3823 Przemysłowe monokarboksylowe kwasy tłuszczowe; kwaśne oleje z rafinacji; przemysłowe alkohole tłuszczowe:
- Przemysłowe monokarboksylowe kwasy tłuszczowe; kwaśne oleje z rafinacji
3823 11 00 - - Kwas stearynowy 20 10
3823 12 00 - - Kwas oleinowy 20 10
3823 13 00 - - Kwasy tłuszczowe oleju talowego 20 10
3823 19 - - Pozostałe:
3823 19 10 - - - Kwasy tłuszczowe destylowane 20 10
3823 19 30 - - - Destylat kwasów tłuszczowych 20 10
3823 19 90 - - - Pozostałe 20 10
3823 70 00 - Przemysłowe alkohole tłuszczowe 20 10
(1) Kody CN odpowiadają kodom obowiązującym w dniu 1 stycznia 2008 r.

Zmiany w prawie

KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2009.291.29

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 2009/819/WE zmieniająca decyzję nr 1/1999 dotyczącą wdrożenia przepisów dotyczących przetworzonych produktów rolnych, o których mowa w art. 10 Układu eurośródziemnomorskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Tunezyjską, z drugiej strony
Data aktu: 22/10/2009
Data ogłoszenia: 07/11/2009
Data wejścia w życie: 08/11/2009