Decyzja 2008/364/WE zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Litwie

DECYZJA KOMISJI
z dnia 28 kwietnia 2008 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Litwie

(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 1595)

(Jedynie tekst w języku litewskim jest autentyczny)

(2008/364/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 9 maja 2008 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych(1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 stanowi, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie sprawdzonymi metodami oceny opartymi na fizycznym pomiarze jednej lub więcej anatomicznych części tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta została określona w art. 3 ust. 2 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych(2).

(2) Rząd Litwy skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie czterech metod klasyfikacji tusz wieprzowych i przedłożył wyniki próbnych rozbiorów w drugiej części protokołu przewidzianego w art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

(3) Analiza tego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji zostały spełnione.

(4) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.

(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3220/84 niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Litwie:

1) przyrząd określany jako "Fat-O-Meat 'er (FOM)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 1 załącznika;

2) przyrząd określany jako "Hennessy Grading Probe (HGP 7)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 2 załącznika;

3) przyrząd określany jako "IM-03" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 3 załącznika;

4) przyrząd określany jako "Metoda dwóch punktów (ZP) dokonująca pomiaru liniałem (metoda liniału)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 4 załącznika.

Metoda ręczna (ZP) może być stosowana tylko w rzeźniach, w których tygodniowy ubój nie przekracza 200 świń.

Artykuł  2

Nie zezwala się na modyfikacje przyrządów ani metod oceny.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Litewskiej.

Sporządzono w Brukseli, dnia 28 kwietnia 2008 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, s. 5).

(2) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, s. 39. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1197/2006 (Dz.U. L 217 z 8.8.2006, s. 6).

ZAŁĄCZNIK

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH NA LITWIE

Część 1

FAT-O-MEATER (FOM)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako " Fat-O-Meater (FOM)".

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 6 milimetrów zawierającą fotodiodę typu Siemens SFH 950/960 oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 3 i 103 milimetry. Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżoną zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 59,98500 - 0,20051 × F1 - 0,62340 × F2 + 0,21878 × M2

gdzie:

Y = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

F1 = grubość słoniny (łącznie ze skórą) mierzona w milimetrach między trzecim a czwartym kręgiem, 8 cm od linii ubojowej,

F2 = grubość słoniny (łącznie ze skórą) mierzona w milimetrach między trzecim a czwartym żebrem od końca, 6 cm od linii ubojowej,

M2 = grubość chudego mięsa mierzona w milimetrach między trzecim a czwartym żebrem od końca, 6 cm od linii ubojowej.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 110 kilogramów.

Część 2

HENNESSY GRADING PROBE (HGP7)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "Hennesy Grading Probe (HGP 7).

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 mm (po każdej stronie sondy znajduje się ostrze o wielkości 6,3 mm) zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO) i fotodetektor typu 58 MR, oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 0 i 120 mm. Wyniki pomiarów zamienia się na przybliżoną zawartość chudego mięsa za pomocą samego HGP 7 lub przy użyciu podłączonego do niego komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 62,56600-0,85013 × F2 + 0,16150 × M2

gdzie:

Y = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

F2 = grubość słoniny (łącznie ze skórą) mierzona w milimetrach między trzecim a czwartym żebrem od końca, 6 cm od linii ubojowej,

M2 = grubość chudego mięsa mierzona w milimetrach między trzecim a czwartym żebrem od końca, 6 cm od linii ubojowej.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 110 kilogramów.

Część 3

IM-03

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako " IM-03".

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę igłowo-optyczną (single line scanner SLS01) o średnicy 7 milimetrów. Sonda zawiera szereg kontaktowych czujników obrazu (CIS) oraz zielone diody elektroluminescencyjne. Odcinek pomiarowy wynosi pomiędzy 0 a 132 milimetry.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 62,01600 - 0,78101 × F2 + 0,17202 × M2 - 0,03763 × W

gdzie:

Y = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

F2 = grubość słoniny (łącznie ze skórą) mierzona w milimetrach między trzecim a czwartym żebrem od końca, 6 cm od linii ubojowej,

M2 = grubość chudego mięsa mierzona w milimetrach między trzecim a czwartym żebrem od końca, 6 cm od linii ubojowej,

W = masa tuszy w kilogramach przed schłodzeniem.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 110 kilogramów.

Część 4

METODA RĘCZNA (ZP)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu "metody ręcznej (ZP) lub metody dwóch punktów", w których pomiarów dokonuje się liniałem.

2. Ta metoda może zostać zastosowana przy użyciu liniału, którego wartości są oszacowane za pomocą równania regresji. Jego zasada opiera się na pomiarze ręcznym grubości słoniny i grubości mięśnia.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 54,57800 - 0,47534 × F + 0,27035 × M - 0,09201 × W

gdzie:

Y = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

F = grubość słoniny (łącznie ze skórą) mierzona w milimetrach na linii ubojowej tuszy w najchudszym miejscu powyżej mięśnia lędźwiowego,

M = grubość schabu mierzona w milimetrach na linii ubojowej tuszy jako najkrótsza odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia lędźwiowego i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego,

W = masa tuszy w kilogramach przed schłodzeniem.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 110 kilogramów.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2008.125.32

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 2008/364/WE zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Litwie
Data aktu: 28/04/2008
Data ogłoszenia: 09/05/2008