Decyzja 2005/955/WE dotycząca dostosowania, w związku z rozszerzeniem Unii Europejskiej, załączników 1 i 2

DECYZJA NR 3/2005 WSPÓLNEGO KOMITETU DS. ROLNICTWA USTANOWIONEGO NA MOCY UMOWY MIĘDZY WSPÓLNOTĄ EUROPEJSKĄ I KONFEDERACJĄ SZWAJCARSKĄ W SPRAWIE HANDLU PRODUKTAMI ROLNYMI
z dnia 19 grudnia 2005 r.
dotycząca dostosowania, w związku z rozszerzeniem Unii Europejskiej, załączników 1 i 2

(2005/955/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 29 grudnia 2005 r.)

WSPÓLNY KOMITET DS. ROLNICTWA,

uwzględniając Umowę między Wspólnotą Europejską (zwaną dalej "WE"), z jednej strony, i Konfederacją Szwajcarską, z drugiej strony, w sprawie handlu produktami rolnymi (zwaną dalej "Umową"), w szczególności jej art. 11,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Umowa weszła w życie z dniem 1 czerwca 2002 r.; zawiera ona między innymi załączniki 1 i 2 dotyczące dwustronnych koncesji handlowych przyznanych przez strony.

(2) W dniu 1 maja 2004 r. nastąpiło rozszerzenie Unii Europejskiej w drodze przystąpienia Republiki Czeskiej, Republiki Estońskiej, Republiki Cypryjskiej, Republiki Łotewskiej, Republiki Litewskiej, Republiki Węgierskiej, Republiki Malty, Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Słowenii i Republiki Słowackiej.

(3) Podczas szczytu UE-Szwajcaria, który odbył się dnia 19 maja 2004 r., strony zgodziły się dostosować dwustronne koncesje handlowe, uzasadniając to potrzebą ogólnego utrzymania po rozszerzeniu UE obrotów handlowych, zgodnie z preferencyjnymi warunkami udzielonymi na mocy umów dwustronnych między nowymi Państwami Członkowskimi Unii Europejskiej i Szwajcarią.

(4) Strony przyjęły autonomiczne i przejściowe środki pozwalające zagwarantować ciągłość obrotów handlowych od dnia 1 maja 2004 r.,

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł  1

Załącznik 1 i załącznik 2 do Umowy zastępuje się odpowiednio załącznikami 1 i 2 do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Konfederacja Szwajcarska niniejszym potwierdza, że szwajcarski wywóz bydła do Wspólnoty Europejskiej będzie przebiegał zgodnie z systemem identyfikacji i rejestracji przewidzianym w rozporządzeniu (WE) nr 1760/2000 Parlamentu Europejskiego i Rady(1).

Artykuł  3

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2006 r.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 2005 r.

W imieniu Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa
Szef delegacji Wspólnoty Europejskiej Szef delegacji szwajcarskiej
Aldo LONGO Christian HÄBERLI
Sekretarz Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa
Remigi WINZAP

______

(1) Dz.U. L 204 z 11.8.2000, str. 1. Rozporządzenie zmienione Aktem Przystąpienia z 2003 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Koncesje Szwajcarii

Na produkty pochodzące ze Wspólnoty i podane poniżej Szwajcaria udziela następujących koncesji taryfowych w poszczególnych przypadkach w ramach ustalonej ilości rocznej:
Pozycja taryfowa Szwajcarii Wyszczególnienie towarów Cło mające zastosowanie (CHF/100 kg brutto) Roczna ilość

(waga netto w tonach)

0101 90 95 Konie żywe (z wyjątkiem reproduktorów czystej rasy i zwierząt mięsnych) (w ilości pogłowia) 0 100 szt. pogłowia
0207 14 81 Piersi koguta i kur gatunków domowych, zamrożone 15 2.000
0207 14 91 Kawałki i podroby jadalne z koguta i z kur gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), zamrożone 15 1.200
0207 27 81 Piersi indyków i indyczek gatunków domowych, zamrożone 15 800
0207 27 91 Kawałki i podroby jadalne z indyków i indyczek gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), zamrożone 15 600
0207 33 11 Kaczki gatunków domowych, niecięte na kawałki, zamrożone 15 700
0207 34 00 Wątróbki kacze, gęsie lub perlicze gatunków domowych, świeże lub schłodzone 9,5 20
0207 36 91 Kawałki i podroby jadalne z kaczek, gęsi lub perliczek gatunków domowych, zamrożone (z wyjątkiem wątróbek) 15 100
0208 10 00 Mięso i podroby jadalne z królików lub zajęcy, świeże, schłodzone lub zamrożone 11 1.700
0208 90 10 Mięso i podroby jadalne z dziczyzny, świeże, schłodzone lub zamrożone (z wyjątkiem tych z zajęcy i dzików) 0 100
ex 0210 11 91 Szynki i ich kawałki, z kością, wieprzowe (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone Zwolnienie 1.000(1)
ex 0210 19 91 Szynki i ich kawałki, bez kości, wieprzowe (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone Zwolnienie
0210 20 10 Suszone mięsa wołowe Zwolnienie 200(2)
ex 0407 00 10 Jaja ptasie, w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane 47 150
ex 0409 00 00 Naturalny miód z akacji 8 200
ex 0409 00 00 Inny miód naturalny (oprócz akacji) 26 50
0602 10 00 Nieukorzenione sadzonki i zrazy Zwolnienie Nieograniczona
Sadzonki w formie podkładki owoców ziarnkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego): Zwolnienie (3)
0602 20 11 - szczepione, z odkrytymi korzeniami
0602 20 19 - szczepione, z ziemią
0602 20 21 - nieszczepione, z odkrytymi korzeniami
0602 20 29 - nieszczepione, z ziemią
Sadzonki w formie podkładki owoców pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego): Zwolnienie (3)
0602 20 31 - szczepione, z odkrytymi korzeniami
0602 20 39 - szczepione, z ziemią
0602 20 41 - nieszczepione, z odkrytymi korzeniami
0602 20 49 - szczepione, z ziemią
Sadzonki inne niż w formie podkładki owoców ziarnkowych lub pestkowych (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego), o jadalnych owocach: Zwolnienie Nieograniczona
0602 20 51 - z odkrytymi korzeniami
0602 20 59 - inne niż z odkrytymi korzeniami
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z odkrytymi korzeniami: Zwolnienie
0602 20 71 - owoców ziarnkowych
0602 20 72 - owoców pestkowych (3)
0602 20 79 - inne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych Zwolnienie Nieograniczona
Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z ziemią: Zwolnienie
0602 20 81 - owoców ziarnkowych
0602 20 82 - owoców pestkowych (3)
0602 20 89 - oinne niż owoców ziarnkowych lub pestkowych Zwolnienie Nieograniczona
0602 30 00 Rododendrony i azalie, szczepione lub nie Zwolnienie Nieograniczona
Róże, szczepione lub nie: Zwolnienie Nieograniczona
0602 40 10 - nieoczkowane i nieszczepione
- inne niż róże nieoczkowane i nieszczepione dzikie:
0602 40 91 - z odkrytymi korzeniami
0602 40 99 - inne niż z odkrytymi korzeniami, z ziemią
Sadzonki (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego) roślin użytkowych; grzybnie: Zwolnienie Nieograniczona
0602 90 11 - sadzonki roślin i trawnik zwijany
0602 90 12 - grzybnie
0602 90 19 - inne niż sadzonki roślin, trawnik zwijany i grzybnie
Inne żywe rośliny (w tym ich korzenie): Zwolnienie Nieograniczona
0602 90 91 - z odkrytymi korzeniami
0602 90 99 - inne niż z odkrytymi korzeniami, z ziemią
0603 10 31 Goździki, cięte, na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października Zwolnienie 1.000
0603 10 41 Róże, cięte, na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października
Kwiaty cięte i pąki kwiatowe (inne niż goździki i róże), na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października:
0603 10 51 - zdrewniałe
0603 10 59 - inne niż zdrewniałe
0603 10 71 Tulipany, cięte, na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia Zwolnienie Nieograniczona
Kwiaty cięte i pąki kwiatowe (inne niż tulipany i róże), na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia: Zwolnienie Nieograniczona
0603 10 91 - zdrewniałe
0603 10 99 - inne niż zdrewniałe
Pomidory, świeże lub schłodzone: Zwolnienie 10.000
- pomidory koktajlowe:
0702 00 10 - od 21 października do 30 kwietnia
- pomidory Peretti (forma wydłużona):
0702 00 20 - od 21 października do 30 kwietnia
- inne pomidory o średnicy 80 mm lub więcej (pomidory mięsiste):
0702 00 30 - od 21 października do 30 kwietnia
- inne:
0702 00 90 - od 21 października do 30 kwietnia
Sałata lodowa bez zewnętrznych liści: Zwolnienie 2.000
0705 11 11 - od 1 stycznia do końca lutego
Cykorie witloofs świeże lub schłodzone: Zwolnienie 2.000
0705 21 10 - od 21 maja do 30 września
0707 00 30 Ogórki do konserwowania, o długości większej niż 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub schłodzone, od 21 października do 14 kwietnia 5 100
0707 00 31 Ogórki do konserwowania, o długości większej 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub schłodzone, od 15 kwietnia do 20 października 5 100
0707 00 50 Korniszony świeże lub schłodzone 3,5 300
Bakłażany, świeże lub schłodzone: Zwolnienie 1.000
0709 30 10 - od 16 października do 31 maja
0709 51 00 Grzyby, świeże lub schłodzone, z rodzaju Agaricus lub inne, z Zwolnienie Nieograniczona
0709 59 00 wyjątkiem trufli
Papryki świeże lub schłodzone: 2,5 Nieograniczona
0709 60 11 - od 1 listopada do 31 marca
0709 60 12 Papryki świeże lub schłodzone, od 1 kwietnia do 31 października 5 1.300
Cukinie (w tym kwiaty cukinii), świeże lub schłodzone: Zwolnienie 2.000
0709 90 50 - od 31 października do 19 kwietnia
ex 0710 80 90 Grzyby, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone Zwolnienie Nieograniczona
0711 90 90 Warzywa i mieszanki warzywne, zakonserwowane tymczasowo (np. w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 0 150
0712 20 00 Cebule, suszone, także cięte w kawałki lub w plasterkach, albo łamane lub w proszku, ale dalej nie przetworzone 0 100
0713 10 11 Grochy (Pisum sativum), suszone, łuskane, w całych ziarnach, nieobrobione, do żywienia zwierząt Obniżka o 0,9 od zastosowanego cła 1.000
0713 10 19 Grochy (Pisum sativum), suszone, łuskane, w ziarnach, nieobrobione (z wyjątkiem tych do żywienia zwierząt, do użytku technicznego lub produkcji piwa) 0 1.000
Orzechy laskowe (Corylus spp.), świeże lub suszone: Zwolnienie Nieograniczona
0802 21 90 - w łupinach, inne niż do żywienia zwierząt lub tłoczenia oleju
0802 22 90 - bez łupin, inne niż do żywienia zwierząt lub tłoczenia oleju
ex 0802 90 90 Orzechy sosny, świeże lub suszone Zwolnienie Nieograniczona
0805 10 00 Pomarańcze, świeże lub suszone Zwolnienie Nieograniczona
0805 20 00 Mandarynki (włącznie z tangerinami i satsumas); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże lub suszone Zwolnienie Nieograniczona
0807 11 00 Arbuzy, świeże Zwolnienie Nieograniczona
0807 19 00 Melony, świeże, inne niż arbuzy Zwolnienie Nieograniczona
Morele, świeże, bez osłony: Zwolnienie 2.000
0809 10 11 - od 1 września do 30 czerwca
zapakowane w inny sposób:
0809 10 91 - od 1 września do 30 czerwca
0809 40 13 Śliwki, świeże, bez osłony, od 1 lipca do 30 września 0 600
0810 10 10 Truskawki, świeże, od 1 września do 14 maja Zwolnienie 10.000
0810 10 11 Truskawki, świeże, od 15 maja do 31 sierpnia 0 200
0810 20 11 Maliny, świeże, od 1 czerwca do 14 września 0 250
0810 50 00 Kiwi, świeże Zwolnienie Nieograniczona
ex 0811 10 00 Poziomki, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego 10 1.000
ex 0811 20 90 Maliny, jeżyny lub morwy, owoce mieszańców malin i jeżyn i porzeczki w gronach lub agrest, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego 10 1.000
0811 90 10 Jagody, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone, także z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących 0 200
0811 90 90 Jadalne owoce, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone, także z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących (z wyjątkiem poziomek, malin, jeżyn lub morw, owoców mieszańców malin i jeżyn, porzeczek w gronach lub agrestu, jagód i owoców tropikalnych) 0 1.000
0904 20 90 Owoce z rodzaju Capsicum lub rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone, przetworzone 0 150
0910 20 00 Szafran Zwolnienie Nieograniczona
1001 90 40 Pszenica i meslin (z wyjątkiem pszenicy durum), denaturowane, do żywienia zwierząt Obniżka o 0,6 od zastosowanego cła 50.000
1005 90 30 Kukurydza do żywienia zwierząt Obniżka o 0,5 od zastosowanego cła 13.000
Oliwa z oliwek, z pierwszego tłoczenia, inna niż do żywienia zwierząt:
1509 10 91 - w pojemnikach szklanych o pojemności nieprzekraczającej 2 l: 60,60(4) Nieograniczona
1509 10 99 - w pojemnikach szklanych o pojemności przekraczającej 2 l lub w

innych pojemnikach

86,70(4) Nieograniczona
Oliwa z oliwek i jej frakcje, nawet rafinowane, ale nie modyfikowane chemicznie, inne niż do żywienia zwierząt:
1509 90 91 - w pojemnikach szklanych o objętości 2 l lub mniejszej: 60,60(4) Nieograniczona
1509 90 99 - w pojemnikach szklanych o pojemności przekraczającej 2 l lub w

innych pojemnikach

86,70(4) Nieograniczona
Pomidory, całe lub w kawałkach, przyrządzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym:
2002 10 10 - w pojemnikach przekraczających 5 kg 2,50 Nieograniczona
2002 10 20 - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg 4,50 Nieograniczona
Pomidory przetworzone lub zakonserwowane w inaczej niż octem lub kwasem octowym, inne niż w całości lub w kawałkach: Zwolnienie Nieograniczona
2002 90 10 - w pojemnikach przekraczających 5 kg
2002 90 21 Miąższ, purée i koncentraty pomidorowe, w szczelnie zamkniętych pojemnikach, o zawartości suchego ekstraktu 25 % masy lub większej, złożone z pomidorów i wody, także z dodatkiem soli lub przyprawy, w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg Zwolnienie Nieograniczona
2002 90 29 Pomidory przyrządzone lub konserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, inne niż w całości lub w kawałkach i inne niż miąższ, purée i koncentraty pomidorowe: Zwolnienie Nieograniczona
- w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg
2003 10 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 0 1.700
Karczochy przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:
ex 2004 90 18 - w pojemnikach przekraczających 5 kg 17,5 Nieograniczona
ex 2004 90 49 - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg 24,5 Nieograniczona
Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: Zwolnienie Nieograniczona
2005 60 10 - w pojemnikach przekraczających 5 kg
2005 60 90 - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg
Oliwki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: Zwolnienie Nieograniczona
2005 70 10 - w pojemnikach przekraczających 5 kg
2005 70 90 - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg
Kapary i karczochy, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:
ex 2005 90 11 - w pojemnikach przekraczających 5 kg 17,5 Nieograniczona
ex 2005 90 40 - w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg 24,5 Nieograniczona
2008 30 90 Cytrusy, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone Zwolnienie Nieograniczona
2008 50 10 Miąższ moreli, przetworzony lub zakonserwowany inaczej, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony 10 Nieograniczona
2008 50 90 Morele, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 15 Nieograniczona
2008 70 10 Miąższ brzoskwiń, przetworzony lub zakonserwowany inaczej, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony Zwolnienie Nieograniczona
2008 70 90 Brzoskwinie, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, lub alkoholu, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony Zwolnienie Nieograniczona
ex 2009 39 19

ex 2009 39 20

Soki wszystkich cytrusów innych niż pomarańczowe lub grejpfrutowe, niesfermentowane, bez dodatku alkoholu:
- bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, skoncentrowane 6 Nieograniczona
- z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących, skoncentrowane 14 Nieograniczona
Słodkie wina, specjalności i mistelle w pojemnikach o pojemności:
2204 21 50 - nieprzekraczającej 2 l(5) 8,5 Nieograniczona
2204 29 50 - przekraczajacej 2 l(5) 8,5 Nieograniczona
ex 2204 21 50 Porto, w pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 2 l, według opisu(6) Zwolnienie 1.000 hl
ex 2204 21 21 Retsina (greckie białe wino) w pojemnikach o pojemności nieprzekraczającej 2 l, według opisu(7) Zwolnienie 500 hl
Retsina (greckie białe wino) w pojemnikach o pojemności przekraczającej 2 l , według opisu(7), o objętościowej zawartości alkoholu:
ex 2204 29 21 - przekraczającej 13 % obj.
ex 2204 29 22 - nieprzekraczającej 13 % obj.
(1) W tym 480 t dla szynek z Parmy i San Daniele, zgodnie z wymianą listów między Szwajcarią a Wspólnotą z dnia 25

stycznia 1972 r.

(2) W tym 170 t Bresaola, zgodnie z z wymianą listów między Szwajcarią a Wspólnotą z dnia 25 stycznia 1972 r.
(3) W ramach całkowitego rocznego kontyngentu 60.000 sadzonek.
(4) Łącznie ze składką na fundusz gwarancyjny za obowiązkowe magazynowanie.
(5) Objęte są jedynie produkty zawarte w załączniku 7 do Umowy.
(6) Opis: przez wino "Porto" rozumie się wino gatunkowe wyprodukowane w określonym regionie portugalskim, noszące tę

nazwę w myśl rozporządzenia (WE) nr 1493/1999.

(7) Opis: przez wino "Retsina" rozumie się wino stołowe zgodnie z przepisami wspólnotowymi przedstawionymi w pkt A.2

załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999.

ZAŁĄCZNIK  2

Koncesje Wspólnoty

Na produkty pochodzące ze Szwajcarii i podane w poniższej tabeli Wspólnota udziela następujących koncesji taryfowych w poszczególnych przypadkach w ramach ustalonej ilości rocznej:
Kod CN Wyszczególnienie towarów Cło do zastosowania (EUR/100 kg netto) Roczna ilość (waga netto w tonach)
0102 90 41 Bydło żywe o masie przekraczającej 160 kg 0 4.600 szt.
0102 90 49 pogłowia
0102 90 51
0102 90 59
0102 90 61
0102 90 69
0102 90 71
0102 90 79
ex 0210 20 90 Mięsa wołowe, bez kości, suszone Zwolnienie 1.200
ex 0401 30 Śmietana, o zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 6 % Zwolnienie 2.000
0403 10 Jogurty
0402 29 11

ex 0404 90 83

Specjalne mleko dla niemowląt, w hermetycznie zamykanych pojemnikach o masie netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10 %(1) 43,8 Nieograniczona
0602 Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnie Zwolnienie Nieograniczona
0603 10 Kwiaty i pąki kwiatów, cięte, na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże Zwolnienie Nieograniczona
0701 10 00 Ziemniaki, sadzeniaki, świeże lub schłodzone Zwolnienie 4.000
0702 00 Pomidory, świeże lub schłodzone Zwolnienie(2) 1.000
0703 10 19 Cebule, inne niż do sadzenia, pory i inne warzywa czosnkowate, Zwolnienie 5.000
0703 90 00 świeże lub schłodzone
0704 10 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne Zwolnienie 5.500
0704 90 warzywa kapustne, z wyjątkiem brukselek, świeże lub schłodzone
0705 11 Sałaty (Lactuca sativa) i cykorie (Cichorium spp.), w tym Witloof Zwolnienie 3.000
0705 19 00 (Chicorum intybus var. Foliosum), świeże lub schłodzone
0705 21 00
0705 29 00
0706 10 00 Marchew i rzepa, świeże lub schłodzone Zwolnienie 5.000
0706 90 10

0706 90 90

Buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, z wyjątkiem chrzanu (Cochlearia armoracia), świeże lub schłodzone Zwolnienie 3.000
0707 00 05 Ogórki, świeże lub schłodzone Zwolnienie(2) 1.000
0708 20 Fasole (Vigna spp., Phaseolus spp.), świeże lub schłodzone Zwolnienie 1.000
0709 30 00 Bakłażany, świeże lub schłodzone Zwolnienie 500
0709 40 00 Selery, inne niż selery korzeniowe, świeże lub schłodzone Zwolnienie 500
0709 51 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, świeże lub schłodzone Zwolnienie Nieograniczona
0709 52 00 Trufle, świeże lub schłodzone Zwolnienie Nieograniczona
0709 59 10 Grzyby z rodzaju innego niż Agaricus, świeże lub schłodzone Zwolnienie Nieograniczona
0709 59 30
0709 59 90
0709 70 00 Szpinaki, szpinaki nowozelandzkie i szpinaki ogrodowe, świeże lub schłodzone Zwolnienie 1.000
0709 90 10 Warzywa sałatowe, inne niż sałaty i cykorie, świeże lub schłodzone Zwolnienie 1.000
0709 90 50 Koper, świeży lub chłodzony Zwolnienie 1.000
0709 90 70 Cukinie, świeże lub schłodzone Zwolnienie(2) 1.000
0709 90 90 Inne warzywa, świeże lub schłodzone Zwolnienie 1.000
0710 80 61 Grzyby, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone Zwolnienie Nieograniczona
0710 80 69
0712 90 Warzywa suszone, także cięte w kawałki lub w plasterkach, albo łamane lub w proszku, także otrzymane z wcześniej ugotowanych warzyw, ale dalej nieprzetworzone, z wyjątkiem cebul, grzybów, uszaków (Auricularia spp.), trzęsaków (Tremella spp.) i trufli Zwolnienie Nieograniczona
ex 0808 10 80 Jabłka, inne niż jabłka na sok, świeże Zwolnienie(2) 3.000
0808 20 Gruszki i pigwy, świeże Zwolnienie(2) 3.000
0809 10 00 Morele, świeże Zwolnienie(2) 500
0809 20 95 Czereśnie, inne niż wiśnie kwaśne, świeże Zwolnienie(2) 1.500(3)
0809 40 Śliwki i owoce tarniny, świeże Zwolnienie(2) 1.000
0810 20 10 Maliny, świeże Zwolnienie 100
0810 20 90 Jeżyny lub morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, świeże Zwolnienie 100
1106 30 10 Mąki, kasze i mączki bananowe Zwolnienie 5
1106 30 90 Mąki, kasze i mączki z innych owoców rozdziału 8 Zwolnienie Nieograniczona
ex 2002 90 91 Mączki pomidorowe, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych Zwolnienie Nieograniczona
ex 2002 90 99 substancji słodzących lub skrobi(4)
2003 90 00 Grzyby, inne niż te z gatunku Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym Zwolnienie Nieograniczona
0710 10 00 Ziemniaki, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone Zwolnienie 3.000
2004 10 10

2004 10 99

Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006, z wyjątkiem mąk, kasz lub płatków
2005 20 80 Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006, z wyjątkiem wyrobów w formie mąk, kasz, płatków i wyrobów przetworzonych w cienkie plasterki, frytek, także solonych lub z przyprawami, w szczelnie zamkniętych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia
ex 2005 90 Mączki z warzyw i z mieszanek warzywnych, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) Zwolnienie Nieograniczona
ex 2008 30 Płatki i mączki z owoców cytrusowych, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) Zwolnienie Nieograniczona
ex 2008 40 Płatki i mączki z gruszek, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) Zwolnienie Nieograniczona
ex 2008 50 Płatki i mączki z moreli, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) Zwolnienie Nieograniczona
2008 60 Wiśnie, przetworzone lub zakonserwowane inaczej, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone Zwolnienie 500
ex 0811 90 19 Wiśnie, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone,
ex 0811 90 39 z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących
0811 90 80 Słodkie wiśnie, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, zamrożone, bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących
ex 2008 70 Płatki i mączki z brzoskwiń, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) Zwolnienie Nieograniczona
ex 2008 80 Płatki i mączki z truskawek, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) Zwolnienie Nieograniczona
ex 2008 99 Płatki i mączki z innych owoców, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi(4) Zwolnienie Nieograniczona
ex 2009 19 Mączki z soku pomarańczowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących Zwolnienie Nieograniczona
ex 2009 21 Mączki z soku grejpfrutowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku Zwolnienie Nieograniczona
ex 2009 29 cukru lub innych substancji słodzących
ex 2009 31 Mączki z soku z pozostałych cytrusów, z dodatkiem cukru lub bez Zwolnienie Nieograniczona
ex 2009 39 dodatku cukru lub innych substancji słodzących
ex 2009 41 Mączki z soku ananasowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru Zwolnienie Nieograniczona
ex 2009 49 lub innych substancji słodzących
ex 2009 71 Mączki z soku jabłkowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru Zwolnienie Nieograniczona
ex 2009 79 lub innych substancji słodzących
ex 2009 80 Mączki z soku gruszkowego, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących Zwolnienie Nieograniczona
ex 2009 80 Mączki z soku z pozostałych owoców i warzyw, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących Zwolnienie Nieograniczona
(1) Przy zastosowaniu tej podpozycji przez mleka specjalne, zwane "dla niemowląt", rozumie się produkty wolne od bakterii

chorobotwórczych i powodujących zatrucie oraz produkty, które zawierają mniej niż 10.000 bakterii tlenowych

odradzających się i mniej niż dwie bakterie pałeczkowate na gram.

(2) W danym przypadku stosowane jest prawo specyficzne inne niż prawo minimalne.
(3) W tym 1.000 t zgodnie z wymianą listów z dnia 14 lipca 1986 r.
(4) Patrz: wspólna deklaracja dotycząca podziału taryfowego mączek warzywnych i owocowych.

Zmiany w prawie

Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2005.346.33

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 2005/955/WE dotycząca dostosowania, w związku z rozszerzeniem Unii Europejskiej, załączników 1 i 2
Data aktu: 19/12/2005
Data ogłoszenia: 29/12/2005
Data wejścia w życie: 01/01/2006