Decyzja 2004/138 zmieniająca protokół 3. do Porozumienia EOG dotyczący produktów określonych w art. 8 ust. 3 lit. b) Porozumienia

DECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU EOG

nr 138/2004

z dnia 29 października 2004 r.

zmieniająca protokół 3. do Porozumienia EOG dotyczący produktów określonych w art. 8 ust. 3 lit. b) Porozumienia

(Dz.U.UE L z dnia 18 listopada 2004 r.)

WSPÓLNY KOMITET EOG,

uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zmienione Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zwane dalej "Porozumieniem", w szczególności jego art. 98,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Protokół 3. do Porozumienia, zmieniony decyzją nr 140/2001 Wspólnego Komitetu EOG (1), określa ustalenia handlowe dla niektórych produktów rolniczych i przetworzonych produktów rolniczych pomiędzy Umawiającymi się Stronami.

(2) W chwili przyjęcia decyzji nr 140/2001 WE i Norwegia postanowiły we wspólnym oświadczeniu, że nierolnicze składniki opłat celnych na produkty znajdujące się w tabeli I protokołu 3. należy wyeliminować. Na tej podstawie rozmowy pomiędzy Komisją a urzędnikami norweskimi zostały zamknięte w dniu 11 marca 2004 r.

(3) Od chwili przyjęcia decyzji nr 140/2001 dokonano poprawek technicznych w nomenklaturach taryfowych.

(4) Artykuł 2 ust. 2 protokołu 3. do Porozumienia stanowi, że opłaty celne określone w załącznikach do tabeli I protokołu 3. do Porozumienia mogą zostać przyjęte przez Wspólny Komitet EOG przy uwzględnieniu wzajemnych koncesji.

(5) W następstwie zamknięcia rozmów w dniu 11 marca 2004 r. i po dokonaniu poprawek technicznych w nomenklaturach taryfowych należy zmienić załączniki I i III do tabeli I protokołu 3. do Porozumienia,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

W protokole 3. do Porozumienia wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku I do tabeli I ust. 4-6 i 8 zastępuje się ust. 4-6 i 8 załącznika I do niniejszej decyzji;

2) w dodatku do załącznika I do tabeli I wpis "1904 90 90" zastępuje się wpisem "1904 90 80";

3) w załączniku III do tabeli I ust. 2, 7 i 9 - 19 zastępuje się ustępami 2, 7 i 9 - 11 załącznika II do niniejszej decyzji;

4) w ust. 6 załącznika III do tabeli I wpis "zboża (oprócz kukurydzy w formie ziarna lub w formie płatków lub innych obrobionych ziaren (z wyjątkiem mąki i mączki), gotowe do podgrzania lub preparowane w inny sposób, gdzie indziej niewymienione i niewłączone" zastępuje się wpisem "zboża (oprócz kukurydzy w formie ziarna lub w formie płatków lub innych przetworzonych ziaren (z wyjątkiem mąki, kaszy i mączki), gotowe do podgrzania lub preparowane w inny sposób, gdzie indziej niewymienione i niewłączone";

5) w dodatku do załącznika III do tabeli I wpis "1905.3002" zastępuje się wpisem "1905.3200".

Artykuł  2

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem 30 października 2004 r., pod warunkiem że Wspólny Komitet EOG otrzyma wszystkie notyfikacje przewidziane w art. 103 ust. 1 Porozumienia (*).

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 listopada 2004 r.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja zostaje opublikowana w sekcji EOG oraz w dodatku EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli, dnia 29 października 2004 r.

W imieniu Wspólnego Komitetu EOG
Kjartan JÓHANNSSON
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 22 z 24.1.2002, str. 34.

(*) Nie wskazano żadnych wymagań konstytucyjnych.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Następujące ustępy zastępują ustępy 4-6 i 8 załącznika I do tabeli I protokołu 3.:

"4) Dla produktów wymienionych w poniższej tabeli obowiązują określone w niej stawki celne.

Kod CN Obowiązująca stawka celna Uwagi
0501 00 00 zero
0502 10 00 zero
0502 90 00 zero
0503 00 00 zero
0505 10 10 zero
0505 10 90 zero
0505 90 00 zero
0507 10 00 zero
0507 90 00 zero
0508 00 00 zero
0509 00 10 zero
0509 00 90 zero
0510 00 00 zero
1302 14 00 zero
1302 19 30 zero
1302 19 91 zero
ex 1302 20 10 18,6 % Zawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru
ex 1302 20 90 10,9 % Zawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru
1401 10 00 zero
1401 20 00 zero
1401 90 00 zero
1402 00 00 zero
1403 00 00 zero
1404 10 00 zero
1404 90 00 zero
1517 10 10 0 % + 26,1 EUR/100 kg
1517 90 10 0 % + 26,1 EUR/100 kg
1517 90 93 zero
1702 50 00 zero
1702 90 10 zero
1704 90 10 zero
1806 10 15 zero
1901 90 91 zero
1902 20 10 8,2 %
2001 90 60 zero
ex 2006 00 38 9,12 EUR/100 kg Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata)
ex 2006 00 99 9,12 EUR/100 kg Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata)
2007 10 10 13,98 % + 4,07 EUR/100 kg
2007 10 91 13,14 %
2007 10 99 15,15 %
2007 91 10 11,64 % + 22,31 EUR/100 kg
2007 91 30 11,64 % + 4,07 EUR/100 kg
2007 91 90 18,90 %
2007 99 10 19,53 %
2007 99 20 13,98 % + 19,11 EUR/100 kg
2007 99 31 13,98 % + 22,31 EUR/100 kg
2007 99 33 13,98 % + 22,31 EUR/100 kg
2007 99 35 13,98 % + 22,31 EUR/100 kg
2007 99 39 7 % + 22,31 EUR/100 kg
2007 99 55 13,98 % + 4,07 EUR/100 kg
ex 2007 99 57 13,98 % + 4,07 EUR/100 kg Purée z kasztanów i pasta
ex 2007 99 57 7 % + 4,07 EUR/100 kg Inne oprócz purée z kasztanów i pasty
2007 99 91 20,97 %
2007 99 93 13,14 %
2007 99 98 16,31 %
2008 11 10 zero
2008 11 92 zero
2008 11 96 zero
2102 10 10 zero
2102 10 90 zero
2102 20 11 zero
2102 20 19 zero
2102 20 90 zero
2102 30 00 zero
2103 20 00 zero
ex 2103 30 90 zero Zawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru
2103 90 30 zero
2103 90 90 zero
2104 10 10 zero
2104 10 90 zero
2104 20 00 zero
2106 10 20 12,4 %
2106 90 10 24,25 EUR/100 kg
2106 90 20 16,8 % min 0,97 EUR/% vol/hl
2106 90 92 zero
2202 10 00 zero (1)
2202 90 10 zero (1)
2203 00 01 zero
2203 00 09 zero
2203 00 10 zero
2205 10 10 zero
2205 10 90 zero
2205 90 10 zero
2205 90 90 zero
2207 20 00 9,9 EUR/hl
2208 40 11 zero
2208 40 31 zero
2208 40 39 zero
2208 40 51 zero
2208 40 91 zero
2208 40 99 zero
2208 50 11 zero
2208 50 19 zero
2208 50 91 zero
2208 50 99 zero
2208 60 11 zero
2208 60 19 zero
2208 60 91 zero
2208 60 99 zero
2208 70 10 11 zero Zawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru
2208 70 90 11 zero Zawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru
2208 90 56 10 zero Aquavit
2208 90 77 10 zero Aquavit
2209 00 11 3,10 EUR/hl
2209 00 19 2,33 EUR/hl
2209 00 91 2,49 EUR/hl
2209 00 99 1,50 EUR/hl
2402 10 00 12,60 %
2402 20 10 zero
2402 20 90 27,95 %
2402 90 00 27,95 %
2403 10 10 36,35 %
2403 10 90 36,35 %
2403 91 00 8,05 %
2403 99 10 20,2 %
2403 99 90 zero
3302 10 21 5,8 %
3501 10 10 zero
3501 10 50 10 zero O zawartości wody przekraczającej w masie 50 %
3501 10 50 90 2,9 % O zawartości wody nieprzekraczającej w masie 50 %
3501 10 90 8,7 %
3501 90 10 8,1 %
3501 90 90 6,2 %
3505 10 50 7,5 %
(1) Stawka zerowa zostaje tymczasowo zawieszona. W przypadku Islandii

zastosowanie znajduje ustalenie preferencyjne przewidziane w protokole

2. do dwustronnej Umowy o wolnym handlu między Europejską Wspólnotą

Gospodarczą a Republiką Islandii (zerowa stawka celna). W przypadku

Norwegii protokół 2. do dwustronnej Umowy o wolnym handlu między

Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii zostanie

dostosowany w taki sposób, aby włączyć kontyngenty bezcłowe na przywóz

tych towarów pochodzących z Norwegii do Wspólnoty.

5) Część opłat celnych ad valorem (według wartości) dla następujących produktów wynosi 0 %:

0403 10 51 do 1806 20 95 1902 19 2101 30 99
0403 10 59 1806 31 00 1902 20 91 2105 00
0403 10 91 do 1806 32 1902 20 99 2106 10 80
0403 10 99 1806 90 11 do 1902 30 2106 90 98
0403 90 71 do 1806 90 50 1902 40 2202 90 91 do
0403 90 79 1806 90 60 10 1903 00 00 2202 90 99
0403 90 91 do 1806 90 60 90 1904 3302 10 29
0403 90 99 1806 90 70 10 1905 3505 10 10
0710 40 00 1806 90 70 90 2001 90 30 3505 10 90
0711 90 30 1806 90 90 11 2001 90 40 3505 20
1704 10 1806 90 90 19 2004 10 91 3809 10.
1704 90 30 do 1806 90 90 91 2004 90 10
1704 90 99 1806 90 90 99 2005 20 10
1806 10 20 do 1901 10 00 2005 80 00
1806 10 90 1901 20 00 2008 99 85
1806 20 10 do 1901 90 11 2008 99 91
1806 20 50 1901 90 19 2101 12 98 91
1806 20 70 1901 90 99 2101 20 98 90
1806 20 80 1902 11 00 2101 30 19

6) Część opłat celnych ad valorem (według wartości) dla następujących produktów wynosi 5.8 %:

2905 44 3824 60

8) Kody taryf określone w niniejszym załączniku odnoszą się do tych, które będą miały zastosowanie we Wspólnocie 1 stycznia 2004 r. Warunki niniejszego załącznika nie podlegają zmianom, jakie mogą zaistnieć w nomenklaturze taryfowej.".

ZAŁĄCZNIK  II

Następujące ustępy zastępują ustępy 2, 7 i 9-19 załącznika III do tabeli I protokołu 3.:

"2) Kody taryf określone w niniejszym załączniku odnoszą się do tych, które mają zastosowanie w Norwegii w dniu 1 stycznia 2004 r. Warunki niniejszego załącznika nie podlegają zmianom, jakie mogą zaistnieć w nomenklaturze taryfowej.

7) Dla produktów wymienionych w poniższej tabeli obowiązują określone w niej stawki celne.

Norweskie kody taryfy celnej Opis produktów Stosowana stawka celna (NOK/kg)
05.01 Włosy ludzkie, nieobrobione, umyte lub wyczyszczone lub nie; odpady włosów ludzkich zero
05.02 Szczecina i włosie świni, wieprza lub dzika; włosie borsuka i inne rodzaje włosia do wyrobu szczotek; odpady wspomnianej szczeciny lub włosia zero
05.03 Włosie końskie i odpady włosia końskiego, nastroszone jako warstwa z materiałem podpierającym lub bez zero
05.05 Skóry i inne części ptaków, z piórami lub puchem, pióra i części piór (z przyciętymi brzegami lub nie) i puch, dalej nieobrobione oprócz wyczyszczenia, dezynfekcji lub obróbki pod kątem konserwacji; proszek i odpady z piór lub części piór zero
05.07 Kość słoniowa, skorupa żółwia, fiszbin i włosie fiszbinowe, rogi, poroże, kopyta, pazury, szpony i dzioby, nieobrobione lub spreparowane w zwykły sposób, ale nieprzycięte w celu nadania kształtu; proszek i odpady tych produktów zero
05.08 Korale i podobne materiały, nieobrobione lub spreparowane w zwykły sposób, ale nieobrobione w inny sposób; skorupy mięczaków, skorupiaków lub szkarłupni i mątew, nieobrobione lub spreparowane w zwykły sposób, ale nieprzycięte w celu nadania kształtu, proszek i odpady wyżej wymienionych zero
05.09 Naturalne gąbki pochodzenia zwierzęcego zero
05.10 Ambergris, kastoreum, cyweta i piżmo; suszone chrząszcze (cantharides); żółć, suszona lub nie; gruczoły i inne produkty zwierzęce stosowane do preparowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, mrożone lub w innych sposób tymczasowo zakonserwowane zero
07.10 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub gotowane w wodzie), mrożone:
- Słodka kukurydza:
.4010 - - Dla celów paszowych 1,73
.4090 - - Inne zero
07.11 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
- Inne warzywa; mieszanki warzyw:
- - Słodka kukurydza:
.9011 - - - Dla celów paszowych 1,73
.9020 - - - Inne zero
13.02 Soki roślinne i ekstrakty; substancje pektynowe, pektyniany i pektyny; agar-agar i inne kleje roślinne i zagęszczacze, zmodyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych lub nie:
- Soki roślinne i ekstrakty:
.1400 - - Z pyretrum lub korzeni roślin zawierające rotenon zero
- - Inne:
.1903 - - - Mieszanki ekstraktów roślinnych do produkcji

napojów lub przetworów spożywczych

zero
.1904 - - - Stosowane w celach leczniczych lub

profilaktycznych (lecznicze)

zero
- Substancje pektynowe, pektyniany i pektyny
ex .2000 - - Zawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru zero
14.01 Materiały roślinne takiego rodzaju, jaki jest głównie stosowany do wyplatania (na przykład bambus, rattan, trzcina, sitowie, wierzba wiciowa, rafia, czyszczona, rozjaśniania lub farbowana słoma zbożowa i kora lipowa) zero
14.02 Materiały roślinne takiego rodzaju, jaki jest głównie stosowany jako wypełniacze lub obicie (na przykład kapok, włosie roślinne i zostera morska), nastroszone jako warstwa z materiałem podpierającym lub bez zero
14.03 Materiały roślinne takiego rodzaju, jaki jest głównie stosowany w miotłach lub szczotkach [na przykład cirgi, piasawa (włókno z palm brazylijskich), perz właściwy i istle], w motkach lub w wiązkach zero
14.04 Produkty warzywne nieokreślone i niewłączone gdzie indziej:
.1000 - Surowce roślinne takiego rodzaju, jaki jest głównie

stosowany do farbowania i garbowania

zero
.9000 - Inne zero
15.17 Margaryna; jadalne mieszanki lub przetwory tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub frakcje różnych tłuszczów lub olejów niniejszego rozdziału, inne niż tłuszcze jadalne lub oleje, albo ich frakcje z pozycji 15.16:
- Margaryna, z wyłączeniem płynnej margaryny:
- - Inne:
- - - Zwierzęce:
.1021 - - - - Zawierające w masie ponad 10 %, ale nie więcej

niż 15 % tłuszczu z mleka

14,5 %
- - - Roślinne:
.1031 - - - - Zawierające w masie ponad 10 %, ale nie więcej

niż 15 % tłuszczu z mleka

14,5 %
- Inne:
- - Inne:
- - - Płynna margaryna:
.9032 - - - - Zawierające w masie ponad 10 %, ale nie więcej

niż 15 % tłuszczu z mleka

14,5 %
- - - Jadalne płynne mieszkanki olejów zwierzęcych

i roślinnych składające się głównie z olejów

roślinnych:

.9041 - - - - Zawierające w masie ponad 10 %, ale nie więcej

niż 15 % tłuszczu z mleka

10,2 %
- - - Inne:
.9091 - - - - Zawierające w masie ponad 10 %, ale nie więcej

niż 15 % tłuszczu z mleka

zero
ex .9098 - - - - Jadalne mieszanki lub preparaty rodzaju, jaki

jest stosowany do preparatów uwalniania pleśni

zero
15.20 Glicerol, ropa naftowa; wody glicerynowe i ługi:
.0010 - Dla celów paszowych 3,79
15.22 Degras; pozostałości pochodzące z obróbki substancji tłuszczowych lub wosków zwierzęcych lub roślinnych:
.0011 - Dla celów paszowych 3,79
17.02 Inne cukry, obejmujące chemicznie czystą laktozę, maltozę, glukozę i fruktozę, w stanie stałym; cukier, syropy niezawierające dodatku barwników ani substancji koloryzujących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:
- Chemicznie czysta fruktoza:
.5010 - - Dla celów paszowych 1,37
.5090 - - Inne zero
- Inne, obejmujące cukier inwertowany i inny cukier

oraz mieszanki syropów cukrowych zawierające w masie

w stanie suchym 50 % fruktozy:

ex .9022 - - Chemicznie czysta maltoza dla celów paszowych 1,37
ex .9099 - - Chemicznie czysta maltoza nie dla celów paszowych zero
18.06 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
.1000 - Mączka kakaowa, zawierająca dodatek cukru lub inne

substancje słodzące

zero
19.01 Ekstrakt słodu; przetwory spożywcze mąki, kaszy, mączki, skrobi lub ekstraktu słodu, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 40 % kakao, obliczone na bazie zupełnie odtłuszczonej, gdzie indziej niewymienione i niewłączone; przetwory spożywcze towarów z pozycji 04.01 do 04.04, niezawierające w masie kakao lub zawierające mniej niż 5 % kakao, obliczone na bazie zupełnie odtłuszczonej, gdzie indziej nie wymienione i niewłączone:
- Przetwory do użytku dla niemowląt, przeznaczone do

sprzedaży detalicznej:

.1010 - - Towarów z pozycji 04.01 do 04.04 5,10 (1)
- Inne:
.9010 - - Ekstrakt słodu zero
19.04 Przetworzone środki spożywcze uzyskane przez pęcznienie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub innych przetworzonych ziaren (z wyjątkiem mąki, kaszy i mączki), gotowe do podgrzania lub preparowane w inny sposób, gdzie indziej niewymienione i niewłączone:
- Przetworzone środki spożywcze uzyskane przez

pęcznienie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych:

.1010 - - »Płatki kukurydziane« zero
- - Inne:
.1091 - - - Popcorn zero
.1099 - - - Inne zero
- Inne:
- - Gotowy do podgrzania ryż niezawierający żadnych

dodanych składników:

.9010 - - - Dla celów paszowych 1,11
.9020 - - - Inne zero
19.05 Chleb, masa, ciastka, biszkopty i inne wyroby piekarnicze, zawierające kakao lub nie; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty:
.2000 - Piernik itp. 0,75
20.01 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, preparowane lub konserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
- Inne:
- - Warzywa:
- - - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata):
.9031 - - - - Dla celów paszowych 1,73
.9041 - - - - Inne zero
- - - Inne:
.9062 - - - - Rdzenie palmowe 2,22
.9063 - - - - Ignamy, słodkie ziemniaki lub podobne jadalne

części roślin zawierające w masie 5 % lub

więcej skrobi

2,22
20.04 Inne warzywa preparowane lub konserwowane w inny sposób niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20.06:
- Inne warzywa i mieszanki warzyw:
- Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata):
.9011 - - - Dla celów paszowych 1,73
.9020 - - - Inne zero
20.05 Inne warzywa preparowane lub konserwowane w inny sposób niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20.06:
- Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata):
.8010 - - Dla celów paszowych 1,73
.8090 - - Inne zero
20.06 Warzywa, owoce, orzechy, skórki owoców i inne części roślin, konserwowane cukrem (suszone, kandyzowane lub skrystalizowane):
- Inne produkty:
ex .0031 - - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) z

zawartością cukru przekraczającą w masie 13 %, dla

celów paszowych

1,94
ex .0031 - - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) z

zawartością cukru przekraczającą 13 %, nie dla

celów paszowych

zero
ex .0091 - - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) z

zawartością cukru nieprzekraczającą 13 %, dla celów

paszowych

1,94
ex .0091 - - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) z

zawartością cukru nieprzekraczającą w masie 13 %,

nie dla celów paszowych

zero
20.07 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, purée owocowe lub orzechowe i pasty owocowe lub orzechowe, uzyskane za pomocą gotowania, zawierające dodatek cukru lub inną substancję słodzącą:
- Homogenizowane przetwory:
.1001 - - Zawierające dodatek cukru lub substancję słodzącą 5,30
ex .1009 - - Inne, niezawierające cukru ani substancji

słodzącej, z surowców innych niż truskawki, czarne

porzeczki i maliny

3,28
ex .1009 - - Inne 4,55
- Inne:
- - Owoce cytrusowe:
.9110 - - - Zawierające dodatek cukru lub substancję słodzącą
.9190 - - - Inne zero
- - Inne:
- - - Zawierające dodatek cukru lub substancję

słodzącą:

zero
.9902 - - - - Z moreli, mango, kiwi, brzoskwiń lub z ich

mieszanek zero

ex .9903 - - - - Z borówki brusznicy (Vaccinium vitis- idaea),

czarnej jagody (Vaccinium myrtillus), innych

jagód gatunku Vaccinium lub moroszki (taryfa

norweska, wiersz 0810.9010), lub mieszanki tych

jagód

1,76
ex .9903 - - - - Inne 5,30
- - - Inne:
.9907 - - - - Z moreli, mango, kiwi, brzoskwiń lub z ich

mieszanek

zero
ex .9908 - - - - Z surowców innych niż truskawki, czarne

porzeczki i maliny

1,76
ex .9908 - - - - Inne 5,30
20.08 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, w inny sposób preparowane lub zakonserwowane, zawierające dodatek cukru lub inne substancje słodzące lub spirytus, lub nie, gdzie indziej niewymienione i niewłączone:
- Orzechy, orzechy ziemne i inne nasiona, zmieszane lub

nie:

- - Orzechy ziemne:
.1110 - - - Masło orzechowe zero
- - - Inne:
.1180 - - - - Dla celów paszowych 1,69
.1191 - - - - Inne zero
- Inne, obejmujące mieszanki inne niż figurujące w

podpozycji 2008.19:

- - Rdzenie palmowe:
.9110 - - - Dla celów paszowych 4,67
- - Inne:
ex .9903 - - - Kukurydza, oprócz słodkiej kukurydzy (Zea mays

var. saccharata) dla celów paszowych

2,67
21.01 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej i przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; palona cykoria i inne substytuty palonej kawy, a także ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy i przetworów na

bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów lub

na bazie kawy:

- - Przetwory na bazie ekstraktów, esencji lub

koncentratów lub na bazie kawy:

ex .1202 - - - Przetwory na bazie kawy, zawierające w masie 1,5 %

lub więcej tłuszczu z mleka, 2,5 % lub więcej

białek mlecznych, 5 % lub więcej cukru lub 5 %

lub więcej skrobi

zero
ex .1209 - - - Inne, zawierające w masie 1,5 % lub więcej

tłuszczu z mleka, 2,5 % lub więcej białek

mlecznych, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub

więcej skrobi

zero
- Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub herbaty

paragwajskiej, a także przetwory na bazie tych

ekstraktów, esencji lub koncentratów, albo na bazie

herbaty lub herbaty paragwajskiej:

ex .2010 - - Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty,

zawierające w masie 1,5 % lub więcej tłuszczu z

mleka, 2,5 % lub więcej białek mlecznych, 5 % lub

więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi

zero
- - Inne:
ex .2091 - - - Przetwory na bazie herbaty i herbaty

paragwajskiej, zawierające w masie 1,5 % lub

więcej tłuszczu z mleka, 2,5 % lub więcej białek

mlecznych, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub

więcej skrobi

zero
ex .2099 - - - Inne, zawierające w masie 1,5 % lub więcej

tłuszczu z mleka, 2,5 % lub więcej białek

mlecznych, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub

więcej skrobi

zero
ex .3000 - Inne substytuty palonej kawy niż palona cykori;

ekstrakty, esencje i koncentraty innych substytutów

palonej kawy niż palona cykoria

zero
21.02 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne jednokomórkowe mikroorganizmy, martwe (ale nieobejmujące szczepionek z pozycji 30.02); spreparowane proszki do pieczenia:
- Drożdże aktywne:
.1010 - - Drożdże winne zero
.1020 - - Drożdże piekarnicze, płynne, sprasowane lub suszone zero (2)
.1090 - - Inne zero
- Drożdże nieaktywne; inne jednokomórkowe

mikroorganizmy, martwe:

.2010 - - Drożdże dla celów paszowych 2,58
.2020 - - Inne drożdże nieaktywne zero
.2031 - - Inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe, dla

celów paszowych

2,58
.2040 - - Inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe, nie dla

celów paszowych

zero
.3000 - Spreparowane proszki do pieczenia zero
21.03 Sosy i ich przetwory; mieszane przyprawy i mieszane aromaty; mąka i mączka z gorczycy oraz spreparowana musztarda:
- Ketchup pomidorowy i inne sosy pomidorowe:
.2010 - - Ketchup pomidorowy zero
- Mąka i mączka z gorczycy oraz spreparowana musztarda:
- - Spreparowana musztarda:
.3009 - - - Spreparowana musztarda zawierająca w masie 5 %

lub więcej dodatku cukru

zero
21.04 Zupy i buliony oraz ich przetwory; homogenizowane mieszane przetwory spożywcze:
- Zupy i buliony oraz ich przetwory:
- - W hermetycznych pojemnikach:
- - - Bulion mięsny
.1011 - - - Suszone zero
21.05 Lody i inny lody jadalne, zawierające kakao lub nie:
- Inne:
.0090 - - Inne zero
21.06 Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione i niewłączone:
- Inne:
.9010 - - Mieszanki bezalkoholowe (zwane »skoncentrowanymi

ekstraktami«) na bazie towarów objętych pozycją

13.02, do produkcji napojów

zero
.9020 - - Preparaty na bazie soków z jabłek lub czarnych

porzeczek, do produkcji napojów

8,73 %
- - Inne preparaty stosowane do produkcji napojów:
.9039 - - - Inne niż kolorowe syropy lub zawierające

substancje smakowe

zero
- - Krople i guma do żucia, niezawierające cukru:
.9041 - - - Krople zero
- - - Guma do żucia:
.9043 - - - - Guma do żucia zawierająca nikotynę zero
.9044 - - - - Inne zero
- - Inne:
- - - Substytuty kremu:
.9051 - - - - Suche 5,83
.9052 - - - - Płynne 2,92
22.02 Wody, obejmujące wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub inną substancj słodzącą lub smakową, a także inne napoje bezalkoholowe, nieobejmujące soków owocowych lub warzywnych z pozycji 20.09:
.1000 - Wody, obejmujące wody mineralne i wody gazowane,

zawierające dodatek cukru lub inną substancj słodzącą

lub smakową

zero
- Inne:
.9010 - - Wina bezalkoholowe zero
.9020 - - Piwo bezalkoholowe (piwo o objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 0,5 %)

zero
.9090 - - Inne zero
22.03 Piwo zrobione ze słodu zero
22.05 Wermut i inne wina ze świeżych winogron wzbogacane substancjami smakowymi pochodzenia roślinnego lub substancjami aromatycznymi zero
22.07 Niedenaturowany alkohol etylowy o objętościowej mocy alkoholu 80 % lub większej; alkohol etylowy i inne alkohole wysokoprocentowe o dowolnej mocy:
.2000 - Alkohol etylowy i inne alkohole wysokoprocentowe,

denaturowane o dowolnej mocy

zero
22.08 Niedenaturowany alkohol etylowy o objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 80 %; alkohole wysokoprocentowe, likiery i inne napoje spirytusowe:
.4000 - Rom i taffia zero
.5000 - Dżin i Geneva zero
.6000 - Wódka zero
- Likiery i kordiały:
ex .7000 - - Likiery zawierające w masie ponad 5 % cukru zero
- Inne:
.9003 - - Aquavit (destylowane alkohole wysokoprocentowe z

nasionami kminku)

zero
22.09 Ocet i substytuty octu uzyskane z kwasu octowego zero
24.02 Cygara, krótkie cygara, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub substytutów tytoniu:
- Cygara, krótkie cygara i cygaretki, zawierające

tytoń:

.1001 - - Cygara zero
.1009 - - Inne zero
.2000 - Papierosy zawierające tytoń zero
.9000 - Inne zero
24.03 Inny produkowany tytoń i produkowane substytuty tytoniu; »homogenizowany« lub »zrekonstruowany« tytoń; ekstrakty i esencje tytoniu:
.1000 - Tytoń do palenia, również zawierający namiastki

tytoniu w dowolnej proporcji

zero
- Inne:
.9100 - - »Homogenizowany« lub »zrekonstruowany« tytoń zero
- - Inne:
.9910 - - - Ekstrakty tytoniu i esencje zero
.9990 - - - Inne zero
29.05 Alkohole acykliczne i ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne:
- Inne alkohole wielowodorotlenowe:
.4300 - - Mannit zero
.4400 - - D-glucitol (sorbit) zero
33.02 Mieszanki substancji zapachowych i mieszanki (obejmujące roztwory alkoholowe) na bazie jednej lub więcej powyższych substancji, stosowane jako surowce w przemyśle; inne przetwory na bazie substancji zapachowych, stosowane do produkcji napojów
.1000 - Rodzaju stosowanego w przemyśle żywnościowym i

napojów

zero
35.05 Dekstryny i inne skrobie zmodyfikowane (na przykład wstępnie zgalaretowaciałe lub estryfikowane skrobie); kleje na bazie skrobi, albo na bazie dekstryn lub innych zmodyfikowanych skrobi:
- Dekstryny i inne zmodyfikowane skrobie:
.1001 - - Estryfikowane lub eteryfikowane 7,40 (3)
.1009 - - Inne 7,40 (3)
.2000 - Kleje zero
38.09 Środki wykończalnicze, nośniki barwników w celu przyspieszenia farbowania lub utrwalania barwników oraz innych produktów i preparatów (na przykład klejonki i zaprawy farbiarskie), stosowane w przemyśle tekstylnym, papierniczym, skórzanym itp., gdzie indziej niewymienione i niewłączone:
.1000 - Na bazie substancji skrobiowych zero
38.24 Preparowane spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty dla przemysłu chemicznego i podobnych przemysłów (obejmujące składające się z mieszkanek produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione i niewłączone:
.6000 - Sorbit, inne niż objęte podpozycją 2905.44 zero
(1) Element rolny opiera się na przepisie standardowym zawartym w protokole 2.

do FTA.

(2) System zwolnienia z opłat celnych stosuje się od 1 stycznia 2005 r.
(3) Do użytku technicznego zwolnione z opłaty celnej.

9) Stawka celna na produkty zaklasyfikowane w ramach norweskich kodów 1901.2097 i 1901.2098 (inne mieszanki do przygotowania wyrobów piekarniczych z pozycji 1905) i zadeklarowane jako wolne od glutenu dla osób cierpiących na celiakię będzie wynosić 0,37 NOK/kg.

10) Opłaty celne za produkty zaklasyfikowane w ramach norweskiego kodu ex 2008.9903 [kukurydza inna niż słodka kukurydza (Zea mays var. Saccharata), nie dla celów paszowych] zostaną obliczone na podstawie systemu matrycowego. Maksymalna stawka celna nie przekroczy jednak 12 NOK/kg.

11) Opłaty celne za produkty zaklasyfikowane w ramach norweskiego kodu 2106.9060 (emulgowane tłuszcze i podobne produkty zawierające w masie ponad 15 % jadalnych tłuszczów mlecznych) zostaną obliczone na podstawie systemu matrycowego. Maksymalna stawka celna nie przekroczy jednak 7 NOK/kg.".

Zmiany w prawie

Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2004.342.30

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 2004/138 zmieniająca protokół 3. do Porozumienia EOG dotyczący produktów określonych w art. 8 ust. 3 lit. b) Porozumienia
Data aktu: 29/10/2004
Data ogłoszenia: 18/11/2004
Data wejścia w życie: 30/10/2004, 01/11/2004