Rozporządzenie 1004/2004 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1004/2004
z dnia 18 maja 2004 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny (1),

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 (2), a w szczególności jego art. 173, ust.1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Art. 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.

(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 21 maja 2004 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 maja 2004 r.

W imieniu Komisji
Członek Komisji
Erkki LIIKANEN

______

(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 (Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17).

(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. L 343 z 31.12.2003, str. 1).

ZAŁĄCZNIK  1

Pozycja Wyszczególnienie Liczba wartości jednostkowych na 100 kg
Gatunki, Odmiany, Kod CN EUR

LTL

SEK

CYP

LVL

GBP

CZK

MTL

DKK

PLN

EEK

SIT

HUF

SKK

1.10 Ziemniaki młode 49,70 29,13 1.587,72 369,80 777,61 12.745,21
0701 90 50 171,61 32,41 21,15 236,92 11.868,03 1.997,64
455,44 33,49
1.30 Cebula (inna niż

do sadzenia)

35,83 21,00 1.144,54 266,58 560,56 9.187,63
0703 10 19 123,71 23,37 15,25 170,79 8.555,30 1.440,03
328,31 24,14
1.40 Czosnek 131,69 77,20 4.207,20 979,90 2.060,55 33.772,70
0703 20 00 454,74 85,89 56,05 627,81 31.448,31 5.293,40
1.206,84 88,75
1.50 Pory 50,52 29,61 1.613,96 375,91 790,47 12.955,85
ex 0703 90 00 174,45 32,95 21,50 240,84 12.064,18 2.030,65
462,97 34,05
1.60 Kalafior

0704 10 00

- - - - - -
1.80 Kapusta biała i

czerwona

59,17 34,69 1.890,32 440,28 925,82 15.174,30
0704 90 10 204,32 38,59 25,18 282,08 14.129,94 2.378,36
542,24 39,88
1.90 Brokuly lub

kalarepa

(Brassica

oleracea. var.

italica)

61,43 36,01 1.962,50 457,09 961,17 15.753,72
ex 0704 90 90 212,12 40,06 26,14 292,85 14.669,48 2.469,18
562,94 41,40
1.100 Kapusta pekińska 75,36 44,18 2.407,53 560,74 1.179,13 19.326,07
ex 0704 90 90 260,22 49,15 32,07 359,26 17.995,97 3.029,10
690,60 50,79
1.110 Salata glowiasta

0705 11 00

- - - - - -
1.130 Marchew 33,81 19,82 1.080,08 251,56 528,99 8.670,22
ex 0706 10 00 116,74 22,05 14,39 161,17 8.073,49 1.358,94
309,82 22,78
1.140 Rzodkiewka 44,01 25,80 1.405,99 327,47 688,61 11.286,36
ex 0706 90 90 151,97 28,70 18,73 209,80 10.509,59 1.768,98
403,31 29,66
1.160 Groch (Pisum sativum) 438,55 257,08 14.010,49 3.263,19 6.861,88 112.467,20
0708 10 00 1.514,33 286,02 186,65 2.090,68 104.726,72 17.627,68
4.018,91 295,54
1.170 Fasola
1.170.1 - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) 119,25 69,91 3.809,80 887,34 1.865,91 30.582,61
ex 0708 20 00 411,78 77,78 50,75 568,51 28.477,78 4.793,40
1.092,84 80,37
1.170.2 - Fasola (Phaseolus ssp., vulgaris var. Compressus Savi) 240,35 140,89 7.678,46 1.788,40 3.760,66 61.637,76
ex 0708 20 00 829,93 156,76 102,29 1.145,80 57.395,58 9.660,87
2.202,57 161,97
1.180 Bób ex

0708 90 00

- - - - - -
1.190 Karczochy

0709 10 00

- - - - - -
1.200 Szparagi
1.200.1 - zielone 363,83 213,28 11.623,8 2.707,19 5.692,71 93.304,25
ex 0709 20 00 1.256,31 237,29 154,85 1.734,45 86.882,65 14.624,15
3.334,14 245,19
1.200.2 - pozostałe 330,76 193,89 10.566,93 2.461,15 5.175,34 84.824,56
ex 0709 20 00 1.142,13 215,72 140,77 1.576,82 78.986,56 13.295,08
3.031,13 222,90
1.210 Oberzyny (baklazany) 104,96 61,53 3.353,04 780,96 1.642,21 26.916,04
0709 30 00 362,41 68,45 44,67 500,35 25.063,56 4.218,72
961,82 70,73
1.220 Seler naciowy (Apium graveolens L., var. dulce) 101,77 59,66 3.251,25 757,25 1.592,35 26.098,92
ex 0709 40 00 351,41 66,37 43,31 485,16 24.302,68 4.090,65
932,62 68,58
1.230 Pieprznik jadalny 994,91 583,22 31.784,39 7.402,93 15.566,96 255.144,67
0709 59 10 3.435,42 648,88 423,43 4.742,93 237.584,51 39.990,41
9.117,36 670,47
1.240 Papryka słodka 203,04 119,02 6.486,66 1.510,81 3.176,95 52.070,71
0709 60 10 701,11 132,43 86,42 967,95 48.486,98 8.161,37
1.860,70 136,83
1.250 Koper

0709 90 50

- - - - - -
1.270 Słodkie ziemniaki, całe, świeże (przeznaczone do spożycia przez ludzi) 111,23 65,20 3.553,45 827,64 1.740,36 28.524,81
0714 20 10 384,08 72,54 47,34 530,25 26.561,60 4.470,87
1.019,31 74,96
2.10 Kasztany (Castanea spp.), świeze

ex 0802 40 00

- - - - - -
2.30 Ananas, świeży 98,90 57,98 3.159,65 735,92 1.547,50 25.363,67
ex 0804 30 00 341,51 64,50 42,09 471,49 23.618,04 3.975,41
906,35 66,65
2.40 Awokado, świeże 133,44 78,22 4.263,04 992,91 2.087,90 34.220,94
ex 0804 40 00 460,77 87,03 56,79 636,14 31.865,71 5.363,66
1.222,85 89,93
2.50 Guawa, mango, świeże

ex 0804 50

- - - - - -
2.60 Słodkie pomarańcze, świeże:
2.60.1 - Krwiste i półkrwiste 48,60 28,49 1.552,62 361,62 760,42 12.463,47
0805 10 10 167,82 31,70 20,68 231,69 11.605,68 1.953,48
445,37 32,75
2.60.2 - Nawele, Naweliny, Nawelaty, Salustiany, Vernasy, Valencjany, Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy, Trovita i Hamliny 36,77 21,55 1.174,68 273,60 575,32 9.429,62
0805 10 30 126,97 23,98 15,65 175,29 8.780,63 1.477,96
336,96 24,78
2.60.3 - Pozostałe 48,60 28,49 1.552,62 361,62 760,42 12.463,47
0805 10 50 167,82 31,70 20,68 231,69 11.605,68 1.953,48
445,37 32,75
2.70 Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże
2.70.1 - Klementynki 86,45 50,68 2.761,82 643,26 1.352,65 22.170,10
ex 0805 20 298,51 56,38 36,79 412,12 20.644,26 3.474,86
792,23 58,26
2.70.2 - Monrealesy i satsumas 75,02 43,98 2.396,70 558,22 1.173,82 19.239,14
ex 0805 20 259,05 48,93 31,93 357,64 17.915,01 3.015,47
687,49 50,56
2.70.3 - Mandarynki i wilkingi 71,22 41,75 2.275,27 529,93 1.114,35 18.264,37
ex 0805 20 50 245,92 46,45 30,31 339,52 17.007,34 2.862,69
652,66 48,00
2.70.4 - Tangeryny i pozostałe 34,35 20,13 1.097,29 255,57 537,57 8.808,34
ex 0805 20 70

ex 0805 20 90

118,60 22,40 14,62 163,74 8.202,11 1.380,59
314,76 23,15
2.85 Limy (Citrus aurantifolia), świeże 109,86 64,40 3.509,70 817,45 1.718,94 28.173,65
0805 50 90 379,35 71,65 46,76 523,73 26.234,62 4.415,83
1.006,76 74,03
2.90 Grejpfruty, świeże
2.90.1 - białe 58,01 34,01 1.853,23 431,64 907,65 14.876,51
ex 0805 40 00 200,31 37,83 24,69 276,54 13.852,64 2.331,69
531,60 39,09
2.90.2 - różowe 58,94 34,55 1.882,97 438,56 922,22 15.115,24
ex 0805 40 00 203,52 38,44 25,08 280,98 14.074,94 2.369,11
540,13 39,72
2.100 Winogrona stołowe 165,36 96,93 5.282,67 1.230,39 2.587,28 42.405,85
0806 10 10 570,80 107,85 70,38 788,29 39.487,30 6.646,53
1.515,33 111,43
2.110 Arbuzy 50,05 29,34 1.598,95 372,41 783,11 12.835,32
0807 11 00 172,82 32,64 21,30 238,60 11.951,94 2.011,76
458,66 33,73
2.120 Melony (inne niż arbuzy)
2.120.1 - Amarillo, cuper, honey dew (w tym cantalene), onteniente, piel de sapo (w tym verde liso), rochet, tendral, futuro 49,91 29,26 1.594,56 371,39 780,96 12.800,09
ex 0807 19 00 172,35 32,55 21,24 237,94 11.919,13 2.006,24
457,40 33,64
2.120.2 - Pozostałe 89,70 52,58 2.865,60 667,43 1.403,48 23.003,21
ex 0807 19 00 309,73 58,50 38,18 427,61 21.420,03 3.605,44
822,00 60,45
2.140 Gruszki
2.140.1 - Gruszki - Nashi (Pyrus pyrifolia), Pears - Ya (Pyrus bretscheideri) 54,31 31,84 1.735,11 404,13 849,80 13.928,34
ex 0808 20 50 187,54 35,42 23,12 258,92 12.969,73 2.183,07
497,72 36,60
2.140.2 - Pozostałe 79,81 46,78 2.549,61 593,83 1.248,71 20.466,61
ex 0808 20 50 275,57 52,05 33,97 380,46 19.058,01 3.207,86
731,36 53,78
2.150 Morele 608,11 356,47 19.427,29 4.524,82 9.514,85 155.949,81
0809 10 00 2.099,80 396,61 258,81 2.898,98 145.216,67 24.442,98
5.572,72 409,81
2.160 Wiśnie i czereśnie

0809 20 95

0809 20 05

338,62 2.519,74 3.097,80 228,13 228,13 228,13
2.170 Brzoskwinie 172,94 101,38 5.524,83 1.286,79 2.705,88 44.349,77
0809 30 90 597,15 112,79 73,60 824,43 41.297,43 6.951,21
1.584,80 116,54
2.180 Nektaryny 209,78 122,97 6.701,93 1.560,95 3.282,39 53.798,82
ex 0809 30 10 724,38 136,82 89,28 1.000,08 50.096,16 8.432,22
1.922,45 141,37
2.190 Śliwki 129,50 75,91 4.137,02 963,56 2.026,18 33.209,35
0809 40 05 447,15 84,46 55,11 617,34 30.923,74 5.205,11
1.186,71 87,27
2.200 Truskawki i

poziomki

0810 10 00

112,40 65,89 3.590,84 836,35 1.758,68 28.824,98
388,12 73,31 47,84 535,83 26.841,12 4.517,92
1.030,03 75,75
2.205 Maliny 304,95 178,76 9.742,24 2.269,07 4.771,43 78.204,43
0810 20 10 1.052,99 198,89 129,79 1.453,76 72.822,06 12.257,47
2.794,56 205,51
2.210 Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus 1.605,61 941,21 51.294,42 11.947,34 25.122,34 411.758,68
0810 40 30 5.544,17 1.047,18 683,35 7.654,26 383.419,67 64.537,49
14.713,81 1.082,02
2.220 Owoce kiwi (Actinidia chinensis Planch.) 124,51 72,99 3.977,84 926,48 1.948,22 31.931,54
0810 50 00 429,95 81,21 52,99 593,58 29.733,87 5.004,83
1.141,04 83,91
2.230 Granaty 241,37 141,49 7.711,05 1.795,99 3.776,62 61.899,34
ex 0810 90 95 833,45 157,42 102,73 1.150,66 57.639,16 9.701,87
2.211,91 162,66
2.240 Khakis (w tym owoce sharon) 246,31 144,38 7.868,74 1.832,74 3.853,85 63.165,22
ex 0810 90 95 850,50 160,64 104,83 1.174,19 58.817,92 9.900,28
2.257,15 165,99
2.250 Liczi (śliwki chińskie)

ex 0810 90

- - - - - -
1 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 16 czerwca 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.214.6).

Zmiany w prawie

Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2004.183.22

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1004/2004 ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów
Data aktu: 18/05/2004
Data ogłoszenia: 20/05/2004
Data wejścia w życie: 21/05/2004