Dyrektywa 2003/60/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach

DYREKTYWA KOMISJI 2003/60/WE
z dnia 18 czerwca 2003 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 2002/79/WE(2), w szczególności jej art. 5,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną dyrektywą Rady 2002/79/WE, w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 2002 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(4), ostatnio zmienioną dyrektywą 2002/79/WE, w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(5), ostatnio zmienioną dyrektywą Rady 2002/100/WE(6), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(7), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2003/39/WE8, w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Istniejące substancje czynne amitrol, dikwat, izoproturon i etofumezat zostały włączone do załącznika I do dyrektywy Rady 91/414/EWG odpowiednio na mocy dyrektyw Komisji 2001/21/WE(8), 2002/18/WE(9) oraz 2002/37/WE(10).

(2) Nowe substancje czynne fenheksamid, acibenzolar-S-metylowy, cykloanilid, piraflufen-etylowy, iprowalikarb, prosulfuron, sulfosulfuron, cynidon etylowy, cyhalofop butylowy, famoksadon, florasulam, metalaksyl-M, pikolinafen oraz flumioksazyn zostały włączone do załącznika I do dyrektywy Rady 91/414/EWG na mocy dyrektyw Komisji 2001/28/WE(11), 2001/87/WE(12), 2002/48/WE(13), 2002/64/WE(14) oraz 2002/81/WE(15).

(3) Włączenie tych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG było oparte na ocenie przedłożonych informacji dotyczących proponowanego zastosowania. Informacje dotyczące tego zastosowania zostały przedłożone przez niektóre Państwa Członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG. Dostępne informacje zostały poddane analizie i są wystarczające, aby ustalić niektóre najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP).

(4) W przypadku gdy nie istnieje wspólnotowy NDPP ani NDPP, Państwa Członkowskie ustanowią krajowy tymczasowy NDPP, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG, zanim środki ochrony roślin zawierające te aktywne substancje będą mogły być dopuszczone.

(5) W odniesieniu do substancji czynnych chlorfenapyru, octanu fentyny oraz wodorotlenku fentyny podjęto decyzje o niewłączaniu ich do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG odpowiednio na mocy decyzji Komisji 2001/697/WE(16), 2002/478/WE(17) oraz 2002/479/WE(18). Powyższe decyzje stanowią, że środki ochrony roślin zawierające te substancje czynne nie są już dopuszczone do stosowania we Wspólnocie. Należy w związku z tym dodać do załączników dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG pozostałości wszystkich tych pestycydów, będących wynikiem stosowania tych środków ochrony roślin, w celu stworzenia możliwości właściwego nadzoru i kontroli ich stosowania oraz ochrony konsumenta.

(6) W celu stworzenia warunków spełnienia uzasadnionych oczekiwań w związku z wykorzystaniem istniejących zapasów pestycydów decyzje Komisji o niewłączaniu tych środków pozostawiają okres na ich stopniowe wycofanie i jest właściwe, aby NDPP, ustalone na podstawie przyjętego założenia, że stosowanie tych substancji nie jest dozwolone we Wspólnocie, nie powinny być stosowane do końca okresu przewidzianego na wycofanie tych substancji.

(7) Wspólnotowe NDPP oraz poziomy zalecane przez Kodeks Żywnościowy są określone i oceniane na podstawie podobnych procedur. Istnieje ograniczona ilość Kodeksowych NDPP dla dikwatu i (octanu lub wodorotlenku) fentinu. Były one rozpatrywane przy ustalaniu NDPP w niniejszej dyrektywie. Kodeksowe NDPP, które będą zalecane w celu wycofania w najbliższej przyszłości, nie były brane pod uwagę. NDPP oparte o kodeksowe NDPP były oceniane w świetle ryzyka dla konsumentów, przy czym nie stwierdzono żadnego ryzyka, używając toksykologicznych punktów końcowych w oparciu o badania dostępne Komisji.

(8) W odniesieniu do włączenia lub wyłączenia z załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG danych substancji czynnych powiązane oceny techniczne i naukowe zostały zakończone w formie kontrolnego sprawozdania Komisji. Sprawozdania oceniające wymienione substancje zostały zakończone w terminach określonych w dyrektywach Komisji cytowanych w ust. 1 i 2 oraz decyzji Komisji cytowanej w ust. 5. Te sprawozdania ustalają dopuszczalny dzienny pobór (DDP) oraz, w razie potrzeby, zaostrzoną dawkę referencyjną (ZDR) dla danych substancji. Przeprowadzono ocenę długotrwałego narażenia konsumentów produktów spożywczych, wobec których zastosowano tę substancję czynną, zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono także wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia(19) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin(20) na temat zastosowanej metodologii. Wywnioskowano, że zaproponowane NDPP nie doprowadzą do przekroczenia DDP lub ZDR.

(9) W celu zapewnienia, że konsument jest odpowiednio chroniony przed narażeniem na pozostałości wynikłe z nieupoważnionego użycia środków ochrony roślin, powinien być określony tymczasowy NDPP dla odpowiednich kombinacji produkt/pestycyd na niższym limicie oznaczenia analitycznego.

(10) Ustalanie na poziomie wspólnotowym takich tymczasowych NDPP nie uniemożliwia Państwom Członkowskim ustanawiania tymczasowych NDPP dla substancji z niniejszej dyrektywy zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i jej załącznikiem VI. Przyjmuje się, że okres czterech lat jest wystarczający, by umożliwić dalsze stosowanie tej substancji czynnej. Po tym czasie tymczasowy NDPP stanie się ostateczny.

(11) Dlatego niezbędne jest dodanie do załączników dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG pozostałości wszystkich pestycydów, będących wynikiem stosowania tych środków ochrony roślin, w celu stworzenia możliwości właściwego nadzoru i kontroli ich stosowania oraz ochrony konsumenta. Dlatego powinny być odpowiednio zmienione załączniki do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(12) W celu ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydu dla dikwatu na poziomie wspólnotowym niezbędne jest przeniesienie przepisów z dyrektywy 76/895/EWG do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG, usunięcie tych przepisów w dyrektywie 76/895/EWG oraz zmiana niektórych z tych przepisów w świetle postępu naukowo-technicznego, jak również zmian w stosowaniu i zezwoleń na poziomie krajowym i wspólnotowym.

(13) Niniejsza dyrektywa jest zgodna z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG skreśla się wpisy odnoszące się do dikwatu.

Artykuł  2

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów przedstawione w załączniku I do niniejszej dyrektywy dodaje się do części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG.

Artykuł  3

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów przedstawione w załącznikach II oraz III do niniejszej dyrektywy dodaje się do załącznika II A i B do dyrektywy 86/363/EWG.

Artykuł  4

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów przedstawione w załączniku IV do niniejszej dyrektywy dodaje się do załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG.

Artykuł  5

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 30 czerwca 2003 r., z wyjątkiem przepisów dotyczących wodorotlenku fentyny, octanu fentyny i chlorfenapyru, które mają być wprowadzone w życie do dnia 30 czerwca 2004 r. Niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Państwa Członkowskie stosują te przepisy z mocą od dnia 1 lipca 2003 r., z wyjątkiem przepisów dotyczących wodorotlenku fentyny, octanu fentyny oraz chlorfenapyru, które stosuje się do dnia 1 lipca 2004 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie następnego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  7

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 czerwca 2003 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26.

(2) Dz.U. L 291 z 28.10.2002, str. 1.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(4) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43.

(5) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(6) Dz.U. L 2 z 7.1.2003, str. 33.

(7) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1.

(8) Dz.U. L 124 z 20.5.2003, str. 30.

(9) Dz.U. L 69 z 10.3.2001, str. 17.

(10) Dz.U. L 55 z 26.2.2002, str. 29.

(11) Dz.U. L 117 z 4.5.2002, str. 10.

(12) Dz.U. L 113 z 24.4.2001, str. 5.

(13) Dz.U. L 276 z 19.10.2001, str. 17.

(14) Dz.U. L 148 z 6.6.2002, str. 19.

(15) Dz.U. L 189 z 18.7.2002, str. 27.

(16) Dz.U. L 276 z 12.10.2002, str. 28.

(17) Dz.U. L 249 z 19.9.2001, str. 19.

(18) Dz.U. L 164 z 22.6.2002, str. 41.

(19) Dz.U. L 164 z 22.6.2002, str. 43.

(20) Wytyczne w zakresie przewidywania spożycia pozostałości pestycydu (zmienione), przygotowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSF/FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się NDPP Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Cynidonu etylowy (suma cinidonu etylowego i jego E-izomeru) Cyhalofop butylowy (suma cyhalofopu butylowego i jego wolnych kwasów) Famoksadon Florasulam Flumioksazyna Metalaksyl-M Pikolinafen Iprowalikarb
ZBOŻA 0,1(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,01(*) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
Jęczmień 0,2(p)
Gryka
Kukurydza 0,02(*)(p)
Proso
Owies
Ryż 0,02(*)(p)
Żyto
Sorgo
Pszenżyto
Pszenica
Pozostałe zboża 0,1(p)
Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się NDPP Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Prosulfuron Sulfosulfuron Fenheksamid Acibenzolar-S-metylowy Cykloanilid Piraflufenetylowy Amitrol Dikwat
ZBOŻA 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,01(*)(p)
Jęczmień 10(p)
Gryka
Kukurydza 1(p)
Proso 1(p)
Owies 2(p)
Ryż
Żyto
Sorgo
Pszenżyto
Pszenica
Pozostałe zboża 0,05(*)(p)
Grupy i przykłady pojedynczych produktów, dla których stosuje się NDPP Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Izoproturon Etofumezat (suma etofumezatu i metabolitu 2,3-dihydro-3,3-dimetyl-2-okso-benzofuran-5-yl siarczanu metanu wyrażonego jako etofumezat) Chlorfenapyr Octan fentyny Wodorotlenek fentyny
ZBOŻA 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Jęczmień
Gryka
Kukurydza
Proso
Owies
Ryż
Żyto
Sorgo
Pszenżyto
Pszenica
Pozostałe zboża
(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f)

dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie został zmieniony, ten poziom stanie się ostateczny z mocą od dnia 14

lipca 2007 r.

ZAŁĄCZNIK  II

Najwyższe dopuszczalne poziomy mg/kg (ppm)
Pozostałości pestycydów W tłuszczu zawartym w mięsie, przetworach mięsa, podrobach oraz tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I objętych kodami CN ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602(1)(4) Dla mleka krowiego i pełnego mleka krowiego śmietankowego wymienionych w załączniku I w objętych kodami CN 0401: dla pozostałych środków spożywczych w ramach kodów CN 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z przypisami(2)(4) W świeżych jajach bez skorupek, dla jaj ptaków i żółtek jaj wymienionych w załączniku I objętych kodami CN 0407 00 i 0408(3)(4)
Cyklanid 0,01(*)(p) 0,01(*)(p) 0,01(*)(p)
(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f)

dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie został zmieniony, ten poziom stanie się ostateczny z mocą od dnia 14

lipca 2007 r.

(1) W przypadku środków spożywczych o 10 % lub niższej zawartości tłuszczu w masie pozostałość dotyczy

całkowitej masy żywności bez kości. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom stanowi jedną

dziesiątą wartości dotyczącej zawartości tłuszczu, lecz nie może niższy niż 0,01 mg/kg.

(2) Ustalając pozostałości w surowym mleku krowim i pełnotłustym mleku krowim, wagowa zawartość tłuszczu w

wysokości 4 % powinna być uwzględniana jako podstawa.

Dla surowego mleka i pełnotłustego mleka innego pochodzenia zwierzęcego pozostałości wyraża się na

podstawie tłuszczu.

Dla innych środków spożywczych wymienionych w załączniku I objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00, i

0406:

- o zawartości tłuszczu w masie niższej niż 2 %, najwyższy dopuszczalny poziom wyraża się jako połowę

poziomu ustalonego dla surowego mleka i pełnego mleka śmietankowego,

- o zawartości tłuszczu w masie wynoszącej 2 % lub więcej, najwyższy dopuszczalny poziom wyraża się w

mg/kg tłuszczu. W takich przypadkach, maksymalny poziom stanowi 25-krotność poziomu dla surowego

mleka oraz mleka pełnotłustego.

(3) Dla jaj i produktów jajczarskich o zawartości tłuszczu wyższej niż 10 % maksymalny poziom wyraża się w

mg/kg tłuszczu. W takim przypadku najwyższy dopuszczalny poziom jest dziesięciokrotnie wyższy niż

najwyższy dopuszczalny poziom dla jaj.

(4) Przypisów 1, 2 oraz 3 nie stosuje się w przypadkach, w których jest wskazany niższy poziom oznaczenia

analitycznego.

ZAŁĄCZNIK  III

Pozostałości pestycydów Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)
W mięsie, w tym w tłuszczu, w przetworach z mięsa, podrobach oraz tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I objętych kodami CN ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 oraz 1602 Dla mleka i produktów mleczarskich wymienionych na liście stanowiącej załącznik I objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00 oraz 0406 W świeżych jajach bez skorupek, dla jaj ptaków i żółtek jaj wymienionych w załączniku I objętych kodami CN 0407 00 oraz 0408
Famoksadon 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
Sulfosulfuron 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
Fenheksamid 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
Acibenzolar-S-metylowy 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p)
Dikwat 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
Izoproturon 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
Etofumezat (suma etofumezatu i metabolitu 2,3- dihydro-3,3-dimetyl-2- okso-benzofuran-5-yl siarczanu metanu wyrażonego jako etofumezat) 0,1(*)(p) 0,1(*)(p) 0,1(*)(p)
(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f)

dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie został zmieniony, ten poziom stanie się ostateczny z mocą od dnia 14

lipca 2007 r.

ZAŁĄCZNIK  IV

Grupy i przykłady pojedynczych

produktów, dla

których stosuje się

NDPP

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Cinidon etylowy (suma cinidonu etylowego i jego E-iso-meru) Cyhalofop butylowy (suma cyhalofop butylowego i jego wolnych kwasów) Famoksadon Florasulam Flumioksazyna Metalaksyl-M zawierający inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów) Pikolinafen Iprowalikarb Prosul-furon Sulfo-sulfuron Fenheksamid Acibenzolar-S-metylowy Cyklanid Pyraflufen etylowy Amitrole Dikwat Izoproturon Etofumezat

(suma

etofumezatu i metaboli2,3-dihydro-3,3-dimetyl-2-okso-benzofuran-5-yl siarczanu metanutu wyrażonego

jako etofumezat)

Chlorfenapyr Octan fentynu Wodorotlenek fentynu
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, bez dodatku cukru; orzechy 0,05 0,02 0,05 0,05 0,02 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05
(*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*) (*) (*)
i) OWOCE CYTRUSOWE 0,02 0,01 0,5 0,05 0,05 0,02 0,02 0,01
(*)(p) (*)(p) (p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p)
Grejpfruty
Cytryny
Limonki
Mandarynki (włączając klementynki i inne mieszańce)
Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
ii) ORZECHY Z DRZEW (niełuskane i łuskane) 0,02 0,1 0,02 0,05 0,05 0,1 0,01
(*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Nerkowce
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe 0,1(*)(p)
Makadamia
Pekanowe
Orzeszki sosnowe
Pistacjowe
Orzechy włoskie
Pozostałe 0,02(p)
iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,02(*)(p) 0,01(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,01(*)(p)
Jabłka
Gruszki 0,02(*)(p)
Pigwy
Pozostałe 0,02(*)(p)
iv) OWOCE PESTKOWE 0,02(*)(p) 0,01(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,01(*)(p)
Morele
Wiśnie 5(p)
Brzoskwinie (w tym nektarynki i podobne mieszańce)
Śliwki 2(p)
Pozostałe 0,05(*)(p)
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE 0,01 0,02 0,02 0,01
(*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p)
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 2 1 2 5
(p) (p) (p) (p)
Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji win
b) Truskawki (inne niż dzikie) 0,02 0,3 0,05 5
(*)(p) (*)(p) (*)(p) (p)
c) Owoce roślin z rodziny różowatych (inne niż dzikie) 0,02 0,02 0,05 10
(*)(p) (*)(p) (*)(p) (p)
Jeżyny
Jeżyny popielice
Krzyżówki jeżyny z maliną
Maliny
Pozostałe
d) Drobne owoce i owoce jagodowe (inne niż dzikie) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
Borówki 5(p)
Żurawiny
Porzeczki (czerwone, czarne i białe) 5
(p)
Agrest 5(p)
Inne 0,05(*)(p)
e) Owoce jagodowe i owoce dziko rosnące 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
vi) RÓŻNE 0,02(*)(p) 0,01(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p)
Awokado
Banany 0,1(p)
Daktyle
Figi
Kiwi 10(p)
Kumkwaty
Liczi
Mango 0,5(p)
Oliwki 0,05(p)
Marakuja
Ananasy
Papaja
Inne 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,01(*)(p)
2. Warzywa, 0,05 0,02 0,01 0,05 0,05 0,02 0,05 0,05 0,02 0,01 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05
świeże lub (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*) (*) (*)
niegotowane,
zamrożone lub
suszone
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,02 0,05 0,05 0,02 0,05
(*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p)
Burak ćwikłowy 0,1(p)
Marchew 0,1(p)
Seler - korzeń
Chrzan
Karczochy jerozolimskie
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Skorzonera
Ziemniaki słodkie
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
ii) WARZYWA CEBULOWE 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
Czosnek
Cebula
Szalotka
Cebula dymka
Pozostałe
iii) WARZYWA 0,05 0,05
OWOCOWE (*)(p) (*)(p)
a) Rośliny psiankowate
Pomidory 0,2(p) 0,2(p) 1 1(p) 1(p)
Papryki 0,5(p)
Oberżyny 0,2(p)
Pozostałe 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p)
b) Dyniowate - o skórce jadalnej 0,05 0,02
(*)(p) (*)(p)
Ogórki 0,2(p) 0,5(p) 0,1
Korniszony 0,1
Cukinia 0,2(p) 0,1
Pozostałe 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
c) Dyniowate - o skórce niejadalnej 0,05 0,02
(*)(p) (*)(p)
Melony 0,3(p) 0,05(p) 0,1
Dynie
Arbuzy 0,05(p) 0,1
Pozostałe 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
d) Kukurydza słodka 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p)
iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
a) Kapusta kwitnąca
Brokuły 0,05(p)
Kalafior 0,05(p)
Pozostałe 0,02(*)(p)
b) Kapusty głowiaste
Kapusta brukselska
Kapusta głowiasta 0,05(p)
Pozostałe 0,02(*)(p)
c) Kapusty liściaste
Kapusta chińska
Jarmuż 0,2(p)
Pozostałe 0,02(*)(p)
d) Kalarepa 0,02(*)(p)
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszpunka warzywna
Sałata 2(p) 1(p)
Skarola 1(p)
Pozostałe 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
b) Szpinak i podobne 0,05(*)(p)
Szpinak 0,05(p)
Burak liściowy
(boćwina)
Pozostałe 0,02(*)(p)
c) Rzeżucha ogrodowa 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
d) Endywia 0,3(p) 0,05(*)(p)
e) Zioła 0,02(*)(p) 0,05(*)(p)
Trybula
Szczypiorek
Pietruszka naciowa
Seler naciowy
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
Fasola (ze strąkami)
Fasola (bez strąków)
Groch (ze strąkami)
Groch (bez strąków)
Pozostałe
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler
Koper
Karczochy
Por
Rabarbar
Pozostałe
viii) GRZYBY 0,02(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p)
a) Grzyby hodowlane
b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych 0,05 0,02 0,02 0,01 0,05 0,02 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,02 0,05 0,02 0,01 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05
(*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*) (*) (*)
Fasola 0,2(p)
Soczewica
Groszek zielony 0,2(p)
Inne 0,05(*)(p)
4. Materiał

siewny roślin oleistych

0,1(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,1(*)(p) 0,1(*)(p) 0,05(*)(p) 0,1(*)(p) 0,1(*)(p) 0,1(*)(p) 0,1(*)(p) 0,1(*)(p) 0,05(*)(p) 0,05(*)(p) 0,02(*)(p) 0,1(*)(p) 0,1(*)(p) 0,1(*)(p) 0,1(*)(p) 0,1(*)(p)
Materiał siewny siemienia lnianego 5(p)
Orzeszki ziemne
Nasiona maku
Nasiona sezamu
Materiał siewny
słonecznika
Materiał siewny rzepaku
Soja 0,5(p)
Materiał siewny gorczycy

Materiał siewny bawełny

0,2
(p)
Pozostałe 0,05(*)(p) 0,1(*)(p)
5. Ziemniaki 0,05 0,02 0,02 0,01 0,05 0,02 0,05 0,05 0,02 0,05 0,05 0,02 0,05 0,02 0,01 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05 0,05
(*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*) (*) (*)(p)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki konsumpcyjne
6. Herbata (liście i łodygi, suszone, sfermentowane lub w inny sposób przetwarzane, z liści Camellia sinensis) 0,1 0,05 0,05 0,1 0,1 0,05 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,05 0,1 0,05 0,02 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
(*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p)
7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami chmielu i nieskoncentrowanym proszkiem 0,1 0,05 0,05 0,1 0,1 10 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,05 0,1 0,05 0,02 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1
(*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*)(p) (*) (*)(p) (*)(p)
(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy maksymalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie został zmieniony, ten poziom stanie się ostateczny z mocą od dnia 14 lipca 2007 r.

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2003.155.15

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2003/60/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach
Data aktu: 18/06/2003
Data ogłoszenia: 24/06/2003
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 25/06/2003