Dyrektywa 2002/79/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni

DYREKTYWA KOMISJI 2002/79/WE
z dnia 2 października 2002 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2002/71/WE(2), w szczególności jej art. 5,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2002/76/WE(4), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(5), ostatnio zmienioną dyrektywą 2002/71/WE, w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(6), ostatnio zmienioną dyrektywą 2002/76/WE, w szczególności jej art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załączniki do dyrektyw 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG składają się z wykazów pozostałości pestycydów i ich najwyższych dopuszczalnych poziomów.

(2) Po ponownym zbadaniu dostępnych danych uznano, że istnieją dostateczne dane pozwalające na ustalenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDPP) niektórych pestycydów, to jest abamektyny, azocyklotyny, bioresmetryny, bifentryny, bitertanolu, bromopropylatu, klofentezyny, cyromazyny, cyheksatyny, fenpropimorfu, flucytrynatu, heksakonazolu, metakryfosu, mychlobutanilu, penkonazolu, prochlorazu, profenofosu, resmetryny, tridemorfu, triadimefonu i triadimenolu.

(3) Obecność pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia zwierzęcego może być skutkiem praktyk stosowanych w rolnictwie. Konieczne jest uwzględnienie odpowiednich danych, których źródłem jest zarówno dozwolone stosowanie pestycydów, jak i prowadzone pod nadzorem próby oraz badania dotyczące karmienia zwierząt.

(4) Przeanalizowano dostępne informacje. W odniesieniu do wielu połączeń pestycydów z produktami rolnymi posiadane dane pozwalają na obliczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości (NDPP) danego pestycydu, który można uznać za bezpieczny dla ludzkiego zdrowia. W przypadku gdy obliczony poziom przewyższa niższy próg oznaczenia analitycznego, najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości należy ustalić na obliczonym poziomie. W odniesieniu do niektórych zestawień dostępne informacje są niewystarczające i w takich przypadkach należy ustalić najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości na poziomie niższego progu oznaczenia analitycznego. W odniesieniu do innych pozycji posiadane informacje są wystarczające, lecz wskazują, że ustalenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości powyżej niższego progu oznaczenia analitycznego może powodować niedopuszczalne, ostre lub przewlekłe narażenie konsumentów na działanie pozostałości. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości należy ustalić na niższym progu oznaczenia analitycznego.

(5) Długotrwałe narażenie, jak również ostre narażenie konsumentów na te pestycydy zostało ocenione i obliczone zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia(7). Dla abamektyny maksymalny limit pozostałości ustanowiono zgodnie z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2377/90(8), ostatnio zmienionym rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1752/2002(9), w związku ze stosowaniem weterynaryjnych produktów leczniczych zawierających tę samą substancję w leczeniu gatunków zwierząt wykorzystywanych do produkcji żywności (rozporządzenie Komisji (WE) nr 3425/93)(10). Zastosowania te oraz obliczenie dopuszczalnego spożycia dziennego, przedstawione przez Komitet ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych, na których oparto te maksymalne limity pozostałości, zostały wzięte pod uwagę. Wnioskuje się, że najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości proponowany w niniejszej dyrektywie nie doprowadzi do przekroczenia dopuszczalnego spożycia dziennego ani do ostrych efektów toksycznych.

(6) W celu zapewnienia konsumentowi odpowiedniej ochrony przed narażeniem na pozostałości w produktach bądź na powierzchni produktów, które nie zostały dopuszczone do obrotu, rozsądne jest określenie tymczasowego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości w oparciu o niższy próg oznaczenia analitycznego w odniesieniu do wszystkich takich produktów objętych dyrektywami 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(7) W związku z tym należy wprowadzić zmiany do załączników do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(8) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzone zostały konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty w sprawie poziomów proponowanych w niniejszej dyrektywie, ich uwagi zostały rozważone.

(9) Uwzględniono opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności rady i zalecenia dotyczące ochrony konsumentów roślinnych środków spożywczych, wobec których stosowano środki ochrony roślin(11).

(10) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG skreśla się pozycję odnoszącą się do "bromopropylatu".

Artykuł  2

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG dodaje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla abamektyny, azocyklotyny i cyheksatyny, bifentryny, bitertanolu, bromopropylatu, klofentezyny, cyromazyny, fenpropimorfu, flucytrynatu, heksakonazolu, metakryfosu, mychlobutanilu, penkonazolu, prochlorazu, profenofosu, resmetryny i bioresmetryny, tridemorfu, triadimefonu i triadimenolu wymienionych w załączniku I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

W załączniku II do dyrektywy 86/363/EWG wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A dodaje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla abamektyny, bifentryny, bitertanolu, bromopropylatu, cyromazyny, flucytrynatu, metakryfosu penkonazolu, prochlorazu, profenofosu, resmetryny i bioresmetryny, tridemorfu, triadimefonu i triadimenolu, wymienionych w załączniku II do niniejszej dyrektywy;

b) w części B dodaje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla azocyklotyny i cyheksatyny, fenpropimorfu, klofentezyny i mychlobutanilu, wymienione w załączniku III do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4

W załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

a) dodaje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla abamektyny, azocyklotyny i cyheksatyny, bifentryny, bitertanolu, bromopropylatu, klofentezyny, cyromazyny, fenpropimorfu, flucytrynatu, heksakonazolu, metakryfosu, mychlobutanilu, penkonazolu, prochlorazu, profenofosu, resmetryny i bioresmetryny, tridemorfu, triadimefonu i triadimenolu, wymienionych w załączniku IV do niniejszej dyrektywy;

b) najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości pestycydów dla etionu w herbacie zmienia się na 3 mg/kg.

Artykuł  5
1.
Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania art. 4 lit. b) niniejszej dyrektywy do 31 grudnia 2002 r. i niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Państwa Członkowskie stosują te przepisy ze skutkiem od 1 stycznia 2003 r.

2.
Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania art. 1, 2 i 3 oraz art. 4 lit. a) do 31 maja 2003 r. i niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Państwa Członkowskie stosują te przepisy ze skutkiem od 1 sierpnia 2003 r.

3.
Środki określone w ust. 1 i 2 zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Sposoby dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.
Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie siódmego dnia po opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  7

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 2 października 2002 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26.

(2) Dz.U. L 225 z 22.8.2002, str. 21.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(4) Dz.U. L 240 z 7.9.2002, str. 45.

(5) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43.

(6) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(7) Wytyczne dotyczące przewidywań w odniesieniu do spożycia pozostałości pestycydów (poprawione), opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem ds. Pozostałości Pestycydów Komisji Kodeksu Żywnościowego i opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (SOZ/FSF/FOS/97.7).

(8) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1.

(9) Dz.U. L 264 z 2.10.2002, str. 18.

(10) Dz.U. L 312 z 15.12.1993, str. 12.

(11) SCP/RESI/021; SCP/RESI/024

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Pozostałości pestycydów Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg
Abamektyna (suma awermektyny B1a, awermektyny B1b i izomeru delta-8,9 awermektyny B1a) 0,01(*)
Azocyklotyna i cyheksatyna (suma azocyklotyny i cyheksatyny wyrażona jako cyheksatyna) 0,05(*)
Bifentryna 0,5 pszenica, jęczmień, owies zwyczajny, pszenżyto 0,05(*) pozostałe zboża
Bitertanol 0,05(*)
Bromopropylat 0,05(*)
Klofentezyna (suma wszystkich składników zawierających cząsteczkę 2-chloro-benzoilową w przeliczeniu na klofentezynę) 0,02(*)
Cyromazyna 0,05(*)
Fenpropimorf 0,5 jęczmień, pszenica, owies zwyczajny, żyto, orkisz, pszenżyto 0,05(*) pozostałe zboża
Flucytrynat (wyrażony jako flucytrynat, suma izomerów) 0,05(*)
Heksakonazol 0,02(*)
Metakryfos 0,05(*)
Mychlobutanil 0,02(*)
Penkonazol 0,05(*)
Prochloraz (suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających cząsteczkę 2,4,6-trójfenylową przeliczoną na prochloraz) 1 owies zwyczajny, jęczmień 0,5 pszenżyto, pszenica, żyto 0,05(*) pozostałe zboża
Profenofos 0,05(*)
Resmetryna, łącznie z innymi mieszaninami izomerów (suma izomerów) 0,05(*)
Tridemorf 0,2 jęczmień, owies zwyczajny 0,05(*) pozostałe zboża
Triadimefon i triadimenol (suma triadimefonu i triadimenolu) 0,2 pszenica, jęczmień, owies zwyczajny, żyto, pszenżyto 0,1(*) pozostałe zboża
(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.

ZAŁĄCZNIK  II

Pozostałości pestycydów Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)
tłuszczu zawartego w mięsie, przetworach mięsnych, podrobach i tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I, objętych kodami CN ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602(1)(4) w surowym krowim mleku i pełnotłustym krowim mleku wymienionych w załączniku 1 objętych kodem CN 0401; dla pozostałych środków spożywczych objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00 i 0406 zgodnie z(2)(4) w świeżych jajach bez skorupy, w ptasich jajach i żółtku jaj, wymienionych w załączniku 1 objętych kodami CN 0407 00 i 0408(3)(4)
Abamektyna (suma awermektyny B1a, awermektyny B1b i izomeru delta- 8, 9 awermektyny B1a) 0,02 wątroba wołowa (patrz rozporządzenie (WE) nr 3425/93)

0,01(*) pozostałe produkty

0,005(*) 0,01(*)
Bifentryna 0,1 tłuszcz wołowy

0,05(*) pozostałe produkty

0,01(*) 0,01(*)
Bitertanol 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Bromopropylat 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Flucytrynat (suma izomerów, w przeliczeniu na flucytrynat) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Metakryfos 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
Penkonazol 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
Prochloraz (suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających cząsteczkę 2,4,6-trójfenylową, w przeliczeniu na prochloraz) 0,2 tłuszcz wołowy

2,0 wątroba wołowa

0,5 nerki wołowe

0,1(*) pozostałe produkty

0,02(*) 0,1(*)
Profenofos 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
Resmetryna, łącznie z innymi mieszaninami izomerów (suma izomerów) 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
Tridemorf 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Triadimenol i triadimefon (suma triadime- 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*)
nolu i triadimefonu)
(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.
(1) W przypadku środków spożywczych zawierających w masie 10 % lub mniej tłuszczu pozostałość odnosi się do łącznej wagi z kością. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom wynosi jedną dziesiątą wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, lecz nie mniej niż 0,01 mg/kg.
(2) Przy oznaczaniu pozostałości w surowym mleku krowim i pełnotłustym mleku krowim należy przyjąć jako podstawę zawartość tłuszczu w masie wynoszącą 4 %. Dla surowego mleka i pełnotłustego mleka innych zwierząt pozostałości wyraża się na podstawie tłuszczu.
Dla pozostałych środków spożywczych wymienionych w załączniku I objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00 i 0406:
- o zawartości tłuszczu w masie wynoszącej mniej niż 2 % przyjmuje się najwyższy dopuszczalny poziom w wysokości połowy najwyższego dopuszczalnego poziomu ustalonego dla surowego mleka i pełnotłustego mleka,
- o zawartości tłuszczu w masie wynoszącej 2 % lub więcej najwyższy dopuszczalny poziom wyraża się w mg/kg tłuszczu. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom jest równy 25-krotności najwyższego dopuszczalnego poziomu ustalonego dla surowego mleka i pełnotłustego mleka.
(3) Dla jaj i produktów jajecznych o zawartości tłuszczu w masie wynoszącej więcej niż 10 % najwyższy dopuszczalny poziom wyraża się w mg/kg tłuszczu. W takim przypadku najwyższy dopuszczalny poziom jest równy 10-krotności najwyższego dopuszczalnego poziomu ustalonego dla świeżych jaj.
(4) Postanowień przypisów 1, 2 i 3 nie stosuje się, w przypadku gdy wskazany jest niższy próg oznaczenia analitycznego.

ZAŁĄCZNIK  III

Pozostałości pestycydów Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)
w mięsie łącznie z tłuszczem, przetworach z mięsa, podrobach i tłuszczach zwierzęcych wymienionych w załączniku I objętych kodami CN ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 w mleku i produktach mlecznych wymienionych na liście stanowiącej załącznik 1 objętych kodami CN 0401, 0402, 0405 00 i 0406 w świeżych jajach bez skorup, w ptasich jajach i żółtkach jaj wymienionych w załączniku 1 objętych kodami CN 0407 00 i 0408
Azocyklotyna i cyheksatyna (suma azocyky- 0,2 mięso wołowe 0,05(*) 0,05(*)
klotyny i cyheksatyny wyrażona jako cyheksatyna) 0,05(*) pozostałe produkty
Fenpropimorf kwas karboksylowy (BF 421-2) wyrażony jako fenpropimorf 0,3 wątroba wołowa, kozia, wieprzowa i owcza

0,05 nerki wołowe, kozie, wieprzowe i owcze

0,01(*) mięso drobiowe, tłuszcz, jadalne podroby

0,02 mięso wołowe, kozie, wieprzowe i owcze

0,01 pozostałe produkty

0,01 0,01(*)
Cyromazyna 0,05(*) wszystkie produkty za wyjątkiem owiec 0,02(*) 0,2
Klofentezyna (suma wszystkich składników zawierających cząsteczkę 2-chlorobenzoilową w przeliczeniu na klofentezynę) 0,1 wątroba wołowa, owcza i kozia

0,05(*) pozostałe produkty

0,05(*) 0,02(*)
Alfa-(3-hydroksybutyl)-alfa-(4-chlorofenyl)-1H- 1,2,4-triazol-1-propannitril (RH9090) wyrażony jako mychlobutanil 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.

ZAŁĄCZNIK  IV

POZOSTAŁOŚCI PESTYCYDÓW INDPP (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których mają zastosowanie NDPP Abamektyna (suma awermektyny Bla, awermektyny Bib i izomeru delta-8,9 awermektyny Bla) Azocyklotyna i cyheksatyna (suma azocyklotyny i cyheksatyny wyrażona jako cyheksatyna) Bifentryna Bitertanol Bromopropylat Klofentezyna Cyromazyna Fenpropimorf Flucytiynat Heksakonazol Metakryfos Mychlobutanil Penkonazol Prochloraz (suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających cząsteczkę 2,4,6-trójfenylowa przeliczona na prochloraz) Profenofos Resmetryna, łącznie z innymi mieszaninami izomerów (suma izomerów) Tridemorf Triadimefon i triadimenol (suma triadimefonu i triadimenolu) Cyromazyna
1. Owoce świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez mrożenie, niezawierające dodatku cukru; orzechy 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)
i) OWOCE CYTRUSOWE 0,01(*) 0,2 0,1 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 3 0,05(*) 10 0,01(*) 0,05(*) 0,01(*)
Grejpfruty
Cytryny
Limy
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi hybrydami)
Pomarańcze
Pomele
Pozostałe
ii) ORZECHY (łuskane i niełuskane) 0,02(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,02(*) 0,01(*) 0,02(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,01(*) 0,3 2 0,5 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,2 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*)
Jabłka 0,2 0,2
Gruszki 0,1
Pigwy
Pozostałe 0,05(*) 0,1(*)
iv) OWOCE PESTKOWE 0,01(*) 0,2 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,01(*) 0,05(*) 0,1(*)
Morele 1 0,3 0,1
Wiśnie 1 1
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi hybrydami) 1 0,5 0,1
Śliwki 0,3 2 0,2 0,5
Pozostałe 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*)
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*)
a) Winogrona stołowe i winne 0,01(*) 0,2 0,05(*) 1 0,2 2
Winogrona stołowe 0,05(*) 0,02(*)
Winogrona winne 0,3 1
b) Truskawki (oprócz dziko rosnących) 0,1 0,05(*) 0,5 2 1 1 0,05(*) 0,5
c) Owoce pnączy (oprócz dziko rosnących) 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,1(*)
Jeżyny 3
Jeżyny popielice
Krzyżówki jeżyn i malin
Maliny 3 1
Pozostałe 0,3 0,05(*)
d) Pozostałe drobne owoce i owoce jagodowe (oprócz dziko rosnących) 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
Borówka czernica (owoc gatunku Vaccinium myrtillus)
Żurawina 1
Porzeczki (czerwone, czarne, białe) 0,5 1
Agrest 0,02(*)
Pozostałe 0,02(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
e) Dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*)
vi) RÓŻNE 0,01(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*)
Awokado 5 0,2(*)
Banany 0,1 3 2 2
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango 5
Oliwki
Owoce męczennicy
Ananasy 5 3
Papaje 5
Pozostałe 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,1(*)
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,1(*)
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
Burak
Marchew
Seler 0,2
Chrzan
Karczochy jerozolimskie
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Ignam
Pozostałe 0,02(*)
ii) WARZYWA CEBULOWE 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Czosnek 0,5
Cebula 0,5
Szalotka 5
Dymka 1
Pozostałe 0,05(*) 0,1(*)
iii) WARZYWA OWOCOWE 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
a) Rośliny psiankowate (Solanaceae) 0,05(*) 0,05(*)
Pomidory 0,02 0,2 3 0,3 1 0,3 0,3
Papryka 0,05 0,2 0,05(*) 0,5 0,5
Chili 0,3 5
Oberżyny 0,02 0,2 1
Pozostałe 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,1(*)
b) Dyniowate z jadalną skórą 0,02(*) 0,05(*) 0,1 0,5 0,02(*) 0,1 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
Ogórki 1
Korniszony 1
Cukinie 1
Pozostałe 0,05(*)
c) Dyniowate z niejadalną skórą 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,2 0,05(*) 0,1(*)
Melony 0,1 0,3 0,1
Kabaczki
Arbuzy 0,3 0,1
Pozostałe 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*)
d) Kukurydza cukrowa 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
a) Warzywa kapustne kwiatostanowe 0,2 0,05(*)
Brokuł (łącznie z brokułami włoskimi)
Kalafior
Pozostałe
b) Warzywa kapustne głowiaste 1
Brukselka 0,5
Kapusta głowiasta
Pozostałe 0,05(*)
c) Warzywa kapustne liściowe 0,05(*) 0,05(*)
Kapusta chińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa 0,05(*) 0,05(*)
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
a) Sałata i inne 0,1 2 15 5
Rzeżucha
Roszponka warzywna
Sałata
Cykoria liściowa
Pozostałe
b) Szpinak i inne 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Szpinak
Burak liściowy (boćwina)
Pozostałe
c) Rukiew wodna 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
d) Endywia 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
e) Zioła 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 5
Trybuła
Szczypiorek
Pietruszka naciowa
Seler naciowy
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,01(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*)
Fasola (niełuskana) 0,5 0,5
Fasola (łuskana)
Groch (niełuskany) 0,1
Groch (łuskany)
Pozostałe 0,05(*) 0,05(*)
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*)
Szparagi
Karczochy
Seler 2
Koper
Karczochy kuliste 2 0,5 0,2 1
Por 0,5 0,1(*)
Rabarbar
Pozostałe 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,1(*)
viii) GRZYBY 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
a) Grzyby hodowlana 5
b) Grzyby dziko rosnące 0,05(*) 0,05(*)
3. Nasiona roślin strączkowych 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1
Fasola
Soczewica
Groch 0,3
Pozostałe 0,05(*)
4. Nasiona roślin oleistych 0,02(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,2(*) 0,1(*) 0,2(*)
Nasiona lnu
Orzeszki ziemne 0,5
Ziarna maku
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku 0,5
Ziarna soi 0,5
Ziarna gorczycy
Nasiona bawełny 2
Pozostałe 0,1(*) 0,05(*)
5. Ziemniaki 0,01(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 1 0,05(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,02(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*)
Ziemniaki wczesne i ziemniaki konsumpcyjne
6. Herbata (liście i łodygi, suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane części rośliny Camellia sinensis) 0,02(*) 0,1(*) 5 0,1(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,2(*) 20 0,2(*)
7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami chmielu i nie skoncentrowanym proszkiem 0,05 0,1(*) 10 0,1(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,05(*) 0,1(*) 0,1(*) 0,05(*) 0,1(*) 2 0,5 0,1(*) 0,1(*) 0,2(*) 0,1(*) 10
(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.

Zmiany w prawie

KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2002.291.1

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2002/79/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni
Data aktu: 02/10/2002
Data ogłoszenia: 28/10/2002
Data wejścia w życie: 04/11/2002, 01/05/2004